Meni nije jasno sto se Edison pravda bilo kome tim više što praktični ništa krivo nije ni napisao (a ni Gašo). Potvrdila wikipedija i JosipP2P.
U 99.99% audio uređaja koji imaju te ''mjerne'' uređaje na sebi su više estetski.
Bili su popularni u vrijeme boomboxova i sličnog gjde su štrecali na sve strane.
Dali su imali primjenu, jesu, jer su ti većinom kazali kad je signal otišao u nekakav vid ekstrema i govorilo ti je da ''stišaš''. Ako želiš, nije baš da si morao...
Dali su bili brzi nisu
Dali su bili u stanju ''mjeriti'' tranzijente...što god to bilo...nisu...
Vidi se i iz grafova koje su nakeljili.
Dali su bili precizni, vjerojatno jesu za primjenu za koju su služili.
Imali su svrhu na kazetofonima, miksetama, uređajia za snimanje i tom slično...
na pojačalima više iz zabave...
bar ja na to tako gledam...
Iskreno dali je to na uredjaju iz nekog praktičnog razloga ili samo radi ljepote nije me ni briga.
NIt je to nešto s čim bi se opterećivao.
Koliko sam skužio JosipP2P je stavio shemu uredjaja koji nema veze s temeom da bi dokazao da netko ipak to smisleno aplicira ali je to prezentirao na način da se tako inače radi. Što ne stoji. To je ipak ekstreman primjer.
Koliko ekstreman, možda govori da to čak nije ni shema iz predmetnog uređaja nego nekog desetog istog proizvođača...a možda je tako i u predmetnom...a možda su i na snijegu.
ali ni to nije bitno.
Bitno je da je to više iznimka nego pravilo, bar što se pojačala tice.
Koiko su bitni ti VUvatmetri je čak i opisao u prethodnom postu gdje kaže da ako watmetar na uređaju/pojčalu pokazaje na skali otklon od 1 sat, pri dužem vremenskom periodu slušanja glazbe, da je vrijeme da se traži jači uređaj. Pri tome je stavljena slika pojačala koje na skali ide od 0 do 600W a otklon od 1h se poklapa sa 30W.
Eto, tolko je on ''precizan'' i bitan u životu.
Mislim, možeš, ako ti je baš gušt...ali i ovo je ekstreman slučaj...
I šta su to loše napisali Edison i Gašo, da je to više radi vizualnog dojma i zabave.
I ne nema ništa loše u njima (tim mjernim uređajima) na samim uređajima.
Meni su oni bitni ko i ledica koja signalizira dali je uređaj uključen ili nije.
Doduše ponekad je nezgodno kad nema zvuka iz zvučnika, a ti ne znaš dali je to jer ti je pojačalo ugašeno ili nisi stisnuo play...ali eto...
Ili kad čuješ izobličenja a ti moraš pogledati na pojačalo kako ti uređaj lamata...nezgodno je to...
Editirao nu!me! - 11.veljača.2021 u 08:22