Ispiši stranicu | Close Window

podrumski grupnjak-adcom gda 600 mod

Web: Audiofil - feel the sound -
Kategorija: Hi-Fi
Ime foruma: Retro audio
Opis foruma: Povijest Hi-Fi-a.
URL: Http://www.audiofil.net/forum/forum_posts.asp?TID=14195
Datum ispisa: 19.srpanj.2018 u 15:20
Verzija Softwarea: Web Wiz Forums 11.10 - http://www.webwizforums.com


Tema: podrumski grupnjak-adcom gda 600 mod
Objavio: robot
Tema:: podrumski grupnjak-adcom gda 600 mod
Datum objave: 30.ožujak.2015 u 21:21
svi koji su očekivali da će topic obilovati erotskim scenama zahebali ste se. moj podrumski sustav koji sam spremao za dane kada me žena istjera iz postelje postao je sustav pred kojim trošim svo slobodno vrijeme, bilo šiljeći uši, bilo čeprkajući po iznutricama, manje više. podrumski sustav izgleda kao da je došao sa ciganske dražbe, pioneer blu serija mali integrirac sa 510, ful rifreš plus mod izlazni tranđe umjesto nec 2sd883a i 2sb773a metnuti zamjenski . pioneer cd player sl pd 502, stable platter isto hevili modifajd (tent klok, spdif izlaz, burr brown opampi), tko zna tko je negdje u europi zaplakao za njime. pojačalo dobio gratis jer je frend na malca ložio neke gnjile cantone i spržio izlaze a kako necovi originalni tranđe koštaju prilično, škrto je odustao i predao mi pojačalo kao kolateralnu žrtvu dječije žurke, kada su djeca vikala kao indijanci oko zvučnika "vidi ćaća kako membrane lete" dok sve nije ošlo u mičku paterinu i bijeli dim se nije uzdigo iznad pojačala, habemus papam.
dakle konobar, imali smo dac gratis, pojačalo gratis, i cede 50 kuna. audioquestov interkonekt majku hebo košto me 750 ćuna i on sam košta 10 puta ko ostatak sustava. žile su zeleni vandenhuljosi, izgledaju ko dvije zelene mambe na ormaru, fale samo banane. tarzan je tu, džejn uspavljuje djecu. cv4 stoje negdje u ormaru, nezgodno se razvlače u krivinama na malom, ni stariji vodnik vezist jovica kuburević ga ne bi mogao razvuć. zvučnici su dynaudio dm 2/6, to zaista za manje pare nisam mogao napraviti, ni nabaviti. mali div, reno 4 među kutijama. ljudi koji su čuli ne vjeruju kako dobro sve svira, ko da je cijev, srednjih ko u priči, dobar bas i detaljni i svileni visoki...hihihi, a ja to spremao kao garažni sistem. a ono ekipa igra ko luka modrić.
spojim dac, kresnem sve i pustim nešto bezveze. kadli mi se uši razmazaše slinom od osmijeha, pa to svira. nevjerojatno dobro.
brže bolje guglenzi service manual eeeee.... vidi, pcm63, cs8412, df1700 (to je burr brown samo lupio svoj logo na npcov čip). 16/44. đe me nađe. red buk vulgaris.
što reći, ko majmun sam se navuko na zvuk, tih mjesec dana slušao sve iznova, pioneer kao transport za obične cede, a raspberry za streamanje radija i sa glazbu sa storagea.
kako sam imao posla u svom dugom i plodnom životu sa par tih dobrih životinjica (u denonu pcm1702, meridian saa bitstream, tda 1543, 1541 nonos, ad 1865 nonos cijevni, pa onda akm u rotelovom receiveru. pcm 63 mi je uvijek nekako izmicao, da ga maznem na dulje vrijeme, par mašina mi je kratko proletilo, i nisam bio nešto oduševljen. pa najbolje uvijek dolazi na kraju.u drugom dijelu bavit ćemo se tehnikalijama, a manje piždarijama. adcom je stara američka poštena firma, i ovaj dac je pošteno napravljen, doduše ciganilo se ko što u hifi to redovito rade u srednjem i low razredu, no u odnosu na ono što danas rade to je kamilica...
tehnički,dac ima dva coax, jedan optički, i jedan balansirani spdif ulaz, koji se preko preklopnika i logičkih kola indirektno preklapa, a sve posebno napaja malim trafom. nisam vidio manjeg u hifiju, ko da ga je radio hobbit. drugi trafo ima odvojene regulacije, i izgleda za nijansu veći i nevjerojatno se grije dok radi, hebem ti inženjeriju za par dolara i desetak watti viška dali bi ogu**inu, samo da zarade koji dolarić više. posebno se reguliraju napajanja opampa, receivera i filtera, te dac ova. dobro, ali se isto grije...
to sve ide u starinu cs8412, pa onda u filter df 1700, gdje se potom vrši sinhroni reclock putem par logika, centralna je 74hct74, dupli fljip fljop, i tu je potencijalna rupa, ko lovren na beku, vrlo jitter friendly čip. kondenzatori su standardni elektroliti pošteni nichichoni, i američki filmići. i tu su dakako njihove visosti pcm 63 p j, četvrta gradacija, ali bar izgledaju originali. imam u rezervi neke pcm 63 p-k nabavljeni na nekom opskurnom kineskom websiteu, izgledaju kao da ih je štanco netko ko je prethodne noći dobro zagledao u bačvu sa sakeom. i još oznaka godine 0805, pa hebo te patak ko je radio pcm63 2008? trebalo bi pisati "manufactured 1992, bačeno na smeće, jer nemaju slovo za gradaciju smeće, kupio ga jao ming, i laserom ponovo nacrto p-k za dilbere iz hrvatske". jučer jednog izvadio i pogledao ga, otpade mu jedna nogica, ničim izazvana provokacija, i evo imam daca invalida, a koji nije branitelj.
na izlazu iz daca zanimljivo rješenje, naponsko djelilo, dva otpornika od 543k simuliraju virtualni ground i to sve ide u opamp "adcom 7aa". kako adcom nije nikad radio opampove, riječ je o rebrandiranom analog devicesovu ad 712. to je ipak bolje od jrc i tl opampova koje inače meću i u skuplje uređaje. nije adcom vesla siso, pa tamo je papa nelson stažiro, prije no što je postao big papa a klase. nema kondova na putu signala, i opet mala glupost, umjesto da se izlaznim muting relejem preklapa signal na masi, ovdje ga preklapaju živog, i to još filtriraju nekim feritom i kondom.
ovo bez ikakvih intervencija zvuči odlično, zvuk daca je živ, nevjerojatnog basa, nevjerojatnih srednjih i detaljnih visokih. koju god glazbu ubodeš, svira ko avion. nije toliko grandiozna slika, ne zvuči prenapuhano, zvuči baš kako treba i zvuči prirodno. prirodnost je najveća karakteristika ovog daca, sve zvuči onako kako bi trebalo zvučiti. čak i ono prduckanje na alanovom psihodeličkom doručku.
pustim youngov "cortez the killer" i prerežem si žile na lijevoj. nakon "fool for your stockings" prerežem žile na desnoj. ostaje još jedna žila koju čuvam za "comfortambly numb". i za džejn.

"hebeš samograditelja koji nije upropastio bar jedan uređaj" pisat će na vijencu kada odapnem, a nosit će ga ucviljena džejn. yoki će pisat u oproštajnom pismu"nije mi ništa proradilo, objesio sam se na marjanu. molim da umjesto mise uplatite dva caddocka na parts connexionu. robotu ostavljam revelatore". taj džudžan mi je poklonio ko trojanske konje dvije ploče passovog d1 dac-a, sa balansiranim izlazima za kojeg bi mogao za potrošene dijelove kupit polovnu alfu. dugo sam ih zagledao i prebrojavo se, i nasreću se oženio i ostao bez para, tako da ih nikad nisam napravio. jedan od pametnijih poteza u životu, ali pcm63 mi je bio suđen. ko i džejn.
dobro, idemo malo pokvariti ionako dobar uređaj. yoke je to napravio bezbroj puta, pa idem i ja probati.
razbio sam kasicu prasicu i iz crnih fondova da ne vidi džejn, naručih ad 8620 sa brown dog podnožjima. jao crni smeđi ćuko, 57 dolara dva opampa, bem ti jaki dolar, mogao sam prase kupit za ove opampove. zoki je imao neke elektrolite, iskopo sam iz budžaka posljednje zalihe oscona i elna cerafinea roa.
sada dolazi veseli dio. filter df1700 neki kažu kanta, neki kažu svira ko phicino oko, a kako imah pmd100 od prije, ajde da naručimo konverzijsku ploču df1700-pmd100 sa nekog full kineskog websitea, na kojem stalno skakuću neki zečevi preko ekrana, ja ih fato mišem. nakon bezuspješnih pokušaja da se logiram, i da skužimo jedni druge odusto. i zovnem aparatusonitusa koji je ipak pametniji i mlađi od mene, no ne i ljepši, pa je čoek sve naručio sa je**tetaobao. ako dođe dio od helikoptera mi 8 umjesto pločice, neću se iznenaditi.
sistematski sam prvo izmijenio sve elektrolite u napajačkom dijelu, dva nikolaidisa propišala po tiskanoj pločici i malo iskorodiralo par komponenti. ipak je to uređaj iz 1993, kraj ere poštenog hajfija.
kraj prvog dijela. drugi će biti podjednako dosadan.
    Odgovori:
Objavio: Brico
Datum objave: 30.ožujak.2015 u 22:22
Falin te bože, nešto zanimljivo. Iako pola nisan razumija. Al' mi se sviđa.

-------------
*** DOĐE MI DA ODEM! ***


Objavio: goran st
Datum objave: 30.ožujak.2015 u 23:22
,to Robote!!

-------------
MNK-VOLE GRADELE SPLIT 2007

Objavio: Apparatus
Datum objave: 31.ožujak.2015 u 08:24
Boto, što s' ti dosadan. Javiš se svakih 5 godina. Treba to puno rjeđe. DAC izgleda kao prvorazredan proizvod iz epohe labuđeg pjeva istinske hife koja je praktički iščezla do kraja 90-ih. Ako ga misliš imat, bacakaj sve elkose i u bulju mu trpaj nove. Čekamo nastavak napetice.

-------------
dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura


Objavio: Yossarian
Datum objave: 31.ožujak.2015 u 10:17
jedan on ljepših postova u zadnje vrijeme...šifre tipa "dupli fljip fljop, vrlo jitter friendly čip i filter df1700 neki kažu kanta" ne kužim al je bilo zabavno čitati

-------------
Borrow money from pessimists -they don't expect it back.Objavio: robot
Datum objave: 31.ožujak.2015 u 13:46
    zahvaljujem vam na pažnji cijenjeni publikum, ne trebate se truditi shvatiti poantu, jer je nema. flip-flop 74hct74 ima vrijednost "propagation delay" 200 ns što ga ne čini baš nekim idealnim čipom za reclocking, no to se onda nije gledalo ko danas, onda je bilo plusminus metar. aparatuse stari guzane, kada vidim koji si sustav skupio svih ovih godina mogu izraziti samo duboko poštovanje. u mom slučaju išao sam obratno, skupio sam od frendova odbačene komponente od kojih sam sklopio meni vrlo zanimljiv sustav koji mi pruža veliko zadovoljstvo. u malom pioneerovom integrircu iskoristio sam one tvoje folije od 2,2uf na putu signala i zaista su odlične, malo sam izmijenio elkose, druge folijice, izlazne tranzistore zamijenio kompatibilnim i dobio odlično pojačalo, za koje većina frendova kaže da ima "cijevni" zvuk, koji se dobro uklopio uz male dynaudije, danska klasika, neutralno, a opet ne suho, i dakako relativno jeftino. bavio sam se mišlju napraviti neku samogradnju od scan speaka, neki proacov klon, no nemam više živaca za takve stvari. pioneerov cd player je u igri jer ima poznati stable platter transport, tko zna koliko je tisuća cd-a profrljio i još uvijek besprijekorno vergla. adcomov dac (gda-600) je zvučno mašina iz stare škole (design je ultra-analogov, made in usa 1993, kasnije su napravili daleko kompleksniju mašinu gda-700 sa ultra analogovim receiverom, pdm 100 i pcm 1702 d/a konverterima, balansirani izlaz, no ljudi širom interneta kažu da je šestotica bolja). braco, odmah nakon uključivanja čuješ uređaj koji ima prepoznatljiv štih hippy-elektronike. čitaj "bogato srednjetonsko područje". definitivno, pcm-63 ima nešto što ga čini neokrunjenim kraljem vintage d/a konvertera, a boli me patka za oversampling i koliko ga ima.
dakako, prvo sam zamijenio sve elektrolite (originalni nichichon 2200/35 sa panasonic fc 3300/35), na digitalnim granama +5/-5 su se ugnijezdili osconi, onda sve kresneš i vidiš da li radi. na diy forumima se mogu pročitati oduševljeni postovi kako je nešto prosviralo "bolje" kada promjeniš kondove, da je zvučna slika dobila na nečemu, da se bolje čuje tišina i slične piždarije. ja nisam primjetio ništa.
teži dio dolazi sa vađenjem opampa; ad 712 je opamp iz rodom iz 1986.godine,dakle stara garda, konstruiran od strane legende scott wurcera, u to vrijeme koštao je 1,90$, pakovan u snopiće po sto komada na pazaru, znači bagatela za velike proizvođače. kako je u adcomu riječ je o dvoslojnoj debljoj štampi sa nekim tvrdim lemom i trebao bi imati srk linde lovelace za izvući taj lem odjednom, maksimalna zahebancija. nakon što zalemiš podnožja na konju si, no u mom slučaju to nije vrijedilo. ne gledajući datasheet uvalio sam brown dogove sa ad 8620 ko mornar prvoj kurabi čim se iskrca na kopno, i upalio, dobro ništa ne dimi i zanimljivo... radi.
jedini problemčić je bio u tome da su opampovi gorili. opet ne gledajući datasheet, brzopleto zaključim da je stari opamp bačen u a-klasu sa dva otpora od 8k prema - grani (čime su izlazni npn tranzistori stalno otvoreni, neke verzije su imale i fet prema minusu), odlemim ta 4 otpora. jope mali čvarci vrući ko tava, pa da, tih par miliampera ne mogu toliko ugrijati te male piždeke. opet brzopleti zaključak, osciliraju, nema druge. zalemim bypasse, male keramike na +/- prema zemljici majci, i jednu foliju 0,1 uf između plusa i minusa, po bakinom receptu, i dalje vruće. vratim ad 712 nazad, i zovnem ivu, kojega dakako boli ćuna za moje muke. onda počnem kao čitati datašitove jednog i drugog opampa, dakako ne kužim k. što znače podatci i tablice dok slučajno ne vidjeh, onako preko oka max. napajanje ad 8620 13V....e, moj kolumbo...lagano osjetih kako mi rastu magareće uši, jer sam odmah poslije izmjerio 16,9 na granama napajanja....dakle, pružio sam adeovom opampu nezaboravno iskustvo ultimativnog burn-una, ekspresno usviravanje metodom patentiranom u željezari zenica, a prije toga neron u rimu, dok je sviro citru spržio je pregršt opampova...no koliko god sam se trudio ipak nisam uspio u nakani da ga uništim. nakon što sam na oba lm317 i 337 na r2 stavio u paralelu sa 3,3 k još jedan od 8,2k, dobio sam traženu vrijednost 2,2k (kojeu dakako nisam imao pri ruci) i 12,3 v na + i -.
ad 8620 je sada mlak ko točeno pivo na onim bancima utakmici....
sada ide pjesničko-audiofilsko-diyerski dio. na diyerskim stranicama svih fela nakon banalne promjene opampova idu hvalospjevi tipa "nevjerojatan pomak", "iskustvo ravno orgazmu", postoje desetke stranica koje raspravljaju o detaljima opampova, jedan je ovakav, drugi je onakav, ko' da čitaš kamasutru za opampove (100 položaja za usrećiti dragu (ili dragog...)
obzirom da je izbor opampa bio aparatusonitusonov pick na draftu (gledo čoek datašit i kaže da svira dobro, ja kaže howgh beli brate), moram priznati da je čoek u pravu.
zvuk tog opampa je milozvučan ko zvuk slavuja u zoru, koji cvrkuće na rosnoj travi, dok krave pasu, mašu repovima i muču, a leptiri zlaćani klepeću svojim malim krilcima. radost se širi svijetom iz zvučnika "imamo opamp" gromko zvoni u srcima radosnih trudbenika. živio nam drug tito. još barem 88 godina. (ovo sam prepisao iz pionirskog priručnika).Objavio: MATIJA
Datum objave: 31.ožujak.2015 u 13:53
ovo za leptire i krave si prepisao ??? Zdravo tebi druže...


Objavio: Apparatus
Datum objave: 31.ožujak.2015 u 14:19
Čim stariji, tim luđi.
 
I ja uredno guštam stare kubure PCM63 te nešto novije i podjednako sjajne PCM1704. A i dojma sam da su optimalno ošumljeni od do pa se nisam zanimo za opampe i slične tričarije. Sve nešto gledam da za male pare ubodem neki M-48 DAC s početka 90-ih. Onak za razbibrigu i šarafanje.


-------------
dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura


Objavio: robot
Datum objave: 31.ožujak.2015 u 19:52
pozdrav @matija
@aparatuse nema zime dok smo na životu...
sada malo foto sessiona


Objavio: robot
Datum objave: 18.travanj.2015 u 23:58
ovaj dio gda 600 tweaka je otprilike kao kada poslije datea i intimne večere sa djevojkom odlazite na romantično mjesto i kamera ode kroz prozor dok u pozadini svira glazba barry whitea.
dakle zahvaljujući aparatusonitusu, preko kojega sam davno nabavio pmd 100, do nedavno kada sam u taobaovom moru šangajskih špageta, lutki na napuhivanje, fake dijelova i tko zna čega ne izvukao dvije konverzijske pločice df1700-pmd100/df1704,


prva pmd 100/df1700 konverzijska pločica je praktički plug & play, izvadiš starinu df1700, zalemiš podnožje i ubodeš novu sa pacific microsonicsovim legendarnim čipom, pažljiviji čitatelji će vidjeti pinove sa lemnim ušicama kojima se namještaju parametri čipa, da bi bio kompatibilan sa crystalovim receiverom, dakako 44/16 redbook rezolucije. pinovi 15,16,17 su povezani što uključuje soft mute, deemphasis filter, i hard mute, također je uključen i dither, koji ima nekakav navodni utjecaj na zvuk.
ukratko ovaj post bi se teško mogao nazvati vintage refreshom, prije bi se moglo reći eliminacijom dijela slabih točki sustava. nisam napravio monkeyinsects tweak na receiveru, dosadilo mi je čačkanje. za sada.
sada vjerojatno najzanimljiviji dio, kako to zvuči. ukratko, nevjerojatno je da promjene nekoliko komponenti mogu izazvati takvu drastičnu promjenu u zvuku. opampovi ad8620, za koje sam čitao po diy forumima da su "svijetli", suhi i tko zna kakvi, su se pokazali za klasu bolji od originalnih ad 720.
posebna priča je pmd 100, kojega također na nekim forumima neki "majstori" nazivaju "ubojicom zvuka", zamjena df 1700 sa pmd 100 je poboljšala zvuk u svim parametrima barem za 25%, dakle rezolucija, čistoća reprodukcije, transparencija, kao da si iz uređaja izvadio ciglu i stavi zlatnu polugu, da malo pretjeram.
čak i tanašni internetski radio streaman preko raspberry I2S izlaza zvuči "audiofilski", a posebna su priča hdcd naslovi. ukratko uživam kao majmun u kontejneru banana, apsolutno najbolji tweak koji napravih u svom životu.
ne znam da li su sada i pcm 63 još bolje propjevali, no definitivno su nenadhebivi. nešto u tom čipu stvara magiju glazbe. malo ću slušati ovaj filter, pa ćemo se čuti kada ubodem df 1704, dakako ako bude radio....u svakom slučaju topla preporuka svakome tko je ljubitelj starog dobrog zvuka, ako vam dopadne šaka ovaj dac, ne žalite novca i vremena...
dakle, nastavit će se


Objavio: nu!me!
Datum objave: 20.travanj.2015 u 12:28
mislim da su tebe godine copile
prije su ti usi prosvirale tego ta starudija od PCM63
kad si zadnji put bio na sistematskom !!!

vidis da je i crveni otisao stepenicu dalje na 1704...

ps
jel imas jos koji ad 8620 ?

ustvari sto ce mi, ionako cu ga spalit ;)


-------------
"Everything should be made as simple as possible, but no simpler."


Objavio: robot
Datum objave: 20.travanj.2015 u 14:49
evo mog čoeka! ima jedno 56 pojačala, d/a-konvertera, triamping zvučnike, digitalne skretnice. uglavnom dnevni boravak ti izgleda kao houston mission control centar, sa gomilom žica sklonih kratkom spoju, gdje ne znaš na što ćeš nagaziti. da si sklon alkoholu davno bi zapalio zgradu gdje živiš, no na sreću jedini porok su ti žene i audiofilija. doduše, cijeneći koliko si novca ulupao u audio, bolje je biti zaražen sifilisom nego audiofilisom. nemam, muke ti ježeve niti jedan više ad8620, obzirom da nisu jeftini, da sam ih spržio i stari bi bili dobri...
šalu na stranu, u kratkom vremenu sam imao priliku u relativno nezgodnim uvjetima, pri maloj dinamici čuti soekris, berkeley i sabre 9018 dac, i evo odmah nafriško ovu svoju modificiranu r2r starinu. obzirom da je u pitanju čista psihoakustika i sistem matching vjerojatno najgluplje pitanje je koje možeš postaviti-što zvuči najbolje? ne znam da li bi i dvostrukoslijepi test riješio problem, jer su u pitanju potpuno različiti pristupi. pcm63 je r2r dac koji vuče porijeklo još iz nasinog raketnog programa, i momka kojeg zovu ocem digitalne snimke, t.g. stockama, i baziran je na laserski rezanim otporima visoke točnosti reda ppm, iza kojeg stoji mreža fetova, dok je sabreov čip kompleksni delta-sigma pretvarač koji uključuje i uporabu noise-shapinga, digitalnog feedbacka, digitalnih filtera koji su u mom slučaju utrpani u pmd 100. zvuk sabrea je vjerojatno digitalno-elektronički "štelan" prema ušima tvoraca, i izgleda kao savršeno izoperirana manekenka, dok se na zvuku pcm63-a vidi da je dama ocvala, da su sise malo pale, da određeni organi ne dihtuju kao u mladosti, i da je lice malo naborano. zvuk modernih d/a konvertera je u stvari audio photoshop, dok su stari konverteri "sirovi", okidaju analogno i kao takvi zvuče. sabre može davati voltage i current izlaz, a pcm 63 zahtjeva I/V konverziju koja je izvedena preko opapma, koji u mom slučaju-sallen-key lowpas filter ima dva reza prvi na 63, drugi na 70 mhz. zanimljivo bilo kakvo igranje i "tweakanje" filtera oko opampa mijenja drastično parametre reza koji ili padaju blizu audio banda ili odlaze iznad 100mhz. trebalo bi gledati osciloskopom gdje se pojavljuju ti ultrazvučni artefakti pa ih posjeći..... soekris bi dakako trebao zvučati bolje, no ovdje se javlja problem veličine štampane ploče, kvalitet uporabljenih smd-otpornika, logike, firmwarea...
sinoć sam vrtio po hardu svoju izripanu kolekciju i pronašao na moje iznenađenje da je recimo soundrack "finding nemo" crtića, i zz-top ov "rancho texicano" HDCD enkodiran. zvuk je fenomenalan, da ne pilam detalje. zanimljivo, dac ima opciju okretanja faze, izvedenu vjerojatno u digitalnoj domeni, i kada ga uključim, isključuje se hdcd i radi u običnom modu, zvuk se pojača nekih 3db, možda i jače, i hebat ga zvuči drugačije.jel sam te udavio?   


Objavio: nu!me!
Datum objave: 20.travanj.2015 u 17:55
jos da si ubacio koji razmak medju slovima, moja bol bi bila manja

i ja cu imat ljepi sustav kad dodjem u tvoje godine-------------
"Everything should be made as simple as possible, but no simpler."


Objavio: Apparatus
Datum objave: 20.travanj.2015 u 18:06
Pih. Naslov teme sugerira jedno, a sama tema čista onanija. Utom svjetlu, evo i mene.
Joke, momčino, nije ti PCM1704 nikakav apgrejd u odnosu na PCM63. Doduše, bez veze je govoriti u ovim relacijama jer je zvuk ipak puno više od samog DA čipovlja. Što se tiče PMD100, moje iskustvo veli da je to jedan fantazmagoričan žohar. Ako izuzmemo HDCD koji je sam po sebi odlična stvar, PMD100 je ultimativni turbohajend digitalni filter, kako nekad tako i sad. Legendarni čip. Imam, trošim, uživam. Nedam nikom.


-------------
dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura


Objavio: nu!me!
Datum objave: 20.travanj.2015 u 19:41
da je upgrade, imao bi ja bar 4 u ladici a ovako se drzim pcm63 2k
u medjuvremenu pokusavam osposobiti poneki 1541 (ayaII)

samo zelim limenom nabiti na nos da pojma nema
a meni su se prioriteti malo promjenili
vise mi nije bitno sto radi
glavno mi je da radi


(a nije da mi nista ne radi...laganini...)

a i ti bi mogao gu**icu pokazati na TFu ;)
zajedno s limenim...samo da ga jos nagovorim da mi se pridruzi ;)


-------------
"Everything should be made as simple as possible, but no simpler."


Objavio: Apparatus
Datum objave: 20.travanj.2015 u 19:54
Gdje je TF ove godine? U Sisku? Daleko brate. Si lud, imam do tamo preko 100 kilometara. Kolko vidim, godine prolaze, a kod tebe se ništa ne mijenja. Puna kuća krame, a ništa ne radi.


-------------
dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura


Objavio: nu!me!
Datum objave: 20.travanj.2015 u 21:19
je, za popjazdit daleko...po ure voznje !!!
ajd ne budi debeloguz ;)

je...ja sam bar konstanta

ma radi, ali ne potpuno kako sam zamislio...treba mi jos vremena
-------------
"Everything should be made as simple as possible, but no simpler."


Objavio: robot
Datum objave: 21.travanj.2015 u 00:38
hebo vas ćuko, molim vas malo ozbiljnosti razhebat ćete akademski štih teme. a što će tek biti kada u nastavku ove dosadne teme napišem iskustva sa df1704 filterakisom?   
mada mi malo izgleda betežno, ko da su ga izile gagrice...kako bi utvrdio koji su hadecede naslovi u mojoj skromnoj kolekciji, zadao sam foobaru zadatak da malo potraži hdcd (utilities/scan for hdcd tracks). i pronašao je...računalo ganja musiland monitor, foobar je na postavki wasapi outa...'vako-zvuči vrlo dobro.

nabrzaka odlično zvuče b 52's time capsule, windham hill sounds of wood anda steel 3, par albuma yes-a, itd...


Objavio: Flikoman
Datum objave: 21.travanj.2015 u 08:10
Robote, znači, palac gore za Soekrisov R2R?


Objavio: nu!me!
Datum objave: 21.travanj.2015 u 08:52
Originalno postano od strane člana: robot robot napisao:

hebo vas ćuko, molim vas malo ozbiljnosti razhebat ćete akademski štih teme.


oprosti
nije bilo namjerno,
mozda da admin malo pocisti temu
i izbaci svu neozbiljnost iz tekstova


(heba te, ovdje isto sve po starom, nis zanimljivo, cak u temi ''sto radim ovih dana'' tip trazi preporuku UPS napajanje)

appy sto napravi od foruma

idem dalje, a vas dovojica bi se ozbiljno mogli dokotrljati do TF pa da poslusamo te zohare...


-------------
"Everything should be made as simple as possible, but no simpler."


Objavio: robot
Datum objave: 21.travanj.2015 u 10:35
@filkoman,
- http://soekris.com/products/audio-products/dam1021.html soekris je definitivno jedan od zanimljivijih projekata u diyerskoj dac zajednici u posljednje vrijeme zato što sjedinjuje mogućnost da u njega trpaš sve raspoložive formate uključujući dsd (koji je najbliži analognom zvuku), sve to provučeno kroz skalu otpora preko lowpass filtera, tako da dobiješ sirovi direct coupled single ended signal impedance oko 600 ohma kojega možeš po volji trpati u trafo, fetove, cijevi, opampove i druga ku-pa rješenja. obzriom da je kao i kod sabrea riječ o dacu koji u sebi ima filter teško je reći što se zaista u tim žoharima zbiva i koliko je u pitanju digitalija, elekronika a koliko psihoakustika. ovaj moj post je kratko metodom a-b pokazao kolika je važnost digitalnog filtera u procesu "proizvodnje" zvuka. sabre 9018 je vjerojatno najbolje u toj "novoj" digitaliji, no fascinantno je koliko je pcm 63 dobar kada se stvari zanatski poslože. recimo vokali nisu zalijepljeni u audio slici nego imaju svoj život, svaki instrument je zaokružen i pravilnog timbra, što opet vodi slušatelja direktno u snimateljski studio. kod drugih dizajnova imaš goleme zvučne slike koje su pomalo bezdušne, dok je ovo pravo zadovoljstvo, kao boca dobrog domaćeg vina i komarča na gradele.
yoke@ piši braco što voliš, hebeš sve ovo ako se ne možemo zahebavat...nadam se da će tvoj dac prosvirati, i nadam se da ćeš imati zadovoljstvo to pustiti kroz svoja odlična pojačala i revelatore, ma u čemu oni bili. u minkenu sam vidio revelatore u panju od masline i svirali su dobro, ako ništa gurni ih u ytong i praši


Objavio: nu!me!
Datum objave: 21.travanj.2015 u 11:56
ne brini limeni,
znas da relavatori i kod mene svraju...doduse svake prestupne
i cak mi ok sviraju...za divno cudo
a cuo si ih i sam...pa...

valjda cu uskoro i ostatatk dsp-a posloziti do kraja...pa ti se javim...
sklapam i male satorije (ovaj oput cu u pasivu) koji ce pojesti i sonuse od crvenog (bar za jedno deset godina kad ih sklopim...do tad ce se crvenom kondovi isusiti, drvo istruliti, a otpornici razgraditi...)

-------------
"Everything should be made as simple as possible, but no simpler."


Objavio: Apparatus
Datum objave: 21.travanj.2015 u 14:47
Uh. Sav sam utrnuo od strave i užasa.


-------------
dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura


Objavio: nu!me!
Datum objave: 21.travanj.2015 u 15:01
nije mi jasno kako ih do sad nisi prodao
-------------
"Everything should be made as simple as possible, but no simpler."


Objavio: Apparatus
Datum objave: 21.travanj.2015 u 15:17
A tko bi uopće kupio to ćesme?


-------------
dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura


Objavio: Gašo
Datum objave: 21.travanj.2015 u 18:52
Uglavnom, ovo se ipak pretvorilo u grupnjak.


Iako ima par mudrih zakljucaka, tipa:

Digitalni df uvelike određuje krajni zvučni domet, jedino što nisam sreo off the shelf junaka. Sve je to daleko od GLAZBE, koliko da se nekome čini wow, ovisi naravni s cime se uspoređuje. I taj PMD je zapravo jedna stisnuta prica, mali prdec.
"Not off the shelf", onih malo sto ih ima po mom iskustvu rade sasvim drugu dimnziju stvarnosti i oslobođenja glazbe. Naravno opet oni sami ne mogu bez dobre potpore pa su tako neki ostali samo puki marketinški slogani, a falilo je malo da se pokazu. Primjeri su Sonyev( ne znam kak se zove), Pioneer Legato, Denonov AL24 recimo, nadalje ono sto se ipak culo Wadijin Digimaster ili ono sto koristi dCs ili Spectral, ML.. (ne znam za imena). Sve što zaista pjeva u ptavilu ne koristi off the shelf DF.

DACevi ladder tipa su zapravo najprirodnije rjesenje u Pcm svijetu. Problem je u termici otpornika, dinamickom shumu i samoj I/V konverziji. Ista je u 99% principijelno rađena kao copy-paste generičke u datasheetu, tu se može nesto biranjem aktivnog sklopa i layoutu, ak opet postoji strop ili cak neki balans svega.
    
Malo toga na trzistu u tom segmentu koristi nešto pametnije od opa zakucanog u zemlju koji bi kao trebao glumiti simulirani idealni ground koji to nije, niti ne smije biti. Paradoks ne?

...i tak, kak bi reko naš prijatelj A.
    


Objavio: Gašo
Datum objave: 21.travanj.2015 u 19:27
I mala digresija.

Zapravo nisam cuo digitaliju koja stvara vremensku dimeziju toka glazbe u svim smjerovima kao dobar analogni izvor.

Makar sampling rate bio (pretjerano)800000 ili dinamicka dubina 64bita.


Objavio: robot
Datum objave: 21.travanj.2015 u 21:36
    pročitao sam tvoj post gašo, i moram priznati da nisam shvatio poantu. dakako, neosporno je da moj rad ne zaslužuje ovogodišnju nobelovu nagradu za fiziku, jer sam odlemio 15-tak elektrolita i zamijenio nove, odlemio 4 otpornika i odlemio i zalemio dva opampa i digitalni filter. to bi otprilike napravio i malo educiraniji elektroničar amater, nakon što bi prosurfao jedno sat-dva vremena po samograditeljskim websiteovima. sa druge strane čudi me da se čovjek koji se bavi(o) elektroničkom samogradnjom ne dijeli zadovoljstvo kolege koji je sa relativno malim ulaganjem pomaknuo osjetno granice zvuka unaprijed. dakako cijenio bi savjet, koji bi ukazao na eventualne greške u pristupu, ili popratnom tehničkom tekstu.
također razumijem i činjenicu da postoje ljudi kojima moj pristup materiji nije simpatičan. ni meni nisu neki simpatični, i jednostavno ne čitam njihove postove, niti ih komentiram. u ovom konkretnom slučaju govorimo o uređaju koji je koštao 1.000$, sada na e-bayu ide po nekih 250-350$, a ne o digitalnim mrcinama koje prelaze cijenom 20k zelembaća. govorimo o digitalnoj tehnologiji iz '90-tih, uvjetno govoreći, recimo danas za 1000€ sklopiš module sabreovog 9018 koji će uvjetno govoreći oprati većinu skupih starih mrcina, ili im barem doći na puškomet, na sramotu onih koji su izbrojali lijepe svotice novca za svoje mezimce.
čudi me tvoj podcjenjivački stav prema pmd-filterima, koje je igrom slučaja u svoje vrijeme upravo spectral stavljao u svoje uređaje (SPECTRAL SDR-4000, SPECTRAL SDR-2000 PROFESSIONAL D/A PROCESSOR), u njima su bili i "kante" cs 8412, čiji se jitter mjeri lopatama. digitalni filter je računalni algoritam koji komparira audio procesiranje i "trudi" se da izgleda što bliže originalnom analognom zapisu, a isto to radi i ljudski mozak. poanta je u riječi "truditi se", a ne "uspjeti".
razumije se, mogao sam izvaditi filter i staviti par logičkih kola koje bi dovodilo signal u oba daca i okidali ih u nonoversampling modu,mogao sam staviti i konverzijsku pločicu za cs 8414 ili 16, no nije mi se dalo, nekako sam htio da ostane sve po starom, a opet malo drugačije...dakako da ima boljih daceva i koncepcija, i ja bih rado u krevetu dragi moj gašo umjesto svog međeda gledao adrianu limu.
isto tako, itekako znamo da "opamp zakucan u zemlju" (gdje to napisah, bem mu ćivare? nešto je prije opampa zakucano...) nije najsretnije rješenje i da ih ima http://www.firstwatt.com/pdf/art_zen_iv.pdf - boljih
no to uključuje malo više poljoprivrednih radova na štampanoj ploči, a mi u dalmaciji nismo ljubitelji motike. malo sam okopao masline i sjedim u hladu, pijem bevandu i slušam cvrčke pcm63.
post je moje subjektivno ocjenjivanje promjene zvuka, i nije nikakav vodič za highend digitaliju.no barem se slažemo u jednom, a to je da r2r najbliže analogiji. pa da na tome i ostanemo, ili da organiziramo natjecanje tko se može dalje popišati?
p.s. aparatus i yoke mogu nastaviti sa grupnjakom, hebeš temu u kojoj se barem dvojica ne popucaju namrtvo, desetorica istrolaju temu do besvijesti.
život je https://www.youtube.com/watch?v=JYjHKv2_OqQ - analogan


Objavio: Gašo
Datum objave: 21.travanj.2015 u 22:18
Robot, oprosti ako sam pre(nešto) napisao postic bez poante.

Stav o PMD-u nije iniciran tvojim radom na Adcom DACu, daleko od toga da je to loš čipac... ali nije apsoštrufno ludilo kako su u ovoj temi pojedinci pisali.
Malo je neozbiljno izjaviti tak nekaj i ostat živ.

Tebi sve pohvale na trudu.

Savjet? Pa teško pošto nisam skroz pohvatao ustroj uređaja.

Jel zamjenjen clock oscilator?  Tantali kao decouplingzi oko PCMa. Shunt na napajanje PMD-a. Kajaznam.


No da se vratimo ofrlje na PMD.   Da koristili su ga mnogi, al neki samo kao opciju za HDCD dekodiranje. On iako dobar i dalje unosi podosta pre/post ringinga, jer zapravo radi (birano) na 2,4 ili 8x oversamplinga, za što se koristi još uvijek za signal dosta invanzivno filtriranje.

CS8412, da, ima jittera, ako ga koristiš baš onako kako piše u datasheetu(prokleti datasheetovi omogučuju ljudima da iskljuce mozak i inventivnost)

Način kako je primjerice Specral smanjivao jitter CS8412 koliko znam bio ovaj.

Nakon transformatorskog floating ulaza SPDIF je prvo buferiran, pa su ga filtrirali jednim podosta strmim bandpass fiterom tuniranim na kerier frekvu spdifa. Nakon toga ulazi u CS no ne koriste njegovu vremensku bazu (clock) nego to koriste samo kao sync  daleko stabilnijeg clock generatora sa mininalnim faznim i low freq jitterom, na bazi kojeg dalje radi cjeli DAC.


Objavio: nu!me!
Datum objave: 21.travanj.2015 u 22:28
limeni
imam ti ja tent clock koji mi stoji u ladici kao ukras
doduse neka je glupa frkvencija, ali to se da promjeniti (kupovinom novog )

pa ako ti zatrbea javi se
dam ti ga 10000biliuna kuna ;)
ostatak od nad cd playera...


-------------
"Everything should be made as simple as possible, but no simpler."


Objavio: robot
Datum objave: 22.travanj.2015 u 23:14
@gašo ne znam što su sve metnuli u pmd-ov čip no u odnosu na npc 5813/df 1700 rezultat je nemjerljivi pomak unaprijed. ne treba zaboraviti da je ovaj adcomov dac potpisan ultra analogom, a ti ljudi su u znali u svoje vrijeme napraviti dobre stvari.
što se tiče duela filtera, ovog puta bih proglasio pobjednika, a on je pmd-100.
popodne sam ugurao pločicu sa df 1704 filterom i ne radi. crknut. kineska klasika, jebla ih riža koju su pojeli. možda u budućnosti naručim negdje iz pouzdanijih izvora navedeni čip pa ga isprobam. ima ga i conrad?!
   no, na neki način mi nije žao, jer me ova kombinacija pmd-100/pcm63/ad 8620 jednostavno oduševila u svim parametrima. kako postoje regulatori posebno za opampove, filter, receiver, + i - granu dac-a postoji još prostora za nadogradnje, recimo eventualno reclock bclk signala, decoupling pmd-a, no to je samo finalni polishing, glavnina je napravljena, tako da čisto sumnjam da će se lemilica ugrijati uskoro...
kako imam priličnu kolekciju reference recordings hdcd naslova, fenomenalne snimke su dobile hdcd enkodiranjem novu dimenziju, a ostali non-hdcd cd i su dobili na rezoluciji, analognom štihu.
posebno dobro zvuči musiland monitor 01, usb-spdif uređaj kojega sam nabavio za smiješnu cijenu, hm, u kini i radi. u kombinaciji sa foobarom ipak bolje zvuči od raspberry pi-i2s wolfson 8804-spdif izlaza. kako je raspberry ovisan o napajanju i vrsti softwarea, vjerojatno i tu ima mjesta za napredak. sada treba uhvatiti vremena i malo uživati u podrumskom setupu.
@yoke, halo bing, čuvaj clock za neke druge projekte kojih ti bogau fala imaš. i dakako čekamo izvješće o tvojim pcm 63 p-k.
ako ne proradi rado ću udomiti te sirotane


Objavio: Gašo
Datum objave: 22.travanj.2015 u 23:35
Još ostaje probati pmd200

Nisam uspoređivao al kažu ljudi da je još bolji.


Objavio: Gašo
Datum objave: 22.travanj.2015 u 23:39
Imao sam cdp sa cdm9pro, pmd100, pcm 63k, doradio to do kocena... A onda ga je sadasnji satrao na potenciju u svim segmentina, nije bilo povratka, žena zabranila.


Objavio: Gašo
Datum objave: 22.travanj.2015 u 23:42
Opet uvijek bi imao volio imati onaj vrazji EAD 7000 MK3 kao rezervu.


Objavio: nu!me!
Datum objave: 23.travanj.2015 u 09:17
Originalno postano od strane člana: robot robot napisao:


@yoke, halo bing, čuvaj clock za neke druge projekte kojih ti bogau fala imaš. i dakako čekamo izvješće o tvojim pcm 63 p-k.
ako ne proradi rado ću udomiti te sirotane


si vidio cijene K-ova i K2 u zadnje vrijeme...
nisu normalni...
ali ne bunim se-------------
"Everything should be made as simple as possible, but no simpler."


Objavio: Apparatus
Datum objave: 23.travanj.2015 u 10:25
Originalno postano od strane člana: robot robot napisao:

@gašo ne znam što su sve metnuli u pmd-ov čip no u odnosu na npc 5813/df 1700 rezultat je nemjerljivi pomak unaprijed. ne treba zaboraviti da je ovaj adcomov dac potpisan ultra analogom, a ti ljudi su u znali u svoje vrijeme napraviti dobre stvari.
što se tiče duela filtera, ovog puta bih proglasio pobjednika, a on je pmd-100.
popodne sam ugurao pločicu sa df 1704 filterom i ne radi. crknut. kineska klasika, jebla ih riža koju su pojeli. možda u budućnosti naručim negdje iz pouzdanijih izvora navedeni čip pa ga isprobam. ima ga i conrad?!
   no, na neki način mi nije žao, jer me ova kombinacija pmd-100/pcm63/ad 8620 jednostavno oduševila u svim parametrima. kako postoje regulatori posebno za opampove, filter, receiver, + i - granu dac-a postoji još prostora za nadogradnje, recimo eventualno reclock bclk signala, decoupling pmd-a, no to je samo finalni polishing, glavnina je napravljena, tako da čisto sumnjam da će se lemilica ugrijati uskoro...
kako imam priličnu kolekciju reference recordings hdcd naslova, fenomenalne snimke su dobile hdcd enkodiranjem novu dimenziju, a ostali non-hdcd cd i su dobili na rezoluciji, analognom štihu. 
Kako već šturo napisah, uopće ne čudi tvoje zadovoljstvo PMD100/PCM63 kombinacijom. Umene Krell KPS20i koji ih čuva u njedrima i to je praktički sam vrh red buka. Taj je plejer napravljen bez kompromisa pa su meštri napisali kompletni rekonstrukcijski softver (kak oni to zovu), a dig. filter je brzi Motorola DSP (šljaka na 80MHz) kojeg filaju spomenutim algoritmom. Čušpajz zatim ide u dva para (diferncijalno ) PCM63P-K te u analognu sekciju u A klasi bez veznih kondova. Jazavci još custom softwareom filaju i input receiver 8412 (plejer ima i brdo ulaza) i cijede najbolje iz njega. Naravno, za kontrolu lasera brine također njihov software. Dakle, nakon nekoliko generalija, poanta: u to doba (sredina 90-ih) HDCD je bio još sasvim vruć proizvod i Krell Digital nije mogao do HDCD algoritma kojeg bi onda prema potrebi u paketu hendlao spomenuti Motorola DSP. Budući je modifikacija za KPS20i s HDCD-om kao opcijom, morala na tržište, odlučili su uvaliti PMD100. Kad se pojavi HDCD, PMD100 preuzima ulogu kompletnog digitalnog filtera i custom Krell filter spava. Rezultat je još koju stepenicu bolji zvuk s upravo nevjerojatnom autentičnošću. Reko bi čoek analogno jedan na jedan. RR HDCD su među najboljim redbuk snimkama na tržištu, a vjerojatno su i najbolje. Nažalost, komparativni test nije moguć jer ne postoje identične snimke s HDCD subkodom i bez njega. Barem ne dostupne. I bez toga, jako se lijepo čuje sasvim nova dimenzija zvuka i to izvan svake sumnje. Dakle, ako govorimo o usporedbi Krell custom digitalnog filtera (među najboljima) i integriranog PMD100, ovaj potonji se ne znoji u usporedbi nego ukupnu reprodukciju ladno diže do samog limita redbuka. Sapienti sat.

-------------
dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura


Objavio: Apparatus
Datum objave: 23.travanj.2015 u 10:55
Btw, Robertinjo, imaš li HDCD na fizičkom mediju i gdje si nabavljao? Ako su ti na hardu, neću te ni pitati kako si ih se domogao.
Jednostavno ih obožavam i kanim ih sustavno nabavljati na cedeima kad hifu stavim ad acta (uskoro). Zasad ih nemam niti 10, a samo su dva Reference Recordings. Sirot'nja.


-------------
dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura


Objavio: Gašo
Datum objave: 23.travanj.2015 u 14:01
Eto koliko su razlicite percepcije vrhunske snimke i vrhunske reprodukcije.

Istina HDCD dodaje jedan bolji nivo osjecaja prisutnosti ali se nebi nikako složio da su RR snimke ponajbolje na trzistu, dapace vecina materijala je producirana bombasticno sa neprirodno nagruvanim basovima i nekako sivim nepitkim zvukom. Daleko je to od života ali istina zvuci atraktivno i hifisticki , pogotovo ljudima koji su malo zaboravili kako orkestri zvuce uživo, ili žele da im timpani sruše sobu.

Ima daaaleko boljih snimaka, obicno su davno snimljene, ali i danas ima boljih, živopisnijih.

Stvar osobnog shvacanja.


Objavio: robot
Datum objave: 23.travanj.2015 u 22:31
@appy-veliki dio cedeteke sam prebacio na hard, uz postojeću...ima tu living sterea, sheffild labsa, rr, telarca, harmonia mundi i drugih izdanja. za razliku od gaše mislim da su rr dobre, no većina izdanja je glazbena pila. "obična" glazba nažalost nije hdcd enkodirana, osim izdanja grateful deada, dire straitsa, neil younga, nekada su ubačeni u neke kompilacije, kao što sam danas slučajno otkrio na "the essential ravi shankar", dvije stvari su hdcd enkodirane...   

a sada mali trik, ubacivanjem koda u foobar, dobit ćete detektor hdcd materijala...

što se tiče pmd-ovog čipa, nakon što je napravljen beta-samplovi su poslani rane '95 mark levinsonu, audio alchemyju i adcomu, nakon čega ostalima.sljedeći model iza moga, adcomov gda 700 ga ima, tako da sam na neki način ovim postom odao tribute tom prvom radu. 2017 godine istječe licenca hdcd-u tako da možda i vidimo source code, i u čemu je kunst cijele priče. koliko mi je poznato hdcd mastering konzola košta nekih 60k, tako da glazbena industrija nije tako gramziva i štedi na svemu, bi mogao biti praktički na svakom proizvedenom cd-u, pa tko voli neka izvoli.


Objavio: Gašo
Datum objave: 23.travanj.2015 u 22:39
Nema tu mastering konzole, nego se radi o A/D konverteru model 2, iz radionice Pacific Microsonicsa koji je jedini na trzist imao mogucnost patentiranog enkodiranja HDCD (sub)koda.

Što je uopce HDCD?


Objavio: robot
Datum objave: 23.travanj.2015 u 23:40
ok, preciznije je uporabiti taj izraz. za ostalo prepustimo riječ http://www.gastwirtmastering.com/about%20files/absolute-1997.pdf - joe gastwirtu
koji je među prvima počeo mećat' hadecede u cede...tekst je prilično informativan o metodologiji rada, što je prednost hdcd-a je otprilike ovdje...

nešto kompleksnije stvar su izložili oni koji su je
     http://www.goodwinshighend.com/music/hdcd/aes_paper.pdf - patentirali


Objavio: robot
Datum objave: 24.travanj.2015 u 09:48
u ovom interviewu http://www.spectralaudio.com/TAS_%20Interview.pdf - http://www.spectralaudio.com/TAS_%20Interview.pdf
dva legendarna stara mačka komentiraju svoj posao.
posebno je zanimljiv dio
"
KJ I have a monaural Joan Baez LP that’s a gorgeous, beautiful recording of a great voice in its prime. If you listened to the CD years ago, it was like knitting needles in the ears. But if you listen to the same CD where the time-domain distortions have been reduced, you hear the LP in the CD. For 25 years we’ve learned not to expect from the CD what we hear in LP and analog tape. But when decoded correctly, it doesn’t sound digital. It sounds old and vintage, but it’s beautiful. That quality is on many recordings you wouldn’t expect because you thought the CD had been so badly encoded. That’s reversible to a degree.
"
koje nas vodi na bit problema i najčešću grešku pri ocjenjivanju rada sustava jer je kompariramo sa nekom referencom, a naš audio mozak je sklon interpoliranju materije, i trpa u podatke šum kako bi rekonstruirao sliku. recimo, meni je osobno pri slušanju nekog uređaja referenca živa snimka neko memorija gramofonskog zvuka (kako bi to bilo na gramofonu, na kojem sam odrastao), što je kako vidimo prema njima pogrešno jer prema njima treba imati jedan pristup slušanju gramofona, drugi prema cd-u, a ja bih dodao treći prema živoj svirci. živa svirka služi za "kalibriranje" uha prema timbričkom zvuku instrumenta, no ona nema veze sa snimkom u studiju koja je vezana uz manipulaciju.
u odnosu na vremena nastanka pmd-100 filtera koji je bio u to vrijeme veliki zvučni napredak, jer je koliko sam shvatio pmd-100 u "standardnom" modu 8 x interpolacijski digitalni filter sa tri kaskadne duplirajuće faze, dok hdcd proces uključuje dva različita filtera koji "on the fly" tranzijente-brze signale drugačije interpolira u odnosu na ostatak signala. zato "svira" drugačije, no u biti on samo inteligentnije popunjava rupe. ed meitner je to napravio u svom dac-u na način da je njegov adaptivni filter stalno aktivan, što je definitivno mana hdcd-a, i zato je meitnerov dac još uvijek kako kažu znalci zakon...
danas ste u mogućnosti prema volji manipulirati sa svim fazama digitalne reprodukcije, uključujući i korekciju akustike sobe, svatko može biti mali johnson i meitner...
recimo http://www.signalyst.com/consumer.html - ovaj software...da li je to bolje, svakako je zanimljivo pitanje...    
ili http://www.diyaudio.com/forums/digital-line-level/269776-filter-brewing-soekris-r2r.html - ovdje rasprava o miksanju filtera koja odlazi do perverzije...


Objavio: Gašo
Datum objave: 24.travanj.2015 u 11:36
Od RR-a su mi ok neke snimke jazza i pokoji zbor, al kad udre orgulje, orkestri i sl, onda to baš nabriju na atraktivnost, što baš nema veze sa realnom situacijom


Objavio: Zoll
Datum objave: 24.travanj.2015 u 12:10
Priložio bih raspravi moje osobne opservacije glede Reference Recordingsa. Iz svakog izdanja je odmah vrlo razvidno da se u snimke i produkciju uložio doista velik trud, sve je čujno, sve je na pozornici u milimetar posloženo, timbralno korektno, dinamički sjajno. No ono što smeta je ukupan zvuk koji je artificijelan, blago nabrijan, umjetan, i to uho čuje nepogrešivo.
Uzmimo npr. zvuk prve violine u orkestru, on je timbralno korektan, fantastično zasebno snimljena violina, stavljena tek u produkciji na scenu u točno određenu poziciju, ona ima precizan pin-point, veličinu, dinamiku.
I tako svaki instrument zasebno. Ogroman je posao umjetno stvoriti orkestar koji zajedno svira. No ono što uho čuje je i reverberacija zajedničke okoline koja mora biti prisutna u zvuku svakog pojedinog instrumenta, i taj dio nedostaje kod fantastično ispoliranih snimaka RR-a. To je ono što zvuči artificijelno i udaljava krajnji rezultat od onog što snimka treba napraviti, a to je donesti događaj tj.zajedničko sviranje hrpe glazbenika u dom ljubitelja glazbe. Ne sipam sad drvlje i kamenje na RR, imaju i oni prekrasnih snimaka, u privatnoj kolekciji referentnih snimaka pravog audiofila naći će se i RR no vrlo rijetko.


-------------
prava hifa svijetli u mraku


Objavio: robot
Datum objave: 24.travanj.2015 u 21:29
@zoll zaista na nekim snimkama je iritantan taj eho "balon" oko orkestra, telarcove snimke imaju bolji stage, no nemaju tu preciznost i detalj rr-ovih. po meni su dobre sheffild labs, pierre verany i dakako living stereo snimke koje su primjer kako inteligentno snimati sa starom dobrom tehnologijom.
no kao što je gastwirth naveo u intervjuu kojem sam postao hdcd izlazno enkodiranje nije univerzalni lijek, nego samo sredstvo, kao i ostali cdi i hdcd mogu biti loši i dobri.
Objavio: Gašo
Datum objave: 24.travanj.2015 u 22:53
To je jasno ko dan.

Produkcija i format su na kraju razlicite stvari, iako povezane.


Objavio: robot
Datum objave: 27.travanj.2015 u 18:35
ubila me neka viroza pa se sam par dana izležavao i provrtio veliki dio cd kolekcije u potrazi za hdcd naslovima.
prije nekoliko godina izgleda je netko došao do dijela source coda, predpostavljam nakon microsoftove kupnje, koji je za potrebe svog media playera iskoristio nekoliko komponenti pm patenta. najvjerojatnije je netko usporedio source code prije i poslije hdcd-a, i izvukao dijelove koda pa sačinio software hdcd player, poput foobara, db i sličnih čvaraka. ukoliko ubacite par naredbi u foobar u dnu pored formata kodiranja, frenkvencije, kod hdcd naslova se aktivira dio koji pokazuje da li ima PE-peak exstensiona, LLE: low level extension i TF-transient filters, odnosno tri glavne komponente hdcd enkodiranja. no tvorci hdcd-a u objašnjenju svog patenta su naveli da je u pitanju niz različitih tehnologija koje su objedinjene pod kapu patenta, tako da je pitanje što foobar detektira, a što ne, tako da ćemo se ipak načekati dok saznamo cijelu priču...
naprijed spomenuti pacific microsonics a/d konverteri se smatraju "state of the art" digitalije, posebno model 2 koji se smatra možda najboljim digitalnim enkoderom ikad. na romyjevom websiteu netko je stavio iznutrice jedinice, i što reći, raj za oči. pada u oči posebni d/a konverter (također diskretni ladder) koji je razvijen isključivo za te mašine...dvojku je nakon prodaje microsoftu nastavio proizvoditi inženjerski tim koji je radio na jedinici i dvojci, prodaju je pod tvrtkom euphonix...


od svih "audiofilskih" medija, među najdražim su mi audio fidelity, jer su rađene od rockera u duši, na radost mojih ušiju pronašao sam da je dio cd-a hdcd-enkodiran, poput recimo deep purple "machine head", kojega sam čuo na quadrophonic verziji reel to reel koja je fenomenalna, i mogu reći da je zvuk hdcd verzije vrlo blizu. slušajući moju omiljenu "lazy" može se uživati u glazbi bez najmanje digitalne tvrdoće, analogno iskustvo, timbrički korektno.
oznaka TF cijelo vrijeme skakuće indicirajući da su uključeni tranzijentni filteri...dobar je i b 52's "cosmic thing", premda je riječ o drugoj vrsti glazbe, ko razlika između trave i speeda...odlična je i asia, samo kao zvuk, inače je glazba udav, 86-ta reciklaža simfo-rock stvari koje su elo, yes i kompanija davno prežvakali. heat of the moment zvuči grandiozno, najbolja stvar albuma. yes na zalazu karijere i album 90125, owner of a lonely heart, što reći čista produkcijska petica. judas priest hell bent for leather, je ipak za mene preortodoksno. ali bas na snimkama doslovce kolje...laura nyro time and love, lijepi vintage vokal i glazba iz 70-tih. stevie wonder, talking book, fenomenalna snimka, i dvije legendarne stvari, you re the sunshine of my life i 2die4 supestition. svako malo povirim (adcomu nisam stavio poklopac) jel gori hdcd led. gori. šimun i garfunkel, sound of silence, klasična plačljiva ploča, suzama sam lepio tapete...ima tu joe walsha, styxa i konačno najopakiji sound zbirke, bachman turner overdrive, not fragile, žuljaju braća nemilice, snimka basa i gitara dominira, ožegni ga braco...gary wright, the dream weaver, također dobra snimka, za glazbu se i ne bi moglo reći. lajt hard rock, hard rock za djevojčice u pubertetu. braco malo si dosadan, no prolaze ti sintisajzeri, cijelo vrijeme gude u pozadini, imaš ti još jahati do joe samplea...i đejn adikšn je isto hadecede, no mrvicu su destruktivni za moje uši, to je za mlađariju na opijatima. i dva scorpions cd-a, što se mene tiče nisu ni trebali snimiti, za švabe priznajem da mogu radit golfove, kobasice, dobro pivo, ali ne i hard rock. još mi se više povraća kada na televiziji vidim kada švabe glume gangsta style, otprilike kao da u sjevernoj koreji naprave reggae band.
što reći za kraj ovog kratkog presjeka hadecedea, riječ je o vrhunskoj audio tehnologiji koju je nažalost zgazio korporativni gmaz microsoft, kao u stvarnom životu, lova sve shebe, kada se umješaju bankari, trgovci i brokeri muze zašute...
    
    


Objavio: robot
Datum objave: 27.travanj.2015 u 19:59
jedna od rijetkih "pravih" hdcd snimaka na kojoj je evidentirano korištenje peak extension filtera uz transient filtere je rr snimka an american requiem...snimka je vrhunska...koliko vidim hdcd naslovi rr imaju uključene sve filtere, ili barem dva...zanimljivo...
   
    
    
    


Objavio: Apparatus
Datum objave: 27.travanj.2015 u 20:21
Realno, ne vidim zašto je HDCD syeban. Navodno je odštancano nekih 5000 naslova, ako se ne varam. Naravno da je ostao dostupan manji dio toga, no za bunariti i pronaći ponešto pa guštati, bit će sasvim dovoljno. Uostalom, to je sudba svih dobrih stvari. Uvijek ih zamjene "bolje". Ključna riječ je napr(e)dak.

-------------
dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura


Objavio: aparatusonitus
Datum objave: 27.travanj.2015 u 21:37
Limeni, ako misliš da je trendy pisat malim slovima, jer kao nema se vremena, onda si u gadnoj zabludi...Ostavi to onima kojima je dovoljno dva razreda osnovne...nabijem ih na veseljka puta pi.

-------------
Non e mai abbastanza...


Objavio: robot
Datum objave: 28.travanj.2015 u 00:53
hihi, a kad lemiš smd dijelove, onda ti ne smeta sitno?    


Objavio: robot
Datum objave: 28.travanj.2015 u 01:03
Originalno postano od strane člana: Apparatus Apparatus napisao:

Realno, ne vidim zašto je HDCD syeban. Navodno je odštancano nekih 5000 naslova, ako se ne varam. Naravno da je ostao dostupan manji dio toga, no za bunariti i pronaći ponešto pa guštati, bit će sasvim dovoljno. Uostalom, to je sudba svih dobrih stvari. Uvijek ih zamjene "bolje". Ključna riječ je napr(e)dak.

    

hebiga sad je to zapišala ekipa iz redmonda, a možeš misliti koliko je njima stalo do high fidelityja i šačice budala koji imaju uši ko šišmiši i čuju zvuk kabela


Objavio: amigo
Datum objave: 28.travanj.2015 u 07:37
Da, veeelika je šteta što je HDCD pod licencom. Koliko traju licencna prava? Možda doživimo generic HDCD.
Ja sam si dao truda i malo uspoređivao softverski Foobar HDCD i hardverski preko BADA DAC-a.
Hardversko dekodiranje zvuči mnogo bolje. Naročito je bolja dinamika.

-------------
     http://www.audiofil.net/gal_news_item.asp?NewsID=147 - Moj HiFi


Objavio: Zoll
Datum objave: 28.travanj.2015 u 10:11
Originalno postano od strane člana: amigo amigo napisao:

Da, veeelika je šteta što je HDCD pod licencom. Koliko traju licencna prava? Možda doživimo generic HDCD.
Ja sam si dao truda i malo uspoređivao softverski Foobar HDCD i hardverski preko BADA DAC-a.
Hardversko dekodiranje zvuči mnogo bolje. Naročito je bolja dinamika.

To nije nimalo čudno.
Michael “Pflash” Pflaumer je izmislio i ima copyright na algoritam HDCD-a.
Pflaumer je osnivač Pacific Microsonics-a.
Pacific Microsonics je osnivač Berkeley Audia.
Ako bilo koji vrhunski DAC ima originalne algoritme HDCD-a onda ima BADA. Zato je performans 24/176 HDCD-a - iliti tzv HRX file-a po izvedbi nedohvatljiv ostalim Dacevima.
    

-------------
prava hifa svijetli u mraku


Objavio: robot
Datum objave: 28.travanj.2015 u 12:06
nevjerojatno zvuči činjenica da je pacific microsonics utrošio za razvitak a/d model 1 konvertera 2-3 milijuna $ (to su dolari iz kraja 80-tih, to je danas barem dupla svota), danas je to nezamislivo, premda je ta ekipa daleko od sirotinje, jer su dobro unovčili svoje izume, i konačno to prodali microsoftu, koji je odmah nakon akvizicije odustao od razvitka.
pflaumer je jedan iz tima, pored johnsona koji je osnivač spectrala, tu je vrlo bitam igrač i michael ritter. sami hdcdov patent se vodi na keith johnsona i pflaumera, aekipa inženjera koja je radila na razvitku jedinice i dvojke je naknadno sa raspoloživim dijelovima nastavila raditi dvojku, to su sve majstori svog posla.
zanimljivo u uputstvu za rad dvojke piše da se uređaj bazira na
"
"The DSP performs all HDCD encoding, decoding, frequency and word length conversion, digital signal gain changes, etc., employing eight Motorola 56009 Digital Signal Processors and one Pacific Microsonics PMD-100 HDCD Process Decoder ASIC
"
što se tiče foobarovog "dekodiranja" hdcd-a pitanje je koliko su pokupili iz source codea, obzirom da je patentni opis nedostatan za rekonstrukciju uređaja, dok je prilično teško utvrditi što se dešava u pmd-ovim čipovima, i koje su naredbe upisane u eprome.
vrlo zanimljivo je da je ed meitner u to vrijeme napravio vrlo sličnu stvar museatex idat, "adaptivni digitalni audio interpolacijski sustav".

u jednom interviewu ed malo priča o materiji, pa je jasno koliko je stvar kompleksna zbog psihoakustičnog efekta:
"
Meitner: With 44.1, the filter, the so-called oversampling filter or the interpolator, is a phase linear device, right? So you have a ringing before the transient. And you have a ringing after. Now the ringing before the transient, our hearing system is anticipating and we hear that as a noise modulation, ever so slightly, but grating. I remember whenever we played with CD here, we always went back to a one FS system with an analogue filter, because that analogue filter rings after the transient. So where you look at a step and it’s going up and then you have some ringing, okay? And then it doesn’t ring on the way down. In other words it doesn’t know the future of the signal and that’s another very alien part of it. For five or six years, we’ve made a converter where we have oversampling, we have digital filtering, but we do not have the ringing. And that has made a huge difference; people like Tom Jung at DMP will attest to that. It is the closest thing to DSD.

Pappas: And that converter is the — ?

Meitner: The IDAT. Basically what we’ve done is we’ve made a detector that detects when the FIR filter gets into trouble. So we switch between FIR and linear interpolation.

Pappas: That’s a neat trick.

Meitner: So we don’t get the typical distortion characteristics that some of our competitors get with spline fitting and French curve fitting and stuff like that. We still have flat 20 kHz response on a sine wave. But if you look what an interpolator like an eight times oversampled interpolator will do, it will give you a flat frequency response. Which means that it deals with the sine-x-over-x error. It pushes it out eight times. So now the 3.2 or 3.4 dB down at 20 kHz is now 0.04 dB down at 20 kHz, okay?
"
...izgleda je meitner više-filtersku reprodukciju patentirao prije i zajebao pacific microsonics, tako da ne mogu koristiti dva filtera u reprodukciji već samo kod snimanja.
zanimljivo, zbog toga u najvećem dijelu hdcd cd-a foobar indicira TF, dakle samo radi transient filter (TF flag), a postoje tri flaga peak extension, low level extension i transient filter koje sam vidio da su aktivni samo kod rr snimki (pitanje da li flag znači i rad u hardwareu), tako da je samo uskom krugu ljudi poznato što se u stvari dešava u pmd čipovima kod običnih cd-a, a što kod hdcd materijala. osobno čak mislim da su tim pluginom foobar nešto shebali jer kada puštam neke hdcd naslove preko foobara, na led na pmd 100 se ne pali, ili povremeno se upali, pa moram mijenjati izlaze, što govori da nije bit perfekt, za razliku od toga raspberry pi sa I2S izlazom i volumiom nikada ne prekida hdcd proces, ledica zasvijetli i konstantno radi, znači da je bit perfekt, premda zvuči "tanje" vjerojatno radi raspberryjevog lošeg clocka i lošeg switching napajanja posuđenog od tableta...
koga zanima http://www.google.com/patents/US5388221 - ovdje je meitnerov patent, a ovdje https://www.google.com/patents/US5808574?dq=US+5808574+A&hl=en&sa=X&ei=fZ4_VZOTOcvdUZXugegL&ved=0CB4Q6AEwAA - pacific microsonicsov

kao jednu od caka adcomovog daca, je sallen key r/c filter na opampu iza pcm 63, koji je točno 60 i 70 khz, odnosno tončno na "audio imageu" 4 fs
"
A 4 FS filter which is required to have a 20 KHz passband must filter the audio data image at 88.2 KHz-22.05 KHz=66.16 KHz,
"
hm, što reći na kraju pmd 100 zaista nije pis of kejk, u to ime još dvi slije sa fejs plejs..


    


Objavio: Apparatus
Datum objave: 28.travanj.2015 u 18:02
Što reći? PMD100, CS8412(14), PCM63, TDA1541A, AD1865... Klasika. Sve ih dobro poznajem. Najkraće sam guštao AD1865, ali nisam zaboravio koliko je sjajan. I konačno jedna dobra tema na forumu.

-------------
dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura


Objavio: robot
Datum objave: 29.travanj.2015 u 13:31
eto rasprava je od modinga otišla u hadecede-revijalno-piležnom tonu. nakon intenzivnog slušanja hdcd i non hdcd naslova može se konstatirati da je operacija uspjela i da je pacijent trenutno u stabilnom stanju. pacijent ima još povišenu temperaturu u -5v napajačkoj sekciji, te mu medicinski tim nije stavio poklopac, no prognoze konzilija su dobre.
konstatirali smo također da je pmd-100 jedan osebujan komad silicija sa dvajestinešto nogu, i da je kao digitalni filter neutralan, detaljan i podatan, miljama bolji od npc-burr brown df1700 međeda, koji je tup, glup i neupotrebljiv. šteta što se u adcomu nisu dosjetili pa ih redovno ovakve proizvodili sa pmd100, sa eventualno boljim ondašnjim opampovima, bili bi killer kupovina u rangu 1k$ koji bi klao konkurenciju daleko iznad cjenovnog ranga.
kako sam dulje vremena, kao što znaš, koristio nonoversampling ad 1865 sa cijevnim izlazom a'la audio note (koji mi još čuči u podrumu i kupi prašinu....bila je tu i verzija sa lundahlovim 1:20 trafima na I/V koja je možda bila i najbolja zvučno, jedino je na prvi pogled meškinjav zvuk, jer smo uši naučili na nekakve điđe na izlazu koje mijenjaju boju i dinamiku osnovnog zvuka konvertera). rekao bih da ad 1865/nonos ima neutralan i dinamički uravnotežen zvuk, dok je pcm 63/4x oversampled-pmd100 dinamički živahniji, sa gušćom teksturom glazbe i življim basom,no obzirom na golemi upliv digitalnog filtera u zvuk nemoguće je odrediti pravi "zvuk pcm63" koji je sam po sebi kako znamo fenomenalan komad čipuljka.
mislim da bi vrlo hebeno bilo napraviti cs8412/14-pmd100-ad 1865 kombinaciju, bojim se da bi to čak i nadsviralo ovu pcm63...
tko zna...imam pločicu, ad 1865, cs 8414, pmd se još da naći na iebaju...i svakako ću za kaznu kinezima kupiti od pravog dobavljača df 1704...i što reći na kraju ni đoka vestlejk mi nije ravan.
    


Objavio: Apparatus
Datum objave: 29.travanj.2015 u 15:17
Ma Vestlejk je za tebe gola kita.
Nadam se da ćeš si HDCD ledicu s konverzijske pločice odvući do prednje ploče DAC-a, kak se i šika. Da, ova se tema pretvorila u kucamo na vrata zaboravljenih asova, što mi je drago jer sve nabrojano spada u klasiku i svjetsku audio digitalnu baštinu, a nitko to više ni da spomene koliko su decata sluđena komp audijom i trocifrenim data rejtovima, a bezveze. Audio šmekung umro i pokopan. Polako, natenane, a fino. Nema toga više. Sjetim se one scene  iz starog filma o amer'čkim pandurima. Stariji pandur, pred penzijom (Robert Duvall) govori policijskom rukiju (Sean Penn) kako ne smije biti tako nagao i ilustrira to poučnom basnom: na vrhu brda stoje dva bika, mlad i star, i gledaju krdo krava u dolini. Kaže mladi staromu: "Sjurimo se dolje i izyebimo nekoliko krava!" A baja će na to: "Ne mali, siđimo polako i izyebimo ih sve."
I ja mislim da bi 8412/14-PMD100-AD1865 bila killer kombinacija. Naročito s cevuljagama u I/V-LPF. Ne mogu zaboraviti pozitivni šok kad sam prije 10-ak godina u neki plejer iz zayebancije uvalio umjesto konzumnog PCM69, njegovu ekscelenciju AD1865 plus lampe na izlazu. I sve to iza šuga Đamaha filtera. Mogu mislit da je još ispred bio njegova uzoritost PMD100.
 
P.S. I moja malenkost davno bi zaluđena likom i djelom Kusunoki sana. Nonoversempling dobra je fora, ali nije za svakoga kao ni bilo što drugo. Nešto kasnije sam se i osobno uvjerio u snagu i moć digitalnih interpolacijskih filtera hendlanih custom DSP-ovima (a otkrih i ovog namjenskog PMD-a) i jednostavno zaboravio sve. Nakon toga sve bilo je muzika.  


-------------
dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura


Objavio: Gašo
Datum objave: 29.travanj.2015 u 20:56
Bilo bi fora nabaviti i probati pmd200 , ako moze u hardverskom modu.
Neki izvori tvrde da nadsvira stotku kao od šale.

Odkako sam na digimasteru tesko se vratiti na bilo sto drugo klasicno. Tu glazba tece na za digitaliju specifican način, i ne samo radi digimastera. U "krmači" je zapravo sve puno neklasicnih rjesenja koja u konacnici oživljavaju sve sto se nađe u ladici.

Jedini sonicni upgrade kojeg je financijski moguce odraditi je prebačaj na grembalicu, i to je u planu.
    

Samo za info. Iz Wadije je jos uvijek moguce nabaviti njihove zadnje current conveyor module za 50$ pis. Pinout sam skinuo. Fantasticna stvar za I-out daceve.


Objavio: robot
Datum objave: 29.travanj.2015 u 22:35
Originalno postano od strane člana: Apparatus Apparatus napisao:


Nadam se da ćeš si HDCD ledicu s konverzijske pločice odvući do prednje ploče DAC-a, kak se i šika.
P.S. I moja malenkost davno bi zaluđena likom i djelom Kusunoki sana. Nonoversempling dobra je fora, ali nije za svakoga kao ni bilo što drugo. Nešto kasnije sam se i osobno uvjerio u snagu i moć digitalnih interpolacijskih filtera hendlanih custom DSP-ovima (a otkrih i ovog namjenskog PMD-a) i jednostavno zaboravio sve. Nakon toga sve bilo je muzika.  


hm, ćisto mi je žao odlemiti tu malecnu ali hebeno sjajnu zelenu diodicu, planirao sam vremenom žrtvovati jedan jeftini optički kabel i gunom za zalijepiti za diodu i dovuć do prednje pločice kroz malo veću cijev, tako da bude rastavljivo. ovako kao neki ćiribimbaš se stalno dižem i virim kada radi indikacija hdcd...
što reći za non oversampling...u kombinaciji sa triodnim izlazima i urednim zvučnicima to ima brzinu i neposrednost...hm, mogao bih opet aktivirati starinu ad 1865, pa to usporediti on d flaj sa adcomom...to je kao da uspoređuješ multibit, delta sigma i jednobitne sony/tehnics dacove i sve njihove varijacije. danas je to postao rat digitalnih procesora i filtera koji imaju daleko veće brzine od starih (apolo 11 navigacijsko računalo imalo je 64 kb rama i procesor brzine 0.043MHz...a odpeljao je ona tri dlakavca na mjesec...doduše zamrznuo se netom prije sletanja na mjesec, pa je amstrong kao clint eastwood zgrabio palicu i prizemljio hebenu kantu na mjesec...ili barem tako kažu...). danas smartphoneovi imaju računalnu brzinu nekadašnjih super računala, ukratko imamo sve hardware, software, no fali "mojo", posvećenost nekom višem cilju, u ovom slučaju visokovrijednom zvuku. daj darpi par milja dolara i garant bi za razumno vrijeme napravili novu audio platformu koja bi popapala sve na tržištu, no oni su zabavljeni kako skinuti iz stratosfere nekog afganistanskog pastira bombom petskokilašicom...ok, zabrazdih...
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

Bilo bi fora nabaviti i probati pmd200 , ako moze u hardverskom modu.
Neki izvori tvrde da nadsvira stotku kao od šale.


nećeš vjerovati, ali toga čipa ima kao dreka, samo se vabi http://cache.freescale.com/files/dsp/doc/prod_brief/DSP56362P.pdf - drugačije
motorola dsp 56362/4... http://www.afterdawn.com/news/article.cfm/1999/08/24/dd5_1_encoder_from_motorola - kratka vjestica
"
The DSP56362 was the first Symphony® audio DSP to utilize the DSP56300 core. With speeds up to 100 MIPS, the DSP56362 provides the capability to handle all the major multi-channel audio decoding standards as well as other audio processing requirements such as subwoofer management, soundfield effects, 3D virtual surrounds, equalization, Lucasfilm THX® Cinema processing and Pacific Microsonics HDCD"

znači imamo bocun, fali nam jedino vino unutra, a bojim se da ćemo pričekati do 2017. godine kada im istekne patent, pa kada iz neke kineske pripizdine izađe šleper "originalnih" pmd 200, evo diyerskog veselja, kada se lemilice zažare   


Objavio: Gašo
Datum objave: 30.travanj.2015 u 11:38
OK Robote.

Netko je skužio da je PMD200 zapravo Motorolim DSP, ali taj DSP bez propisnog softvera je samo mrtva ljuska koja bi mogla biti svašta a bez softvera je ništa, al to nije tema.

Softveri su danas bitna stavka u svemu oko nas, gotovo da nema više namjenskih čipova.

I onaj sad vec zastarjeli TAS1020 usb audio kontroler (koji je namjenski) treba softver da bi (pravilno) radio. Jbg htio sam prije 6g. 24/96 asinhrono usb audio sucelje za jedan svoj DAC, pa je trebalo zasukati mozak i pisati komande linije.

No da ponovim. Nebi ga bilo loše probati, taj PMD200.

Tvrdim da je PMD100 dobar do onda kad probaš nešto bolje. 

Imao sam player koji je koristio PMD100 (sa 7 opcija dithera, i PCM63K i nabildao sam ga nafinjaka do jajec, al kad čuješ nešto jače ovo zvuci samo kao solidan cdp(ili DAC), dobar al ništa više, nikakav kraj svijeta. Daleko je to od vrhunskog izvora.


Objavio: aron
Datum objave: 30.travanj.2015 u 12:31
A do nedavno si tvrdio da je EAD 7000 mk3 nešto najbolje što si čuo. Isti koristi PCM63 i PMD100 ako se ne varam.

Nešto brzo se mišljenja mjenjaju, stojiš na propuhu?


Objavio: robot
Datum objave: 30.travanj.2015 u 12:49
mislim da ne treba miješati kruške i jabuke, nego se držati kriterija faktora uloženi novac-dobijeni zvuk, te kriterija cjenovnih razreda. nigdje nisam rekao da zvuči bolje od nekog meitnerovog uratka, emm-labsa, spectrala, wadie, mark levinsona, audio note level 5. bože moj, riječ je o adcomovom dacu koji je koštao soma dolara u svoje vrijeme.
govoreći o aspektu muzikalnosti nakon pmd 100/ad 8620 opamp upgradea bez dvojenja mogu reći da je prešišao zvučno mnogo skuplje komponente, a highend znači beskompromisnost u svim djelovima konstrukcije, što gda 600 svakako nije, niti sam tvrdio. ubacivanje sekcije r-trafa sa shunt napajanjima, posebnih za receiversku, filtersku, dac i opamp granu, te optimiziranje cd 8412 digitalije, obavljanje kvalitetnog recklocka, decoupling pmd100 bi tražilo dalje osjetno ulaganje u sustav, koji mi jednostavno zbog rezolucije ostatka sustava nije potreban.
pmd 100 je vjerojatno neki motorolin čip custom proizveden za pm, a pm 200 je jednostavno procesorski jači čip, kao što je i7 jači od pentiuma IV, ili moj tata ima veću kitu. danas ima desetine čipova koji su procesorski jači od motorolinog pmd 200 čipa, i sva je znanost u softwaereu i njegovoj implementaciji. linn, wadia, spectral i slični su u mogućnosti raditi custom filtere prema želji konstruktora i mijenjati konačni zvuk pukom promjenom drivera i firmwarea.
no u konačnici to dolazi do d/a konverzije,a ja i dalje tvrdim da je pcm63, premda ograničen arhitekturom i zubom vremena izuzetno dobar d/a konverter koji je super u redbook okružju.
uspoređivati makinje sa pcm63 u gaćama, poput recimo "jeftinjak" rotela 991/990 i krell kps 30, linn numerica, wadiu 15, wadiu 6, audio note 4, passlabs d1 je smiješno, kao da uspoređuješ ferarija i stojadina pa na kraju zaključiš da je ferari bolji...
pmd 100 je u odnosu na dotadašnje digitalne filtere značio drastični tehnološki skok u zvuku, a zbog nekih nelogičnosti u patentu, korporativnim igrama pmd-ovim čipovima, odnosno samom hdcd-u nije omogućena puna implementacija koja bi omogućila još bolje zvučne performanse, obzirom da je većina hdcd naslova u stvari samo pseudo-hdcd, dakle master je "provučen" kroz pacific microsonicsovu dvojku, kako bi dobio na kvaliteti zvuka, no bez pune implementacije peak extension filtera, ili low level extension filtera što je srž hdcd tehnologije, već samo upotreba transient filtera radi "ubijanja" digitalnog šuma stvar je značajno okljaštrena. no kako danas postoje ultra snažnije mašine koje mogu procesorski daleko snažnije obraditi digitalni signal, nepotrebno je kukati za starim pmd čipovima već ih treba gledati u njihovom prirodnom okruženju i vremenu u kojem su nastali, jer su u to vrijeme bili high end....
    


Objavio: Gašo
Datum objave: 30.travanj.2015 u 13:57
Originalno postano od strane člana: aron aron napisao:

A do nedavno si tvrdio da je EAD 7000 mk3 nešto najbolje što si čuo. Isti koristi PCM63 i PMD100 ako se ne varam.

Nešto brzo se mišljenja mjenjaju, stojiš na propuhu?
Ne, stojim iza toga što sam rekao. Ali u EAD-u su nešto smuljali, PMD nije stalno u funkciji, a nakon PCM63 nije klasicna OPamp I/V sekcija.

I nisam rekao da je najbolje što sam čuo, nego bolje od svega ovoga danas dohvatljivog što brije na high res i štojaznam.


Objavio: Gašo
Datum objave: 30.travanj.2015 u 14:05
Originalno postano od strane člana: robot robot napisao:

mislim da ne treba miješati kruške i jabuke, nego se držati kriterija faktora uloženi novac-dobijeni zvuk, te kriterija cjenovnih razreda. nigdje nisam rekao da zvuči bolje od nekog meitnerovog uratka, emm-labsa, spectrala, wadie, mark levinsona, audio note level 5. bože moj
    
I opet ponavljam, nisam pisao na konto tvojih opservacija, jasno da se ovdje igra necime što je dobar odnos uloženo/dobiveno.

Više sam se osvrnuo na hvalospjeve červenog vraga.


Objavio: robot
Datum objave: 30.travanj.2015 u 20:51
vratimo se mi na analizu hdcd naslova, ono o čemu sam pisao ranije, dakle "finding nemo" soundtrack, na cd-u nigdje nema naznake da je u pitanju hdcd, analiza foobarove skripte pokazuje "falši" hdcd, znači digitalno enkodiran pomoću pm 2 makinje...    
ista stvar rancho texicano, dupli cd zz top-a, povremeno negdje proleti TF, oznaka uglavnom sve prazno...druga priča je ravi shankar-the essential ravi shankar, dvije stvari friar park i memory of uday-sa cd-a tana mana su sa uključenim filterima, i to zvuči odlično...
i treća odličan cd marc ribot los cubanos prosizos, prvi put vidim peak extension i low level extension doduše sitnih 0,5 db na stvari aurora en pekin.. foobar tu pravi problem jer osjetno mijenja nivo zvuka na desnom kanalu, dok se to ne čuje na cd playeru...obzirom da musiland usb to spdif konverter također ima software hdcd dekodiranja, možda dolazi do neke interferencije...
    


Objavio: robot
Datum objave: 22.prosinac.2015 u 07:10
Originalno postano od strane člana: robot robot napisao:

hebo vas ćuko, molim vas malo ozbiljnosti razhebat ćete akademski štih teme. a što će tek biti kada u nastavku ove dosadne teme napišem iskustva sa df1704 filterakisom?   
mada mi malo izgleda betežno, ko da su ga izile gagrice...


XXX
podrumski grupnjak je dobio logično finale, u pravom smislu riječi, seks u troje tri filtera, menage la troix, mislim da to tako zovu francuzi koji imaju seksi terminologiju za te ljudske aktivnosti koje izviru kako kažu iz našeg reptilskog mozga. baš kao u filmu "love" kojega nedavno gledah, i gdje zabezeknuto prisustvovah dobra dva sata u kojema je glavni glumac tamburao ženski dio kastinga, i to onako brate po šoferski, bez prethodnog simuliranja sheme. moram priznati da je robotova alatka gotovo cijeli film odgledala u statusu "high" što obzirom na njegove godine i nije tako bezazleni podvig.
u ovom slučaju podrumski grupnjak se zbivao u digitalnoj domeni, gdje vjerojatno sve završava, jer izgleda kako stvari stoje naš mozak je ultimativna digitalna mašina koja radi naprednu konverziju analognog svijeta u digitalne matrikse svijesti. bitan preduvjet svakog seksa je i dobar alkohol, kao što je i ovom slučaju bila bočica pošipa koju sam sinoć na božićnom domjenku klepio zajedno sa klasičnom mesnom pekom.
dakle u duelu filtera prvi je nastradao originalni adcomov, odnosno Burr Brownov DF 1700/oliti NPC 5813, koji je nakon izgnaništva iz adcoma, zaključih potpuno prosječan komad hardwarea, i koji nije bio u rangu ostatka ultra analogovog designa. nakon njegove eliminacije i uvaljivanja pmd-a 100 stvar se osjetno popravila u svim parametrima, posebice kada je u pitanju bila reprodukcija hdcd enkodiranih naslova, kojih kao ranije rekoh kronično fali, posebice "pravog" HDCD-a, i korištenja cijelog borbenog kompleta filtera, kojih nažalost nema pretjerano puno.
kao što sam u prošlim postovima napisao nabavio sam preko znalca kineskih ping-pong websiteova aparatusonitusa, oliti barba ive, kinesku konverzijsku pločicu NPC5813/DF1704, odnosno napredniju inačicu Burr-Brownovoga filtera. nakon što se dokotrljala iz kine, prvi ubod, i stvar nije radila, opsujem mater kinezu, i zaključih vjerojatno fake dio, kakvim obiluje kineska elektronička bižuterija koja se nabavlja preko neta. no kako vrag nije dao mira mojoj malenkosti, a zet jozo živi preko bare u virginiji, rekoh mu ovo ljeto da mi dobaci jednog DF 1704, oriđiđi kupljenog u digikey. čovjek to napravi i donese mi onu prekrasno pakiranu kutiju kojom ta firma dobacuje elektroniku ovisnicima lemilice, no puno je kanalizacije prošlo mojom ulicom dok se ne odlućih nekidan dograbiti kineza i amerikanca. kineza sam po kratkom postupku, na ivin užas skalperom istranširao dva reda stonoginih nogica, kasnije svojom vellemanovom lemilicom koja ima vrh 'ko nosorog, rastjerah sa pločice nogice nesretnika.
i tada radim prvu grešku, slikam pločicu, čisto radi arhive, i ne gledajući kuda sve štampa vodi, držeći se logike da je hebeni kinez mislio umjesto mene, no kako se pokazalo, kinez nije mislio umjesto robota. dakle pljusnem DF 1704 metodom ožegni ga mate, razlijem lem i pospugam ga chem-wikom, tom majkom svih smd lemljenja. hebat ga, nije uzalud amerikanac osvojio čitav svijet. brže bolje ga ubodem umjesto pmd 100, pasmater, locka ga, no iz njega izlazi distorzirani zvuk, otprilike kao kada pjeva maja šuput na piru, a sjediš u prvom redu kraj jeftinog kineskog razglasa.
pozovem ivu i pitam ga ima li ikakve veze da CS CS8412 daje 16 bitni izlaz LSBJ, a da DF 1704 ima samo 24 bitni LSBJ ulaz, kontroliran nogicama 3,4,5. nakon duljeg odgovora, u stilu otprilike da ga boli krasni milojko za moj problem i da trebam gledati datašit i prčkati po nogicama, što sam dakako znao i bez sat vremena priče preko mobilnog telefona, ivina vip tarifa.
odustao sam i opet neda vrag mira pogledam fotku gole pločice bez filtera i u p.m., opsujem sam sebe, DF je konfiguriran za 24 bitno, I2S ulaz, bem mu seme i ime kinesko, a treba biti 16 bitno left-justified. odlemim nogicu 3, i onom lopatom od lemilice je zakrkam za digitalni ground, 4 i 5 ostavim na plus 5 V, 24 bita MSB first, left justified, opet, distorzija, nešto manja, vjerojatno sam nešto shebo. opet odustajem. konačno sinoć ohrabren pošipom, dograbim se lemila i pločice, kinez cvili, mamicu mu njegovu, sada zalijem lemom, onako po seljački, nogice 10, 11, i 12, kako je 10-ka već na digitalnom groundu, odoše svo troje u digitalnu zemlju. 11 znači CLK XT1, a nogica 12 aktivira lijevi kanal prvi, pa onda zakrkam žicom za ground nogice 3, 4, 5 ili 16 bita MSB prvi, ali Right justified, no kako je nogica 12 na Low, ide prvi lijevi kanal, odnosno 16 bita left justified, ili bar tako mislim, sada si u fazi za receiverom.
ubodem.... opet ne radi, no distorzija je ovaj puta pravilno raspoređena lijevo i desno, otprilike kao da na piru pjeva severina, isto sjediš u prvom redu kraj razglasa i proklinješ hudu sreću. tada u nastupu inspiracije izmješam ona dva pina OW0 i OW1 kojim biraš izlazni format i proradi na 18 bitnoj kombinaciji OW1 L, OW 0 H, pas mater a PCM 63 je 20 bitni, no ne radi na toj kombinaciji. ili moram još popiti pošipa jer sada ništa ne kužim.
uglavnom stvar radi, i to kako. pas mater. odmah na prvi balun radi bolje od pmd 100, separacija kanala milju iznad, rezolucija veća, veliki stage, koji mojim dynaudijima inače nije jača strana, timbar je korektan, zvuk izvanredan. čak i tanušni 320 kbps internetski streamovi zvuče bolje.
dakako pitanje, zašto je to tako, da li je u pitanju napredni reclock u DF 1704, bolji latch odnosno faze lijevog i desnog kanala, vrag bi ga znao. PMD 100 je bolji samo kod HDCD materijala, no treba reći da su negdje ubespućima neta đoko (jocko homo) i onaj nadrhkani rfbrw koji na diyaudiu odgovara kao buda u dvije riječi na pitanja negdje odgovoriše da DF 1704 radi odlično u slow roll-offu select, oliti nogica 27 na H. tko zna, i ćorava kokoš kljucne zrno, tako i ja postadoh stručnjak.
i dakako, na kraju balade, sjetih se apparatusa i njegovog zaključka da stari red book 16 bita vulgaris i nije tako loša stvar.
    
    


Objavio: Gašo
Datum objave: 22.prosinac.2015 u 11:04
Radi bolje vjerojatno što su puknuli algoritam(blaži filter) kojim su smanjili pre/post zvonjavu na puno niži nivo, time ocistili vremensku domenu, tranzijetni respons...

Kad sam rekao da je i PMD100 zapravo prosjecni filter, onda su mi rekli da baljezgam, pogotovo crveni vrag koji ga ima u onom Krelletu.

Od kad sam prešao na divajse s pametnim custom filter algoritmima, uživam u reprodukciji na sasvim drugom nivou.


-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), Berkeley Audio - Alpha DAC Series 1 MQA(Soundness mod), Pioneer C-21, Pioneer M-22, ATC SCM 19 V2


Objavio: M.Djon
Datum objave: 22.prosinac.2015 u 11:21
Naravno višem ? :)


Objavio: robot
Datum objave: 22.prosinac.2015 u 13:11
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

Radi bolje vjerojatno što su puknuli algoritam(blaži filter) kojim su smanjili pre/post zvonjavu na puno niži nivo, time ocistili vremensku domenu, tranzijetni respons...Kad sam rekao da je i PMD100 zapravo prosjecni filter, onda su mi rekli da baljezgam, pogotovo crveni vrag koji ga ima u onom Krelletu.Od kad sam prešao na divajse s pametnim custom filter algoritmima, uživam u reprodukciji na sasvim drugom nivou.
zašto rekoh "bolje", što je subjektivna kategorija, nisam time rekao da je PMD 100 loš, nego zvuči drugačije, na prvi pogled ono što zovu "analognije" no to je neka rekao bih artificijelna "toplina", na koju padamo mi romantičari koji smo odrasli na tzv. "klasičnom" hi-fi zvuku, znači hi-fiju kojega je uništio konzumerizam početkom 80.-tih. DF 1704 zvuči osjetno svjetljije, na finoj granici oštrine, sa više detalja i prostornijom zvučnom slikom, definiranijim instrumentima", no hdcd enkodirane snimke zvuče bolje preko PMD-100 nego preko DF-a. dakako postavlja se logično pitanje, a može li sve to bez filtera drito u bulju d/a konvertera? pa može, ovo ljeto yoke i ja smo se kratko družili sa Peđom, koji je iz nonos TDA 1541 izvadio više masti nego vjerojatno konstruktori "Philipsa" koji su taj čvarak izmislili. Peđa je primjetio analizirajući sheme i štampane pločice da je tako dobro zamišljen dac upropašten katastrofalnim layoutima pločica, relativno ograničenim opampovima i traljavim napajanjima (dakako uz neke časne izuzetke), te je koristeći nove tehnologije i godine iskustva sa digitalijom doveo nonos dac do krajnjih granica zvuka za relativno malo novca.
slušao sam d/a konvertere u nonoversamplingu i sa filterima i mogu reći da pcm 63, ad 1865, pcm 1702, pcm 1704, tda 1541 bez obzira na protek godina nisu dali svoju posljednju riječ, bez obzira na nove opake digitalne cvebe koje imaju daleko veću procesorsku moć i nakupljeni know-how.
u ovom konkretnom slučaju post je namijenjen mlađariji ograničenoj sa budžetom ili starim prdonjama koji imaju volje i znanja da se pozabave nekim starim mašinama, koje uz relativno mala ulaganja možete osjetno zvučno unaprijediti. vjerujem da bi bili zadovoljni u adcomu jer sam zadržavajući veliki dio osnovne topologije učinio značajan napredak u zvuku.
što se tiče kreljosa, madrigala i drugih čudovišta, njihov design je doveden u ono vrijeme do krajnjih granica, tako da mi danas možemo samo izraziti dubok naklon konstruktorima, eventualno promijeniti stare elkose novima, ili izmijeniti izraubane lasere ili transporte, zatvoriti poklopac i duboko se nakloniti senseiju.naravoučenje je dakako, nikada ne brzati sa lemilicom, jer da sam u ovoj fazi malo pažljivije pogledao layout pločice, vidi bih da to ipak nije NPC5813/DF1704 kompatibilna pločica, nego se žućo malo zaigrao, a ja kao glamac zagrizao...


Objavio: Gašo
Datum objave: 22.prosinac.2015 u 16:40
Originalno postano od strane člana: M.Djon M.Djon napisao:

Naravno višem ? :)
Pa recimo da kombinacija iz potpisa radi meni osobno toliko dobro da više uopce ne razmišljam o icemu osim o glazbi, produkcijama itd.  Sistem ne postoji kao tema u glavi.


-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), Berkeley Audio - Alpha DAC Series 1 MQA(Soundness mod), Pioneer C-21, Pioneer M-22, ATC SCM 19 V2


Objavio: Gašo
Datum objave: 22.prosinac.2015 u 17:02
Originalno postano od strane člana: robot robot napisao:
zašto rekoh "bolje", što je subjektivna kategorija, nisam time rekao da je PMD 100 loš, nego zvuči drugačije, na prvi pogled ono što zovu "analognije" no to je neka rekao bih artificijelna "toplina", na koju padamo mi romantičari koji smo odrasli na tzv. "klasičnom" hi-fi zvuku, znači hi-fiju kojega je uništio konzumerizam početkom 80.-tih. DF 1704 zvuči osjetno svjetljije, na finoj granici oštrine, sa više detalja i prostornijom zvučnom slikom, definiranijim instrumentima", no hdcd enkodirane snimke zvuče bolje preko PMD-100 nego preko DF-a. dakako postavlja se logično pitanje, a može li sve to bez filtera drito u bulju d/a konvertera? pa može, ovo ljeto yoke i ja smo se kratko družili sa Peđom, koji je iz nonos TDA 1541 izvadio više masti nego vjerojatno konstruktori "Philipsa" koji su taj čvarak izmislili. Peđa je primjetio analizirajući sheme i štampane pločice da je tako dobro zamišljen dac upropašten katastrofalnim layoutima pločica, relativno ograničenim opampovima i traljavim napajanjima (dakako uz neke časne izuzetke), te je koristeći nove tehnologije i godine iskustva sa digitalijom doveo nonos dac do krajnjih granica zvuka za relativno malo novca.
slušao sam d/a konvertere u nonoversamplingu i sa filterima i mogu reći da pcm 63, ad 1865, pcm 1702, pcm 1704, tda 1541 bez obzira na protek godina nisu dali svoju posljednju riječ, bez obzira na nove opake digitalne cvebe koje imaju daleko veću procesorsku moć i nakupljeni know-how.
u ovom konkretnom slučaju post je namijenjen mlađariji ograničenoj sa budžetom ili starim prdonjama koji imaju volje i znanja da se pozabave nekim starim mašinama, koje uz relativno mala ulaganja možete osjetno zvučno unaprijediti. vjerujem da bi bili zadovoljni u adcomu jer sam zadržavajući veliki dio osnovne topologije učinio značajan napredak u zvuku.
što se tiče kreljosa, madrigala i drugih čudovišta, njihov design je doveden u ono vrijeme do krajnjih granica, tako da mi danas možemo samo izraziti dubok naklon konstruktorima, eventualno promijeniti stare elkose novima, ili izmijeniti izraubane lasere ili transporte, zatvoriti poklopac i duboko se nakloniti senseiju.naravoučenje je dakako, nikada ne brzati sa lemilicom, jer da sam u ovoj fazi malo pažljivije pogledao layout pločice, vidi bih da to ipak nije NPC5813/DF1704 kompatibilna pločica, nego se žućo malo zaigrao, a ja kao glamac zagrizao...
Pa layout pcba i sve mjere potrebne da bi elemnti i sklopovi radili otpimalo su esencija svake audio kutije.
Mozes koristiti vanzemaljske čipove ako ti je okolina u banani.

O NOS dacevima nemam neko mišljenje jer su bez obzira kak se nekom sviđali ili ne, to zapravo tehnički neispravne sprave i točka.

Fiter mora postojati kako bi se ultrazvučna energija jako atenuriala, dali je analogan ili digitalan svejedno.

NOS je eksperiment u domeni APP (ako prođe, prođe) u manjku mogucnosti da se napravi zvucno izvrstan digitalni fiter.


-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), Berkeley Audio - Alpha DAC Series 1 MQA(Soundness mod), Pioneer C-21, Pioneer M-22, ATC SCM 19 V2


Objavio: robot
Datum objave: 22.prosinac.2015 u 23:41

ovako izgleda optičko vlakno zalijepljeno na HDCD lock diodu, kako bi izbjegao skidanje mikro ledice sa podnožja. probušio sam sitnu rupicu na prednjoj ploči i diskretno svijetli HDCD. no kako stvari stoje PMD će malo na klupu.

DF 1704 konverzijska pločica sada izgleada ovako. žica koja povezuje digitalni ground sa pinovima 3,4 i 5 i nije baš neki uzor smd-lemljenja, no radi. od ljepote se ne živi.


lijevo je "američki" df 1704, desno "kinez", klasika, izgleda smog u kini izbljeđuje slova na čipovima, a negdje čak promijene i font. hihi, posebno su mi drage one kineske wime boje LNG terminala.

kao digitalne izvore sam koristio raspberry pi sa digi modulom, posljednju inačicu moode softwarea, na koji je spojen usb kabelom HDD preko craddlea. moode je nafrljen na 16/44 red book. drugi izvor je moje relativno tiho računalo sa ssd diskom, foobar, usb to spdif moj stari musiland monitor 01, a kao cd player modificirani pioneer, sve spojeno coaxima, i optikom.
zvučni pomak sa DF 1700 na PMD 100 je bio drastičan, a uspoređivati DF 1700 sa DF 1704 je presmiješno, kao da uspoređujete krezubu babu polovnjaču sa nekom studenticom ekonomije.
usporedba DF 1704 i PMD 100 je već malo teža stvar, DF je otvoren, živahan, možda nijansu svijetal, detaljan, sa dobro ocrtanom pozornicom koja je pomaknuta unatrag, i rekao bih da su instrumenti bolje pozicionirani i triangli malo dulje zvone. PMD 100 je tamniji, "zaobljeniji", sa zvučnom slikom pomaknutom naprijed, netko bi rekao "prirodniji" no, to može biti i koloracija. HDCD naslovi i dalje stvaraju magiju na PMD-u, no slušati Patriciu Barber sa HDCD-om i DF1704, ili racuni Silje Nergaard, sve ima svoje draži, kao da me pitaju da li volim plavac mali ili pošip, plavuše ili crnke (u nekim godinama dobra je svaka koja ti pruži hm, malo životne radosti). DF se definitivno odlično slaže sa PCM 63, premda možda ne bi legao u neke izrazito svijetle sustave. za sada ipak zadržavam DF na poziciji centralnog veznog.
za kraj, ne bih se olako odrekao i ove kutije koja stoji u robotovoj zimnici, AD 1865 non os i Lundahl SOT na izlazu. žica srebro, a dakuće, kovanaod specijalnog srebra zapišanog od djevica pri punom mjesecu.   
   
    


Objavio: nu!me!
Datum objave: 25.prosinac.2015 u 11:31
A sta ucinu od dac-a...
nije ni cudo kad je grupnjak u pitanju

-------------
"Everything should be made as simple as possible, but no simpler."


Objavio: robot
Datum objave: 09.siječanj.2016 u 23:51
izgleda su intenzivne podrumske aktivnosti toliko iscrpile starinu pioneera koji me služio posljednjih 6-7 godina, te je nekidan blago u gospodinu najvjerojatnije odapeo laser. pokopan je uz sve počasti, a pokojnik je donirao djelove za istraživanja.
kako je promjena lasera na starim pioneer stable platter mehanizmima neisplativa, a još uvijek volim zavrtiti cd u transportu, bez obzira na priličnu količinu flacova koja se nalazi na hdd u, na brzaka sam jeftino od poznanika (koji mi je mjesecima nudio, a ja odbijao) uzeo još jednu podrumsku akviziciju sonyjevu starinu x33es, koja se pokazala pun pogodak kao transport. sonyjeve cd playere nisam nikada preferirao, bez obzira što je među njima bilo zaista mrcina. i ovo je mrcina, koja teži preko 10 kg, koja ima metalnu ladicu, i gumeni "dihtung" koja brtvi transport nakon zatvaranja i sprječava širenje buke, a bogme i ulaz prašine u osjetljive erogene zone cd transporta. uključio sam optički kabel, jer cd ima samo taj izlaz i voila...osmijeh od uha do uha jer je zvuk odmah podigao za koplje iznad, riječ je o onom punokrvnom high end digitalnom zvuku koji je detaljan, a u pozadini stvara onu digitalnu katran-tišinu koja ti omogućuje da ušima skrolaš po instrumentima tijekom izvedbe. sada ću malo slušati bas dionicu, pa se onda vratiš činelama, vokalima, i.td. da ne davim.
nažalost koliko će trajati ovo samo zna svevišnji, jer je laser za te sonyjeve transporte toliko rijedak da bi vjerojatnije uhvatio pticu dodo i utrpao je u kutiju x33ce nego pronašao notorni kss 272. nažalost sve više vintage cd playera će htjeli to mi ili ne završiti u podrumu kao pritiskači na kacama za kiseli kupus, a tolike će sjajne mašine završiti u pogonima za reciklažu zbog banalnog kvara koji se rutinski popravlja. obzirom da nikome više nije u interesu raditi kvalitetne lasere, ili obnoviti proizvodnju starih, taj plemeniti audiofilski stroj je osuđen na prisilni zaborav.
u međuvremenu sam napravio minimalni tweak na d/a konverteru koji je za nijansu "pocrnio" digitalnu tišinu, a to je 10uf oscon na decouplingu filtera, koji se u kombinaciji za malom 0,1 uf keramikom brine za popunu napajanja filtera, i "rastjerivanje" rfi smetnji u osjetljivom trbuhu filtera.
frend je iz metropole dobacio na posudbu vintage pro ac response one i što još treba? eliminirati sve ukućane, bočica vina i ponovno sam odlijepio kartonsku kutiju u koju sam zapakirao svoju kolekciju originalnih cd-a.
to je sada već poprilično ozbiljan zvuk sa jakim britanskim štihom, znači slapovi srednjetonskog područja, nikada naporni visoki i basa kao u priči, možda malo i više, ipak je to bas refleks. čak i na malim snagama slinim na kvalitet zvuka kao majmun u plantaži banana.
što se tiče poruke ove podrumske bajke za laku noć, koji je filter bolji, hm, zaista nije lagan izbor. nakon što mu se oscon ušuškao u blizini, pmd 100 je osjetno reagirao, i reducirao oštrinu koja je postojala na nekim snimkama, no df1704 je to još bolje primio i zaista moram konstatirati da je to vrhunski komad elektronike. pcm 63 neću niti spominjati, valjda sam svima dosadio sa hvalospjevima o tom d/a konverteru. ovaj sustav nije možda klasični high-end, za koji moraš izbrojati lopatu love, no u prijenosu emocije glazbe, po meni možda najvažniji segment high fidelityja, ova podrumska vintage ekipa pruža vrhunsko slušačko iskustvo.

   
kome to gledi...crveno oko, ko hal 9000.


accousticaly sealed metalna ladica. mljac.

u ta vremena mogli su priuštiti daljinski motorizirani line out potenciometar...

stari momak u najboljim godinama...

kako je pogibija cd-a izazvala nemir, iskoristio sam blagdanske dane i pokušao osposobiti još jednog podrumaša, koji godinama čeka strpljive ruke. strpljenja neće smjeti nedostajati, jer je riječ o pdr 05 pioneer pržilici sa stable platter mehanizmom, i prilično razigranim service manualom. digitalna pločica uključuje a/d akm konverter, i par klasičnih pioneer pd d/a konvertera. pločica serva, i glave transporta je noćna mora. laser košta cca 500 dolara i apsolutno se ne isplati nabaviti tako da ostaje metoda ajme majko ća si me rodila. tulipan od kojega sam ovo uzeo neispravnog za 500 ćuna, ( iskoristio je moju slabost ka stable platteru), je koristio tweak kojim bi zahebali transport i pržili računalne cd medije,na način da bi prekinuli žicu motora transporta i pomoću vanjske baterije vadili ladicu vani-ukratko kvalificirani slučaj silovanja elektronike. za sada sam nakon 6 sati mozganja uspio rastaviti i sastaviti cijeli transport (koji kada ga rastaviš izgleda u stvari kukavno-đe mi je bila pamet. doduše to sam rekao i nakon vjenčanja...), te osposobiti napajanja tako da je ladica proradila i izlazi i ulazi, no display nemilice blinka "check". trenutno ne vrti spindle motor, a laser rola gore-dolje izgubljen u prijevodu ko muha bez glave. rekao bih da će prije hrvatska vratiti dugove nego ovo proraditi, no kao što castaneda reče, bitno je biti na putu, pa makar bio i kriv...
    
    
    
    
    
    
    
    


Objavio: bandido
Datum objave: 10.siječanj.2016 u 12:36
glede pdr 05:
samo gibanje lasera kojeg opisuješ ostavlja mogućnost da je laser ispravan, tj. da se normalno ponaša.

dobro pogledaj ovu nakupinu potenciometara gdje je spojen laser, provjeri spojeve.
negdje na toj pločici (zaboravih gdje) imaš lemno mjesto koje se kratko spaja prilikom zamjene lasera-pogledaj da nije oxidirano i da nije u kratkom spoju.

prelemi sumnjive spojeve, vremešni bezolovni lem zna biti priča za sebe...

inače ovaj stroj je ful zayeban za popraviti, izgubio sam par dana na jednom (prije cca 7-8god.)
imao je atmel pic za otvaranje ladice i umetanje kukavičjeg cd-a unutra...

-------------
museatex melior preamp, korato 100tka, ,JAMO d870, CEC 5 miljari i sto, SPINA kablovi by Igor Parentium,ac filter by me


Objavio: Gašo
Datum objave: 10.siječanj.2016 u 14:34
Dobro kaže Bandido, osim toga ako se mehanika malo razdesi, (gornji blok sa leserom i motorima) u odnosu na donji(ladica i tanjur), mehanizam više ne cita i radi probleme.

Imam doma jedan Audio Alchemy transport na bazi stabble platter Pioneer mehanike, pa znam o cemu pricam, nisam ga uspio do kraja posložiti.

Osim toga driverski čip za motore se grije paklenski pa ima veliku šansu dobiti loša lemna mjesta. Prelotati i dodati dobro hladilo.


Cisto pitanje/komentar.
Na kojem sistemu je bazirana dosadašnja evaluacija mrnjau radnji po Adcomu?
Primjecujem da je ovaj Sony, pa i ProAci, pravo otkrivljenje/osvjezenje.
Osim što su ProAc stavljeni(barem jedan) na ormar, sumnjam na nekako neozbiljnu situaciju na kojoj je bazirana cijela ova tema.-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), Berkeley Audio - Alpha DAC Series 1 MQA(Soundness mod), Pioneer C-21, Pioneer M-22, ATC SCM 19 V2


Objavio: robot
Datum objave: 12.siječanj.2016 u 00:57
Originalno postano od strane člana: bandido bandido napisao:

glede pdr 05:
samo gibanje lasera kojeg opisuješ ostavlja mogućnost da je laser ispravan, tj. da se normalno ponaša.
.........snip-snip....
inače ovaj stroj je ful zayeban za popraviti, izgubio sam par dana na jednom (prije cca 7-8god.)
imao je atmel pic za otvaranje ladice i umetanje kukavičjeg cd-a unutra...

jes' vala obični cd vulgaris ima relativno jednostavni servo, ovdje su se momci zaigrali, u service manualu kaže da treba barem 6 čipova pogledati ako ne reproducira uredno...no ne zamaram se, ima vremena, u svakom slučaju hvala na savjetu.
inače, rješenje sa atmel tweakom je daleko humanije od ovog čupanja ladice sa baterijom i prekidačem. tko zna što je tulipan spržio na svom putu...
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:


Dobro kaže Bandido, osim toga ako se mehanika malo razdesi, (gornji blok sa leserom i motorima) u odnosu na donji(ladica i tanjur), mehanizam više ne cita i radi probleme.Imam doma jedan Audio Alchemy transport na bazi stabble platter Pioneer mehanike, pa znam o cemu pricam, nisam ga uspio do kraja posložiti.Osim toga driverski čip za motore se grije paklenski pa ima veliku šansu dobiti loša lemna mjesta. Prelotati i dodati dobro hladilo.
Cisto pitanje/komentar.Na kojem sistemu je bazirana dosadašnja evaluacija mrnjau radnji po Adcomu?Primjecujem da je ovaj Sony, pa i ProAci, pravo otkrivljenje/osvjezenje.Osim što su ProAc stavljeni(barem jedan) na ormar, sumnjam na nekako neozbiljnu situaciju na kojoj je bazirana cijela ova tema.

što se tiče stable plattera, kao što rekoh ranije kako sam imao dva pioneera, osokoljen vinom neku večer rastavih ih oba, pa zaključih da su ipak različiti. naime ladice pdr 05 i pd 501 imaju drugi raspored pinova loading motora i signalne sklopke, tako da podnožja nisu zamjenjiva. pdr 05 ima masivni laser sa metalnim tijelom, vjerojatno radi hlađenja, jer je u pitanju ipak pržilica.
dakle sekcije sa laserskim glavama se odviju i dobijete gole transporte, a kada isplazite ladicu, gornji dio se može odvojiti od ladice, i tu postoje dvije vodilice za lijevu i desnu stranu. sastave se na način da se poklopi, a zupčanik u transportu se izravna sa znakom trokuta, te se vodilica donjeg ramena transporta također dovede do oznaka; i konačno kada se ladica ugura, gornji dio sjedne, a nos na donjem dijelu pomakne sklopku koja oslobodi tanjur, kojega može pritisnuti spindle kolo motora. nakon toga se montira ponovno laser i sviraj, dakako ako radi.
inače, stable platter djeluje onako moćno i "gramofonski", a u stvari je klimav 'ko i drugi, tako da i u toj priči ima mrvicu marketinga. doduše, postoje vjerojatno i neki drugi razlozi zbog čega uzimanje dout signala sa servo čipa i nije baš bila neka mudra odluka.
uglavnom, nakon što sam po preporuci gaše zvučnike skinuo sa ormara i stavio ih na dvije ružne cijevi punjene pijeskom, koje dakako nisu "audiofilski" brand, i ponekad su služile kao podnožja za bojenje škura, pristupilo se ozbiljnoj evaluaciji raspoloživog glazbenog materijala koji se kretao od kojekakvih dosadnih audiofilskih samplera, do dead can dance, ry coodera, zz top, fleetwood maca, pink floyda, blue oyster culta, peter gabriela, fourplaya, mrvu jazza i klasike itd...

gašo je također vrlo dobro primjetio da proacovi stoje na ormaru dok ne sviraju, jer, vjerujte mi na riječ, par tuđih pro ac response zvučnika nije uputno držati u dječijoj sobi u kojoj skače troje male dječice, posebito jer su zvučnici i stalci prilično teški. moj stariji je već pokazao istraživačkog duha i kroz zaštitnu mrežicu je iz prve uspio pogoditi prstom visokotonac dynaudija (alkar u sridu), pa je tata bio prisiljen tehnikom "dubokog grla" izvući svilenu kalotu visokotonca bez trajnijih posljedica.

što se tiče "ozbiljnosti" sustava, razumije se da djelomično modificiran pioneer sa 510, nije na prvi pogled match sa pro acom koji traži rafiniraniju i skuplju amplifikaciju, no vjerujte mi na riječ da malac pionir pripada poznatoj blue seriji, sprženi izlaz je zamijenjen sličnim tranđama, a na putu signala osim tranizistora stoje samo odlične apparatusove folije. mujo bi rekao hebavo sam u životu i bolje, a bogme i gore.
kablovi su vandenhul cs122, a uvjerljivo najskuplja komponenta su interkonekcije audioquest viper. optički kabel između sonyja i adcoma je poznati kineski "ciju-ciju" kupljen za ciglih 40 kuna.

nakon zvučne evaluacije na stupovima, i nakon slušanja raznih izvora zvuka, poput musilanda usb to spdif, gonjen foobarom, podešenim na wasapi-push izlaz, zatim raspberry pi kombinacije sa hifi berry spdif izlazom i sony transportom, te mojim dynaudio dm 2/6, prvo sam zaključio da je pro ac bolji zvučnik od dynaudija.
drugo musiland svira najgore, pa onda hifiberry a najbolje svira sony transport sa oriđiđi cedeima.

pro ac je kao što svi znaju jedan krasan monitor, koji svira otvoreno, sa bogatim srednjetonskim i dobro popunjenim basom te vrlo informativnim visokim. najjeftiniji dynaudio je suzdržaniji, uravnotežen, sa napumpanim basom i suzdržanijim visokim, vjerojatno napravljen po ukusu današnje mlađarije, dok je englez više namijenjen gospodi dubljeg džepa i prohtjevnijeg ukusa, te zahtjevnije (čitaj skuplje) amplifikacije, poželjno potentnijeg cijevnog zvuka. toliko love se može spržiti na interkonekte, pojačala, strujaše, konektore na radost domaćih distributera.
malo sam se posvetio zvuku filtera što je tema posta, pa sam došao do zaključka da df1704 zvuči bolje na pro acovima, upravo jer je više flat, sa naglašenijim basom, i rekao bih da bi se dobro slagao sa cijevima, dok je pmd 100 zaobljeniji, suzdržanijeg basa, sa naglašenim srednjim i visokim, koji kao takav paše ovom dynaudiju, dok na pro acu zvuk postaje barokno razigran i lepršav.
koji je bolji, ovisit će o ostatku sustava i čistoći zlatnoga uha.
mali disklejmer, ovo je isključivo subjektivno mišljenje, koje nije bazirano na mjerenjima, nego puko ušno iskustvo, a čitatelji koji smatraju da je ovo obično sr.nje, mogu odustati već od bandidovog quotea, te se prebaciti na porno stranice tipa "fake agent", "czech casting" i "public pickups".
i na kraju malo ružnih slika u ove kasne sate...

danac je gori, englez doggy style

vidi se razlika u pristupu materiji i novčaniku. ispod zvučnika su "pepeljuga" i "život dinosaura", radi eliminacije stojnih valova

auspusi, pažljivo oko primjetit će da nema lajsni parketa, jer se spremamo staviti novi parket on d flaj. u lijevom kutu je dio "hot wheels" sustava. slučajno u prostoriji, ne djeluje na zvuk.

mali prelet


idemo pajkiti na kraju na ormar sa lego chimom.

na kraju RIP imenjaku, david robert jonesu. evo sad ćemo malo metnit u sonija pauka sa marsa...
    


Objavio: Johnny
Datum objave: 12.siječanj.2016 u 08:30
Nema ničeg zaštitnog u zaštitnoj mrežici.

Ispod te mrske tkaninice kod mene je metalna rešetka na čičak koju sam napravio. Također sam u dno kutije zašarafio ženski prihvat za vidu i zavidao to u stalak koji se ne može prevrnuti.

To je neko rješenje. Ni to ne spriječava najdražeg da povremeno zašaketa midwoofer do košare.

-------------
http://audiofil.hr/forum/forum_topics.asp?FID=25 - Audiofil klub Rijeka - pridruži se na e-mail listu


Objavio: M.Djon
Datum objave: 12.siječanj.2016 u 11:32
Ja moju unuku fatam mrežom , dok mi je "na oku" , - Formula :)


Objavio: M.Djon
Datum objave: 12.siječanj.2016 u 11:38
Baš je interesantno kak ti klinci znaju koji koji .... trebaju "piknuti" Al u smislu nekad dijece , a danas unuka


Objavio: M.Djon
Datum objave: 12.siječanj.2016 u 11:39
Hebu nas od rana , a mi smo se tak mučili ? !


Objavio: M.Djon
Datum objave: 12.siječanj.2016 u 16:21
A malo sam "čudnovat" ? htio sam reč da klinci ne razumiju "naš" način razmišljanja - doživljaja glazbe , izvore , ma kaj to značilo , jer oni ko i mi u njihovim letima imaju svoju filozofiju zvuka koja se ne mora nužno slagat s našom ? Al ? "svaka ima svoj faktor" ?


Objavio: Scorpio(DDMF)!
Datum objave: 13.siječanj.2016 u 12:22
Originalno postano od strane člana: robot robot napisao:


kako je pogibija cd-a izazvala nemir, iskoristio sam blagdanske dane i pokušao osposobiti još jednog podrumaša, koji godinama čeka strpljive ruke. strpljenja neće smjeti nedostajati, jer je riječ o pdr 05 pioneer pržilici sa stable platter mehanizmom, i prilično razigranim service manualom. digitalna pločica uključuje a/d akm konverter, i par klasičnih pioneer pd d/a konvertera. pločica serva, i glave transporta je noćna mora. laser košta cca 500 dolara i apsolutno se ne isplati nabaviti tako da ostaje metoda ajme majko ća si me rodila. tulipan od kojega sam ovo uzeo neispravnog za 500 ćuna, ( iskoristio je moju slabost ka stable platteru), je koristio tweak kojim bi zahebali transport i pržili računalne cd medije,na način da bi prekinuli žicu motora transporta i pomoću vanjske baterije vadili ladicu vani-ukratko kvalificirani slučaj silovanja elektronike. za sada sam nakon 6 sati mozganja uspio rastaviti i sastaviti cijeli transport (koji kada ga rastaviš izgleda u stvari kukavno-đe mi je bila pamet. doduše to sam rekao i nakon vjenčanja...), te osposobiti napajanja tako da je ladica proradila i izlazi i ulazi, no display nemilice blinka "check". trenutno ne vrti spindle motor, a laser rola gore-dolje izgubljen u prijevodu ko muha bez glave. rekao bih da će prije hrvatska vratiti dugove nego ovo proraditi, no kao što castaneda reče, bitno je biti na putu, pa makar bio i kriv...


Najverovatnje je u pitanju problem sa memorijskom baterijom/kondenzatorom (super cap) na Pioneer-u, koji je znao da iscuri i osteti spojeve izmedju gornjeg i donjeg sloja stampe (zakivci).

Cap se moze odstraniti ili zameniti, a potrebno je pazljivo ocistiti plocicu u njegovoj okolini, kao i pazljivo, pod jakim svetlom pregledati zakivke. Najlakse je - kada se plocica gleda ka svetlu, svaki zakivak bi trebao da ima rupu u sredini, kroz koju bi trebalo se vidi svetlo. 

One koji se ne "provide" na drugu stranu je potrebno premostiti (kada se pazljivo gledaju, "pojedeni" imaju crno/zelenu pojavu).

Resenje je licna koja se provlaci kroz zakivak i lemi sa obe strane plocice, popravljajuci kontakt.

Isto tako, trebalo bi pogledati i da elektrolit nije nagrizao i neki deo stampe.

U ovoj temi se moze naci vise detalja:

http://www.diyaudio.com/forums/digital-source/19164-please-help-fixing-pioneer-pdr-555rw-2.html - http://www.diyaudio.com/forums/digital-source/19164-please-help-fixing-pioneer-pdr-555rw-2.html

Gorenavedeni postupak je resio slicne probleme koje sam imao na PDR-04 i PDR-05.

Pozdrav!


-------------
"Everything else is gaslight." (Herbert von Karajan, when he first heard CD audio)


Objavio: robot
Datum objave: 13.siječanj.2016 u 22:42
Originalno postano od strane člana: Scorpio(DDMF)! Scorpio(DDMF)! napisao:


Najverovatnje je u pitanju problem sa memorijskom baterijom/kondenzatorom (super cap) na Pioneer-u, koji je znao da iscuri i osteti spojeve izmedju gornjeg i donjeg sloja stampe (zakivci). Cap se moze odstraniti ili zameniti, a potrebno je pazljivo ocistiti plocicu u njegovoj okolini, kao i pazljivo, pod jakim svetlom pregledati zakivke. Najlakse je - kada se plocica gleda ka svetlu, svaki zakivak bi trebao da ima rupu u sredini, kroz koju bi trebalo se vidi svetlo.  One koji se ne "provide" na drugu stranu je potrebno premostiti (kada se pazljivo gledaju, "pojedeni" imaju crno/zelenu pojavu). Resenje je licna koja se provlaci kroz zakivak i lemi sa obe strane plocice, popravljajuci kontakt.Isto tako, trebalo bi pogledati i da elektrolit nije nagrizao i neki deo stampe.U ovoj temi se moze naci vise detalja: http://www.diyaudio.com/forums/digital-source/19164-please-help-fixing-pioneer-pdr-555rw-2.html - http://www.diyaudio.com/forums/digital-source/19164-please-help-fixing-pioneer-pdr-555rw-2.html Gorenavedeni postupak je resio slicne probleme koje sam imao na PDR-04 i PDR-05.Pozdrav!


ovo je dobar hint, hvala skorpio; pronašao sam taj pis of šit na pločici i samo sam očistio alkoholom, jer nisam kužio funkciju tog korodiranog smeća na pločici. na prvi pogled djeluje na one memo baterije, i izgleda ima istu funkciju... dakako smeće ide van kad uhvatim vremena...   
dakako ako je to jedini uzrok kvara...bilo bi prejednostavno, obzirom na višestruka silovanja transporta zbog mijenjanja audio diska vulgaris računalnim...Objavio: robot
Datum objave: 31.siječanj.2016 u 23:31
malo sam batalio pioneera, nije pomoglo vađenje supercapa i inspekcija pločice i promjena operacionog pojačala koje upravlja spindle motorom...
dida adcom je dobio modernu fensi konkurenciju, dac-modni mačak...

pločica ak 4113 receivera sa displayem, sa jebaja za ciglih 12$. receiver je u modu upravljan atmelom, a pic je zadužen za pogon displaya. cucla lsbj, I2S, sve do 192. ima četiri ulaza koji se preklapaju preko prekidača, ja sam na trojku zafrljio jedan činč, i kvrc, kvrc, uključih ga.
planirao sam akm testirati na adcomu preskačući receiver, filter, pa ga preko logičkog kola direktno sterati u pcm-63, 24/192. no kako đava nikad ne spava rekoh da ga probam malo sa sabreovom pločicom, no ovaj put sa ozbiljnim sulzer napajanjem koje maznuh iz mojeg audio note dac-a (dakako klona). digitalni izvor je računalo, usb to spdif je opet musiland monitor, a software foobar, u wasapi push izlazu...
što reći, nego fino, iznenađjuće dobro...dobro napajanje izvuklo je iz čvaraka maksimum, pa to zvuči vrlo korektno.
sada mi je žao masakrirati adcoma, pa ćemo se malo probati igrati sa nekim pločicama iz podrumske ostave...
ili se baciti u teški trošak u malo kineskog aluminija i sve to utrpati u neku pristojnu gajbu...

što reći nego neka živi kina, jer da ih nema tko zna koliko bi nam farnellovci, mauzeri i kojekakve trule kapitalističke gulikože naplaćivale ovu ljepotu. pa i da ne radi odmara oči u mraku. tarapeutski display.
robot out.
    
    
    
    


Objavio: robot
Datum objave: 04.veljača.2016 u 08:59
malo sam pretjerao sa novotarijama, pa da se vratimo temi, dakle ostao je nezavršen    http://db.audioasylum.com/cgi/m.mpl?forum=tweaks&n=30313&highlight=wildmonkeysects+elso - wildmonkeyinsects tweak
koji se sastoji za one koji su lijeni čitati
"
Try a 470 or 500 ohm resistor in series with 0.22 microfarads; and up the loop to 3rd order by adding a 3300 picofarad cap from the loop filt pin directly to ground. This pin is *extremely* sensitive to noise pickup, keep lead lengths short. This attempts to keep adequate loop phase margin, maintaining settling time and avoiding peaking. Unfortunately there is no single best number here, and elsewhere for that matter.
Notice the vague square law correspondence here, the resistor is about half of the data book, and the cap is about 4x. Coincidence? Synchronicity? Just math...
"
efekt je netko kasnije opisao prilično dobro:
"
I've had this mod in for 2 days now and I must say that it did wonderful things for my Assemblage Dac 2.0. I've done quite a few mods to this unit, and optimizing the loop filter is one of the best so far. I'm using the unit with a Sonic Frontiers SFT-1 transport, supposed to be 10ps rms jitter on it's output. S/PDIF cable. There is more air, seperation and depth to the soundstage. Plus, things like bongo drums are much more realistic. Thanks for the tweak!
"
doduše opalio sam jednog cerafinea na granu napajanja, sa 0,1 decouplingom ispod ploče, pa je teško reći koliko udjela u poboljšanju zvuka ima jedan ili drugi tweak.
u svakom slučaju bolja rezolucija, separacija instrumenata, i stara mantra "prirodniji" zvuk...

u principu to je to, kraj priče. prošao sam lemilom činčeve na ulaz/izlazima preventivno radi hladnih lemova i laku noć mama. problem sa štampanom pločom je što je u pitanju nevjerojatno tvrd lem sa visokim talištem, kojega prvo u principu razrjeđujem svojim srebrenim lemom koji je i inače tvrd, tako da je vađenje i lemljenje dvostrane ploče hebeno pipavo. za tri hebene komponente tweaka izgubio sam dva sata.
i na kraju sam učinio glupost, i promijenio lock led sa briljantno bijelom, pa to noću izgleda kao Sauronovo oko...Objavio: robot
Datum objave: 15.veljača.2016 u 00:29
kako sam ovdje pilio o musiland usb/spdif converteru red je da mu malo pregledamo iznutrice junačke. također sam spomenuo da je uvjerljivo svirao najlošije od digitalnih izvora. do jučer...
sami čvarak je tipični kineski uradak, par čipova, nešto falše elektroničke bižuterije, no svira...    
za obradu usb signala koriste se poznatim cypressovim čipom http://www.cypress.com/file/138911/download - CY7C68013A
nakon kojeg iđe spartanov http://www.xilinx.com/support/documentation/data_sheets/ds529.pdf - xilinx
nakon kojega se digitalni izlaz buferira sa dvije hcu04 logike, jedna za rca, drugi za bnc izlaze. između logika i bezveznog veznog kabela koji ima impedanciju sve ali ne 75 ohma, nalazi se smd kond, smd otpor od 470 u seriju i 75 u paraleli. sve to ide u kineska pulsna trafa za koje po diy krugovima govore da su u stanju od najboljeg spdif signala napraviti elektroničku paštašutu. i one grozne žičurine, avaj, hebat ga zato je i koštao 60 zelembaća...
da mi je pri ruci bio neki osciloskop signal bi vjerojatno izgledao kao fellainieva kosa. ili ona fikusova mjerenja treš spdif signala...ovaj bi sigurno zauzeo visoko mjesto u hall of fame najgorih signala...
ukratko, nisam puno pametovao, jer je thorsten negdje na netu davno modificirao ovaj uređaj time što je ubacio CLC sa osconom na ulaznom regulatoru, izbacio pulsna trafa, i stavio druga, izmijenio otpore i dakako stavio uredni coax do konektora.
kako sam u podrumu sprašio sve kvalitetne dijelove, nisam se baš mogao pres..ti osconima, ostao je jedan elna cerafine,jedan gold tune 10uf, i jedna newava s22083 pulsni trafo koji sam čuvao godinama ko djevica posteljinu za miraz, za neki novi ultimativni dac, pa rekoh da je sprašim...
tweak je puni pogodak (zar ste sumnjali ), zvuk se popunio, instrumenti razdvojili, na tragu nekog dobrog transporta...dobro nije ultimativno, ali to sada svira vrlo korektno, za koplje bolje...a to je cilj ove bolesti, pardon, hobbyja..

     http://www.digikey.com/product-detail/en/S22083/470-1003-ND/555461 - newava


Objavio: robot
Datum objave: 27.kolovoz.2016 u 15:21
što reći nakon višesatnih čeprljanja po kutijama, vađenja i utravanja konektora, žica, dijelova i koječega drugog...prvo, nakon posljednjih tweakova nestao je posljednjih naznaka "digitalne tvrdoće", ma što to smatrali, što je potvrda potrebe kvalitetnih decouplinga u digitaliji. pmd 100 se pokazao posebno zahvalan na kondenzatorske tweakove u okolišu i pokazao se ipak nakon višemjesečnog slušanja subjektivno "boljim" od df1704; posebno u smislu dinamike, širine stagea i podatnog basa. df je flat mašina, inženjerski precizna, dok je pmd kučkin sin koji daje, barem u ovoj konfiguraciji, potpuno drugu dimenziju glazbi koju je najbliže opisati "prirodno", mada je u high fidelity-ju taj pojam prostituiran do jaja.
no ovaj post je drugačiji jer sam morao spomenuti novu digitalnu šljuku koju sam čuo; obzirom da imam frenda koji stalno eksperimentira sa hifijem, a bio je zadrti gramofon freak, nakon što je kod mene počuo digitaliju, mašio se za svoj novčanik i dao se u kupnju digitalne mašine. frend ko frend, posudio mi je u nekoliko navrata po desetak dana svoj novi dac koji se vabi na ime ayre codex...
srce daca je ESS 9018K2M dac, isti kao u pono playeru, da ne davim o povezanosti ta dva projekta, hansenu itakodalje, ionako je ovo dug post. sabreov dac je opak motherf**ker, i kada sam ga čuo kod vukija,a koji je kod sebe imao po običaju šleper projekata-proka pronalazač, po mom skromnom mišljenju elegantno je njegov diy sabre pomeo pod sa badom, i soekrisom. soekris doduše napreduje softwerski i vjerojatno nije bacio svijetlo oružje u prašinu. pa r2r je ionako puno teže i skuplje napraviti nego konkurentske delta sigma, a kada je u pitanju izbor između jeftinijeg i skupljeg rješenja dobro znamo što audio industrija preferira, jeftino ukrcaj, prelakiraj i skupo prodaj (vidi poučak pi/hifiberry/bryston). danas bi pcm 63 koštao brat bratu 200€, a sabre je ispod 50 baksi, i u sebi ima filtere, anti jitter, izlaznu "pumpu" koja daje stabilni i snažni audio izlaz...
   

sabre je ljuta makinja, obzirom da nisam otvorio ayreovu ciglu, informacije govore o asinhronom usb ulazu, dapače unaprijeđenom streamlenghth usb transferu, i pokojom digitalnom cvebom prije samog dac-a, i nakon toga hansenov omiljeni izlazni sklop, diskretni diamond buffer u a-klasi. cigla ima diskretno napajanje, balansirane i single ended izlaze, čak i pojačalo za slušalice, balansirano, znači ima šuma striborova vjerojatno smd tranzistora. dugmetom se klikne, i kontroliraju ulazi, regulira mod rada, te pojačava zvuk u slušalicama, i preampu. codex može biti iskorišten kao preamp, znači svojevrsni audio multipraktik. inače dugme na rotary encoderu je putem otpalo pa sam ga zamijenio kasnije sa dugmetom sa cijevnog pojačala. džabe piše made in usa boulder colorado, mogli su malo bolje taj dugmić napraviti. to bi bila jedina zamjerka.
obzirom da kući imam 3 raspberry pija, dva hifiberry digi/digi+, moglo se pristupiti digitalnim evaluacijama. codex je došao u kompletu sa cardasovim interkonektima, čak i cardasov usb kabel, koji su vjerojatno skuplji od sve moje podrumske elektronike, uključujući i moju vintage toyotu.
za ovu priliku posuđene su od yoke grado ps500, nakon kojih sam tužno zaključio da su moje grado sr60 obično smeće.
"izvori" su bili moj stari ibm lenovo, koji ima ssd, a umjesto dvd roma je bay u kojem je njegov stari terabajtni hdd, te stolno računalo u midi bazirano na amdovom apu, isto ssd i čopor hdd-a na kojima su fotke, filmovi i glazba po terabajče-dva za svaki folder. playeri su foobar, i moode u raspberriju, i osmc na video verziji, gdje puštam preko digi+ 5.1 koncerte na starinu rotelića rsx 1056. obzirom da za adcoma moram resamplirati sve izvore na 16/44 teško je govoriti o bit-perfekt rezoluciji, tako da je u startu inferioran ayreu, no koliko vidim neki bugarin je napravio odličnu usb to I2S (yoke odma kupio, mothfk..), kojim bi se direktno moglo preko usba goniti nonoversampling sve stare R2R d/a konvertere (vidim da Peđa radi na tome intenzivno), i opet se vraćamo na "staro", ako soekrisa ne računamo za staro, no to je druga priča...
probao sam ovih u par godina (hifiberry sam nabavio odmah od lika iz švicarske, momentalno sam nanjušio dobru stvar i nisam požalio, danas kinezi prodaju iste pločice za par dolara, ja sam pošteno dao 30-tak ojra) razne streaming softvere, kao pi, volumio, rune i moode. ostao sam na moodeu, bio je bolji od ostalih, pa na njemu ostah. inače od trećeg pija da se napraviti nas, pomoću kojega pomoću raspbiana i sambe, uz prethodno instaliranje skripte za prepoznavanje ntfs particija možeš jeftino napraviti solidno online skladište glazbe.
usput, od pija je moj prika programer u roterdamu napravio sustav kojim daljinski otvara vrata garaže, ima alarm, prati potrošnju energenata i pali i gasi iz daljine svjetla. ko gandalf, uzme svoj mobilni telefon i sve sa njim u kući prati, pali i gasi. još da pronađe način kako da daljinski androidom zatvorim usta svojoj ženi, puna šaka brade, dobit će nobelovu nagradu za mir.


codex se vrlo jednostavno priključi stadu, tako da se instalira usb driver sa ayrove stranice, pa onda možeš birati asio, dsd asio, kernel streaming i wasapi izlaze. izoštrene uši bi otkrile vjerojatne razlike, ja nisam posebno eksperimentirao, koristio sam dsd asio radi manje biblioteke sacd iso naslova. nisam primjetio niti neku bitniju razliku u cardasovom usb kabelu i mom stock kabelu sa printera, moj prika kaže da u njegovom sistemu "postoji osjetna razlika". ja to nisam rekao. codex ima i jedan optički ulaz, što je malo iznenađenje, no da su stavili coax vjerojatno nitko ne bi kupovao skupe razvikane d/a konvertere, no i ovako najbijedniji boombox spojen preko optike, ili čak lcd televizija zvuči "highendovski".

usporedba codexa i modificiranog adcoma nije pravedna, ipak je između pmd-a i sabrea gotovo 30 godina razvitka digitalnog zvuka što je u tehnološkim okvirima golemo razdoblje. codex/sabre je detaljan, goleme dinamike, fenomenalnog razdvajanja kanala, pozicioniranja instrumenata, kirurške preciznosti i detalja, te basa sa mudima, možda, ajde, fali nijansa topline u srednjetonskom području ili je to prokleta psihoakustika, pmd 100/pcm63 ima sve to, samo nijansu slabije, no ima onaj "faktor X", neku magiju koju su pacific microsonicsovi inženjeri ukrkali u te čipove.
codex je inače zgodan za godišnji odmor, poneseš laptop, codex i dobre slušalice, i možeš u tibetu uživati u svojoj kolekciji glazbe, rekao bih da nije za tropske krajeve, jer se cigla dobro grije...
odgovor yoki, raspberry pi, čak inferiornija jedinica sa moodeom 2.6 vrti dsd...tangerine dream rybicon dsd..


eh, zaboravih za kraj, codex košta cca 15.000 kod domaćeg distributera, tako da svi oni audiofili tanjeg džepa, u koje i sam spadam, mogu zaboraviti ciglu kao božićni poklon od žene. jedina nada je da će ga kinezi klonirati i prodavati za 200 ojra, ili zavrnuti rukave i napraviti diy verziju cigle...
    


Objavio: robot
Datum objave: 09.siječanj.2017 u 18:33
blagdansko je vrijeme, i dok normalni puk razbija kasice i kupuje koješta, to je vrijeme kada se u podrumima žare lemilice, pa ćemo napisati par riječi, možda nekome i bude zanimljivo.
zaplet u priči ima nekoliko dijelova, frendica je ovog ljeta bila u nekoj novčanoj krizi pa prodaje svoju liniju kombiniranu od onkyo pojačala, cd playera i dali blue 2002 kutija; u priču ulazi paralelno po običaju yoke koji ima skladište dijelova, pa mi dade tentov xo modul (okljaštrena verzija, bez logike, par otpornika i pulsnog trafa).
pojačalo nekako uvalih nekom poznaniku, no cd (dx 7333) i dalije neće nitko; na njuškalu se nije javio nitko, frendovi su probali i neće ih, kao otvorili smo kutiju, u njoj midbass ima plastičnu korpu, zvuk je tako-tako, kuku-lele hifi, dok je cd player dobio posebno loše "recenzije", kao da je kanta koja nije ni za podložak za cvijeće. na kraju da skratim za sitne pare uzmem zvučnike i cd, da pomognem priji. kako mi je riknuo laser na pioneeru, računam koristit ću onkya kao transport. spojim ga na adcoma, zvuk bezvezan, tipični konzumni player kakvih su prodavali u snopove kao šparoge.
kako u robotovoj glavi stanuje neumorni neimarski duh, motiviran donekle i dišpetom, idemo se malo zabaviti i modificirati onkya...
otvorim poklopac da vidim junaka bez gaća, unutra čak i nije loše, bar su svi kondovi original rubycon plavci; laser je sony kss-213c...
http://www.ebay.com/itm/SONY-KSM-213CCM-Mechanism-KSS213C-KSS-213C-DENON-NAD-/350247584671? - transport je ksm 213ccm, kojeg doduše meću u kante i highend playere poput fmjcd 36, audio note, denone, exposure, rotele itd...
ili u ruci mandušića vuka svaka puška biti će ubojita...    
dac je toshibin i ima kreativno ime TC9268P, mogao bi ga zamijeniti za narudžbu pakni za toyotu, ili slično. nikad čuo. kristal 16 mhz izgleda maleni jeftinjak, umočen u neki gumeni kondom i dobro našprucan nekom tekućom gumetinom radi vibracija. majko moja ća si me rodila, tu gumetinu sam pola sata čupao kliještima ko zagnojeni kutnjak...


odmah pada u oči briljantni inženjerski rad, regulator 7805, poluamperska m verzija bez hladila, koji je vruć do bola. kada se pojavio na tržištu, vjerujem da su servisi bili puni ovih playera zbog rikavanja ovog dijela, posebno u ljetnim danima. opampovi su jrc, 4 komada dva za line out, jedan je buffer signala drugi izlaz za slušalice, napajaju se neregulirano, napajanje pliva između 7 i 9 v, nije ni čudo da zvuči kao kanta...


operacija ide u dva dijela rekonstrukcija tentovog xo modula, drugi dio je reparacija cedea. spašavanje vojnika onkya II dio...
guido tent je poznata faca u diyerskim krugovima prošlog desetljeća, i poznat je po svom modulu kojeg je brandirao svojim imenom tentlabs i prodavao za nekih 30 tak ojra. xo su bili moduli koji su u sebi uključivali niskošumno flea napajanje clock modula, 3 clock izlaza, izlaz za 1/2 clock frekvencije, 74hc74 dupli flip-flop koji je služio za reclock spdif signala.

tentov clock na slici je rjeđa 8mhz-na verzija, prikladna za neke nad-ove module, u ovom slučaju za onkya treba 16mhz-na verzija...
obzirom da je guido nije javno stavio,a jednom je na diyaudio uvrijeđeno davno komentirao objavu sheme, neću stavljati shemu, no svakom tko se malo verzira za digitaliju stvar je jednostavna, u 74-ku ulazi clock signal 16 mhz iz clock modula, zajedno sa digital out signalom iz serva, koji se unutra reclockira i izlazi iz kola preko otpora od 47 ohma i kondenzatora koji služi kao dc-blocker prema pulsnom trafu, koje nije kao u njegovom slučaju scientific conversion, nego jeftina murata koju sam stavio jer je bila dobavljiva i smd profila. iza murata ne ide mujo, nego dva otpora od 150 i 75, odokativno metnuta od strane moje malenkosti. moj doprinos temi je da se prije dc blocka signal vratio natrag na ploču i izašao preko optičkog izlaza, tako da je i taj signal pročišćen tentovim bronhi bombonom.
clock signali idu iz modula u dac, iz kojega prekidamo liniju prema servu, i direktno "gonjamo" clock u servo. zanimljivo prvotno sam koristio texas instrumentsov 74-ku, no shvatio sam naknadno da imam fairchildovu verziju koja ide do 70 mhz, dok ti radi max u graničnom pojasu clocka od cca 17 mhz. audio recenzenti bi rekli da je "sonična" razlika očita...iz starog gramofona sam izvukao mali trafo, diodni bridge i dodao 4700 panasonic fc-a, kojim posebno napajamo tentovo modul. u cd sam potrpao posljednje zalihe "brand name" elektrolita, te opa 2134, 4 komada, i dakako dvoamperski regulator 7805 S-verziju, te malo vrlo brzih ultra mekih ko duša dioda.od jednog toroida 2 x 15 v kojeg imah odavno sklopio sam i posebno napajanje 2 x 15 v, te odvojio liniju napajanja opampova od ostatka digitalije.
usput sam u elmatisa nabavio novi transport, no zbog razlike "gljive" iznad spindle motora, morao sam na kraju samo iskoristiti kss 213c laser., upravo radi te "gljive" clamp nije dobro nalijegao i cd nije iz prve proradio. malo sam im spomenuo majku kinesku i vratio stari transport te ga ukrasio novim laserom.

fascinantno, nakon toliko lemljenja sve je radilo.
nakon 24 satnog burn-in a cd player je bio zreo za evaluaciju...što reći, razlika je kao da si izašao iz stojadina i ušao u passata...

    
    


Objavio: robot
Datum objave: 09.siječanj.2017 u 18:50
u isto vrijeme nekom poznaniku je malo proštucao denon dcd s10, pa sam onkyovo ružno pače mogao uspoređivati sa denonovim ljutim i za današnje pojmove impresivnim cd playerom
    


denon se nakon otvaranja pokazao malo više na steroidima, naime teški cd player je nakon skidanja poklopca postao light verzija, kao dukatov light jogurt. čemu mu je služio poklopac kojeg si mogao koristit kao podlogu za auto dizalicu pri mijenjanju guma, nije mi jasno. isti efekt sam vidio na linn majik pojačalu, sa poklopcem ljuta živina, bez poklopca muškarac bez brkova.
denon ima redenik pcm 1702, balansiranog ustroja, največom gomilom elna silmica koje vidjeh na jednom mjestu, laser je starina sony kss 240A, a bogme i sa gomilom opampova koji baš i ne ulijevaju u povjerenje, obzirom da su složeni u nekom samo japancu razumljivom smislu..
no sa druge strane, denonov transport je zato ljuta šljuka, obložen bakrom, klizi ko podmazana, hm, znate već što.
zvuk je dobar, tipični denonov "svileni" zvuk, obzirom da koristi denonov "alpha processing" interpolacijski filter, no očekivah više obzirom na količinu bakra...ima i ulaz za dac, tako da može služi kao cd player, transport i dac. dodavanjem tentovog xo modula, i tweakovima izlaza, ovo bi bila definitivno čistokrvna highend masina...
da ne duljim, nakon usviravanja onkya, razlika u zvuku je bila relativno mala (govorim o kombinaciji onkyo kao transport i adcom dac), što je prilično dostignuće obzirom na crappy zvuk na početku priče...
sami onkyov toshibin dac bi okarakterizirao kao sirovinu bisernih potencijala, zvukom sličan nonos tda 1543, živahan, brz i dobro popunjen basom...
malo bolje zagledanje toshibina datashita govori da je u pitanju jednobitni bitstream ustroj sa vlastitim internim digitalni filterom.

interna shema pokazuje pojednostavljeni princip konverzije...dac je inače prilično rijedak, korisćen je u par onkyovih modela i jednom kenwoodovom cd playeru...
no ipak mi se pmd 100/pcm 63/opa 2134 više sviđa, nekako je "plemenitiji" zvuk...zaboravih reći da je sada i u adcomu opa 2134, koji mi se čini nekako življi od analog devicesovog opampa.
    
   
    
    
    
    
    
    
    
    


Objavio: robot
Datum objave: 09.siječanj.2017 u 19:01
dali blue posebna priča...izvan lijepa danska drvenarija i driveri, iznutra baš i ne naročito impresivno...
    
skretnica drugog reda, 6,8 uf bipolarni elektrolit na visokim, zobel filter za peglanje impedancije na midbasu, bipolarni elektrolit, bennic dijelovi, ajde trpaju ih i u dynaudio. klasika, rez na 3 k, 4 ohma driveri. otpori na visokom poprilično atenuiraju signal, vidi se da su konstruktori ciljali na mlađariju svijetlih sustava, koje sa ovim ubijanjem visokotonca, zvuče "toplo" i nadasve nenaporno. jedini problem je što nema akcije iznad 4-5 khz gdje se događa dosta akcije, kao u danskim pornjavama.
no sa druge strane, u pitanju je papirni midbass, tretiran nekim lakom izvan (prije par godina je u minkenu meni i priki allan shaw iz harbetha, između ostalog objašnjavao zašto oni ne koriste papirne midbassove, jer kao promjenom vlage u zraku mijenjaju zvuk...hm, ako laže alan lažem i ja...a tako volim zvuk napalma, pardon papira u ranu zoru...)

"korpa" zvučnika je od neke plastike, no začudo, dobro svira
na visokim je tekstilni visokotonac, i moram priznati oba magneta ne impresioniraju veličinom, scanspeak ili vifa visokotonac srednje klase bi tu dobro legla, no pitanje je koliko uložiti za relativno male pomake u zvuku. ipak je to jeftinjak zvučnik. sonofil je u kutiji tvornički nabacan, malo se popilo hajnekena u toj smjeni na liniji kutija...
no kako me izdaleka podsjetilo na moj stari an e kit, koji je u međuvremenu otperjo u neznanog junaka, rekoh ajmo malo smanjit atenuaciju, sa jednim otporom od 1,5 ohm u paralelu sa otporom prema visokotoncu, decibel, decibel i pol manje...audio note ima isto papirini seasov midbas i tonegen foster tekstilac na visokim, bas refleks, koji voli da mu leđa grije zid...pa da ga probamo na cijevima jer sam nekako imao špurijus da je zvučnik cijev-friendly...
u dalija ubodoh umjesto elektrolita folije, i opet burn in...sonofil sam fino razbaco okolo i napravio gnjezdašce, neka malo zraka iza drivera... i zvučnik je prvi put u životu "prodisao" dobio stage, detalje i potpuniju zvučnu sliku. za tweak od stotinjak kuna puna šaka brade, topla preporuka uz nekog starog rotelića, malu micromegicu, musical fidelityja, blue pioneera i slične čvarke, neki mali el34 single ended, el84...

    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    


Objavio: robot
Datum objave: 09.siječanj.2017 u 19:23
    
nakon svega u sceni se pridružuje stari hebač, koji je skoro 7 godina čučao u prašini, nakon pojave juniora koji nisu bili kompatibilni sa vrelim cijevima...
mlađariji koja ovo ne čitaše tada samo par informacija, riječ je o handwerke single ended triodnom 2a3 pojačalu krklecove sheme, njegove mreže i prigušnice, sa prilično dobrim materijalom (6sn7, 6sl7, caddock, black gate, teflon folije, military grade 1000v posrebrena visokonaponska žica, blue alps, elma preklop, audio note chinchevi, cardas crosslink unutarnje ozicenje signala, mase full srebro žica) i tango iso izlazna trafa. njega spojih na dalija i onkya. 3,5 watti na 88 db, nearfield slušanje, dinamika odlična, first watt princip, ako ne valja na prvom wattu, hebeš sljedećih 100w. što reći - jo što fino svira reko bi izet fazlinović.

gusarska verzija, za rastjerivanje male djece oko cijevi...

lijepo je čuti kojekakve a, be ce de klase, no samo je jedan zvuk pravi zvuk, a to je zvuk direktno grijane triode.
a što zvuči bolje, pa jedino gramofon i direktno grijana trioda :)

    
    
    
    
    
    
    
    
    
    


Objavio: Apparatus
Datum objave: 09.siječanj.2017 u 19:45
Yebate, Boto, jel tebe ekipa zove Grunf?
 
Komentar zadnje rečenice tvojeg posta: haaa, haaa...


-------------
dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura


Objavio: robot
Datum objave: 09.siječanj.2017 u 19:48
jesi vidio što napravi prazničkih 1,2 promila domaćeg vina. jes vi ken. kao obi van kenobi gledao sam elektrone kako lete kroz vakuum, žice i sila mi je pokazala pravi put, a to nisu tranzistori.   
skrušeno sam izmolio cijevni očenaš i vratio se na jedinu pravu cijevnu katoličku vjeru.

ja znam šta tebe ovdje najviše zanima,
što se ono u gori kod adcoma krije,
jesul labudovi, ili kablovi,
nit su labudovi, nit kablovi junački,
to su čadori age raspberry pija...
    
    
    


Objavio: Apparatus
Datum objave: 09.siječanj.2017 u 22:04
Mogo sam i mislit da je to taj brabonjak.
 
P.S. Stara kuburo, kloni se halucinogena i opijata.


-------------
dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura


Objavio: robot
Datum objave: 09.siječanj.2017 u 22:50
mislim da mlađariji, a i neupućenima ne bi škodilo znati kako protivno marketingu komercijalnog hifija, za relativno malo novaca i relativno prosječnim diy-sposobnostima mogu sklepati prilično zanimljive uređaje, koji svakako neće nadsvirati 100k € sustave, no barem će korektno odsvirati svoje, posebno ukoliko se gleda odnos uložena cijena/dobijeni zvuk, jer svaki pizdun koji ima love može otići u dućan i pokupovati hifija za milijun eura, no time neće automatski postati audiofil, jer je to, barem to znamo na ovom websiteu plemenita vještina istraživanja načina dobijanja dobroga zvuka, bez obzira na novac i razvikane brandove, te u tom smislu treba cijeniti svaki takav poduhvat bez obzira na uloženi novac, najvažnije je slušati glazbu i educirati mladež slušanju kvalitetne glazbe, po mogućnosti na kvalitetan način...

što se tiče raspberryja, yoke je linkao zanimljiv test koji je mjerenjima dokazao ono što su moje uši odavno čule..

"As you can see, I'm using the same DAC with the Pi 3 (piCorePlayer) and ODROID-C2 (Volumio) using the same switching power supply. The Microsoft Surface Pro 3 (foobar) computer is also feeding the TEAC UD-501 by USB, running on battery playing the test signals.
No significant difference at 16/44 demonstrated."
The Raspberry Pi 3 playing to the USB DAC is indeed "clean"; as in just as noise-free and "bit-perfect" as other computer-based servers sending to a good asynchronous DAC (no surprise and further discussed here last summer).

It sounds great to me and I would not be able to tell a difference between the Pi 3 or ODROID-C2, or Surface Pro 3 sending the audio through ASIO. Maybe the only difference between the machines would be the hum of the Surface computer's internal fan on a quiet night with very low ambient noise in the sound room. Furthermore, there is no objective difference of significance to be found with the RightMark tests using 16/44, 24/96 and 24/192 signals. As for the time domain, there is no evidence of any difference between devices tested using the Dunn J-Test signal that would have any audible impact.
"
evo dok ovo pišem, na brabonjku svira paradise radio, fleetwood mac "tusk", oliti ćuna...
za kraj sljedeći domaći rad koji čeka u podrumu, malo zahtjevnija priča koja uključuje poginule sankene, tda 1514a, misteriju ntc termistora...

    
    


Objavio: robot
Datum objave: 04.listopad.2017 u 11:10
hvatilo se malo vremena i podrumska ergela je dobila novo grlo od nekidan, kao što je posljednja slika ukazivala u podrumu se pojavio pokvareni linn majik, maleni integrirac poznate škotske firme. pojačalo je bilo pokvareno, prijašnji vlasnik je angažirao majstora koji nije uspio riješiti kvar, pa sam se zajedno sa frendom potrudio riješiti problem. uz pojačalo sam dobio kesicu izgorenih izlaznih čipova, dva izgorena sanken tranzistora, šačicu nagorenih smd dijelova. nije obećavajuće.
 neki audio recenzenti bi rekli da je u pitanju integrirano pojačalo "shoebox" veličine, sive boje na kojem piše "linn majik", logo linna, rupa za slušalice, 6 komada kontrolnih dugmadi, display, natrag pozlaćeni rca kontakti, i da je solidne težine. ozbiljni recenzenti bi podigli poklopac, i otkrili da je u pitanju kvalitetna alu šasija, sa ozbiljnom štampanom pločicom na kojoj dominiraju smd komponente, veliki telemin toroidni trafo, te 4 komada izlaznih čipova tda 1514A. da, nakon hereze tranzistora, u podrum je došlo heretičko pojačalo sa čipovima u izlazu...uvidom u shemu otkriva se zanimljiv uređaj koji je tako napravljen da nema kondenzatora na putu signala; uređaj je spojio neki škotski kukumar koji se zove stephen gorman (linn se sklapao pojedinačno i majstor bi se potpisao), davne 1997., tek smo bili izašli iz jednoumlja u raj. sa rca činčeva signal dolazi na 4 analogna multipleksera dg508, koji preklapaju ulazne signale koji potom ulaze u ad7528 d/a konverter u koji služi kao digitalni atenuator, ili elektronski potenciometar kontroliran  pic16c57 mikrokonrolerom. tu su konstruktori napravili prvu glupost, a to je da se uređaj kod paljenja postavlja automatski na jačinu "30", ili na polovinu glasnoće, što je krasno kada nestane struje i kada se ponovno pojavi, i kada cd kresne na hladno. posebno u smislu što je poznato koliki problem stvaraju toroidi spregnuti sa velikim elektrolitima u smislu cuclanja struje kod paljenja. regulacija napona je izvedena diskretno sa dva velika sankena na +/- grani (asimetrično napajanje za TDA +26/-25), koji su sposobni izdržati 15 A kod paljenja kada je toroid praktički u kratkom spoju, a elektroliti se pune, i koji štite regulatore lm 317/337 koji su 1,5 A, nakon toga ide opet regulacija sa lm 317/337 na 15V za napajanja, i još jedna od 5 V za digitaliju. u centru pločice se nalazi delay linija za kasno paljenje, i posebni opamp za slušalice tle 2064...ovaj model nema phono sekciju, nego je kratko spojena kao aux...


Objavio: robot
Datum objave: 04.listopad.2017 u 11:14
kvar koji nije uspio riješiti prethodnik nalazio se ovdje, 
pored lijevog sankena (koji se sa izlazima nalazi nafrljen na eloksirani alu profil, neobećavajuće veličine koji je prišarafljen na šasiju)  je tda čip koji je majstoru stvarao problem, 

2 i 3 nožica su bila na štampi u kratkom spoju...majstoru je bilo teško u elmatisa kupiti smd dijelove pa je napravio ove zanimljive skulpture od otpornika i kondenzatora, i usput zamijenio elektrolite na decouplingu izlazahaha


Objavio: robot
Datum objave: 04.listopad.2017 u 11:21
nakon popravka, zamjene smd, i promjene svih kondenzatora nichichonovim ks 10k uf, desetak panasonic fc-a i na strateškim mjestima po meni trenutno najbolji elektrolit elna silmic II..

brza proba...ništa ne dimihahaIspiši stranicu | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.10 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2017 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net