Znam da se o uplivu prostora na zvuk naših sustava dosta i naširoko raspravljalo i uvijek se raspravlja, napisane su vrlo stručne studije, i svakom audiofilu potpuno je jasno koliko veliki postotak na kvalitetu zvuka čini nam prostor naš svagdanji...
Nu, ipak ću s vama, dragi prijatelji, podijelit oduševljenje. Evo zbog čega. Ovih dana dobih na slušanje nekoliko balansiranih žica, kako bih slušajući utvrdio što bi pasalo i poboljšalo komunikaciju meridijana i pathosa.
slušam par dana te žice ( neću ih imenovati, ali cjenovno su od 500 do 1000 eura.
I kako god, vidim da pomak i nije toliko značajan. Dakako, zvuk je bolji, detaljniji, i sve ostalo što određena kvalitetna žica može pružit, ali, ipak, pomak nije toliki da bih spržil 500-1000 eura.
Pozvah i prijatelje, ljude sjajna uha.Čuju ko šišmiši. I oni se složiše sa mnom.
Ali, jedan drag prijatelj predloži da se ipak još malo poigram s prostorom. Osobito jer je u blizini desnog zvučnika stjenka regala, pa tu je neki mramorni stol, pa još kojekakve pica boce...razmašem se ja, i eto, izbacim televizor kroz prozor (hehehe, ne baš doslovno, u drugu sobu....) pol regala rastavim i hitim drugdje, još kojekakve police rasturim, stavim set-up suprotno od gdje je bio, oko zvučnika zraka i prostora kao u priči...nafiksam zidove uljanim slikama(gotovo da nema zida za vidjet, ulje lijepo apsorbira neželjene frekvencije), stavih raznih ikebana, posuda s cvijećem, kaktusa, fikusa, po kutovima....etc...dragi moji,
ako su skupe žice napravile pomak 10-20%, ova preraspodjela po sobi mislim da je dala pomaka od 30-40 %, da čovjek ne povjeruje ( uz već postojeći interkonekt)....eto, sretan ko malo dijete, guštam se ko prasac u Dexteru Gordonu i Milesu...a vas pozivam da možda date koje mišljenje o zvuku prostora i zvuku sustava, te možda pripomenete o nekim vašim zgodama i problemima smještaja sustava na najbolju poziciju....ugodna večer.