Help Help  Pretraži forum   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Glazbeno audiofilski pojmovi

 Odgovori Odgovori Stranica  123 11>
Korisnik
  Tema Pretraži Pretraži u temi  Opcije teme Opcije teme
glava View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
18.prosinac.2004
Status: Offline
Postova: 2055
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj glava Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Glazbeno audiofilski pojmovi
    Objavljeno: 31.siječanj.2009 u 10:56
Ovu temu sam zamislio kao podsjetnik na koji se audiofili/glazbofili vraćaju da obnove znanje o temeljnim pojmovima, a i da ubacuju svoja mišljenja/suprostavljanja o teksturi,timbru,makro i mikro dinamici itd.
 
Dakle,moderatori prebacite sve postove iz Dobre SH prilike o glabenim/audiofilskim pojmovima u ovaj topik. Mislim da je to posebna tema

 

 

 

Originalno postano od strane člana: Jingo Fett Jingo Fett napisao:

Ne da mi se sad odgovarat pojedinačno svima, osim Glavi: ne pričamo o glazbi već o zvuku. Dakle tekstura zvuka, ne glazbe (melodija-harmonija).

 

E sad, timbar... i dalje ne kužim što je to. Ovo što je popol_vuh pokušao slikovito opisati su zapravo karakteristike zvuka kojeg proizvodi fizikalna pojavnost nekog instrumenta i zapravo je stvar rezolucije. To su finese koje čuješ i moje pitanje je: jel to timbar? Ako je to timbar, onda svaki sustav koji ima visoku rezoluciju ima vrhunski timbar. To je jednostavno rezolucija i tu je timbar čak suvišan pojam.

 

A u slučaju da je timbar ovo što Erden navodi, ona uvriježena definicija s harmonicima, opet ne kužim: priča se o timbru kao fenomenu koji nastaje uslijed reprodukcije harmonika, a zapravo se ne objašnjava što je to točno. Opet spadamo na onu početnu: boja, ton, karakter instrumenta. I sad opet te početničke definicije kod drugih: to je ono što razlikuje instrumente. Otiđite na Zildjan sajt i preslušavajte različite činele - na običnim PC zvučnicima čut ćete fine razlike u karakteru kojeg daje određena činela. Mogu li tada reći da su PC zvučnici timbralno korektni? Ili je to opet neka nazovi-tekstura, 3D, rezolucija, pa se vrtimo u krug opet?

 

Ukratko i točno je Erden objasnio što je timbar.

 

Evo i stručnog objašnjenja iz knjige “ Osnove glazbene teorije “ dr. Đure Tomašića.Oni koji hoće naučit trebaju pročitati polako i  nekoliko puta .

 

ALIKVOTNI-PARCIJALNI TONOVI

 

Veći broj titraja elastičnog tijela u sekundi, tj. veća frekvencija izvora zvuka,daje viši ton, i obratno. Najmanja frekvencija kojom elastično tijelo može titrati zove se osnovna frekvencija i uzrokuje osnovni ton dotičnog izvora  zvuka. Tonovi izvora zvuka koji nastaju kad on titra dva,tri ili više puta većom frekvencijom od osnovne,zovu se gornji ili harmonični nustonovi.

Također se nazivaju i parcijalni ili alikvotni tonovi, a javljaju se uz osnovni ton koji ima najveću amplitudu.

Evo primjera parcijalnog niza tonova koji se javljaju uz ton C:…tu slijedi crtovlje na kojem je osnovni ton najniži a iza njega ide rastući niz  15 tonova –moja opaska

Njemački fiziolog i fizičar Hermann Helmholtz je pomoću rezonatora u obliku šupljih kugala sa dva otvora  ustanovio 1859.g.da se uz jedan određeni ton,proizveden na bilo kojem instrumentu,javlja određeni broj tiših “gornjih nustonova”,parcijalnih ili alikvotnih tonova koji daju punoću i timbar(kvalitetu) osnovnom tonu

Helmholtz je 1863. pokušao utvrditi zakone koji upravljaju bojom tona kod različitih instrumenata i kod ljudskog glasa,te prirodne granice akustičke osjetljivosti čovječjeg sluha.Prema toj tvrdnji broj alikvotnih tonova uvjetuje BOJU tona instrumenta:što je niz alikvotnih tonova tonova bogatiji,to je boja tona instrumenta mekanija i punija.Tako je npr.boja violončela bogatija od boje tona trublje.Gornje tonove ne čujemo kao samostalne tonove,nego kao boju(timbar)glavnog tona..Visina frekvencije gornjih tonova može biti vrlo različita,pa prema tome,svaki instrument ima svoju različitu tonsku boju kao i svaka vrsta pjevačkih glasova.

No,parcijalni tonovi se ne javljaju jednako kod svih glazbala ni kod svih osnovnih tonova,jer im broj ovisi o kvaliteti i kvantiteti izvora zvuka.Kod tonova proizvedenih ljudskim grlom,ili otvorenim sviralima orgulja koje su šire menzure,ili glasovirom,rogom itd.,javljaju se najčešće prvih šest alikvotnih tonova,i zato su ovi tonovi plemeniti,izdašni,puni i mirni.Kod orguljskih svirala uske menzure,čiji su tonovi svježiji,bistriji i prodorniji,obilnije se javljaju viši parcijalni tonovi.Slično kao i kod gudačkih glazbala.Oštar i rezak zvuk glazbala s jezičcem(fagot,oboa…)uvjetovan je jačim 6.i 7.parcijalnim tonom.Oštri i prodorni zvukovi limenih glazbala(trompeta,trombon,tuba…)uvjetovani su jakim 9. i 11.parcijalnim tonovima,a nedostaju prvi alikvotni tonovi.

 

Boja tona

 

Amplitude gornjih nustonova obično su manje od amplitude osnovnog tona,pa im je i jačina(glasnoća) manja. Svaki izvor zvuka proizvodi uz osnovni ton još i gornje nustonove.O broju i jačini gornjih nustonova,tj.parcijalnih tonova,ovisi boja tona(kvaliteta,timbar)pojedinih glazbala.Dva tona iste visine,ali različite boje,razlikuju se u tome što su u istom osnovnom tonu primješani gornji nustonovi različitih jakosti .

Npr.kod raznih samoglasnika ( a,e,i,o,u) koje pjevamo na istom tonu,osnovni ton je isti,ali su gornji nustonovi različito jaki.To znači da je razlika samoglasnika zapravo razlika boje zvuka.Npr. u vokalu “a” ima oko 14 gornjih nustonova,od kojih su naročito jaki prva četiri.Njihove su amplitude mnogo veće od amplituda od amplitude osnovnog tona,dok je u vokalu “i”najjači osnovni ton , a jaki su još i gornji nustonovi frekvencije oko 3100 Hz.

Kod dobrih glazbenih instrumenata parcijalni tonovi jakošću ne prevladavaju osnovni ton.

 

Jango kaže:

…Ako je to timbar, onda svaki sustav koji ima visoku rezoluciju ima vrhunski timbar. To je jednostavno rezolucija i tu je timbar čak suvišan pojam.

 

Ogovaram:

Ne mora biti da svaki sustav koji ima visoku rezoluciju ima I vrhunski timbar, ako pod vrhunskim timbrom podrazumijevamo sposobnost hife da točno prenese zvuk instrumenta/glasa s

Sasvim je legitimno da proizvođač high enda zaključi da  je zvuk flaute u prirodi preoštar I ne baš najugodniji . I onda taj proizvođač upotrijebi svoje znanje I ugradi,određene lampe,tranzistore, kondenzatore itd. da bi dobio zvuk flaute koji je malo manje oštar,zaobljen,milozvučan a kojeg slušaoci još uvijek prepoznaju kao zvuk flaute.

Tako da danas na tržištu imamo high endove svjetlije,tamnije,neutralnije a na kupcu je da bira što mu se više sviđa…svako tele ima svoje veselje .

Ja nikad neću reć audiofilu da je budala ako mu se  zvuk flaute na koncertu manje sviđa nego na njegovom high endu…

 

 

Kad stignem prepisat ću jedan dio iz knjige “Klasična glazba” od Phil G.Gouldinga o Teksturi

Na vrh
altair View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan


Pridružen:
19.rujan.2006
Status: Offline
Postova: 7543
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj altair Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31.siječanj.2009 u 11:00
I bas u "Vinyl" ... 
Na vrh
popol_vuh View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
čemu ?

Pridružen:
21.kolovoz.2008
Status: Offline
Postova: 3549
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj popol_vuh Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31.siječanj.2009 u 11:03
Odlična tema! Woo-hoo! Samo još da se sad napravi ovo što glava kaže - da se ona rasprava o timbru prenese ovdje za početak. A onda: "stage-stvarnosti ili mit?"; "mikrodinamika"; "PRaT"; "Smisao 'muzikalnosti'" itd.

Jedva čekam
Na vrh
tatamata View Drop Down
Hiper aktivan
Hiper aktivan
Avatar
grnčarija rules

Pridružen:
20.svibanj.2004
Lokacija: podstolom
Status: Offline
Postova: 3996
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj tatamata Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31.siječanj.2009 u 11:12
Bravo Glava. I zbog nivoa foruma, i kluba, i mlađih, a i starijih 
prava hifa svijetli u mraku.
Na vrh
vdem View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
01.svibanj.2006
Status: Offline
Postova: 4339
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj vdem Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31.siječanj.2009 u 11:49
Originalno postano od strane člana: popol_vuh popol_vuh napisao:

Odlična tema! Woo-hoo! Samo još da se sad napravi ovo što glava kaže - da se ona rasprava o timbru prenese ovdje za početak. A onda: "stage-stvarnosti ili mit?"; "mikrodinamika"; "PRaT"; "Smisao 'muzikalnosti'" itd.

Jedva čekam
 
Put kroz hifu je u stvari učenje i otkrivanje novih stvari. Na neki način operiramo kao da prolazimo kroz barijere i kad (perciptivno) prođemo kroz barijeru otvara se drugačija perspektiva. Od tada pa nadalje svi prijašnji "problemi" su sasvim jasni i definirani ali si ujedno otvaramo i cijeli set prije ne(pre)poznatih problema.
 
Ako se želi baš kako treba pričati i definirati audiofilske parametre... jako važno bi bilo definirati baš tu "perspektivu" iz koje se na te stvari gleda.
 
Na vrh
Apparatus View Drop Down
Best of the Best
Best of the Best
Avatar
Krelle

Pridružen:
22.listopad.2005
Lokacija: Bjelovar
Status: Offline
Postova: 24416
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Apparatus Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31.siječanj.2009 u 12:18
Odlično Glava! Sad fino možete ovdje kenjat o pojmu hajenda, svi vi kojima još uvijek nije jasno kaj je to.
Na vrh
popol_vuh View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
čemu ?

Pridružen:
21.kolovoz.2008
Status: Offline
Postova: 3549
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj popol_vuh Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31.siječanj.2009 u 12:27
Originalno postano od strane člana: Apparatus Apparatus napisao:

Odlično Glava! Sad fino možete ovdje kenjat o pojmu hajenda, svi vi kojima još uvijek nije jasno kaj je to.

    
Ajde, apparatus, možeš priznati da ni tebi nije jasno . Ako je, objašnjenje na sunce! (Stvarno objašnjenje pojma i kriterija, ne iskustveno nabrajanje uređaja/firmi, jer iz toga se ne da razabrati ništa bitno).
    
EDIT: vdem - nisam siguran da razumijem na koju perspektivu misliš - perspektivu koja je određena odgovorom na pitanje "što je hi-fi"? ili neku drugu?

Editirao popol_vuh - 31.siječanj.2009 u 12:28
Na vrh
vdem View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
01.svibanj.2006
Status: Offline
Postova: 4339
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj vdem Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31.siječanj.2009 u 12:51
Originalno postano od strane člana: popol_vuh popol_vuh napisao:

vdem - nisam siguran da razumijem na koju perspektivu misliš - perspektivu koja je određena odgovorom na pitanje "što je hi-fi"? ili neku drugu?
 
Mislim na način na koji svako od nas promatra potpuno istu stvar...
 
...slično kako dvije tipološki različite osobe opisuju predmete... jedna težinu i razlike bazira na bojama i uklopljenosti u okolinu, dok druga predmete percipira isključivo "geometrijski" kroz apsolutne i relativne proporcije. Te dvije osobe mogu pričati o istim stvarima, obe su dobri poznavaoci,  a ipak se međusobno ne razumiju.
 
Na te stvari je gotovo nemoguće utjecati... ali je moguće i jednoj i drugoj strani objasniti da postoje stvari koje su izvan inicijalnog pogleda... i "naučiti" ih da shvaćaju drugačije poglede sugovornika i jednakovrijednost tog - tuđeg i nama nebitnog "pogleda".
 
Pokušat ću malo konkretizirat baš tu hi-fi perspektivu... al moram malo razmislit o načinu na koji bi to pokušao objasnit.
 
Na vrh
baxa View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
21.lipanj.2006
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Postova: 1319
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj baxa Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31.siječanj.2009 u 13:01
Pokušajte za početak pročitati ćlanak TESTIRANJE od Milana Rupića iz 2006 god. na ovom site-u gdje je relativno razumljivim jezikom pokušao objasniti pojmove s kojima se ovdje mučite.
Iako se s nekim njegovim stavovima ne slažem (slijepo slušanje na pr.) mislim da je članak veoma poučan za osnovne pojmove u hifi s kojima se često susrećemo.


Editirao baxa - 31.siječanj.2009 u 13:05
Na vrh
sstrsat View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
24.veljača.2006
Status: Offline
Postova: 2732
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj sstrsat Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31.siječanj.2009 u 13:06
Apparatus, ovdi ljudi ne kenjaju (tvoj izraz) nego razgovaraju
 
To ca se ti osjecas ili ljut ili frustriran ili nesretan zato ca tvoji voljeni fetisi nisu plebiscitarno prihvaceni, to je iskljucivo tvoj problem i zato izbaci takve izraze u forumskom ophodjenju. Ili mozda zelis da admin zakljuca temu koja je jedva pocela?
 
A kako si vec ti prvi spomenul high end va ovoj temi onda te pozivam da objavis shemu bilo koga od tih tvojih voljenih snagatorskih pojacala,onih koja ti smatras high endom a ja cu ti rec i obrazlozit ca mislin o njima. Sa tehnicke i topoloske strane jer kako to tebi osobno "zvuci" me zaista ni najmanje ne zanima
 
Ako imas hrabrosti , naravno. Nadam se da je imas jer iz tvog gornjeg posta se moze shvatiti da smatras kako je tebi sve jasno u vezi high enda.  
krepat ma ne molat
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  123 11>
  Podijeli temu   

Skoči na drugi Forum Forumske ovlasti View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.10
Copyright ©2001-2017 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.


Audiofil.net @ 2017   l   Hosted by PLUS


ZADNJIH 20 POSTOVA
Forum: Retro audio
Kazetofoni
Forum: Audio komponente
Mytek Brooklyn Bridge (strea...
Forum: Prostorna akustika
Ambiophonics iliti sto kad m...
Forum: Uradi sam
Faital Pro pokućni zvučnici
Forum: Računala i audio
Synology NAS - prijatelj u d...
Forum: Audio komponente
Zvucnici za cca. 10 000 kn
Forum: Retro audio
Kenwood 700M restauracija
Forum: Predstavite se
Dobar dan
Forum: Audio komponente
Sansui se vraća
Forum: Audio komponente
Napajanje za DAC
Forum: Audio komponente
izvor direktno u amp ili sa ...
Forum: Audio komponente
Biseri sa buvljaka
Forum: Uradi sam
DIJELOVI: TREBA MI...
Forum: Audio komponente
Ion
Forum: Audio komponente
Novi val ili vječni san?
GLAZBENI FORUMI
Forum: CD i ostali mediji
Što slušate?
Forum: Vinyl
Zadnji LPi koje ste kupili/d...
Forum: Vinyl
Koje LP-e slušate?
Forum: CD i ostali mediji
JAZZ KLUB
Forum: Vinyl
Čišćenje ploča
Forum: Vinyl
Vratio se gramofon
Forum: Vinyl
Pozicija gramofona
Forum: CD i ostali mediji
Tool Fear Inocolum
Forum: Vinyl
Klasika na vinilu
Forum: Vinyl
Redoslijed upgradea: ručka v...
NEVEZANO UZ HI-FI
Forum: Ostalo
Night Club
Forum: Ostalo
Vic!!!
Forum: Ostalo
Kurirska dostava - tarife za...
Forum: Ostalo
RIP
Forum: Ostalo
Pristup glazbi vs. pristup h...
Forum: Ostalo
Off-topic, a opet, srž svega
Forum: Ostalo
Moderiranje foruma
NOVI ČLANOVI
malupa
cigla
matijak
Robbie
mef1212
josipal
Indrid Cold