CitirajOdgovorTema: JAZZ KLUB Objavljeno: 19.veljača.2021 u 19:26
Jesem ti, opet će mi Lewis početi za po ure. Zato, požurimo konji moji ...
Era službenog naziva free jazz počinje nakon izlaska istoimenog albuma Ornette Colemana: The Ornette Coleman Double Quartet "Free Jazz - A Collective Improvisation By"
Album je snimljen 21. prosinca 1960. i objavljen pod Atlantic etiketom 1961. godine. Ponosni sam vlasnik španjolskog reizdanja iz 1977. godine, upravo ovog kojem je slika objavljena gore.
Kums je sljedeći - Coleman je okupio dva kvarteta koji su istovremeno svirali. Coleman, Don Cherry, Scott LaFaro i Billy Higgins na lijevom kanalu a Eric Dolphy, Freddie Hubbard, Charlie Haden i Ed Blackwell na desnom. Izmjenjuju se sola, lijevo - desno a ritam je jednak na oba kanala. Daleko je to, ljudi moji, od free jazza kojeg danas možemo čuti, ali ideja je odlična. Prvo što su glazbenici vrhunski, drugo što nema iz*rkavanja i ego tripova. Ekipa svira što je moguće bolje i po svojim mogućnostima.
Osobno, draži mi je LaFaro od Hadena, Higgins od Blackwella, Hubbard od Cherryja i tu stajem. Tragična smrt LaFara, jednog od najtalentiranijih i po mome dubokom mišljenju jednog od ponajboljih (bijelih, što je vrlo važno u kontekstu 60-tih) kontrabasista otvorio je put Hadenu i bratiji. Da nisu on i Chambers nesretno rano završili svoje karijere, mnogi bi kruha tražili. Ed je vrhunski bubnjar ali Higgins ima "ono nešto" zbog čega je tražen s lijeva i desna, od gore i dolje. Onu četvoricu solista ne trebam ja hvaliti, napravili su dovoljno za svjetski jazz.
Opet kaže, ovo je šećerna vodica za glazbu koja se danas može čuti i koja nam je dostupna. Ovaj album smještaju uz bok (ili rame, zavisi iz koje perspektive gledate) Coltraneovu albumu "Ascension" koji je slično koncipiran.
Meni se sviđa, a na vama je da poslušate ili ne ...
PMS. Još 4 minute do Lewisa. Ajd ...
PPMS: Od 34 Colemanova albuma koje imam i gomile suradnja ovaj mi je najdraži. Snimak je daleko od audiofilskog, zato je i dobar ...
.. a vrhunska audiofilska snimka Montgomerijevih skladbi u izbedbi Lee Ritenoura se moze naci na njegovom albumu Wes Bound https://www.allmusic.com/album/wes-bound-mw0000117209 . Topla preporuka i za testiranje sistema:)
Pi2AES RoPieee - Yggdrasil / Music Hall 7.1 - PrimaLuna Prologue Prem pre - Pass XA30.5 - Focal 1028be
Čudna je biljka povijest. Ja iz nje učim i napajam se, iako je za mnoge to znanje apsolutno nepotrebno. Donekle se i slažem, nema kruva bez motike. Tamo negdje u šezdesetima Wes Montgomery je izdao svoj album "The Incredible Jazz Guitar of Wes Montgomery":
Album je snimljen 26. i 28. siječnja 1960. godine, a objavljen također 1960. pod labelom Riverside Records. Sniman je u Reeves Sound studiju u New Yorku, a taj studio je osnovao Hazard Reeves i bio je aktivan od 1933. do početka 1980. godine. Vrlo značan i, kažu, puno opušteniji od Van Gelderova u kojem su snimali Blue Note i Prestige zvijezde. U Reeves studiju kasnih četrdesetih snimalo se za Mercury i Normana Granza koji je poslije osnovao Verve Records. Od sredine pedesetih do početka šezdesetih tu su se snimali materijali za Riverside pa tako i ovaj. Osnivači Riverside Recordsa su bili Orrin Keepnews i manje poznati Bill Grauer, koji je umro 1963. a s njim i izdavačka kuća Riverside. Sredinom šezdesetih Orrin je osnovao izdavačku kuću Milestone Records. Album je snimio veliki snimatelj Jack Higgins, dok je producent bio Orrin.
Eto, kako je povijest zanimljiva bez da se spomene tko je svirao na albumu.
PMS. Ajd, moram gledati seriju Lewis, već je počela...
Hvala. Bilo je nekih tehničkih problemčića, a i mentalnih, jer kada moraš nešto od pola sata sabiti u pet minuta uvijek se dogodi greška ... Sve u svemu dobro je. Sada je raditi na tome da se koncerti otvore, jer ovo što se nudi nije normalno. Koncerti za 10-15 ljudi, hvala ali ne.
Slusao sam tu emisiju, i inace je slusam. Brico, bio si dobar... Nisam znao za najavu jer nesto manje svracam u "Glazbene forume", ali cim je pocelo rekoh sam sebi, ovo mora da je Brico. I Nestorovic je bio dobar, ma cijela emisija...
Saša Nestorović i moja malenkost razgovaraju s Davorom Hrvojem na trećem programu Hrvatskog radija u emisiji Cro-jazz, u nedjelju 14. veljače od 18 do 19 sati.
Slušat ću, dakle sigurno ćete imati barem jednog slušatelja.
Vi ne možete objavljivati nove teme Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati Vaše poruke Vi ne možete editirati svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi