Uzeo sam Synology NAS (ds218+).
Primarni razlog je storage i backup dokumenata, (ovaj model ima prostor za dva HDD-a koje sam stavio u mirroring.....dakle, laički, jedan HDD je klon drugome)
Sekundarni razlog je pohrana i pristup glazbi sa istog putem RPI-a. Dakle, RPI ne pristupa pjesmama putem usb-a, već ethernet porta.
Vrlo je jednostavan pristup van lokalne mreže od bilo kud. Dakle, ako ti nešto zatreba, nema frke. Paralelno sa time, jednostavno omogućavanje pristupa nekim podacima prijateljima ili poznanicima (recimo, imaš puno nekih 192000 HZ / 24 Bit fajlova, daš frendu guest pristup sa ograničenim pravima, pa nek skidaju)
Paralelno sa time, NAS mi sad služi i kao medija player....4k filmovi i tako to...(iako nisam nikad brijao na te video kvalitete).
Sve slike koje non stop držiš na mobitelu, lakše organizirati na NAS-u pa ti omogućava lakše pretraživanje...a pristup iz vana, kao što sam naveo, vrlo jednostavan.
Ne troši, nije glasan (a mrežom ga možeš spojiti u šupi, ako ti je pasivno kabloviranje sređeno), tako da je uvijek upaljen. U slučaju nestanka struje ili slično, sam se pali nakon povratka (konfigurabilni aspekt, ofc).
Ima tu još stvarčica sa kojima sam se tek počeo igrati (surveillance sa kamerom i razne aplikacije...)
Poanta...... ako već puštate digitalne izvore/fajlove (a mislim da ima i internet streaming opciju....tek sam se počeo igrati)), ovo je zaista odlična i zahvalna opcija
Editirao Darco - 29.svibanj.2020 u 23:06