Apparatus napisao:
Da, utječe i to negativno uvođenjem barem 3 vrste nepotrebnog stresa za mozak, a sve u službi nekakve imaginarno-utopijske objektivizacije percepcije. Moš mislit. I čemu onda audio blind test uopće služi? Koliko sam razabrao, jedna od intencija je raskrinkati umišljene veličine koje se hifom bave n.pr. 40 godina dok su u tom razdoblju u hifu ulupali n.pr. barem 500000 kuna, a i dalje nemaju pojma o zvuku, a sustavi su im preplaćeni i rade zaqjuratz. |
Onak, čini mi se da blind test može koristiti samo dijelu ljudi...
Imaš ljude koji čuju i bez blinda. Možda na prvu neće nužno sve čuti, ali doma i kad si uzmu dovoljno vremena, birane muzike koju znaju, imat će ispravnu impresiju, i blind im je apsolutno nepotreban,
Onda imaš drugi pol, to su ljudi koji u pravilu imaju slabiju percepciju zvuka, skloni su predrasudama i utjecajima, i kojima bi blind isključivo mogao dokazati da njima apsolutno nije od koristi, jer im je prag onog što doista čuju loš. I to ne govorim o šokovima za mozak. Nego, taman da se potpuno mentalno naviknu na koncept blinda, jednostavno, nemaju toliko osjetljivi slušni mehanizam.
I imaš treće ljude, one između ta dva pola, kojima bi ispravno izvedeni blind mogao biti od koristi, jer bi im pomogao da ih predodžbe ne odvedu na krive odluke, na način da bi ih jasnije suočio s vlastitim ukusom i kriterijima.
Bez da se uopće i pokuša ulaziti tko pripada gdje. Ako postoji korist oko toga, ta bi bila da oni koji objektivno pripadaju u ovu treću opisanu grupu, da se prepoznaju kao takvi. Za ostale dvije skupine je potpuno nebitno jel se prepoznaju ili ne, jer je, iz ovog ili onog razloga, blind njima nepotreban.
Preduvjet uspješnog blinda, po meni, je vlastito navikavanje na koncept, određeno iskustvo, i ispravna metodologija koja radi minimum utjecaija na mind state - i to po mogućnosti, da je utjecaj na mind state koji postoji, da ide u pozitivnom smjeru.
Za audiofile blind ima isključivo smisla ako je koristan, primarno ako ti može pomoći da te vodi boljem zvuku. Nekakve debunking priče nemaju veze s uživanjem u vjernom zvuku.
Sve ovo je samo moje subjektivno mišljenje, da se razmemo, ne...