Help Help  Pretraži forum   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Amigova soba

 Odgovori Odgovori Stranica  <12345 43>
Korisnik
  Tema Pretraži Pretraži u temi  Opcije teme Opcije teme
Sten View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
Privremeno zadovoljan

Pridružen:
09.listopad.2005
Status: Offline
Postova: 8366
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Sten Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04.ožujak.2018 u 12:54
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

...
Ako je istina sto pises, onda si sam sebi prilicna kocnica za napredak i osobne prelaze granica.

 Kopiraš me.To sam ja tebi napisao, ne tako davno, uz objašnjenje. Ti čak nisi ni objasnio, pa iskreno, nemam pojma na što točno misliš. Ali ... ovo stvarno nije tema za osobne analize, pa bih volio da tu i stanemo.
Na vrh
Gašo View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar
analogni šnelšvaser

Pridružen:
16.srpanj.2004
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Postova: 23585
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Gašo Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04.ožujak.2018 u 09:57
Krivo sam se izrazio, nebi morao, nego su velike šanse da jesi.

Ako je istina sto pises, onda si sam sebi prilicna kocnica za napredak i osobne prelaze granica.
Na vrh
Gašo View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar
analogni šnelšvaser

Pridružen:
16.srpanj.2004
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Postova: 23585
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Gašo Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03.ožujak.2018 u 23:56
Pa onda bi morao biti skeptican prema samom sebi.
Na vrh
Sten View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
Privremeno zadovoljan

Pridružen:
09.listopad.2005
Status: Offline
Postova: 8366
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Sten Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03.ožujak.2018 u 19:08
Originalno postano od strane člana: Spužva Bob Spužva Bob napisao:

Sten, vidim da si skeptičan oko akustike prostora ...

... temelj ove nepoznanice je nedostatak iskustva, kao da raspravljamo o okusima i mirisima. Sva mjerenja svijeta te kao skeptika ne mogu uvjeriti da je akustički zahvat nešto što je vrijedno činjenja i ulaganja. ...

Prvo, vjerojatno ne znaš kako su mjerenja korelirana s iskustvom u praksi, i drugo ne znaš dok ne probaš.
Sve točno. Drago mi je da se to vidjelo iz mojih postova i da nisu shvaćeni kako ne treba.

 Da, skeptik sam, ali ne samo glede "sređivanja slušaone" nego skoro glede bilo čega u životu. Moram stvari osobno isprobati i spoznati.
 Na žalost, akustiku prostora ne mogu isprobati, kao što mogu bilo koji dio lanca hifi sistema, pa radilo se makar o "sitnicama" poput strujnih konektoria, podloškama za policu ili vrste snake skina.
 Glede "sređivanja slušaone" mogu samo čitati smislene postove i ostaviti intuiciji i zdravom razumu da odrade ostalo.

 Ukratko, samo razmišljam na glas u ovoj i ovakavim temama. Nikad nisam ni tražio grafove, mjerenja, "dokaze", jer znam da se dokazati to ne može, kao što si i sam rekao.

Originalno postano od strane člana: Spužva Bob Spužva Bob napisao:

  Mislim da ne gledaš isključivo kroz prizmu toga da se tu radi o elitistima koji investiraju u sobe s potpisom...
Nikoga na forumu ne smatram elitistom.
Na vrh
Spužva Bob View Drop Down
Super Aktivan
Super Aktivan
Avatar

Pridružen:
08.prosinac.2008
Status: Offline
Postova: 389
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (1) Pohvala (1)   Citiraj Spužva Bob Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03.ožujak.2018 u 17:26
Tatamata, hvala na lijepim riječima.

Dražen, nisam bezobrazan, grbav malo jesam jer previše sjedim za računalom. Pitanje nije bilo "trik". Mislim da je bezobrazno prozivati nekoga za mistifikaciju i poslovne tajne, pogotovo kad taj isti kuca plahte teksta u nadi da će ih netko uspjeti pročitati s razumijevanjem. Ponavljam, odgovoriti ću na sva pitanja, ali nisam siguran da mogu dati lak i jednoznačan odgovor na sve. 
---

O ovoj temi ima još mnogo za reći. Doduše, stalno naglašavam da su neki odgovori u razini kompleksnih objašnjenja jer istovremeno djeluju na više razina u projektu. Neke nema smisla objašnjavati jer su svojstveni samo ovom specifičnom projektu.

Počnimo od mjerenja. Ono što sam napisao u jednom od postova o mjerenju je zaista točno. Mjerenja nemaju smisao izvan mentalnog sklopa onog tko ih je vršio u svrhu projekta. Neka specifična mjerenja mogu pokazati dobar, loš ili polovičan učinak, a možda su nebitna, jer zvuk čujemo ušima i razumijemo mozgom. Ovo ponavljam nije poziv za odbacivanje važnosti mjerenja, potrebno je uklopiti mjerene rezultate s iskustvom i poznavanjem cjelokupnog sustava; mjernog, slušnog i glazbeno-reproduktivnog.

Omnidirekcionalni mikrofon i Fourierova transformacija također imaju svoj vlastiti set nediskriminirajućih problema koje treba poznavati u kontekstu onoga što smo si zadali u smislu cilja projekta. Unutar svega je potrebno naći optimum.

Nedavno je bila tema o REW-u, i super je to da ljudi idu mjeriti odaziv. Gledam na to kao na pozitivni korak naprijed jer se ipak ideja o objektivnim parametrima zvuka polagano širi među širim masama.

Pravi problemi kod zvučničkih sustava, kao i kod slušaona, se manjim dijelom nalaze u frekvencijskoj domeni, a većim u vremenskoj. Potrebno je razumjeti i da Fourier, Hilbert-Bode i sl. imaju probleme oko izmjene preciznosti u frekvencijskoj i vremenskoj domeni. Što je veća preciznost u frekvencijskoj domeni, to je manja u vremenskoj i obratno.

Evo jednog primjera zadovoljavajućeg kompromisa. Većini je napoznato da stojni valovi, osim što rezultiraju pojavama koje sežu čak do +18/-18 dB, također imaju duže trajanje u vremenskoj domeni. Recimo da uzmemo naš slavni MIN-PHASE EQ i utišamo pikove tako da odgovaraju ostatku frekvencijskog pojasa. Dolove (rupe) ne diramo jer znamo da možemo spaliti zvučnike ill pojačalo. Mi jesmo utišali i izjednačili zvuk u frekvencijskoj domeni, ali taj zvuk i dalje ima duže trajanje od ostatka niskotonskog spektra. Ono što bi zaključili, ako nemamo iskustva, bilo bi "ovo ne funkcionira, i dalje ih čujem".

Da, i dalje bi se čuli nijansu glasnije od ostatka spektra jer duže vremenski traju, a znanost nam govori da su tonovi s dužim trajanjem percipirano glasnijii. E sad, zašto u tom procesu ne bi uključili i naše uho, pa s njim napravili fino ugađanje. Nema veze što je na tom mjestu čak i minus od decibel, dva, tri. To je primjer kada i kako uključiti uho da nam pomogne, a ne se slijepo držati protokola i optuživati mjerenja i slično. Samo da bi tako postupili prvo moramo znati neke stvari o pojavama koje mjerimo i kako se one odnose na našu percepciju zvuka općenito.

Bas trape, pogotovo rezonantne, nemaju tih problema. One učinkovito zakolju i pikove i dolove u frekvencijskoj i vremenskoj domeni. Čine to zbog principa na kojem rade, a princip je sličan kako kod samih stojnih valova, tako da je to skoro savršeni lijek za te pojave. Zvuk i protuzvuk.

Ako pogledamo financijsku stranu priče, možda nam je EQ jeftiniji. Možda, s druge strane već imamo nekoliko površina koje samo moramo prenamijeniti bez troška, pa nam ukupno ne mijenja na stvari, a usput učinkovitije rješava problem. A s treće strane, možda smo puristi pa ne želimo stavljati ništa u lanac reprodukcije što bi moglo naškoditi drugom dijelu spektra, pa nam trošak od nekoliko tisuća do nekoliko desetaka tisuća ne predstavlja nešto oko čega bi se uzrujavali. Sve su to odluke oko kojih terba povesti računa jer na kraju krajeva, netko tko sluša glazbu ne sluša samo bas ili visoke, ta osoba želi cjelokupni glazbeni doživljaj koji treba biti u skladu s očekivanjima.
Osjećam se kao audiofilski Malnar
Na vrh
soundnewsdino View Drop Down
Hiper aktivan
Hiper aktivan
Avatar

Pridružen:
17.kolovoz.2004
Status: Offline
Postova: 3312
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj soundnewsdino Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03.ožujak.2018 u 14:23
Originalno postano od strane člana: Spužva Bob Spužva Bob napisao:

Pa dobro onda, pogriješio sam, razuvjeri me. Valjda i ja imam pravo na pogrešnu prosudbu. Ako sam u krivu, ispričati ću se. Jezik mi je često brži od pameti.

Na stropu imamo srednje duboki apsorber oko 2/3 površine, različita perforacija. Na zidu iza zvučnika je duboki dvoslojni apsorber s rijetkom perforacijom i poroznom oblogom od mineralne vune, preko koje je laka tkanina i roštolj od letvica s perforacijom od 50%. Na istaci zida pored slušača je mali patch apsorber prekriven tkaninom. Iza slušača su zavjese.

Netko tko zna što je akustika može u par minuta reći o čemu se radi.

Analiziraj, sve ti je tu. Vrijeme sad!


Aj nemoj bit bezobrazan i pravit se grbav.. Tema se razvukla na 40 stranica. Pažljivo sam čitao tvoje postove koji su, za mene, razumljivi i zanimljivi. Što me zanimalo pitao sam i prodiskutirao između 10. i 15. stranice. Ako mi se još nešto učini zanimljivo svakako ću pitati i pokušati produskutirati.
Ova "trik pitanja" ostavi za ....nekog drugog....


Na vrh
tatamata View Drop Down
Hiper aktivan
Hiper aktivan
Avatar
grnčarija rules

Pridružen:
20.svibanj.2004
Lokacija: podstolom
Status: Offline
Postova: 3996
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj tatamata Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03.ožujak.2018 u 13:46

Dugo poznam Amiga. Zajedno s još petoricom smo i osnovali Audiofil.net Klub. Tamo negdje 2004. Slušao sam dosta postava njegovih sistema kroz godine, tako i ovaj zadnji. I prije nego ga je preselio u novu slušaonu. I poslije.

Razlike su, po mojoj procjeni, vrlo evidentne. Sad Amigo ima jedan od referentnijih sistema, u bližem a bogami i daljem okruženju.

A moja procjena se temelji na dobrom poznavanju i branda zvučnika koje koristi i drivera kakve i sam imam doma i kako zapravo treba zvučati jedan dobar Hi-Fi . Sve moje zamjerke zvuku Amigovog sustava su se pri njegovom ponovnom slušanju ovaj put u tretiranoj slušaonici jednostavno istopile.

Imam sličan sistem doma i sada se oni razlikuju u nekoliko stvari.

1. Kod mog sistema krešendo filharmonije, tj. kompletnog orkestra + muški + ženski zbor na iole glasnijem slušanju se pretvori u galamu iz kojeg je više teško razaznati dijelove, oni se doduše čuju, no uho se napreže u toj gužvi pratiti pojedine dijelove događanja pred vama. Kod Amiga se taj prag tolerancije okoline na jak zvuk podigao na nivo kojeg on nije imao u svom sistemu prije, a ja ga nemam ni sad.

2. Opuštenost prezentacije je veća. Sad se uho manje napreže izvojiti pojedini instrument i pratiti njegovo izvođenje unutar nekog npr. gudačkog kvarteta, lakše je pratiti dinamičke međuodnose lijeve i desne ruke nekog pijanista. Nestali su odjeci sobe koji su narušavali tu čistoću izvedbe.

3. Trodimenzionalnost pozornice se doima bolja, sad su snimke postale više različite između sebe kad više ne nose taj zajednički teret i pečat prostorije u kojoj se sluša glazba, neke su odmah počele iskazivati postupke u masteringu i šmiranja s poslagivanjem u prostoru, neke su donijele sliku različitih instrumenata od kojih svaki od njih sa svojom bojom, timbrom i refleksijama prostorije iz koje se vidi da ispisuju zajednički vrijeme/prostor izvedbe. Ove potonje naravno i nose magiju neposrednog prisustva izvedbi.

Efendija Spužva Bob sjedi pet.

Amigo fali ti pored bočnih difuzora i jedna grebalica. Uživaj

prava hifa svijetli u mraku.
Na vrh
Spužva Bob View Drop Down
Super Aktivan
Super Aktivan
Avatar

Pridružen:
08.prosinac.2008
Status: Offline
Postova: 389
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Spužva Bob Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03.ožujak.2018 u 13:01
Pa dobro onda, pogriješio sam, razuvjeri me. Valjda i ja imam pravo na pogrešnu prosudbu. Ako sam u krivu, ispričati ću se. Jezik mi je često brži od pameti.

Na stropu imamo srednje duboki apsorber oko 2/3 površine, različita perforacija. Na zidu iza zvučnika je duboki dvoslojni apsorber s rijetkom perforacijom i poroznom oblogom od mineralne vune, preko koje je laka tkanina i roštolj od letvica s perforacijom od 50%. Na istaci zida pored slušača je mali patch apsorber prekriven tkaninom. Iza slušača su zavjese.

Netko tko zna što je akustika može u par minuta reći o čemu se radi.

Analiziraj, sve ti je tu. Vrijeme sad!
Osjećam se kao audiofilski Malnar
Na vrh
soundnewsdino View Drop Down
Hiper aktivan
Hiper aktivan
Avatar

Pridružen:
17.kolovoz.2004
Status: Offline
Postova: 3312
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj soundnewsdino Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03.ožujak.2018 u 12:47
Konstatacija da nemam pojma o akustici prostora ti je baš onako .... gospodska...
Sretno ti s tim...
Na vrh
Spužva Bob View Drop Down
Super Aktivan
Super Aktivan
Avatar

Pridružen:
08.prosinac.2008
Status: Offline
Postova: 389
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Spužva Bob Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03.ožujak.2018 u 12:40
Onda možemo to gledati i iz drugog kuta, da ti iole nešto znaš o akustici prostora, onda bi ti vrlo lako mogao dati komentar na to što vidiš u prostoru, kao i donesti zaključak sam na temelju toga što je prikazano i napisano. Ali očito slijedom zaključka ne znaš, pa je onda takva rasprava s tobom bespredmetna. N'est-ce pas, mon ami?

Nitko nije sporio nikakva pitanja, ali pitanja nije bilo. Bili su samo prijedlozi da se ide u razlaganje što je napravljeno i to sam odgovorio. Je li u kontekstu rasprave nekom bitno je li neki apsorber dubok 16 ili 18 centimetara? Što može s tom informacijom?

I molim te, nemoj stavljati Emira u kontekst ove rasprave između nas dvojice jer on nikada nije pokušao omalovažavati ičiji trud na način da je samo on mjerodavan dati sud o tome jesu li koraci zahvata izvedeni kako terbaju. Emir je gospodin. Ponudio je nešto i niti u jednom trenutku nije bilo govora o tome radi li to ili ne u kontekstu akustike. On je otvoreno rekao da će trošiti svoje vrijeme i novac da prikaže ljudima prednosti proizvoda za koji je zastupnik i osoba od povjerenja. Koga zanima će ga nazvati i dogovoriti slušanje. U potpunosti ga podržavam u tome. Što ne škodi može samo biti dobro.

I za kraj, ovo bez komentara, da, još postoji principijelnih ljudi na ovom svijetu i smatram se jednim od njih. To što drugi odluče skinuti gaće čim im netko zašuška s novcem, to je njihov odabir.
Osjećam se kao audiofilski Malnar
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <12345 43>
  Podijeli temu   

Skoči na drugi Forum Forumske ovlasti View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.10
Copyright ©2001-2017 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,342 sekundi.


Audiofil.net @ 2017   l   Hosted by PLUS


ZADNJIH 20 POSTOVA
Forum: Audio komponente
izvor direktno u amp ili sa ...
Forum: Audio komponente
Sansui se vraća
Forum: Audio komponente
Biseri sa buvljaka
Forum: Uradi sam
Faital Pro pokućni zvučnici
Forum: Uradi sam
DIJELOVI: TREBA MI...
Forum: Predstavite se
Dobar dan
Forum: Audio komponente
Ion
Forum: Audio komponente
Novi val ili vječni san?
Forum: Audio komponente
Postavljanje zvucnika u manj...
Forum: Audio komponente
Dobre SH prilike
Forum: Prostorna akustika
PSI AVAA C20 - aktivni bas t...
Forum: Audio komponente
Pojačalo za Focal Aria906/Su...
Forum: Audio komponente
Koliko je, realno, ampu potr...
Forum: Uradi sam
ZV kabel - home made
Forum: Audio komponente
Integrirano pojačalo kao pre...
GLAZBENI FORUMI
Forum: CD i ostali mediji
Što slušate?
Forum: Vinyl
Koje LP-e slušate?
Forum: CD i ostali mediji
JAZZ KLUB
Forum: Vinyl
Čišćenje ploča
Forum: Vinyl
Vratio se gramofon
Forum: Vinyl
Pozicija gramofona
Forum: CD i ostali mediji
Tool Fear Inocolum
Forum: Vinyl
Zadnji LPi koje ste kupili/d...
Forum: Vinyl
Klasika na vinilu
Forum: Vinyl
Redoslijed upgradea: ručka v...
NEVEZANO UZ HI-FI
Forum: Ostalo
Night Club
Forum: Ostalo
Vic!!!
Forum: Ostalo
Kurirska dostava - tarife za...
Forum: Ostalo
RIP
Forum: Ostalo
Pristup glazbi vs. pristup h...
Forum: Ostalo
Off-topic, a opet, srž svega
Forum: Ostalo
Moderiranje foruma
NOVI ČLANOVI
matijak
Robbie
mef1212
josipal
Indrid Cold
proba123
Sveti_Ilija