Korisnik |
Pretraži u temi Opcije teme
|
kling-klang
Senior Member
Status: Offline
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Tema: Samsung TV kao flac player Objavljeno: 29.ožujak.2021 u 09:42 |
Pozdrav,
ima li netko iskustva korištenja Samsung smart TV-a koji podržava i svira flac lossles format? Ideja je USB-om u TV uštekati vanjski hard disk sa flac datotekama, spojiti tv digitalnim izlazom u eksterni DAC (Rega) i konačno DAC analogno RCA konektorima u integrirano pojačalo. Bi li to zvučalo korektno, odnosno je li flac datoteka (digitalni podatak) koju TV šalje u DAC stvarno lossless? Nije mi bitan hi-res, samo da je na nivou "red book" (CD kkvaliteta).
Hvala i pozdrav!
|
 |
olif
Hiperaktivan
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 29.ožujak.2021 u 11:28 |
Da, na svom optičkom audio izlazu (Coax više ne stavljaju) bi Samsung trebao dati Flac format kao transport.
Mislim da daje i Hires (jer ga onda ne bi niti očitao).
Evo za tebe sam (ponovo) isprobao i usporedio Samsung Tv, Nexbox Media player i Pioneer BD player kao transporte.
Na istom Sticku (ili HDD-u) i iste naslove pjesama.
Najbolja je reprodukcija sa BD playera sa optikom na externi DAC (C.E.C.).
Nakon toga je sa Nexboxa (Kodi), ali sa primjedbom da on ide sa HDMI kabelom (audio i video) na TV, koji je optikom opet spojen na externi DAC.
Ne toliko čujno lošija od drugog slučaja je reprodukcija sa Samsung tv-a ( USB Stick) pa istim optičkim kabelom na isti ext DAC (gornja slika)
Dakako , daleko najkvalitetnija opcija je PC/Laptop//Mini PC i s.l preko USB kabela na ext .DAC uz korištenje sotware playera na pC-u (Foobar, JRiver, Roon...).
|
 |
kling-klang
Senior Member
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 29.ožujak.2021 u 11:40 |
Olif,
hvala što si se potrudio! Pretpostavljam da je sa PC-a bolje, ali ovo sa TV-om kao playerom/transportom mi se čini kao dobra opcija i često puta praktičnija. Bitno da je podatak koji dolazi u DAC dovoljno kvalitetan (lossless) i da je konačni rezultat, odnosno ono što se dobije iz zvučnika približno kvaliteti solidnog CD player-a. Nadam se da je tako.
Pozdrav!
|
 |
Kalle242
Hiper aktivan
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 29.ožujak.2021 u 11:42 |
Evo ja sviram tako neko vrijeme preko Sony smart TVa. Stick ili eksterni HDD u TV, pa toslink u DAC, Također na taj način vrtim u zadnje vrijeme Tidal i ponekad Youtube. Nije to loš zvuk, slušljivo je... no i dalje ga šije CD player. Nije ni do kvalitete DAC-a, izgleda da TV nešto "petlja" po izlaznom signalu, pa zvuk zna biti malo "flat".
Uskoro ću složiti neki dedicirani sustav za to oko Rpi ja ili nečeg sličnog, TV je nužno zlo, svira to no nije za neku kvalitetniju reprodukciju mjuze.
Editirao Kalle242 - 29.ožujak.2021 u 11:42
|
 |
kling-klang
Senior Member
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 29.ožujak.2021 u 11:47 |
to i mene "muči", petlja li TV nešto sa flac podacima koje dobije, vrti i što konačno isporuči u DAC. Teoretski bi trebalo biti ok, ali stvarno nisam siguran.
|
 |
olif
Hiperaktivan
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 29.ožujak.2021 u 12:04 |
Pa, mislim da Tv ne petlja previše s prenosom očitanog digitalnog signala. On je kao Transport ipak lošiji od nekog zasebnog malo boljeg Media playera, BD playera , PC-a i sl.
A tu je onda i kvaliteta TOSLINk optičke veze (moja iskustva s Coax-om su bolja), ali danas TV-i niti nemaju drugi digitalni Audio izlaz....
|
 |
kling-klang
Senior Member
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 29.ožujak.2021 u 12:39 |
bi li pomogao eventualno bolji digitalni kabel ili to za digitalni prijenos i nije toliko bitno kao za analogni?
|
 |
olif
Hiperaktivan
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 29.ožujak.2021 u 12:43 |
Pa, po mojem iskustvu, od svih digitalnih kabela je Optički bio najmanje "čujan" u sustavu. Nek je kvalitetno napravljen (konekcija i sl.) i mislim da tu ne treba uzimati neki skuplji od 100/200 kn
|
 |
kling-klang
Senior Member
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 29.ožujak.2021 u 12:54 |
može neka preporuka za solidni digitalni kabel? nisam baš pratio što ima na tržištu, pa da imam neke smjernice. Hvala!
|
 |
olif
Hiperaktivan
|
Opcije posta
Pohvala (0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 29.ožujak.2021 u 13:15 |
Supra (2m) mi se čini malo preskupom....
Audioquest je ok Firma, samo je pitanje dal je 1,5 m dovoljne dužine....duži su skuplji...
|
 |