Help Help  Pretraži forum   Registracija Registracija  Prijava Prijava

JAZZ KLUB

 Odgovori Odgovori Stranica  <1 738739740741>
Korisnik
  Tema Pretraži Pretraži u temi  Opcije teme Opcije teme
JANZI View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
26.rujan.2003
Status: Offline
Postova: 6020
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj JANZI Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.svibanj.2020 u 13:35
''You can hear a lot by listening !!''
Na vrh
Muzikman View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Pridružen:
08.rujan.2018
Status: Offline
Postova: 120
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Muzikman Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05.lipanj.2020 u 10:24
Originalno postano od strane člana: Brico Brico napisao:

... Nema tu greške. Majstori.
Sam, alo prika, daj nam jednu muzu sviranja flaute, mislim da se zove Euterpe ...
<span style=": rgb247, 247, 247;"></span>
Ovo je tako dobro napisano da moras poslusat taman i da ne volis jazz Svaka cast Brico, tvoji tekstovi su pravo osvjezenje. Taman slusam Contours sa Qobuza.
PS Audio P5, Innuos ZEN MkIII, PS Audio DSJr, EAR 864, Pass Aleph5 klon, GoldenEar Triton Reference, Martin Logan ESL (PS Audio AC10, AQ NRG Y3, Cardas Neutral Reference, AQ Cheetah, AQ Kilimanjaro)
Na vrh
Brico View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
03.travanj.2006
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Postova: 1571
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (1) Pohvala (1)   Citiraj Brico Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.lipanj.2020 u 19:35
Odlučio sam se za nekoliko NEMA: nema riječi o free jazzu, nema niš o Coltraneu, nema spomena o nekakvim puhačima, samo klaviristi, nema vina ... Čovječe, ograničio sam životni kredo na minimum normale. Evo bio kod kardiologa, nosio danima ona sr*nja zalijepljena na sebi i kaže onda doc - doveli smo srce na 50% iskoristivosti, minimum normale. E, tako i ja koristim taj izraz za ovaj mentalni ugroz u koji sam sebe doveo s raznim NEMA.
A i dosadan sam samome sebi (a kamoli vama), ja bi najrađe pleo o onome Traneu. Zapravo sam Žacu poslao jedan sastavak o njemu pa će valjda u Preporukama i to vidjeti svjetlo dana.
Da se mi posvetimo današnjem albumu (a da samo znate s kakvim naporom ovo pišem - inače se kupam sam, dođem, skočim u more, plivam, izađem, osušim se i pravac kuća. E, ali danas sam išao sa svojom predragom ženom koja je imala nešto različite planove od mene. Dakle, izgorio sam ka' žuti, odnosmo sada već crveni ...). Dakle, danas je priča o The Horace Silver Quintetu i njihovu albumu "The Tokyo Blues", objavljen 1962. godine.Album je rezultat njihove turneje po Japanu početkom 1962. godine. Već na toj turneji Horace je primjetio da su japanci ludi za latino glazbom, pa je čovjek skladao nešto što bi se moglo dobro utržiti u Japanu.
Ekipa koja svira je njegov ustaljeni kvintet s Junior Cookom i Blue Mitchellom na saxu i trublji, te Gene Taylorom i Johnom Harrisom na basu i bubnjevima. Moram li govoriti kako sve štima, kako je sve odsvirano primjereno, kako ničeg nema previše ili premalo, kako je Van Gelder to sve super snimio a Alfred Lion producirao. To je bilo takvo vrijeme i takvi ljudi. Danas, da se referiramo na recentno stanje stvari, ili ne znaju svirati ili ih preveliki ego tjera na razne neslušljive uratke.
Horace Silver je predstavnik hard boperske generacije koja je iznjedrila Mileta, Tranea, Rollinsa, Mingusa, Monka i ostale, a najviše hard boperskih izdanja ostvareno je 1960-ih i (nećete vjerovati) 1990-ih. Ako vas zbunjuju izrazi be bop i hard bop, hard bop je samo suvrstica bopa u kojoj su integrirani utjecaji R&B, bluza i gospela ...
Huh, jedva ... A da mi zamolimo Silvera i njegove plaćenike za jedan pjesam?
PS. Koliko je god loš ovaj sastavak, toliko je dobra mjuza ...
*** DOĐE MI DA ODEM! ***
Na vrh
Brico View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
03.travanj.2006
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Postova: 1571
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (1) Pohvala (1)   Citiraj Brico Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.lipanj.2020 u 19:45
U iščekivanju da se admin iliti Žac materijalizira i da se potom taj materijal ispuni duhom, takozvano ovaploćenje ili, poznatije, inkarnacija ili, najjednostavnije, utjelovljenje, pak da mi postavi jedan tekstić na ovaj forum, moram sitnim prilozima kratit vrime. Bolje i to nego peglat, što mi moja stavlja kao alternativu.
I tako, jedan od naših junaka zovne, onako tiho, ispod glasa, dok se maglica spaja sa širokim obzorom rijeke, i šapne: Alo, Sokole javi se. Sokole, javi se. A ovaj odjedared gukne: Ma, koji je? A onaj jedan, onaj što je prvi progovorio, rekne samo: Sinak je. Ajde dođi. I progunđa onaj dozvani: A Sinko, to si ti ...
Ostalo je povijest, jer je, naime, upravo tako Sinak susreo Sokola, oće reć' po engleštini "Sonny Meets Hawk!". Eto baš je tako Sonny Rollins susreo Colemana Hawkinsa, u RCA-Victor studiju B u dalekom New Yorku još dalje 1963. godine, preciznije 15. unde 18. srpnja iste te, 1963. godinice. 
Što ćeš, kad su se već našli, snimili i album. S njima bio i Paul Bley na kljavama, Henry Grimes i(li) Bob Cranshaw na contrabaju te cepač kožica Roy McCurdy.I ta dva, jedan od njih šef modernog tenor saxa a drugi otac jazz saksofona, kako preciziraju na omotu, uradiše odličan album. Za njizi dvoj'cu i nije mi nešto posebno žao, al' što ona ostala trojica (bilo vako il' onako, odnosmo s Grimesom ili Cranshawom) uradiše, jaooo. Paul Bley je napisan na omotu maćin slovcima ali svira velikim, masnim. Rijetko, ali važno. Ona ostala dvojica, ili trojica, ako baš hoćete, rasturili (ko)žice. 
Eto, ubili smo malo vremena. A sad se svi zajedno uhvatimo za ruke i što dubljim glasom počnimo dozivati našeg admina: Žac, Žac, Žac ... pojavi se, Žac. A da nam ipak ne bude dosadno, nekakva dvojica će nam s još njih troje nešto odsvirati ...
Žac, Žac, Žac ... pojavi se, Žac.
*** DOĐE MI DA ODEM! ***
Na vrh
Brico View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
03.travanj.2006
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Postova: 1571
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (3) Pohvala (3)   Citiraj Brico Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20.lipanj.2020 u 11:52

Žaca nema, pa tekst prebacujem iz Preporuka u Jazz klub, uz obavezna ali nebitna skraćivanja. Kao i uvijek u svojim sastavcima, volim šarati kroz vrijeme i dočarati što određena glazba znači u konkretnom prostoru i vremenu. U tome najčešće ne uspijevam jer sam nestrpljiv, a i misli mi sve teže iz glave dolaze do tastature. Nema veze, probajmo. Svoga glazbenog prvaka, John Coltranea, zamišljam kao naivna čovjek kojeg su velike izdavačke kuće kao nikoga izvarali i zaradili pri tome ozbiljne novce. Međutim, u mojim mislima on je imao samo jedan cilj – stvarati glazbu, bez obzira što oni oko njega činili.

Jednog ponedjeljka i to 28. lipnja 1965. godine Coltrane snima svoj legendarni album „Ascension“ (Uznesenje). Bila su potrebna samo dva snimka (take 1 i take 2) i rođeno je free jazz remek djelo. Sudjelovali su tu mnogi – članovi njegova klasičnog kvarteta, zatim John Tchcai i Marion Brown na alto saksofonu, Archie Shepp i Pharoah Sanders na tenorima, Dewey Johnson i Freddie Hubbard na trubi te Art Davis na kontrabasu. Producent je bio naravno Bob Thiele, snimatelj je, opet naravno, Rudy Van Gelder, a snimanje je obavljeno, naravno, u Van Gelderovu studiju, u Englewood Cliffsu u New Jerseyu.


Postoje dva izdanja albuma „Ascension“, koji se nazivaju Edition I i Edition II. Ovaj drugi je zamijenio Edition I (također s oznakom A-95) nekoliko mjeseci nakon originalnog izdanja s napomenom „Edition II“.

Zabilježena je znatna zbrka oko toga koji snimak je bio prvi, a koji drugi; međutim, ustalilo se vrlo čvrsto mišljenje koje definitivno uspostavlja Edition I kao snimak 2 (take 2). Coltrane je kao bolji izabrao snimak 1 (take 1) za objavljivanje, ali je snimak 2 prvi „pogrešno“ objavljen, odnosno  Bob Thiele je u tisak ubacio pogrešni snimak. Snimak 1 je zatim objavljen u roku od nekoliko mjeseci u identičnom pakiranju (i time pogrešnom vremenu na omotu i labelu), jedina razlika je identifikator "Edition II" ugraviran u dead waxu samog LP-a. Edition I je dobio ime  retroaktivno i ne sadrži nikakav identifikator.

Kako razlikovati drugi snimak, izbor Boba Thielea (Edition I) od prvoga snimka, izbor Johna Coltranea i službenog izdanja (Edition II)? Vjerujte mi, sve vam je na nesigurnim nogama, kupovao sam Edition I koji to nisu bili, ali jedno je sigurno: kada Elvin Jones odsvira kratki solo (od 33:30 do 33:50) to vam je drugi snimak, odnosno onaj rjeđi, Edition I. Elvin Jones nema takav solo u Edition II. Unatoč svim mistifikacijama, to je to, vrlo jednostavno. Uz to, Edition I traje 38:30 minuta, a Edition II 40:49.

Inače, princip ili koncept albuma je zajednička svirka benda pa jedan od solista, pa opet zajednička svirka benda pa solist i tako do kraja ... I tu ima malih razlika, primjerice na službenom (Coltraneovu)  izdanju Edition II solo sviraju Tchicai pa Shepp, dok na Edition I redoslijed je obrnut – Shepp pa Tchicai.

Ali, zapravo, ništa od ovog nije važno, jer je bitna samo glazba zapisana na vinilu. Hoćemo li prihvatiti put koji je odabrao veliki Trane sada je naš odabir, nevezan s Coltraneom. Njegov daljni put vodio je raspadu klasičnog kvarteta, gdje Elvin Jones nije htio dijeliti bubnjarsku binu s drugima, a Tyner smatrao da se u svoj toj buci naprosto više ne čuje. Jedino je Garrison ostao vjeran gazdi. Moje reminiscencije uvijek mi govore da ih nisu zamijenili sasvim dostojni glazbenici. Ali to je samo moje mišljenje.

 
*** DOĐE MI DA ODEM! ***
Na vrh
Brico View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
03.travanj.2006
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Postova: 1571
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (1) Pohvala (1)   Citiraj Brico Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.lipanj.2020 u 19:34
I opet me ostavljate samoga, ne trzate na temu jazza. Ljudi moji ljeto je, kupanjac, plaže već pomalo pune, turisti polako dolaze (ako ih ne otjeramo s kojim "eventom"). Svi zajedno trebamo se veseliti svakom gostu, jer nas oni hrane (tužno, ali bolno istinito). Još kad bi Slavonci mogli prodati hranu ovima dolje koji bi je rađe jeli nego ono ćesme iz trgovačkih lanaca ...
Ali vratimo se mi đezu. Danas je 25. lipnja 2020. godine, datum bezvezan do boli. Međutim, prije točno šezdeset godina, dakle 25. lipnja 1960. godine snimljen je album Tina Brooksa "True Blue":


Zanimljivo je da je ovo prvi ali i jedini album (od pet samostalnih) koji je objavljen za života Brooksa. Naime, Harold Floyd Brooks, zvan Tina, bio je u svoje vrijeme vrhunski tenor saksofonista, ali ... Od pet albuma snimljenih između 1958. i 1961. godine, samo je ovaj za njegova vremena objavljen u Blue Note katalogu. Srećom japanci su sačuvali ostale albume i postupno ih objavili.
S druge strane Brooks im nije pomagao. Nakon 1961. godine nije snimio ništa, tonuo je u ovisnost o heroinu, da bi 1974. godine, u dobi od 42 umro od zatajenja jetre. Bio je, zapravo trebao je biti, predvodnik hard bop tenora šezdesetih ali izabrao je tamnu stranu života koja ga je dovela do kraja.
A pogledajte ekipu koja svira na ovome albumu: Sam Jones na bajsu, Art Taylor na kožama, Duke Jordan na kljavama, sveprisutni Freddie Hubbard na trublji i Tina na tenoru ... Može li bolje?
Eto, u spomen na današnji datum Tina će nam odsvirati jednu svoju:
O njegovu prvom albumu "Minor Move" snimljenom 1958. godine već sam prije pisao ...


Editirao Brico - 25.lipanj.2020 u 19:39
*** DOĐE MI DA ODEM! ***
Na vrh
JANZI View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
26.rujan.2003
Status: Offline
Postova: 6020
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj JANZI Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.lipanj.2020 u 19:44
Bravo Brico ! Clap
Pravo kažeš; pošto uglavnom ti pišeš u ovu temu, mogli bi ju i preimenovati u "BRICO KLUB" ! mig haha
''You can hear a lot by listening !!''
Na vrh
Brico View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
03.travanj.2006
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Postova: 1571
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Brico Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.lipanj.2020 u 20:20
Šteta što se nitko ne javlja. Time je i meni teže, jer izgleda kao da sam zauzeo cijelu temu a nisam. Javim se kad se javim, ali između toga nitko ništa ... A jednostavno ne mogu zakeljit sliku i ništa ne reći. Zašto onda više od četrdeset godina slušam ova sranja bez da ne artikuliram koju zanimljivu rečenicu? proteza

Editirao Brico - 25.lipanj.2020 u 20:21
*** DOĐE MI DA ODEM! ***
Na vrh
JANZI View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
26.rujan.2003
Status: Offline
Postova: 6020
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj JANZI Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.lipanj.2020 u 20:32
Točno ! Bravo smijeh2
''You can hear a lot by listening !!''
Na vrh
Muzikman View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Pridružen:
08.rujan.2018
Status: Offline
Postova: 120
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Muzikman Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.lipanj.2020 u 21:13
Citam, pratim, uzivam... Bravo, Brico za trud. S gustom procitam, naucim i nesto novo
PS Audio P5, Innuos ZEN MkIII, PS Audio DSJr, EAR 864, Pass Aleph5 klon, GoldenEar Triton Reference, Martin Logan ESL (PS Audio AC10, AQ NRG Y3, Cardas Neutral Reference, AQ Cheetah, AQ Kilimanjaro)
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 738739740741>
  Podijeli temu   

Skoči na drugi Forum Forumske ovlasti View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.10
Copyright ©2001-2017 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,328 sekundi.


Audiofil.net @ 2017   l   Hosted by PLUS


ZADNJIH 20 POSTOVA
Forum: Audio komponente
Dobre SH prilike
Forum: High-End
Accustic Arts Drive1 Mk2 + D...
Forum: Uradi sam
Sub za kamper
Forum: Dodatni pribor
Podlošci ili šiljci
Forum: Dodatni pribor
Lux postelja za komponente
Forum: Uradi sam
SB Acoustics mini čvarak
Forum: Retro audio
Kazetofoni
Forum: Retro audio
Audio kazete koje posjedujet...
Forum: Komponente
Spajanje pojačala i tv-a
Forum: Predstavite se
Pozdrav ekipa
Forum: Uradi sam
Faital Pro pokućni zvučnici
Forum: Uradi sam
DIJELOVI: TREBA MI...
Forum: Audio komponente
Akustyk RD12
Forum: Audio komponente
Predobar sustav
Forum: Audio komponente
Yamaha A-1
GLAZBENI FORUMI
Forum: CD i ostali mediji
Što slušate?
Forum: CD i ostali mediji
JAZZ KLUB
Forum: Vinyl
(polu)vodič za kupnju vinila
Forum: Vinyl
Pozicija gramofona
Forum: CD i ostali mediji
Nova muzička izdanja
Forum: Vinyl
AVID Ingenium
Forum: Vinyl
Vratio se gramofon
Forum: Vinyl
Zadnji LPi koje ste kupili/d...
Forum: Vinyl
Koje LP-e slušate?
Forum: Vinyl
Čišćenje ploča
NEVEZANO UZ HI-FI
Forum: Ostalo
RIP
Forum: Ostalo
Vic!!!
Forum: Ostalo
Moderiranje foruma
Forum: Ostalo
Night Club
Forum: Ostalo
Kurirska dostava - tarife za...
Forum: Ostalo
Pristup glazbi vs. pristup h...
Forum: Ostalo
Off-topic, a opet, srž svega
NOVI ČLANOVI
emerson
DraženVu
TomislavL
h0ndre
NAD
vipgrouponline
malupa