Help Help  Pretraži forum   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Tube tester

 Odgovori Odgovori Stranica  123 6>
Korisnik
  Tema Pretraži Pretraži u temi  Opcije teme Opcije teme
sstrsat View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
24.veljača.2006
Status: Offline
Postova: 2732
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj sstrsat Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Tube tester
    Objavljeno: 04.kolovoz.2008 u 21:54
 
Ua - Ia grafovi cijevi na ekranu osciloskopa (a uz dodatak A/D konvertora i odgovarajuceg softwarea i na kompjuteru).
Ima ih koji ce rec da je to nepotribno jer imamo datasheetove. Sa ovin se ne bi slozil iz vise razloga. Stare NOS cijevi za koje postoje pouzdani datasheetovi ipak pomalo nestaju i postaju sve rijedje a to znaci da ce se u buducnosti tribat ca vise okretat cijevima iz novije produkcije. A tu ima jako velikih razlika od proizvodjaca do proizvodjaca pa krivulje iz datasheetova postaju prilicno upitne.
Ili ce se tribat orijentirat na cijevi koje su bile namijenjene za neku drugu svrhu (emisione, TV itd itd) a ne za audio. Za puno njih su datasheetovi dosta manjkavi. A pogotovo bode u oci nedostatak grafova za pentode vezane u triodni spoj ili pentodni Ua - Ia grafovi sa vise razlicitih napona 2. resetke (obicno bude samo jedan graf).
Jako je puno takovih jos neistrijebljenih cijevi koje se moredu upotribit u audiu a njihovu upotribu najcesce koci nedostatak pouzdanih grafova.
Grafovi se doduse moredu crtat i manualno. Tu ne triba nikakov tester nego samo voltmetri i ampermetri ali to je strasno sporo. Ki god je proval snimit grafove neke cijevi zna dobro koliko to pita vrimena i kako brzo pada koncentracija u zapisivanju rezultata.
 
Mislin da su ovo dovoljni razlozi da bi konstrukcija jednog takovog instrumenta bila opravdana. A kako mi je relaivno zatisje na poslu, uvatil san se razrade sheme. Ovdi postana shema je vise principjelna nego finalna ali cu ga manje vise tako i storit. 
Siguro vas ima vise koji su razmisljali o necem takovom ali se obicno smatra da je najveca prepreka za izradu takove stvari jaki izvor pilastog napona za napajanje anode. Ja san to ovdi zaobisal i predvidil san upotribu obicnog punovalnog ispravljanja (bez filtracije).
 
 
Pa ajmo vidit kako to dela
Komparator 1 je detektor prolaza kroz nulu i on okida monoflopove koji proizvode impulse duzine 5 mS. Ti impulsi se koriste kao clock za shift registar. Monoflop MF4 sluzi za reset shift registra. Na shemi je zbog jasnoce prikazan samo jedan SR ali ce ih u stvarnosti bit 2. Koliko izlaza ce se ukupno koristit ovisi o tome kako ce padat svjetlina krivulja na ekranu skopa. Ca vise krivulja to ce i svjetlina bit manja. 
Izlazi shift registra aktiviraju elektronske prekidace (recimo 4066) a preko njih se prosljedjuju DC naponi na invertirani sumator opamp. Na njegovom izlazu se dobije napon stepenastog oblika koji pocinje u nuli i sa svakom stepenicom ide vise u negativno. Trajanje svake stepenice je 10 mS (poluval od 50 Hz). Taj napon se koristi za pobudu resetke.
 
Kako se dobivaju krivulje na ekranu skopa? Cila stvar je u tome da svaka stepenica pocima sa prolazom mreznog napona kroz nulu. A istovremeno pocinje rasti i pulzirajuci napon koji napaja anodu. Kako je otklon zrake na ekranu proporcionalan sa amplitudom vremenske baze onda za ovu svrhu uopce ni bitno ca je to sinusni poluval a ne pilasti napon. Naravno, ovdi se mora iskopcat unutarnja vremenska baza skopa i koristit vanjska. Na sricu, velika vecina skopova ima tu mogucnost.
Pad napona na malom katodnom otporniku je direktno proporcionalan sa strujom kroz cijev i dovodi sa na jedan Y ulaz skopa.
 
Lipo, krivulje ce se pojavit ali se triba pobrinut i za zastitu cijevi jer napon na anodi ni kontroliran. Tomu sluze komparatori 3, 4, 5 i 6 i voltage / current multiplier (recimo AD632). Komparatori 3 i 5 postaju aktivni u slucaju prekoracenja anodnog napona odnosno struje a komparator 4 se aktivira u slucaju prekoracenja disipacije. Komparator 6 je namijenjen za kontrolu struje druge resetke i za njega ce tribat storit neku vrstu floating sensinga da ga se more koristit i kad je pentoda vezana u triodni spoj. U slucaju aktivacije bilo kojeg od ovih komparatora, D ulaz flip flopa ide na visoki nivo a nakon kratkog vrimena komparator 2 napravi pozitivni skok i promijeni stanje na Q izlazu flip flopa sa niskog na visoko a to dovodi do aktivacije dolnjeg mosfeta i istodobne blokade gornjeg. Anodni napon pada na nulu i cijev je zasticena. Virovatno ce tu morat doc i neki driver jer bi se inace moglo desit da se zbog velikog kapaciteta na izlazu flip flopa mosfeti malo sporije komutiraju a to bi se na ekranu vidilo ka iritirajuci povratni trag.
Nakon pada anodnog napona i D ulaz flip flopa pada na nulu i time se omogucuje da iduci prolaz mreznog napona kroz nulu preko monoflopa MF3 promini stanje flip flopovog Q izlaza na nisko i ponovo aktivira fetove
 
Opamp A2 sluzi za prikaz na ekranu krivulje struje resetke. To je vrlo korisna opcija za procjenu opceg stanja cijevi i njezinog preostalog zivotnog vijeka.
krepat ma ne molat
Na vrh
tufa View Drop Down
Super Aktivan
Super Aktivan
Avatar

Pridružen:
02.siječanj.2005
Lokacija: Bosnia Hercegovina
Status: Offline
Postova: 350
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj tufa Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05.kolovoz.2008 u 00:03
Odlicna ideja a jos veca genijalnost sprovesti je u djelo. Mene zanima koja rjec o mutual conductance testerima i koja im je prednost u odnosu na obicne? Gdje nabaviti tester za licno igranje?


Editirao tufa - 05.kolovoz.2008 u 00:06
vakum
Na vrh
sstrsat View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
24.veljača.2006
Status: Offline
Postova: 2732
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj sstrsat Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05.kolovoz.2008 u 10:52
@ tufa
 
Obicni tube testeri u principu vezu svaku cijev ka diodu (sve resetke na anodu) i mjere katodnu struju. Najcesce im je instrument bazdaren samo sa "lose"  "?"  "dobro". Za svaku tako vezanu cijev postoji tabela potribnog napona napajanja.
Ovi tester daje samo pribliznu informaciju o emisionoj sposobnosti katode
 
Mutual conductance testeri mjere strminu cijevi u odabranoj radnoj tocki. To nam bolje predocuje stanje cijevi i njezine mogucnosti ali nam ipak ne govori sve o njoj. Ako takov tester nima mogucnosti promine radne tocke onda necemo saznat nista o linearnosti ispitivane cijevi.
 
A ca se tice nabave, virovatno ebay 
krepat ma ne molat
Na vrh
bepone View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
15.siječanj.2008
Status: Offline
Postova: 1701
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj bepone Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05.kolovoz.2008 u 11:05
evo da i ja stavin moju ideju javno:

ja cu provat nesto drugo. storit 2 serijska regulatora upravljana mikrokontrolerom za upravljat naponima anode i resetke. zapisivat vrijednosti i prebacivat ih preko serijske komunikjacije na PC i direktno u nekom programu crtat grafove.

tu je puno zamki ali necu radit sam

kakvi ce bit serijski regulatori? ideja je da budu upravljani mikrokontrolerom preko nekog drivera na gejt mosfeta koji ima "L" na kraju i kojima je dosta 5 V. radit ce u svicerskom modu i mijenjat ce se samo "duty-cicle" a njime i efektivna rijednost napona. poslije mosfeta dolaze pi filtri i takav napon bi trebao bit ok za test.

buduci da je realizacija jako izgledna ja idem glavom kroz zid i ispravljet greske u koracima. i inace me zanima programiranje mikrokontrolera ali kako imam profi pomoc ovo bi trebalo bit ok
Na vrh
Zmajz View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan


Pridružen:
28.ožujak.2008
Status: Offline
Postova: 904
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Zmajz Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06.kolovoz.2008 u 08:43
Eto i mene:
Gdje bi se u ovoj priči sa mjerenjima mogao staviti tester Transcendent sound (B. Rozenblit):
Vedran The Zmaj
Na vrh
sstrsat View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
24.veljača.2006
Status: Offline
Postova: 2732
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj sstrsat Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06.kolovoz.2008 u 10:23
Hm, malo mi se cini preskup za ono ca pruza. OK, mjeri strminu i faktor pojacanja u odabranoj radnoj tocki. To je u redu (pa cak i dovoljno) ako se cijev koristi u preampu i dela sa malim signalima pa parametre cijevi moremo smatrat priblizno konstantnim bez obzira na trenutne amplitude signala. Sasvim druga stvar je kod izlaznih pojacala di se cijevi iskoristavaju prakticno do granica karakteristike. Za takove promine struje i napona vise parametri cijevi nisu ni izbliza konstantni pa se zato za proracun koristi graficka analiza. A za to tribaju grafovi (na papiru ili na ekranu, svejedno). Sa ovim transcedent testerom se doduse moredu manualno crtat Ua-Ia krivulje samo ca to ne gre bas brzo i pita jako puno strpljenja.
 
Ja u svakon slucaju dajem prednost instrumentu ki more na ekranu prikazat krivulje. Parametri cijevi (strmina, unutarnji otpor i faktor pojacanja) u bilo kojoj radnoj tocki se sa vise nego dovoljnom tocnoscu lako izracunaju iz krivulja.
krepat ma ne molat
Na vrh
Zmajz View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan


Pridružen:
28.ožujak.2008
Status: Offline
Postova: 904
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Zmajz Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06.kolovoz.2008 u 11:43
Naravno da je preskup, pogotovo meni kojem to ne treba, niti će trebati. Samo me interesiralo, jer klasični testeri više uglavnom nisu lako dobavljivi, em ovaj to mjeri nešto praktičnije za primjenu.
Čudi me da se nitko prije nije sjetio napraviti nešto poput ovog tvojeg gore, ili ja i nisam baš upućen. (ma ti testeri me interesiraju još iz vremena kad je u ZG bio vojni otpad, a oni su ih prodavali na kilo, meni se sviđala hrpa onih urica gore, a nije mi ni onda trebalo pa nisam ni kupio, mulac) 
Vedran The Zmaj
Na vrh
tufa View Drop Down
Super Aktivan
Super Aktivan
Avatar

Pridružen:
02.siječanj.2005
Lokacija: Bosnia Hercegovina
Status: Offline
Postova: 350
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj tufa Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06.kolovoz.2008 u 14:54
Uhh to cudo je bas skupo. Ja sam baci oko na ovaj pa ga malo prokomentarisite da znam isplati li se bacati lova...
http://www.radiolaguy.com/images/equipment/Heath_TT-1.jpg
vakum
Na vrh
sstrsat View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
24.veljača.2006
Status: Offline
Postova: 2732
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj sstrsat Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06.kolovoz.2008 u 15:42
E tufa, i ovaj iz tvog linka ima slicnu cijenu (650$). Mogucnosti su mu manje vise slicne kao i kod transcedent testera.
 
A da li ti se to isplati mores si jedino sam odgovoriti
krepat ma ne molat
Na vrh
amigo View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
28.siječanj.2004
Status: Offline
Postova: 5269
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj amigo Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05.rujan.2008 u 07:55
Da ne otvaram novu temu; kupnja cijevi za nedovoljno iskusne vlasnike cijevnih uređaja može biti priličan problem.
Nude se cijevi NOS, NIB, tested as NEW...
Većina prodavatelja daje rezultate testiranja, testeri su naravno, različiti.
Ako je kod nove cijevi struja 15 mA, koja je prihvatljiva struja da se cijev može tretirati "as new"?
Na što kupac kod takve kupnje treba paziti, na što uopće može paziti?
 
Može i konkretno, kupio bih još 1 par cijevi za svoj AR LS16 MK1. Imam 4 kom E188CC Miniwatt Dario green label, lijepo rade, ali malo toplije u visokima pa bih kombinirao s detaljnijima.
    Moj HiFi
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  123 6>
  Podijeli temu   

Skoči na drugi Forum Forumske ovlasti View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.10
Copyright ©2001-2017 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,188 sekundi.


Audiofil.net @ 2017   l   Hosted by PLUS


ZADNJIH 20 POSTOVA
Forum: Audio komponente
Potraga za novim zvucnicima
Forum: Dodatni pribor
Digitalni kabel
Forum: Audio komponente
Preporuka Bi-wire
Forum: Audio komponente
Neobavezne slušalice ;)
Forum: Uradi sam
Dome tw i horna
Forum: Audio komponente
Dobre SH prilike
Forum: Audio komponente
Musical Fidelity x-Pree v3 i...
Forum: Dodatni pribor
Podlošci ili šiljci
Forum: Uradi sam
Što radim ovih dana
Forum: Audio komponente
Opera Seconda by Goran
Forum: Računala i audio
streamer iliti network playe...
Forum: High-End
PS Audio Power plant p15
Forum: Uradi sam
nec upd6362c
Forum: Audio komponente
Sonus Faber Chameleon T
Forum: Predstavite se
Dobar dan
GLAZBENI FORUMI
Forum: CD i ostali mediji
Što slušate?
Forum: CD i ostali mediji
JAZZ KLUB
Forum: Vinyl
Sajam ploča
Forum: Vinyl
AVID Ingenium
Forum: Vinyl
Koje LP-e slušate?
Forum: CD i ostali mediji
Electronica ...
Forum: Vinyl
Vratio se gramofon
Forum: CD i ostali mediji
KLASIKA
Forum: Vinyl
Zadnji LPi koje ste kupili/d...
Forum: CD i ostali mediji
Vasa kolekcija? vinyl ili cd...
NEVEZANO UZ HI-FI
Forum: Ostalo
Vic!!!
Forum: Ostalo
Night Club
Forum: Ostalo
FILM POINT
Forum: Ostalo
Dobri linkovi
Forum: Ostalo
Biciklini!
Forum: Ostalo
RIP
Forum: Ostalo
Hrvatsko srce junačko
NOVI ČLANOVI
darko.me
Drazens
mabokr
tomislavc
c__w
deckard
marijan22