Da probam doprinijeti, po vlastitom iskustvu i shvaćanju, oko visine zvučnika.
Postoji nekakva idealna os slušanja, visinska točka na kojoj bi trebale biti uši u poziciji slušanja. Tu poziciju na zvučniku definira proizvođač, u smislu da je za tu poziciju slušanja zvučnik projektiran. Može biti specificirana (ili izmjerena na nekom mjerenju/reviewu) ili ne.
Ali to je teoretska vrijednost koja ne uzima u obzir konkretnu realnu prostoriju slušaonicu, i utjecaj smještaja zvučnika spram visine i prostora u toj konkretnoj prostoriji. A što može utjecati na način da dizajnirana idealna pozicija slušanja baš i nije toliko idealna, te da postoji bolja pozicija.
U utjecaj toga sam se uvjerio i sam. Inicijalno su mi stalci bili postavljeni na 65-66 cm visine. Što je bilo ispod nekakvih 70 cm koji bi otprilike bili idealna visina spram slušanja. Međutim zvuk je bio kaotičan (spram kvalitete koju su zvučnici i sustav kao cjelina trebali pružiti, ali se nije događalo kvajt), s dosta jeke u srednjima i rupom u srednjem i gornjem basu. I tako je zvučalo i kad bi spustio uši za tih 5 cm, u nekakvu idealnu os, tako je zvučalo i stoječki, i ležećki. Razne pozicije zvučnika po širini i dubini donekle su mogle popraviti problem, ali gro problema bi ostalo. Promjena zida prema kojem su zvučnici nije također riješila bitne bazične probleme.
Povisivanje zvučnika (isti, podesivi stalci) za 5 cm donijelo je znatno manje jeke u srednjima i (barem psihoakustički) popunjavanje zvuka, te omogućilo bitno veću glasnoću slušanja u odnosu na prije podizanja zvučnika. Donijelo je pozitivnu promjenu kakvu pozicioniranje po prostoru nije uspjelo (očito ni moglo) donijeti samo po sebi.
Iznenađenje promjenom mi je bilo veliko...malo je reći. Pogotovo činjenica da je promjena visine od 5 cm u mojoj slušaonici donijela bitniju promjenu na bolje nego bilo koje horizontalno širina/dubina pozicioniranje.