Korisnik |
Pretraži u temi Opcije teme
|
maltus
Hiperaktivan
Status: Offline
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 04.veljača.2015 u 10:23 |
|
Samo glazbu slusam :)
|
 |
maltus
Hiperaktivan
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 04.veljača.2015 u 10:23 |
olif napisao:
Da, tu mi na pamet pada i pitanje.
Koliko npr. (kod vrhinskih DAC-ova npr.) ima smisla, postavkom upsamplati neku snimku od 16/44 na npr. 24/192 ili čak 24/384 i sl ?
Što se dobije u nekom segmentu gazbene prezentacije, a što se može izgubiti ?
|
Za pocetak, nema smisla digitalizirati ..... Jednostavan primjer, u klubu je svojedobno bila prezentirana glazba i sa magnetofona. Nemoj me krivo shvatiti, napredak (jel bas napredak je za diskusiju) nosi svoje pozitivne i negativne strane.
|
|
 |
Sten
Hiperaktivan
Nikad zadovoljan
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 04.veljača.2015 u 10:37 |
Edison napisao:
...
Koliko god bila gusta rezolucija sjeckanja da bi se dobio digitalni signal i pokusaji popunjavanja upsamplerima i drugim algoritmima u DAC-ovima, ipak se u konacnici takav zvuk ne moze mjeriti sa zvukom iz analognog izvora kao sto je dobra gramofonska integracija, ili magnotofon s master trakama.
|
Ovu mantru slušam otkako sam se počeo baviti hifijem, dakle jedno 20 godina. I u tih 20 godina sam čuo ponešto gramofona koji su dobro svirali. I isto tako dobrih CD playera.
I ne mogu se sjetiti niti jednog sustava s gramofonom koji me nešto posebno impresionirao, a kamoli da se radi o nedostignutom nivou reprodukcije.
Plus, često, ali vrlo često, kad gramofon negdje/kod nekog nije dobro svirao (ili je svirao dobro, ali ništa posebno), gotovo uvijek je krivnja bila "da evo sad baš nešto nije do kraja dobro podešeno - inače svira anbelivebl".
Btw. jednom prilikom je ilimzn lijepo ovdje objasnio, teorijski, zašto CD nije, i ne mora biti zvučno inferiorniji gramofonu. Meni nije potrebno teorijsko objašnjenje za potvrdu onoga što čujem, ali može zgodno doći kao napomena.
|
 |
Devo
Hiper aktivan
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 04.veljača.2015 u 11:13 |
Solo napisao:
Sten napisao:
... Jednom s nekim ogromnim Wilsonima, lani negdje u kasno proljeće ... |
Baš na proljeće sam s Devom i Flikom slušao kod Bože Wilsone Alexie - Spectral pre-izlaz i čini mi se Bada dac (no 2?). Tada nam je svoj trojici bolje legao značajno jeftiniji Tannoy Kingdom - novi Gamut monoblokovi i mislim Krell cdp.
|
Da, to je bilo baš dobro, Tannoy Kingdom 12... glavni sistem je bio Wilson Alexia i Spectral...
Mene se je najviše od svega dojmila prirodnost i lakoća naspram jezovite rezolucije i detaljnosti, a Amigo piše o vjernosti, pa oba su sustava reproducirala veoma vjerno... tak da u jednadžu ipak moramo uvrstiti i još neke stvari poput subjektivne ugode, odabira snimke, žanra glazbe itd...
Editirao Devo - 04.veljača.2015 u 11:23
|
...enlightened... ...THE HEART OF MUSIC...
|
 |
Sten
Hiperaktivan
Nikad zadovoljan
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 04.veljača.2015 u 11:41 |
A mene se pak najviše dojmila rezolucija i dinamika. Nikakve jeze nije bilo u rezoluciji. Čuo si sve, na jedan nenaporan način, a dinamika je bila primjerena za te novce (strašno impresivno; nekakva klasika, zbor, orkestar ... tiho-glasno ...).
I sve ostalo bez zamjerke, barem u tih nekih sat vremena slušanja.
Sistem je zapravo bio toliko dobar (ili možda bolje - dojmljiv) da ga nisam htio duže slušati (a to se vrlo, vrlo rijetko dogodi), jer bi onda povratak na vlastiti sistem bio, barem u početku, pomalo frustrirajući.
|
 |
Solo
Hiper aktivan
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 04.veljača.2015 u 11:43 |
amigo napisao:
Solo napisao:
Moj je zapravo komentar išao u smjeru da se takav novonastali dograđeni signal time opet udaljuje od originalnog zapisa na čijoj vjernoj reprodukciji mi inzistiramo.
| Pitanje je da li se taj MP3 udaljuje, ili približava originalnom zapisu. ... |
Amigo nisi skužio na što sam se referirao. Znači Mp3 i ako se doda nešto na upsamplingu i zazvuči bolje nije kod audiofila predmet spora jel Mp3 je zapis koji, jel, ne kotira. Moje pitanje je kad je već original zapis npr 16/44 koji je već zapis s cd-a koji slušamo, ocjenjujemo i kada bi se ovakvim pristupom taj zapis nadogradio tijekom upsamplinga a sve je to danas neki software, algoritam, neki kompjuter i zapravo ne znamo što se sve tu događa a zazvuči nam eto bolje takav 16/44 preko Dcs Vivaldija nego npr preko Bade. Mislim, toliko se mučimo s kablovima, lampama, pa neki i štekerima a ovdje ti uvale neki algoritam na mala vrata. Eto nove glavobolje  Ima dečki na forumu koji bi ovakvu mogućnost/nemogućnost bolje od mene znali prokomentirati.
|
Timbral listening
|
 |
Edison
Hiperaktivan
PeaceMaker
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 04.veljača.2015 u 11:48 |
Sten napisao:
Ovu mantru slušam otkako sam se počeo baviti hifijem, dakle jedno 20 godina. I u tih 20 godina sam čuo ponešto gramofona koji su dobro svirali. I isto tako dobrih CD playera.
I ne mogu se sjetiti niti jednog sustava s gramofonom koji me nešto posebno impresionirao, a kamoli da se radi o nedostignutom nivou reprodukcije.
Plus, često, ali vrlo često, kad gramofon negdje/kod nekog nije dobro svirao (ili je svirao dobro, ali ništa posebno), gotovo uvijek je krivnja bila "da evo sad baš nešto nije do kraja dobro podešeno - inače svira anbelivebl".
Btw. jednom prilikom je ilimzn lijepo ovdje objasnio, teorijski, zašto CD nije, i ne mora biti zvučno inferiorniji gramofonu. Meni nije potrebno teorijsko objašnjenje za potvrdu onoga što čujem, ali može zgodno doći kao napomena. |
Sten, nije mantra. Ja nikad nista ne mantram. Napisao sam ono sto sam cuo, znaci moje vlastito slusno iskustvo. Imam CD-player, imam gramofon, oboje spadaju u neku srednju klasu. Prijatelj ima 5-6 vrhunskih playera i isto toliko vrhunskih gramofona s vrhunskim zvucnicama. Neke njegove zvucnice kostaju vise nego li cijeli moj sistem. Ima i vise od 5-6 magnetofona, prakticno od svakog vrhunskog proizvodjaca magnetofona ima bar jedan model. I svi su dobro podeseni i odrzavani. Ima covjek i nekoliko master traka. Dakle, koliko je gramofon bolji od CD-a, toliko je jos bolji magnetofon s master trakom od gramofona. To sam vec jednom i napisao na forumu. Drugi prijatelj ima Accuphase CD-player, ne znam koji tocno model, to nikad ne pamtim, ali je iz gornjeg dijela ponude. Ima i relativno jeftini Technics SL-1210 s nekoliko zvucnica. Otkad je nabavio gramofon, CD uglavnom ne slusa. Eto, iz prakse... CD ne mora u teoriji zvucati inferiorno gramofonu. Ali nam onda, u teoriji, ne trebaju ni vece digitalne rezolucije od Red Book standarda, ne?
Editirao Edison - 04.veljača.2015 u 11:57
|
 |
Sten
Hiperaktivan
Nikad zadovoljan
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 04.veljača.2015 u 12:07 |
Meni ne trebaju
Znam da si potpuno zadovoljavajući sistem mogu sastaviti s RedBook CD playerom i tu cijela priča oko front enda za mene prestaje.
|
 |
olif
Hiperaktivan
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 04.veljača.2015 u 12:32 |
Vidim ja, da teme hitno treba dignuti na višu rezu !! To, kaj imaš dobre IC, te ne spašava.....
|
 |
maltus
Hiperaktivan
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 04.veljača.2015 u 12:35 |
Sten napisao:
Meni ne trebaju
Znam da si potpuno zadovoljavajući sistem mogu sastaviti s RedBook CD playerom i tu cijela priča oko front enda za mene prestaje. |
Nemrem verovati  A ispod slicice ti pise "NIKAD ZADOVOLJAN"
|
|
 |