Help Help  Pretraži forum   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Zvučna izolacija pregradnog zida

 Odgovori Odgovori Stranica  123>
Korisnik
  Tema Pretraži Pretraži u temi  Opcije teme Opcije teme
Fantocci View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
17.veljača.2004
Status: Offline
Postova: 870
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Fantocci Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Zvučna izolacija pregradnog zida
    Objavljeno: 14.srpanj.2015 u 10:39
Zdravo, evo mene poslije 100 godina... Skoro pa bi se trebao još jednom predstaviti, iako vidim da ima još nekih metuzalema tu :)

Gradim kuću (nije trokatnica) - blizu sam kraja i veoma su dobri izgledi da konačno dobijem i slušaonu.
Slušaona graniči sa dječjom sobom, a pregradni zid je Ytong (siporex) debeline 12,5cm, ožbukan na obije strane sa 1,5cm žbuke.
Ytong nije baš neki zvučni izolator pa sam odlučio, da to dodatno tretiram.
Tražio sam po internetu razne varijante i našao sam ovo:

sistem Audiotec RG80

U principu se radi o sendvič oblozi postojećeg zida. Poanta je u tome, da nema nikakvih limenih podkonstrukcija tipa knauf več je sve isključivo lijepljeno. Glavni materijal za prigušivanje je tvrda pjena S440 visoke gustoće koja služi za prigušivanje srednjih i visokih frekvencija, a dodatno je između dvije završne gips ploče postavljena još jedna tanja ali vrlo gusta i teška ploča S400, koja služi za prigušivanje isključivo NF.
Radi se o prilično skupim materijalima pa sam odlučio, da to malo pojeftinim, ali da ipak bude efikasno.
Za glavni prigušni materijal sam umjesto S440 odabrao tvrdu kamenu vunu Termotop debeline 6cm, koja se inače postavlja na krovove kao dodatna izolacija: Termotop


Razlog, zbog kojeg sam odabrao Termotop je njegova visoka gustoća – specifična težina je 150kg/m3 što bi trebalo davati i dobru prigušivanje zvuka. Zalijepio sam ga uz zid sa fleksibilnim građevinarskim lijepkom, bez upotreba sidara ili podkonstrukcije, tako da zvučnih kratkih spojeva da zida nema.

Sada imam dilemu – kako izraditi završni sloj. Vidim dvije opcije:
a) napravim „fasadu“ – znači armirni sloj sa mrežicom i lijepkom, kitanje, brušenje i boja
b) na Termotop zalijepim gips ploče, kao sistem RG80 iz prospekta i dobijem završnu ravninu

Varijanta b) mi oduzme daljnji centimetar prostora, pa bi trebao biti siguran, da će mi doprinijeti neko poboljšanje.
Da li ima neko građevinar među vama, da mi pomogne u izračunu (kolika bi bila razlika u prigušenju između opcije a i b)?
Dakako, prigušenje ovisi o frekvenciji… ali ipak – generalno...?
    

Editirao Fantocci - 14.srpanj.2015 u 10:43
Na vrh
amigo View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
28.siječanj.2004
Status: Offline
Postova: 5207
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj amigo Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.srpanj.2015 u 12:41
Nisam od neke stručne pomoći, ali zato imam dodatnih pitanja

Je li cijela kuća od Ytonga, ili samo taj pregradni zid? Zanima me jer na poslu imamo jedan takav pregradni zid, kad kucneš po njemu ne prigušuje, nego zvoni, ako udariš jače, kao da zatutnji. Oduvijek imam dojam da bi u Ytong kući sve odzvanjalo pa me interesira jesam li u pravu, ili ipak ne.

Što se tiče tih slojeva izolacije, čisto amaterski mi se čini da se ti slojevi zbrajaju, odnosno nadopunjuju te da imaju kumulativni učinak. Za visoke i srednje bi trebalo biti OK, a za bas bi trebalo izračunati koliko će zadržati i koje frekvencije.

Ako me neki stručnjak ne bi razuvjerio, ja bih za završni sloj stavio gips ploče, manja je šteta i lakše se popravi, ako po zidu opizdiš rubom stola, ili nečim takvim. A i gips bi još koliko-toliko poboljšao zvučnu izolaciju.
    Moj HiFi
Na vrh
Fantocci View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
17.veljača.2004
Status: Offline
Postova: 870
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Fantocci Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.srpanj.2015 u 12:53
Da, cijela kuća je iz Ytonga i da, prilično se čuje kroz zidove (OK, vrata još nisu namontirana..)
Fala bogu, barem sam međuetažnu ploću napravio klasiku od AB betona a ne od Ytong montažnih elemenata.
Ytong je dobar kao toplinski izolator zbog zatvorenih mjehuriča zraka u materijalu ali iz istog razloga je loš izolator zvuka - tu se traži što veća masa.

I ja se naginjem gips ploći kao završnoj oblozi. Ako me sječanje dobro služi, u fizici smo nešto govorili o sistemu masa-opruga-masa koji bi trebao odlično prigušivati zvuk. Masa su kao zid i gips ploča a opruga je kamena vuna u sredini. Tamo bi se vibracije zvuka trebale u nekoj mjeri pretvarati u unutarnju energiju - toplinu i time prigušivati.

Znači, što jaće puštaš muziku to više griješ kuću :)
Na vrh
M.Djon View Drop Down
Super Aktivan
Super Aktivan


Pridružen:
30.ožujak.2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Postova: 490
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj M.Djon Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.srpanj.2015 u 13:05
Koda nisi pročitao , Bilana i Rupića ? Da ne bi Basom "maltretirao" ukučane trebao bi na neki način "gumirat" pod Bas s je najzločestiji od poda "čuje ga celo selo" :)   
Na vrh
Fantocci View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
17.veljača.2004
Status: Offline
Postova: 870
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Fantocci Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.srpanj.2015 u 13:25
Hmmm, pročitao sam tvoj post 5 puta a još nisam sve razumio...

Ako pitaš za pod ispod estriha postoji zvučna izolacija poprilične debljine (plivajuči estrih)... Strop je isto spušteni gips i iznad ispunjen izolacijom.
Problem su još bočni zidovi, a to neću riješavati u ovome životu.

Basovi jeste največi problem.
    

Editirao Fantocci - 14.srpanj.2015 u 13:29
Na vrh
Fantocci View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
17.veljača.2004
Status: Offline
Postova: 870
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Fantocci Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.srpanj.2015 u 13:26
(zayeb)
    
moderator može obrisati...

Editirao Fantocci - 14.srpanj.2015 u 13:26
Na vrh
Spužva Bob View Drop Down
Super Aktivan
Super Aktivan
Avatar

Pridružen:
08.prosinac.2008
Status: Offline
Postova: 389
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Spužva Bob Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.srpanj.2015 u 14:19
@Fantocci

Lijepo pitaš i red je da ti netko lijepo odgovori.

Cilj izolacije je razdvajanje površina na način da u MASA - OPRUGA - MASA sustavu sklop tvori nisku rezonantnu frekvenciju (fs) jer onda efikasno izolira ono što je iznad fs. Ako se frekvencija pobude poklopi sa fs, gubi se izolacija jer prva ljuska titra skoro bez otpora zajedno s zvučnim valom. Isto vrijedi i za n slojeva u konstrukciji. Loši efekti se zbrajaju.

Znači, da bi znao koja je rezonantna frekvencija, moraš znati i koje je prigušenje i krutost opruge , kao i koja je masa koja je ovješena na oprugu, zajedno sa vektorima sila koje djeluju na nju. U osnovi ovo tvori ono što u fizici zovemo MCK sustav.

U tvom slučaju, zid je idealizirano beskonačna masa, što u praksi nije.

Mineralna vuna tvrdog tipa (visoke gustoće) može se opisati Biot-ovim modelom za poroelasticitet, i na taj način dobiti fizikalne konstante koje su potrebne za prethodno spomenute parametre.

Ploča knaufa je završna masa, ali ona kao takva ima djelomično izotropna svojstva, što znači da se koliko toliko ponaša jednako u svim smjerovima materijala, što u praksi nije jer ima ljuske papira i ljepila kojom se pričvršćuje za podlogu; u ovom slučaju min. vunu.

Ok, sada kad materijalu/ima pridodamo ostala fizikalna svojstva poput modula elastičnosti, koji je bitan u akustici, Poissonovog omjera i faktora prigušenja materijala, možemo lagano početi razmatrati o tome da smo izgradili prividno odgovarajući model konstrukcije. U jednoj dimenziji.

Znači, da bi taj 1D prikaz bio funkcionalan u tvom 3D slučaju, prethodno spomenuto treba pretvoriti u mrežu (mesh) parcijalih diferencijalnih jednadžbi i svakom čvoru pridodati odgovarajuće koeficijente i vrijednosti MCK. Potom ih izračunavamo računalom i dobivamo vrijednost koja je 0.1-1% točna, ovisno o rubnim uvjetima (boundary conditions).

Ukratko i udugo, nema tog građevinara koji bi ti mogao dati iole točan odgovor, uz napomenu da generalizirane vrijednosti Rw imaju nula korisnih informacija, pa čak ni tebi, osim eventualnog bragging faktora za frendove.

Ugodan dan želim,

Spužva Bob
Osjećam se kao audiofilski Malnar
Na vrh
Fantocci View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
17.veljača.2004
Status: Offline
Postova: 870
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Fantocci Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.srpanj.2015 u 14:48
Znači, preostaje mi još metoda slijepe koke :)

Hvala u svakom slučaju.
Na vrh
Spužva Bob View Drop Down
Super Aktivan
Super Aktivan
Avatar

Pridružen:
08.prosinac.2008
Status: Offline
Postova: 389
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Spužva Bob Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.srpanj.2015 u 17:25
@Fantocci

Unio si previše varijabli u pitanje.

Bavim se tim poslom, akustičkim problemima, i nerado radim kompozitne konstrukcije. Nije da ne mogu, dapače vrlo sam sposoban i dobro opremljen. Najviše problema u tim, višeslojnim izvedbama, predstavljaju varijacije u materijalu pri proizvodnji. Teško da bih dao preporuku za više od tri sloja bez mjerenja materijala.

Uputa tebi i drugima koji čitaju - ako niste sigurni što napraviti u pogledu izolacije -

ili kontaktirajte stručanjaka;

ili (ako ste jako bogati) napravite dvije različite velike mase i povežite ih što je slabije moguće, da praktički plutaju u konstrukciji. Ili sagradite sobu u drugoj ulici.

U svakom slučaju, ako baš ne morate, nemojte se upuštati u takve korekcije, pogotovo izolacije, zbog toga što se tipična građevinska praksa i akustičke konstrukcije razlikuju. Nema panacee, "stavi ovo i to je to". Svaki problem je specifičan, a greške su strahovito skupe.

P.S. Nije reklama, ovo govorim u najboljoj namjeri.
P.P.S. Mineralna vuna je apsorber, ne izolacijsko sredstvo.

Mit freundlichen Grüßen,

Spužva Bob
Osjećam se kao audiofilski Malnar
Na vrh
Apparatus View Drop Down
Best of the Best
Best of the Best
Avatar
Krelle

Pridružen:
22.listopad.2005
Lokacija: Bjelovar
Status: Offline
Postova: 22538
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Apparatus Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.srpanj.2015 u 18:38
Alaj ume ovaj naš Sponđo zvani lepi. Ih... Jedino ne zna izračunat slušaonu.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  123>
  Podijeli temu   

Skoči na drugi Forum Forumske ovlasti View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.10
Copyright ©2001-2017 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,225 sekundi.


Audiofil.net @ 2017   l   Hosted by PLUS


ZADNJIH 20 POSTOVA
Forum: Audio komponente
KEF 101 Reference
Forum: Dodatni pribor
Neotech
Forum: Predstavite se
Dobar dan
Forum: Audio komponente
Srednjetonac za vintage Good...
Forum: Audio komponente
Atenuacija DAC/pre/power
Forum: Uradi sam
Pleksiglas
Forum: Računala i audio
Kako radi LAN izolator?
Forum: Uradi sam
DIY Zvučnički kabeli
Forum: Audio komponente
Trebam razdvojni trafo i fil...
Forum: Računala i audio
Rega DAC
Forum: Uradi sam
Lemna žica
Forum: Uradi sam
Elementi skretnice
Forum: Uradi sam
"Raritetni" elkosi...
Forum: Audio komponente
Dobre SH prilike
Forum: Audio komponente
LS lamentacija
GLAZBENI FORUMI
Forum: CD i ostali mediji
Što slušate?
Forum: CD i ostali mediji
JAZZ KLUB
Forum: Vinyl
Koje LP-e slušate?
Forum: Vinyl
Vratio se gramofon
Forum: Vinyl
Zadnji LPi koje ste kupili/d...
Forum: CD i ostali mediji
KLASIKA
Forum: Vinyl
Pumpanje vinyla
Forum: Vinyl
V.T.A ili Vertical Tracking ...
Forum: CD i ostali mediji
Nostalgija
Forum: CD i ostali mediji
Grijesi bolje prošlosti
NEVEZANO UZ HI-FI
Forum: Ostalo
Vic!!!
Forum: Ostalo
Night Club
Forum: Ostalo
Slanje zvučnika u inozemstvo
Forum: Ostalo
Upload u rubriku HI-FI
Forum: Ostalo
RIP
Forum: Ostalo
FILM POINT
Forum: Ostalo
Faktor daljnje prodaje
NOVI ČLANOVI
rborovec
BRAJKO
Valentino
Luka
SaraT
tutu12
nikolac123