Help Help  Pretraži forum   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Preamp +40k kuna

 Odgovori Odgovori Stranica  123 7>
Korisnik
  Tema Pretraži Pretraži u temi  Opcije teme Opcije teme
Sten View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
Nikad zadovoljan

Pridružen:
09.listopad.2005
Status: Offline
Postova: 7882
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Sten Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Preamp +40k kuna
    Objavljeno: 09.lipanj.2017 u 10:43
Konačno odlučih, jednom za svagda, riješiti pitanje preampa (nakon što vidjeh da mali Cyrus, rekao bih, očekivano neće biti dugoročno rješenje), koje je još jedino mjesto u sistemu gdje bi se mogao očekivati bitan napredak (ok, još se trebam ozbiljnije pozabaviti i strujašima, ali nećemo sad o tome). Poglavito zbog toga jer je tamo trenutno  pomalo nestandardno rješenje u vidi čiste pasive.

 Dakle, polazišna točka je spomenuta dugogodišnja  pasiva, koja se zapravo odlično snalazi u sustavu, ali aktivni preampovi (praktično uvijek kad ih se stavi u sistem) donose nešto što pasiva nema, pa rekoh "da ne odugovlačimo više, idemo mi po pošteni preamp, onaj koji će uz dobre strane pasive, donijeti ono što obično donose aktive". Je li to točno dinamika, ili je "drajv", punoća zvuka ... nisam čak siguran kako bi to opisao jer kod svakog uređaja je malo drukčije, ali se može čuti neka vrst "zajedničkog nazivnika".

Ostatak sistema, čisto ako netko pita, i kao određeni kontekst:
Gamut CD3 --> Sumić SCBH --> (pasiva) --> Sumić SCBH --> YBA Passion 400 --> Siltech LS110 --> Soltanus Cricket

 Odmah na početku napomena da je jedina opcija bila isključivo ono što može dobiti doma na slušanje. Jest da to automatski sužuje izbor, ali morao bih biti nadrogiran ili lud da pljunem 15k kuna na preamp samo na osnovu imena/testova/rekla-kazala i sl. Dakle, slušanje, barem tjedan dana, pa koji ostane "u ringu" taj je moj.
 No, gotovo odmah u startu je, na moju žalost, postalo jasno da je trenutna ponuda takva da će to morati biti bliže 20k kuna, ali 'ajde ... to se praktično jednom kupuje, pa ćemo i to preživjeti.


 Prvi mi je na meti bio Herron 3A. Jer je bio najjeftiniji. Manufakturica made in USA, vrlo hvaljena gdje god naiđoh na neku pisanu riječ.
 Btw. ne budem i nije namjera ovog posta pisati nešto kao review, već samo kroz impresije proći cijelu tu "Odiseju". Uostalom, tako sam ja i gledao na sve to, odnosno tražio winnera.

 U usporedbi s pasivom je bilo, očekivano, nešto više tjelesnosti, "puniji zvuk" rekli bi,  izraženiji timbar ... i to je bilo otprilike to. Iskreno, očekivah malo više, ali ajde da vidimo u tjedan dana kako će se stvari iskristalizirati, jer 2. dan slušanja i 5. dan znaju biti "dan i noć". Ne toliko zbog razlike u zvuku, nego u percepciji novog, za koje nam uvijek treba nekoliko dana da se naviknemo na nj, kako bi ga mogli pravilno valorizirati. Pogotovo jer se uglavnom radi o suptilnim razlikama.

 Tjedan dana kasnije, sve što sam gore rekao ostade. Poboljšanja mala ali neupitna. Ništa dramatično, ali tako je to u ovom "sportu". Pogotovo što s vremenom ta mala poboljšanja, kad se saživimo s njima, zapravo postanu velika, no da ne rastežemo priču u tom smjeru.
 No, nešto drugo mi je počelo odvlačiti pažnju. Koliko god zvuk bio nešto bolji, ujedno je bio i nešto "mrtviji", nedostajalo je malo brzine, malo mikrodinamike ... jednostavno je negdje u srednjima bio nekako previše "easy", neizražajan ... pa pomalo i dosadnjikav. Nekako pregust.

 Isto tako, "mic po mic", došlo je do izražaja da osjećaj prozračnosti, a onda i transparencije, gotovo eterični visoki pasive, da su Herronu nedostižni. Teško je to na prvu uočiti, gotovo nemoguće, upravo zato i duži slušanac. Možemo reći da su to nijanse, ali, opet, te nijanse zapravo uopće nisu nijanse nakon imalo dužeg perioda.

 Dakle, otprilike koliko je u nekim stvarima bio bolji, u nekima je de facto bio lošiji. Zapravo to lošije je nekako, s vremenom, imalo sve više prevagu u zvuku, tako da ono dobro i kao da nije bilo više baš bitno. A to onda ne bude išlo. Za te novce, jednostavno ne smije ni u čemu biti lošiji. Može eventualno biti podjednak u nekim stvarima,"tu negdje", ali ne lošiji.
 Ok, bilo bi valjda prelako da je baš prvi odmah udomljen, pa s tom mišlju je i ... vraćen. Idemo dalje.


 Drugi kandidat, ponovo cjevaš - EAR 868, u atraktivnom i prepoznatljivom krom finišu prednje ploče.
 Na prvu je već dao naslutiti da je življi od Herrona, što je bilo veliko olakšanje. To je aspekt reprodukcije koji cijenim možda iznad nekih drugih: ako me slušanje sistema tjera da zaspim, da se lagano dosađujem, mislim na nešto drugo - nije dobro. Mora biti živahno, živo, mora ti zaokupljati pažnju cijelo vrijeme; ne napadno, naravno, već onako kao što živa svirka djeluje (barem na mene) - taj dinamički, mikro i makro realizam, uz apsolutnu transparenciju, je naprosto fascinantan, i nešto sa čime sistemi imaju ponajviše problema. Pogotovo kad ih slušate doma u miru, kroz duži vremenski period.

 Nakon par dana je bilo jasno da je EAR definitivno bolji od Herrona. Opet, ne puno, ali dovoljno da se može dati takva izjava. Razlika je, de facto, bila upravo u toj živosti, jer je EAR bio puno više" lifelike", nimalo "pospan", i sa još više tijela. Zasad ... jako, jako dobro.

 Nakon cca. istih tjedan dana, stvari su dosta dobro stajale po EAR, no ...
Oni eterični visoki, ona prozračnost pasive ... nešto je tu ipak nedostajalo. Plus, shvatih da je (slično kao i kod Herrona, iako tamo nespomenuto), tajming bio ... pa ne baš kako bi trebao biti. Zvuk jednostavno nije imao brzinu (pasive), a onda se gubi transparencija, i sve pomalo djeluje nabijeno, sabijeno, pa čak i lagano zamarajuće, u smislu da slušate (glazbu) lagano zamućenu, kao lagano komprimiranu, pogotovo u srednjima, i znate da je tome kriva ta i ta komponenta.

 Bottom line, nije me uvjerio da je bolja solucija od pasive. Je, bolji je u nekim stvarima, ali ako pogledamo ukupnost reprodukcije ... biram pasivu. I vraćam EAR-a vlasniku. Idemo dalje.

Dosta je bilo cijevi (iako, nije se radilo o racionalnoj odluci, već jednostavno o tome što je bilo na ponudi) idemo na trandže.
 I njegovo veličanstvo "Mc" sletio je na policu. I to gornju, jer je bio prevelik za onu ispod, gdje su do sad sjedali svi preampovi. I neka je, jer sam nakon dan-dva zaključio da je prekrasan. Takvu rafiniranost pojavnosti, spoj tradicije i modernog, nisam vidio u audio svijetu. O tome bih mogao pola stranice, ali nećemo sad o tome.

 Zvuk je bio u globalu ... pa dosta sličan EAR-u, no gotovo od početka je bilo jasno da su visoki, konačno, match pasivi. Prvi preamp (ne samo od ovih ovdje, nego općenito sve što dosdad probah ... ok, sve je bilo i nešto do prilično jeftinije, ali ipak), za kojeg mogu reći da je u tom segmentu možda i bolji od pasive, ako ne onda svakako ne lošiji. Već to je značilo da je bolji od prethodna 2 preampa, jer ostalo je bilo manje više na visini zadatka.

 Ok, to su prva 2 dana, idemo vidjeti nakon nekoliko dana.
 Visoki ostadoše na visini zadatka, ostalo ... pa ok, ali došle su do izražaja neke ne baš pozitivne odlike. Prvo, basu kao da nedostaje ekstenzije, kao da je dignut u srednje, pa nema potreban udar, ekstenziju kad to snimka zahtijeva. Nije strašno, kako se čini ovako na papiru, ali je uočljivo. Posljedica je ta da kompletno niži dio spektra kao da lagano kaska za ostatkom i opet dolazimo do famoznog tajminga tj. problema s njime.

 Koliko god Mek dobro zvučao (i izgledao) imalo duže slušanje se znalo izgubiti u laganoj nezainteresiranosti za glazbu, jer zvuk nije imalo potrebnu fluidnost, tečnost, zvučao je lagano rascjepkan . Zapravo vrlo teško za opisati.
 S jedne strane, ima svega čega treba biti, ničeg premalo, ničeg previše, ali kao da su neke stvari pomalo krivo razmještene. Dojam je kao da slušate ne baš dojmljiv tranzistorski dizajn, pa se u zvuku može percipirati doza "mehaničke krutosti". Da stvar bude zanimljivije, Mekov zvuk bi uvjetno mogli nazvati malo toplijim, nikako ne analitičnim, što se obično veže uz lošije tranže.

 Da ne bi napravio grešku, njemu sam dao vremenski najviše prilike ... ali nakon skoro 2 tjedna, nije išlo. Taj neki manjak fluidnosti, percipirana rascjepkanost zvuka (tajminga?)  je bila prepreka koja se nije mogla preskočiti. I to je presudilo. Šteta, puno dobrog zvuka i prekrasna pojavnost, ali tako je kako je.

 Btw. cijenom smo sad već na nešto malo iznad 20k kuna (novo već oko 50k kuna), i bijah već prilično začuđen, jer iako sam znao da se pasiva može nositi s uređajima i do 30k kuna (novo), ipak sam očekivao da će uređaji od 20k SH, lagano poslati pasivicu u povijest. Svaki od njih je imao prednost u nečemu, ali nijedan nije, kad se pogleda cjelina reprodukcije, bio uvjerljiviji. A za to, i samo za to, se daju novci. Barem ja.

 Ok, još jedna prilika, za slične novce. Perjanica Parasounda.
 Koja je, da skratim priču maksimalno, najmanje pokazala, jer nije praktično ničime bila bolja od pasive. Ok, imala je veći gain, ali to ne možemo nazvati postignućem. Zvukom me podsjećala na neke jeftinije uređaje; zvuk nekako ispran, pomalo i tanašan (tu sam sjetio da sam sličan dojam imao slušajući, prije nekoliko godina, njihov jeftiniji preamp P3), i nakon te spoznaje, i nekoliko dana, odustah i od Parasounda i od pokušaja da si nađem "pošteni" preamp.  Jer ispada da takvog već imam.

 Nije da sam totalno iznenađen (jer je pasiva u sistemu ipak 3,5 godine, što je za moje pojmove podosta - i probalo se dosta toga 5-20k kuna SH), ali ipak ... Ako za 50k kuna (novo) ne mogu naći bolje, onda je tu za mene kraj. U ostatku sistema nema komponente skuplje od toga.
I to je otprilike to. Određeni antiklimaks.

 Neću reći da sam sad definitivno prekrižio aktive, ali očekivanja će biti minimalna. I fokus će biti prebačen na nešto drugo.
 Kome je sve ovo za "ne vjerovati", neka bude blag s riječima. I ja sam velikim dijelom bio u nevjerici (i još uvijek sam, da budem iskren), tako da ...
Na vrh
amigo View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
28.siječanj.2004
Status: Online
Postova: 4978
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj amigo Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09.lipanj.2017 u 11:23
Ja ti vjerujem, naročito kad si dobro opisao zvuk nekih od preampa. Dobra pasiva gdje sjedne, može biti sjajna. Imao sam na slušanju početni model Music First pasive, radila je vrlo dobro, ali mi je u tom setupu trebalo gaina.
    Moj HiFi
Na vrh
Gašo View Drop Down
Best of the Best
Best of the Best

analogni šnelšvaser

Pridružen:
16.srpanj.2004
Status: Offline
Postova: 21022
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Gašo Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09.lipanj.2017 u 14:45
Pasiva koristi TKD, ni jedan od navedenih nema taj atenuator, za EAR 100% znam da je plavi APLS, dakle inferioran kontroler glasnoce, a sve ide preko njega.
Herron koristi poluvodicke potenciometre, isto inferiorne TKDu.

Ne ocekuj poboljšanje od preampa koji imaju kontrolu glasnoce lošiju od TKD-a.
Plus što kad posuđuješ lampaše, definitivno se otvara pitanje trenutno ugrađenih lampi.

Da si uštediš 40Kkn, ubi crva i polako.
Rijetki koriste TKD, Penny&Giles ili RK50 ALPS(mjedenu mrcinu).  Step atenuatori nisu garancija kvalitete, jako variraju ovisno o korišenim otpornicima i načinu spoja (serijski ili za svaki step posebno).

Ja ti kroz neko vrijeme mogu posuditi i premap moje konstrukcije koji koristi TKD, lampaš je ali jedna ecc88 po kanalu. Uvjet je da ga pokupiš i vratiš, bez slanja poštom.

P.S. znam da sam u dva EARa izvadio ALPs i stavio TKD i da su vlasnici bili u šoku koliko to bolje radi a investicija je u rangu jeftinog interkonekta.

Atenuator je mozda i nabitnija komponenta a to kao da 99% njih ne ferma.

Jesi probao nešto od Ayrea?

Također, nije mi jasno kako si zapeo na tom Gamut cd playeru? Slusao sam ga doma, meni osobno je to fake zvuk, puca na atraktivnost, neprirodna detaljnost.


Editirao Gašo - 09.lipanj.2017 u 14:51
Na vrh
Dorian View Drop Down
Super Aktivan
Super Aktivan
Avatar

Pridružen:
20.siječanj.2009
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Postova: 349
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Dorian Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09.lipanj.2017 u 15:04
Sve to poštujem,svatko može sa svojim novcima raditi što ga volja,no za 1/3 tog novca u DIY varijanti se napravi preamp da to sve sažvaće,pojede i ispljune za doručak i još da izgleda kao industrijski napravljen.
DirectStream Memory Player,PerfectWave DirectStream DAC,BHK Signature Pre,BHK Stereo 250PA,E.Sound Cd-e5 Reference,Dynaudio DIY 30W100,17LQ75,M560,T330,Hitachi FT-007
Na vrh
Sten View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
Nikad zadovoljan

Pridružen:
09.listopad.2005
Status: Offline
Postova: 7882
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Sten Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09.lipanj.2017 u 15:44
Originalno postano od strane člana: amigo amigo napisao:

Ja ti vjerujem, naročito kad si dobro opisao zvuk nekih od preampa. Dobra pasiva gdje sjedne, može biti sjajna. Imao sam na slušanju početni model Music First pasive, radila je vrlo dobro, ali mi je u tom setupu trebalo gaina.
Kao što napisah jučer u drugoj temi, što se mene tiče, nakon 15-ak godina korištenja pasive (i tu i tamo koje aktive, sa puno više isprobanih), to sa gainom mi se počinje činiti kao praktično jedini realan razlog za aktivu. Za što, osobno, nemam potrebe, jer imam i uvijek sam imao dovoljno gaina (iz izlaza).
Na vrh
Sten View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
Nikad zadovoljan

Pridružen:
09.listopad.2005
Status: Offline
Postova: 7882
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Sten Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09.lipanj.2017 u 16:57
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

Pasiva koristi TKD, ni jedan od navedenih nema taj atenuator, za EAR 100% znam da je plavi APLS, dakle inferioran kontroler glasnoce, a sve ide preko njega.
Herron koristi poluvodicke potenciometre, isto inferiorne TKDu.
Ne ocekuj poboljšanje od preampa koji imaju kontrolu glasnoce lošiju od TKD-a.
Plus što kad posuđuješ lampaše, definitivno se otvara pitanje trenutno ugrađenih lampi.
Da si uštediš 40Kkn, ubi crva i polako.
... itd do kraja.
Moram priznati da mi je čudno za pročitati da će preamp s lošijim potom obavezno zvučati lošije. Nisam baš bio dojma da pot toliko utječe na zvuk, barem ono malo što isprobavah.
 
 Crva sam ubio nakon ova 4 probana (meni skupa) preampa. To je sad skoro pa završena priča. Ayre nije bilo za isprobati.
 
 Gamut CD3, koliko mi je poznato, ima 3 varijacije izvedbe. Nigdje nije službeno navedeno, ali negdje to pročitah, a i različite slike koje nađoh na netu govore u prilog tome. Uza sve to, meni nije ni (pre)atraktivan ni (pre)detaljan. Nego taman nekako kako bi trebalo biti.
 Dakle, ili si slušao drugu verziju ili drukčije doživljamo ili ti je sistem preloš za takav player haha
 
 Za ostalo se čujemo na PM.
Na vrh
Sten View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
Nikad zadovoljan

Pridružen:
09.listopad.2005
Status: Offline
Postova: 7882
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Sten Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09.lipanj.2017 u 17:06
Originalno postano od strane člana: Dorian Dorian napisao:

Sve to poštujem,svatko može sa svojim novcima raditi što ga volja,no za 1/3 tog novca u DIY varijanti se napravi preamp da to sve sažvaće,pojede i ispljune za doručak i još da izgleda kao industrijski napravljen.
Takve bajke možeš pričati nekom drugom. Po mogućnosti u DIY podforumu, pa koga zanima ... 
Na vrh
Edison View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
PeaceMaker

Pridružen:
24.travanj.2006
Status: Offline
Postova: 7894
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Edison Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09.lipanj.2017 u 20:53
Originalno postano od strane člana: Sten Sten napisao:

Originalno postano od strane člana: Dorian Dorian napisao:

Sve to poštujem,svatko može sa svojim novcima raditi što ga volja,no za 1/3 tog novca u DIY varijanti se napravi preamp da to sve sažvaće,pojede i ispljune za doručak i još da izgleda kao industrijski napravljen.
Takve bajke možeš pričati nekom drugom. Po mogućnosti u DIY podforumu, pa koga zanima ... 


Sten, nemoj skakati sam sebi u usta...    mig

I tvoja pasiva je DIY uradak. Kostala te je puno manje od 1/3 cijene pretpojacala koja u SH ponudi idu za 20.000+ kn. I tebi je bolja od takvih pretpojacala. Nije li tako?

Pretpojacalo ne mora puno kostati da bi bilo dobro i da bi dobro radilo. Samo ga treba naci... Ti si sam dokaz, ti si ga nasao. I nije bajka...   smijeh


 

Na vrh
jerga View Drop Down
Super Aktivan
Super Aktivan
Avatar

Pridružen:
13.prosinac.2013
Lokacija: Vatican City State
Status: Offline
Postova: 434
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj jerga Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09.lipanj.2017 u 20:58
Ja mogu samo potvrditi Gašove riječi o utjecaju potenciometra (atenuatora) na zvuk. Tu je stvar prilično jednostavna: što pot na početku puta signala ukaki to se kasnije ne da popraviti. I da, govorimo upravo o zamjeni ALPS - TKD. Da li treba reći tko me savjetovao? 😉 Razlika je čujna i nagluhima.
Na vrh
MiljenkoC View Drop Down
Hiper aktivan
Hiper aktivan
Avatar
DALI freak

Pridružen:
02.veljača.2010
Status: Offline
Postova: 3051
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj MiljenkoC Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09.lipanj.2017 u 21:33
Za nekog tko nije nikad zadovoljan  haha
Tražiti komponentu koja bu legla ko budali šamar u
Gamut CD3 --> Sumić SCBH --> (xxxxxx) --> Sumić SCBH --> YBA Passion 400 --> Siltech LS110 --> Soltanus Cricket je čisti SF.
Nisam od toga ništa slušao i onaj SF je tek tolko
Možda je rješenje u preslagivanju (to je danas u modi)
Ako ti se Mc pre svidio, probaj i s Mc izlazom npr u oglasniku je McIntosh MC275 serija 4
Obi-Wan Kenobi says "Use the search Luke", and Yoda says "RTFM, you should"
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  123 7>
  Podijeli temu   

Skoči na drugi Forum Forumske ovlasti View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.10
Copyright ©2001-2017 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,191 sekundi.


Audiofil.net @ 2017   l   Hosted by PLUS


ZADNJIH 20 POSTOVA
Forum: Audio komponente
Parasound Vs. Audiolab
Forum: Audio komponente
Koji amp na Opere Quinte SE
Forum: Audio komponente
Nadogradnja Rega RP3
Forum: Uradi sam
Kvazi Bodega
Forum: Audio komponente
Technics SL3110 ili ne
Forum: Audio komponente
Dobre SH prilike
Forum: Uradi sam
Osvježavanje boje na postoje...
Forum: Audiofil web
Apparatus referendum
Forum: Retro audio
Technis SU V9
Forum: Računala i audio
Preporuka in ear slušalice d...
Forum: Audio komponente
AudioAero Prima 192/24 mkII ...
Forum: Uradi sam
Pot na shunt način
Forum: Uradi sam
Što radim ovih dana
Forum: Audiofil.net klub
KLUB 28.04.2018 McIntosh &am...
Forum: Prostorna akustika
Savjeti za slušaonu u dnevno...
GLAZBENI FORUMI
Forum: CD i ostali mediji
Što slušate?
Forum: CD i ostali mediji
JAZZ KLUB
Forum: Live
Najave koncerata i fest...
Forum: CD i ostali mediji
BLUES preporuka
Forum: Vinyl
Kuzma
Forum: Vinyl
Koje LP-e slušate?
Forum: Vinyl
HD vinyl, WTF?
Forum: CD i ostali mediji
Electronica ...
Forum: Vinyl
Pumpanje vinyla
Forum: Vinyl
Pro-Ject RPM 1 Genie
NEVEZANO UZ HI-FI
Forum: Ostalo
Night Club
Forum: Ostalo
TIDAL
Forum: Ostalo
Obiteljski auto
Forum: Ostalo
Jadni mi sa ovom Hrvatskom p...
Forum: Ostalo
Vic!!!
Forum: Ostalo
Font type
Forum: Ostalo
FILM POINT
NOVI ČLANOVI
bravo1
Nonick
tderek
Miomir57
firemanYU
zbregar
Peter