Help Help  Pretraži forum   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Vratio se gramofon

 Odgovori Odgovori Stranica  <1 72737475>
Korisnik
  Tema Pretraži Pretraži u temi  Opcije teme Opcije teme
tatamata View Drop Down
Hiper aktivan
Hiper aktivan
Avatar
grnčarija rules

Pridružen:
20.svibanj.2004
Lokacija: podstolom
Status: Offline
Postova: 4005
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj tatamata Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11.svibanj.2020 u 12:55
Originalno postano od strane člana: popol_vuh popol_vuh napisao:

mislio sam na cinjenicu da se na reginim ruckama ne moze stelati azimut, pa je tako kako je. Kajle nisam uzimao u obzir. Na koji nacin ju se moze izraditi?
Ja sam sam sebi nekad radio kajle od tvrde plastike i od aluminija. Lakše je kupiti ovo
 ili  ovo  pa jednu stranu stanjiti koliko treba.

Postoji još jedan način da se ručki koja nema štelanje azimuta to obavi. To je nabava  headshella koji se može nagnuti
Ja sam imao jednu od Audio-Technice
No to nije riješenje za tebe, čini mi se da nemaš detachable headshell, no ako netko čita ovo bu si zapamtil.

prava hifa svijetli u mraku.
Na vrh
popol_vuh View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
čemu ?

Pridružen:
21.kolovoz.2008
Status: Offline
Postova: 3617
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (1) Pohvala (1)   Citiraj popol_vuh Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11.svibanj.2020 u 18:37
Originalno postano od strane člana: Komandant Data Komandant Data napisao:

Vuše, može link tvog dilera protractorom?

Data, ovo je link:


Nije jeftino, ali j****a. Potraži ostale stvari koje prodaje lik i naći ćeš za puno ručki protractore.

Originalno postano od strane člana: tatamata tatamata napisao:

Ja sam sam sebi nekad radio kajle od tvrde plastike i od aluminija. Lakše je kupiti ovo
 ili  ovo  pa jednu stranu stanjiti koliko treba.

Postoji još jedan način da se ručki koja nema štelanje azimuta to obavi. To je nabava  headshella koji se može nagnuti
Ja sam imao jednu od Audio-Technice
No to nije riješenje za tebe, čini mi se da nemaš detachable headshell, no ako netko čita ovo bu si zapamtil.


Ok, super info. Ranije danas sam provjerio sa ogledalcem azimut i na oko meni to izgleda više-manje savršeno. Vidim dobro, ali kužim da je to "na oko" vrlo neprecizno zapravo. Ako je to dovoljna (naravno, ne idealna, ali dovoljna) razina preciznosti, onda je sve OK.
Na vrh
popol_vuh View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
čemu ?

Pridružen:
21.kolovoz.2008
Status: Offline
Postova: 3617
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (1) Pohvala (1)   Citiraj popol_vuh Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12.lipanj.2020 u 10:22
Budući da na forumu nema dovoljno ljudi i aktivnosti da se otvara zasebne teme za ovakve stvari, staviti ću post u ovu relativno opće postavljenu temu. Radi se o jednom gramofonskom iskustvu koje želim podijeliti sa našom zajednicom. 

Prije nekih mjesec dana došla mi je pošiljka iz Engleske - aftermarket suspenzija za Gyrodec. Konstruktor nije "profesionalac", već entuzijast, moglo bi se reći DIY-er, koji već 3 godine razvija ovu suspenziju - ne zato što bi bila komplicirana, već se radi o beskonačnim iteracijama, prije svega u materijalima, ali i male razlike u načinu izvedbe.

Šasija Gyrodeca je inače obješena na tri točke na oprugama, koje imaju popriličan vertikalni hod (tako je i zamišljeno). Međutim, već dugo vremena, ovaj dio Gyrodeca se smatra najproblematičnijim elementom dizajna jer je u setupu gotovo nemoguće postići savršen vertikalni hod, bez imalo horizontalnog hoda. Svaki tutorial na netu koji pogledate, reći će da je ključno da se postigne što bolji vertikalni hod.

Ova nova suspenzija bitno mijenja tu suspenziju. Odmah ću nabaciti sliku:Na slici su vidljiva dva tornjića, treći je na sredini otraga. Tornjići se sastoje od dva dijela, donji dio je u akrilnoj ploči i iz nje onda ide prema gore i dolje (gdje je šiljak), a na njega se gore onda montira gornji/vanjski dio tornjića koji ide preko njega i kontakt im je u kuglici ležaja. Vanjski dio na sebi ima navoj, na koji se šarafi suspenzija. Originalna suspenzija je prsten od onoga što englezi zovu "delrin" plastika i na njoj stožasta metalna opruga koja dolje ima prsten na koji se stavlja subšasija.

Ova suspenzija je bitno drugačija - gornji dio se sastoji od ove "krune" koja ima navoj iznutra, na koju krunu se onda vješaju gumeni prsteni. Ta kruna je isto od "delrina". Donji dio je sada isto od delrina, koji iznutra ima tanku ležajnu čahuru koja savršeno prianja na tornjić. Ta dva dijela suspenzije su povezana tako da se vješaju preko 6 gumenih prstena. 

Kod ovog vanjskog, delrin dijela tog donjeg dijela suspenzije je sada stvar lagano problematična za proizvodnju iz sljedećeg razloga: Gyrodec se proizvodi od 1981. godine i formalno je doživio 5 iteracija. Ono što je značajno je da se MK I bez problema i kemijanja, dorada i uništavanja originalnih dijelova može dovesti do razine MK V (jednako kao što se Gyro može u mnogo aspekata dovesti blizu Orbe-u) jer su dijelovi međusobno kompatibilni. To je naprosto način na koji Michell kao firma funkcionira, što iznimno cijenim. Međutim, problem sa subšasijom je to što se u tih sada 4 desetljeća ona proizvodila i kod Michella direktno, a i kod nekih drugih manufaktura i u raznim periodima su bile varijacije rupa u subšasiji, u koje ide donji prsten suspenzije. Te varijacije su se kroz brojne primjerke pokazale da su unutar 0,9mm. Za staru suspenziju to nije bilo ključno. Za ovu novu suspenziju, da bi što bolje funkcionirala, taj donji dio se izrađuje na drugu decimalu mm-a, što znači da se radi za individualni Gyro, što onda i jako poskupljuje proces.

U svakom slučaju, ova nova suspenzija radi i po drugačijem principu, te sada nema tog "bounce-a", već guma samo rade po par mm gore-dolje kada se pritisne subšasija. Horizontalni hod je potpuno uklonjen. Zanimljiva činjenica je da je i John Michell radio na drugačijoj suspenziji, ali ga je smrt prekinula 2003. i nije ju komercijalno stigao izbaciti. Nezgodno je da je nakon njegove smrti kompanija u nekom čudnom stanju, gdje preživljavaju, ali nisu radili na razvoju. Barem nisu niti prodali. Ali odnedavno ponovno rade i na razvoju. Ovdje je jedan dobar tekst koji daje mali pregled što se sada dešava:


O zvučnim impresijama u narednom postu.
Na vrh
popol_vuh View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
čemu ?

Pridružen:
21.kolovoz.2008
Status: Offline
Postova: 3617
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj popol_vuh Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12.lipanj.2020 u 14:05
Prije zvučnih impresija, da opišem svoj Gyro. Radi se o full Gyrodecu (ne SE verziji) iz 1993. godine, što je MK III verzija. Međutim, upgradean je u gotovo svemu na MK V verziju. Znači, novi invertirani ležaj, Orbe spindle/clamp na šaraf, nova verzija tornjića za suspenziju i još neke sitnije stvari. Motor je AC papst, a napajanje pasivno Gyropower napajanje. Michell je AC motor zamijenio u DC isključivo zato što je papst prestao proizvoditi taj motor. Štoviše, imali su nekoliko iteracija DC varijante koje im nisu bile prihvatljive. Motor/napajanje mi je nedavno servisirao Gašo (više od 25 godina su bili bez ikakvog servisa) i sve radi vrlo stabilno i motor je tih. "Upgrade" na DC motor i HR PSU mi ne pada na pamet, iako neki kažu da je to novo napajanje bolje (to je napajanje za DC motor), ali ne zanima me...ovo je klasični model koji će trajati. Ručka je full modana RB250 (unutarnje i vanjsko ožičenje, damping, podešavanje ležajeva, tecnoweight uteg) i iako se radi o entry ručki koja je usko grlo ove integracije, nakon modifikacija to je žestoki best buy i odlična ručka za pare koje košta. Zvučnica isto vrlo skromna Benz Micro Gold. Phono je u EAR 864 preampu (isti phono kao i EAR 834) i ima svoje MC trafoe. 


Što se tiče zvučnih impresija, pokušati ću biti jasan i direktan, u što manje riječi. Razlog zašto sam pisao sve ovo je naravno u zvuku, tj. u tome da se ne radi o malom upgradeu. Prije nego napišem poboljšanja, opća napomena da se karakter zvuka Gyra nije promijenio - da jest, ne bih ovo smatrao upgradeom. Drugo, stvari koje ću napisati nemaju karakter "drugačije je", već nesumnjivo "bolje je".

Što je to bolje? Ukratko:

Prvo značajno "tamnija" pozadina na svim pločama - novo/staro/različita stanja ploča, čak i prljavo. Situacija gdje jako poglasnim i ne čujem da je igla u brazdi. 

Drugo - rezolucija poboljšana po cijelom frekvencijskom spektru, a pogotovo u basu. Slušao dosta rocka (King Crimson - Starless and bible black, Islands; Soundgarden - Louder than love...) i bas gitara ima znatno bolju teksturu i boju...slojevitost zvuka, ne samo nediferencirana žica, već slojevi zvuka. Isto je i sa bas bubnjem, a također i sa elektroničkim basom. Znam da je smiješan i tipičan kliše, ali na Bjork - Biophilia ima jedan track gdje sam prvi put čuo jedan niski i u mixu udaljeni drone vjetra na jednom t***. 

Treće - veća stabilnost zvučnih slika u prostoru. Za projekciju zvuka u prostor nisam siguran je li drugačija, ali stabilnost je sigurno veća. Jednako tako i separacija - stabilnija, jasnije omeđena.

I završno, onaj famozni "zrak" oko zvukova je bolji. Zvuk sobe, zvuk oko instrumenta, zvuk oko vokala. Nije nabrijano, samo se čini da je to posljedica dodatno poboljšane rezolucije i stabilnosti.


EDIT:

Ukratko, mislim da se radi o zamjenskom dijelu za koji ozbiljno mislim da bi Michell trebao razviti nešto slično svoje i prodavati to kao default za Gyro, jer se radi o vrlo ozbiljnom upgradeu. Takvom da me začudilo. Iako je upgrade relativno skup, po meni se nesumnjivo isplati. Inače, isti ovaj upgrade vrijedi i za Orbe.


Editirao popol_vuh - 12.lipanj.2020 u 14:11
Na vrh
Ivi Skoj View Drop Down
Hiper aktivan
Hiper aktivan
Avatar

Pridružen:
01.ožujak.2012
Status: Offline
Postova: 1513
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Ivi Skoj Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12.kolovoz.2020 u 07:56
samo da javim, još ništa od poklopca
smijeh
Moja žena ima odgovor na sva pitanja.
Na vrh
Khadgar2007 View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
20.prosinac.2007
Status: Offline
Postova: 3415
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Khadgar2007 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12.kolovoz.2020 u 10:20
Misliš ti ne možeš doći do poklopca?
Psihodelični sin cvijeća
Na vrh
zden View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
28.lipanj.2006
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Postova: 928
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj zden Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12.kolovoz.2020 u 13:50
Originalno postano od strane člana: Ivi Skoj Ivi Skoj napisao:

samo da javim, još ništa od poklopca
smijeh

Nebuš ti ružil dok spimo
zden

***************
Na vrh
Ivi Skoj View Drop Down
Hiper aktivan
Hiper aktivan
Avatar

Pridružen:
01.ožujak.2012
Status: Offline
Postova: 1513
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Ivi Skoj Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12.kolovoz.2020 u 21:25
Ništa jazz, samo ozbiljna mjuza.
Uostalom netko na forumu napisao da je jazz limunada, a ja više volim pivu i li žesticu.

Moja žena ima odgovor na sva pitanja.
Na vrh
Supersaša View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
04.studeni.2007
Lokacija: Saint Helena
Status: Offline
Postova: 1755
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Supersaša Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.kolovoz.2020 u 11:37
Mitze vole slušat Lateralus ili napuste prostoriju dok padne igla?

haha
I found it hard
Its hard to find
Oh well, whatever, nevermind
Na vrh
Ivi Skoj View Drop Down
Hiper aktivan
Hiper aktivan
Avatar

Pridružen:
01.ožujak.2012
Status: Offline
Postova: 1513
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Ivi Skoj Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.kolovoz.2020 u 21:15
vole sve što vole mladi, doduše zadnji nam je napetiji
Pnuma
smijeh

Moja žena ima odgovor na sva pitanja.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 72737475>
  Podijeli temu   

Skoči na drugi Forum Forumske ovlasti View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.10
Copyright ©2001-2017 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,309 sekundi.


Audiofil.net @ 2017   l   Hosted by PLUS


ZADNJIH 20 POSTOVA
Forum: Audio komponente
Primare NP5 network player b...
Forum: Prostorna akustika
Novi prostorni plan slušaoni...
Forum: Uradi sam
Izada maske za zvuničke kuti...
Forum: Audio komponente
Dobre SH prilike
Forum: Triode festival
Triode festival 2020. - Pula
Forum: Audio komponente
Pojačalo za Focal Aria906/Su...
Forum: High-End
Goldmund Telos 390.2
Forum: Audio komponente
Serijsko spajanje zvučnika
Forum: Retro audio
Bang & Olufsen Beocord 6...
Forum: Predstavite se
Pozdrav
Forum: Audio komponente
Postavljanje zvucnika u manj...
Forum: Dodatni pribor
SilentWire LS12
Forum: Audio komponente
Combo internet radio aktivni...
Forum: Audio komponente
Neobavezne slušalice ;)
Forum: Audio komponente
Sanyo Plus C55 preamp
GLAZBENI FORUMI
Forum: CD i ostali mediji
JAZZ KLUB
Forum: CD i ostali mediji
Što slušate?
Forum: CD i ostali mediji
O dobrom zvuku - nova knjiga...
Forum: Live
Najave koncerata i fest...
Forum: Vinyl
Gramofon RIZ GM 5010
Forum: Vinyl
Vratio se gramofon
Forum: Vinyl
Pozicija gramofona
Forum: Vinyl
Sajam ploča
Forum: Vinyl
Klasika na vinilu
Forum: Vinyl
Čišćenje ploča
NEVEZANO UZ HI-FI
Forum: Ostalo
Vic!!!
Forum: Ostalo
RIP
Forum: Ostalo
Night Club
Forum: Ostalo
ormar za komponente
Forum: Ostalo
Moderiranje foruma
Forum: Ostalo
Ljeto 2015
Forum: Ostalo
Kurirska dostava - tarife za...
NOVI ČLANOVI
BojanZG
Medo
clansman
Sine
Igor1977
Touche
emerson