Korisnik |
Pretraži u temi Opcije teme
|
zook
Hiperaktivan
mrzitelj malih skakutavaca
Status: Offline
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 05.siječanj.2021 u 14:00 |
Duple: Ako te pere nostalgija onda ok. Ali ovo s 15 kHz ne mogu ne odgovoriti. Vozim se u autu i slušam klasiku (Bayerischer Rundfunk ili Hrvatski Radio 3 - obadva su sadržajem i zvukom odlični) I tako uvezem se u tunel, a ono nema DAB signala i pametni tjuner prebaci automatski na FM E onda skužim da iako sam 11 godina stariji od tebe, itekako čujem tih 15 kHz. FM i kazete ? - ne, hvala.
|
đez je limunada
|
 |
Duple
Groupie
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 05.siječanj.2021 u 14:40 |
Svaka čast, moje uvo je godinama izloženo diskotekama i raznoj buci, nemam takvo uvo meštre.
|
 |
Apparatus
Best of the Best
Krelle
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 05.siječanj.2021 u 17:00 |
Svatko ima svoje razloge. Meni nikakav problem tih 15 kila jer ih ionako već dugo ne čujem. Sjećam se dobro zvuka Magnum Dynalaba. Bilo nešto para pa reko ajd da mi paše uz sve ostalo. Onda uključim i nemrem vjerovat koliko je to bolje od bilo kojeg tjunera kojega sam imao (a bilo ih je) i ne samo to. Ostadoh zapanjen koliko FM može biti zvukovno dobar kad ga imaš čime ekstrahirati. Od tjunera sam odustao zbog pomanjkanja slušljivog sadržaja i ponešto zbog opreza jer su fanfarama najavljivali gašenje FM-a. To sam spominjao na prošloj stranici pa ću sad navesti. Dakle, info jest iz druge ruke, ali stiže od pametnog čovjeka komu ima razloga vjerovati. On kaže da je info dobio iz prve ruke. Dakle, bez obzira na buduću eventualnu digitalizaciju radija, više se uopće ne planira gašenje FM-a (UKV) u RH.
|
|
 |
Apparatus
Best of the Best
Krelle
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 05.siječanj.2021 u 17:05 |
zook napisao:
E onda skužim da iako sam 11 godina stariji od tebe, itekako čujem tih 15 kHz. |
A ja kao dvije godine stariji od tebe, dragi druže, s velikom sigurnošću tvrdim kako nema teorije da čuješ tih 15 kila. Što god se tebi doimalo u tunelu ili izvan njega. Jedino ako si antropološki fenomen. A ne doživljavam te tako. Sad korona sere, a kad prođe, piči na test pa najavi. Spreman sam stobom dogovorit neku okladu.
|
|
 |
Edison
Hiperaktivan
PeaceMaker
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 05.siječanj.2021 u 17:11 |
Apparatus napisao:
Dakle, info jest iz druge ruke, ali stiže od pametnog čovjeka komu ima razloga vjerovati. On kaže da je info dobio iz prve ruke. Dakle, bez obzira na buduću eventualnu digitalizaciju radija, više se uopće ne planira gašenje FM-a (UKV) u RH. |
A sto bi ga i gasili? DAB kod nas nije zazivio, bilo je nesto eksperimentalno, ali i to je bilo neslavno. A te frekvencije koje zauzima FM, 88-108 MHz, nit' su neko siroko podrucje, a i niske su to frekvencije za danasnje komunikacije.
|
 |
zook
Hiperaktivan
mrzitelj malih skakutavaca
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 05.siječanj.2021 u 17:22 |
Apparatus napisao:
zook napisao:
E onda skužim da iako sam 11 godina stariji od tebe, itekako čujem tih 15 kHz. |
A ja kao dvije godine stariji od tebe, dragi druže, s velikom sigurnošću tvrdim kako nema teorije da čuješ tih 15 kila. Što god se tebi doimalo u tunelu ili izvan njega. Jedino ako si antropološki fenomen. A ne doživljavam te tako. Sad korona sere, a kad prođe, piči na test pa najavi. Spreman sam stobom dogovorit neku okladu. |
Dobro, ne mogu tvrditi da baš nepogrešno čujem 15kHz sinusni signal, ali FM je u usporedbi s DAB-om bio kao kroz jastuk. I to onaj debeli od guščjeg perja 
|
đez je limunada
|
 |
Duple
Groupie
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 05.siječanj.2021 u 18:10 |
Aparatus fala, drago mi je da nije samo meni "prnia tovar u uvo" kako bi mi rekli u Dalmaciji, već san mislia da mi nema spasa za Hi Fi ;-) I fala Bogu da ostave ma miru tih 20 MHZ , mi smo se rano odrekli i srednjeg vala, a i kratkog. Za mene je DXing zanimljivi i lip hobi, iman stari tranzistor Sony icf2010d i žao mi je što više nijedna našta stanica tu ne emitira signala, a sićan se radio Zagreba i Splita. Znam da to nije Hi Fi al ima svoju vridnost i kulturološki značaj za radio kao medij. DAB mi to neće nikad imat.
Editirao Duple - 05.siječanj.2021 u 18:12
|
 |
Apparatus
Best of the Best
Krelle
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 05.siječanj.2021 u 19:36 |
zook napisao:
Dobro, ne mogu tvrditi da baš nepogrešno čujem 15kHz sinusni signal, ali FM je u usporedbi s DAB-om bio kao kroz jastuk. I to onaj debeli od guščjeg perja  |
Aha, chicken, neš se kladit? Melje guza biber? Normalno da ti tak zvuči kad si naviknut na loš digitalni zvuk.
|
|
 |
Apparatus
Best of the Best
Krelle
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 05.siječanj.2021 u 19:43 |
Edison napisao:
A sto bi ga i gasili? DAB kod nas nije zazivio, bilo je nesto eksperimentalno, ali i to je bilo neslavno. A te frekvencije koje zauzima FM, 88-108 MHz, nit' su neko siroko podrucje, a i niske su to frekvencije za danasnje komunikacije. |
A i zašto bi? A zašto bi se žaba potkivala kad vidi konja? Nadigli su svojedobno popriličnu halabuku. Sve bi oni pogasili mošmislit. A Ameri davno odustali od te gluparije zbog sasvim praktičnih razloga. To jest, zašto bilo komu uskratiti FM kad već baš nikomu ne smeta. Ovim našim tehnološkim mogulima iz Prnjavora trebalo je razmišljanja.
|
|
 |
Fantocci
Hiperaktivan
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 07.siječanj.2021 u 13:16 |
No, DAB je stvarno puno bolji po pitanju prijema. U autu slušam isključivo DAB i hvata na svim tim mjestima, na kojima FM posustaje. Kod njega se odboji od zgrada zbrajaju i pojaćavaju signal, a kod FM ti večinom štete. Ali slušam samo stanice sa viskoim bitrejtom. Evo spisak naših stanica (sigurno imate i vi u CRO za svoje):
Recimo, vrlo rado bih slušao RadioBOB (broj 11) (duhovit voditelj, dobra mjuza) ali k vragu: BR 24kbps???? (znam, da je ta kompresija bolja od MP3 ali svejedno...)
Pisao sam im i pitao, koji im je ***c, pa kažu štednja... ne da direktor za više.. Pa sam ih izbrisao iz memorije.
Editirao Fantocci - 07.siječanj.2021 u 13:25
|
 |