Ispiši stranicu | Close Window

Preamp +40k kuna

Web: Audiofil - feel the sound -
Kategorija: Hi-Fi
Ime foruma: Audio komponente
Opis foruma: Problemi, pitanja, preporuke ...
URL: Http://www.audiofil.net/forum/forum_posts.asp?TID=14670
Datum ispisa: 27.svibanj.2018 u 13:22
Verzija Softwarea: Web Wiz Forums 11.10 - http://www.webwizforums.com


Tema: Preamp +40k kuna
Objavio: Sten
Tema:: Preamp +40k kuna
Datum objave: 09.lipanj.2017 u 10:43
Konačno odlučih, jednom za svagda, riješiti pitanje preampa (nakon što vidjeh da mali http://www.audiofil.net/forum/forum_posts.asp?TID=14582&PN=1&title=cyrus-preampovi" rel="nofollow - Cyrus , rekao bih, očekivano neće biti dugoročno rješenje), koje je još jedino mjesto u sistemu gdje bi se mogao očekivati bitan napredak (ok, još se trebam ozbiljnije pozabaviti i strujašima, ali nećemo sad o tome). Poglavito zbog toga jer je tamo trenutno  pomalo nestandardno rješenje u vidi čiste pasive.

 Dakle, polazišna točka je spomenuta dugogodišnja  http://www.audiofil.net/forum/forum_posts.asp?TID=12644&KW=volume+control&PN=18&title=volume-control-unit" rel="nofollow - pasiva , koja se zapravo odlično snalazi u sustavu, ali aktivni preampovi (praktično uvijek kad ih se stavi u sistem) donose nešto što pasiva nema, pa rekoh "da ne odugovlačimo više, idemo mi po pošteni preamp, onaj koji će uz dobre strane pasive, donijeti ono što obično donose aktive". Je li to točno dinamika, ili je "drajv", punoća zvuka ... nisam čak siguran kako bi to opisao jer kod svakog uređaja je malo drukčije, ali se može čuti neka vrst "zajedničkog nazivnika".

Ostatak sistema, čisto ako netko pita, i kao određeni kontekst:
Gamut CD3 --> Sumić SCBH --> (pasiva) --> Sumić SCBH --> YBA Passion 400 --> Siltech LS110 --> Soltanus Cricket

 Odmah na početku napomena da je jedina opcija bila isključivo ono što može dobiti doma na slušanje. Jest da to automatski sužuje izbor, ali morao bih biti nadrogiran ili lud da pljunem 15k kuna na preamp samo na osnovu imena/testova/rekla-kazala i sl. Dakle, slušanje, barem tjedan dana, pa koji ostane "u ringu" taj je moj.
 No, gotovo odmah u startu je, na moju žalost, postalo jasno da je trenutna ponuda takva da će to morati biti bliže 20k kuna, ali 'ajde ... to se praktično jednom kupuje, pa ćemo i to preživjeti.


 Prvi mi je na meti bio Herron 3A. Jer je bio najjeftiniji. Manufakturica made in USA, vrlo hvaljena gdje god naiđoh na neku pisanu riječ.
 Btw. ne budem i nije namjera ovog posta pisati nešto kao review, već samo kroz impresije proći cijelu tu "Odiseju". Uostalom, tako sam ja i gledao na sve to, odnosno tražio winnera.

 U usporedbi s pasivom je bilo, očekivano, nešto više tjelesnosti, "puniji zvuk" rekli bi,  izraženiji timbar ... i to je bilo otprilike to. Iskreno, očekivah malo više, ali ajde da vidimo u tjedan dana kako će se stvari iskristalizirati, jer 2. dan slušanja i 5. dan znaju biti "dan i noć". Ne toliko zbog razlike u zvuku, nego u percepciji novog, za koje nam uvijek treba nekoliko dana da se naviknemo na nj, kako bi ga mogli pravilno valorizirati. Pogotovo jer se uglavnom radi o suptilnim razlikama.

 Tjedan dana kasnije, sve što sam gore rekao ostade. Poboljšanja mala ali neupitna. Ništa dramatično, ali tako je to u ovom "sportu". Pogotovo što s vremenom ta mala poboljšanja, kad se saživimo s njima, zapravo postanu velika, no da ne rastežemo priču u tom smjeru.
 No, nešto drugo mi je počelo odvlačiti pažnju. Koliko god zvuk bio nešto bolji, ujedno je bio i nešto "mrtviji", nedostajalo je malo brzine, malo mikrodinamike ... jednostavno je negdje u srednjima bio nekako previše "easy", neizražajan ... pa pomalo i dosadnjikav. Nekako pregust.

 Isto tako, "mic po mic", došlo je do izražaja da osjećaj prozračnosti, a onda i transparencije, gotovo eterični visoki pasive, da su Herronu nedostižni. Teško je to na prvu uočiti, gotovo nemoguće, upravo zato i duži slušanac. Možemo reći da su to nijanse, ali, opet, te nijanse zapravo uopće nisu nijanse nakon imalo dužeg perioda.

 Dakle, otprilike koliko je u nekim stvarima bio bolji, u nekima je de facto bio lošiji. Zapravo to lošije je nekako, s vremenom, imalo sve više prevagu u zvuku, tako da ono dobro i kao da nije bilo više baš bitno. A to onda ne bude išlo. Za te novce, jednostavno ne smije ni u čemu biti lošiji. Može eventualno biti podjednak u nekim stvarima,"tu negdje", ali ne lošiji.
 Ok, bilo bi valjda prelako da je baš prvi odmah udomljen, pa s tom mišlju je i ... vraćen. Idemo dalje.


 Drugi kandidat, ponovo cjevaš - EAR 868, u atraktivnom i prepoznatljivom krom finišu prednje ploče.
 Na prvu je već dao naslutiti da je življi od Herrona, što je bilo veliko olakšanje. To je aspekt reprodukcije koji cijenim možda iznad nekih drugih: ako me slušanje sistema tjera da zaspim, da se lagano dosađujem, mislim na nešto drugo - nije dobro. Mora biti živahno, živo, mora ti zaokupljati pažnju cijelo vrijeme; ne napadno, naravno, već onako kao što živa svirka djeluje (barem na mene) - taj dinamički, mikro i makro realizam, uz apsolutnu transparenciju, je naprosto fascinantan, i nešto sa čime sistemi imaju ponajviše problema. Pogotovo kad ih slušate doma u miru, kroz duži vremenski period.

 Nakon par dana je bilo jasno da je EAR definitivno bolji od Herrona. Opet, ne puno, ali dovoljno da se može dati takva izjava. Razlika je, de facto, bila upravo u toj živosti, jer je EAR bio puno više" lifelike", nimalo "pospan", i sa još više tijela. Zasad ... jako, jako dobro.

 Nakon cca. istih tjedan dana, stvari su dosta dobro stajale po EAR, no ...
Oni eterični visoki, ona prozračnost pasive ... nešto je tu ipak nedostajalo. Plus, shvatih da je (slično kao i kod Herrona, iako tamo nespomenuto), tajming bio ... pa ne baš kako bi trebao biti. Zvuk jednostavno nije imao brzinu (pasive), a onda se gubi transparencija, i sve pomalo djeluje nabijeno, sabijeno, pa čak i lagano zamarajuće, u smislu da slušate (glazbu) lagano zamućenu, kao lagano komprimiranu, pogotovo u srednjima, i znate da je tome kriva ta i ta komponenta.

 Bottom line, nije me uvjerio da je bolja solucija od pasive. Je, bolji je u nekim stvarima, ali ako pogledamo ukupnost reprodukcije ... biram pasivu. I vraćam EAR-a vlasniku. Idemo dalje.

Dosta je bilo cijevi (iako, nije se radilo o racionalnoj odluci, već jednostavno o tome što je bilo na ponudi) idemo na trandže.
 I njegovo veličanstvo "Mc" sletio je na policu. I to gornju, jer je bio prevelik za onu ispod, gdje su do sad sjedali svi preampovi. I neka je, jer sam nakon dan-dva zaključio da je prekrasan. Takvu rafiniranost pojavnosti, spoj tradicije i modernog, nisam vidio u audio svijetu. O tome bih mogao pola stranice, ali nećemo sad o tome.

 Zvuk je bio u globalu ... pa dosta sličan EAR-u, no gotovo od početka je bilo jasno da su visoki, konačno, match pasivi. Prvi preamp (ne samo od ovih ovdje, nego općenito sve što dosdad probah ... ok, sve je bilo i nešto do prilično jeftinije, ali ipak), za kojeg mogu reći da je u tom segmentu možda i bolji od pasive, ako ne onda svakako ne lošiji. Već to je značilo da je bolji od prethodna 2 preampa, jer ostalo je bilo manje više na visini zadatka.

 Ok, to su prva 2 dana, idemo vidjeti nakon nekoliko dana.
 Visoki ostadoše na visini zadatka, ostalo ... pa ok, ali došle su do izražaja neke ne baš pozitivne odlike. Prvo, basu kao da nedostaje ekstenzije, kao da je dignut u srednje, pa nema potreban udar, ekstenziju kad to snimka zahtijeva. Nije strašno, kako se čini ovako na papiru, ali je uočljivo. Posljedica je ta da kompletno niži dio spektra kao da lagano kaska za ostatkom i opet dolazimo do famoznog tajminga tj. problema s njime.

 Koliko god Mek dobro zvučao (i izgledao) imalo duže slušanje se znalo izgubiti u laganoj nezainteresiranosti za glazbu, jer zvuk nije imalo potrebnu fluidnost, tečnost, zvučao je lagano rascjepkan . Zapravo vrlo teško za opisati.
 S jedne strane, ima svega čega treba biti, ničeg premalo, ničeg previše, ali kao da su neke stvari pomalo krivo razmještene. Dojam je kao da slušate ne baš dojmljiv tranzistorski dizajn, pa se u zvuku može percipirati doza "mehaničke krutosti". Da stvar bude zanimljivije, Mekov zvuk bi uvjetno mogli nazvati malo toplijim, nikako ne analitičnim, što se obično veže uz lošije tranže.

 Da ne bi napravio grešku, njemu sam dao vremenski najviše prilike ... ali nakon skoro 2 tjedna, nije išlo. Taj neki manjak fluidnosti, percipirana rascjepkanost zvuka (tajminga?)  je bila prepreka koja se nije mogla preskočiti. I to je presudilo. Šteta, puno dobrog zvuka i prekrasna pojavnost, ali tako je kako je.

 Btw. cijenom smo sad već na nešto malo iznad 20k kuna (novo već oko 50k kuna), i bijah već prilično začuđen, jer iako sam znao da se pasiva može nositi s uređajima i do 30k kuna (novo), ipak sam očekivao da će uređaji od 20k SH, lagano poslati pasivicu u povijest. Svaki od njih je imao prednost u nečemu, ali nijedan nije, kad se pogleda cjelina reprodukcije, bio uvjerljiviji. A za to, i samo za to, se daju novci. Barem ja.

 Ok, još jedna prilika, za slične novce. Perjanica Parasounda.
 Koja je, da skratim priču maksimalno, najmanje pokazala, jer nije praktično ničime bila bolja od pasive. Ok, imala je veći gain, ali to ne možemo nazvati postignućem. Zvukom me podsjećala na neke jeftinije uređaje; zvuk nekako ispran, pomalo i tanašan (tu sam sjetio da sam sličan dojam imao slušajući, prije nekoliko godina, njihov jeftiniji preamp P3), i nakon te spoznaje, i nekoliko dana, odustah i od Parasounda i od pokušaja da si nađem "pošteni" preamp.  Jer ispada da takvog već imam.

 Nije da sam totalno iznenađen (jer je pasiva u sistemu ipak 3,5 godine, što je za moje pojmove podosta - i probalo se dosta toga 5-20k kuna SH), ali ipak ... Ako za 50k kuna (novo) ne mogu naći bolje, onda je tu za mene kraj. U ostatku sistema nema komponente skuplje od toga.
I to je otprilike to. Određeni antiklimaks.

 Neću reći da sam sad definitivno prekrižio aktive, ali očekivanja će biti minimalna. I fokus će biti prebačen na nešto drugo.
 Kome je sve ovo za "ne vjerovati", neka bude blag s riječima. I ja sam velikim dijelom bio u nevjerici (i još uvijek sam, da budem iskren), tako da ...Odgovori:
Objavio: amigo
Datum objave: 09.lipanj.2017 u 11:23
Ja ti vjerujem, naročito kad si dobro opisao zvuk nekih od preampa. Dobra pasiva gdje sjedne, može biti sjajna. Imao sam na slušanju početni model Music First pasive, radila je vrlo dobro, ali mi je u tom setupu trebalo gaina.

-------------
     http://www.audiofil.net/gal_news_item.asp?NewsID=147 - Moj HiFi


Objavio: Gašo
Datum objave: 09.lipanj.2017 u 14:45
Pasiva koristi TKD, ni jedan od navedenih nema taj atenuator, za EAR 100% znam da je plavi APLS, dakle inferioran kontroler glasnoce, a sve ide preko njega.
Herron koristi poluvodicke potenciometre, isto inferiorne TKDu.

Ne ocekuj poboljšanje od preampa koji imaju kontrolu glasnoce lošiju od TKD-a.
Plus što kad posuđuješ lampaše, definitivno se otvara pitanje trenutno ugrađenih lampi.

Da si uštediš 40Kkn, ubi crva i polako.
Rijetki koriste TKD, Penny&Giles ili RK50 ALPS(mjedenu mrcinu).  Step atenuatori nisu garancija kvalitete, jako variraju ovisno o korišenim otpornicima i načinu spoja (serijski ili za svaki step posebno).

Ja ti kroz neko vrijeme mogu posuditi i premap moje konstrukcije koji koristi TKD, lampaš je ali jedna ecc88 po kanalu. Uvjet je da ga pokupiš i vratiš, bez slanja poštom.

P.S. znam da sam u dva EARa izvadio ALPs i stavio TKD i da su vlasnici bili u šoku koliko to bolje radi a investicija je u rangu jeftinog interkonekta.

Atenuator je mozda i nabitnija komponenta a to kao da 99% njih ne ferma.

Jesi probao nešto od Ayrea?

Također, nije mi jasno kako si zapeo na tom Gamut cd playeru? Slusao sam ga doma, meni osobno je to fake zvuk, puca na atraktivnost, neprirodna detaljnost.


Objavio: Dorian
Datum objave: 09.lipanj.2017 u 15:04
Sve to poštujem,svatko može sa svojim novcima raditi što ga volja,no za 1/3 tog novca u DIY varijanti se napravi preamp da to sve sažvaće,pojede i ispljune za doručak i još da izgleda kao industrijski napravljen.

-------------
DirectStream Memory Player,PerfectWave DirectStream DAC,BHK Signature Pre,BHK Stereo 250PA,E.Sound Cd-e5 Reference,Dynaudio DIY 30W100,17LQ75,M560,T330,Hitachi FT-007


Objavio: Sten
Datum objave: 09.lipanj.2017 u 15:44
Originalno postano od strane člana: amigo amigo napisao:

Ja ti vjerujem, naročito kad si dobro opisao zvuk nekih od preampa. Dobra pasiva gdje sjedne, može biti sjajna. Imao sam na slušanju početni model Music First pasive, radila je vrlo dobro, ali mi je u tom setupu trebalo gaina.
Kao što napisah jučer u drugoj temi, što se mene tiče, nakon 15-ak godina korištenja pasive (i tu i tamo koje aktive, sa puno više isprobanih), to sa gainom mi se počinje činiti kao praktično jedini realan razlog za aktivu. Za što, osobno, nemam potrebe, jer imam i uvijek sam imao dovoljno gaina (iz izlaza).


Objavio: Sten
Datum objave: 09.lipanj.2017 u 16:57
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

Pasiva koristi TKD, ni jedan od navedenih nema taj atenuator, za EAR 100% znam da je plavi APLS, dakle inferioran kontroler glasnoce, a sve ide preko njega.
Herron koristi poluvodicke potenciometre, isto inferiorne TKDu.
Ne ocekuj poboljšanje od preampa koji imaju kontrolu glasnoce lošiju od TKD-a.
Plus što kad posuđuješ lampaše, definitivno se otvara pitanje trenutno ugrađenih lampi.
Da si uštediš 40Kkn, ubi crva i polako.
... itd do kraja.
Moram priznati da mi je čudno za pročitati da će preamp s lošijim potom obavezno zvučati lošije. Nisam baš bio dojma da pot toliko utječe na zvuk, barem ono malo što isprobavah.
 
 Crva sam ubio nakon ova 4 probana (meni skupa) preampa. To je sad skoro pa završena priča. Ayre nije bilo za isprobati.
 
 Gamut CD3, koliko mi je poznato, ima 3 varijacije izvedbe. Nigdje nije službeno navedeno, ali negdje to pročitah, a i različite slike koje nađoh na netu govore u prilog tome. Uza sve to, meni nije ni (pre)atraktivan ni (pre)detaljan. Nego taman nekako kako bi trebalo biti.
 Dakle, ili si slušao drugu verziju ili drukčije doživljamo ili ti je sistem preloš za takav player haha
 
 Za ostalo se čujemo na PM.


Objavio: Sten
Datum objave: 09.lipanj.2017 u 17:06
Originalno postano od strane člana: Dorian Dorian napisao:

Sve to poštujem,svatko može sa svojim novcima raditi što ga volja,no za 1/3 tog novca u DIY varijanti se napravi preamp da to sve sažvaće,pojede i ispljune za doručak i još da izgleda kao industrijski napravljen.
Takve bajke možeš pričati nekom drugom. Po mogućnosti u DIY podforumu, pa koga zanima ... 


Objavio: Edison
Datum objave: 09.lipanj.2017 u 20:53
Originalno postano od strane člana: Sten Sten napisao:

Originalno postano od strane člana: Dorian Dorian napisao:

Sve to poštujem,svatko može sa svojim novcima raditi što ga volja,no za 1/3 tog novca u DIY varijanti se napravi preamp da to sve sažvaće,pojede i ispljune za doručak i još da izgleda kao industrijski napravljen.
Takve bajke možeš pričati nekom drugom. Po mogućnosti u DIY podforumu, pa koga zanima ... 


Sten, nemoj skakati sam sebi u usta...    mig

I tvoja pasiva je DIY uradak. Kostala te je puno manje od 1/3 cijene pretpojacala koja u SH ponudi idu za 20.000+ kn. I tebi je bolja od takvih pretpojacala. Nije li tako?

Pretpojacalo ne mora puno kostati da bi bilo dobro i da bi dobro radilo. Samo ga treba naci... Ti si sam dokaz, ti si ga nasao. I nije bajka...   smijeh


 Objavio: jerga
Datum objave: 09.lipanj.2017 u 20:58
Ja mogu samo potvrditi Gašove riječi o utjecaju potenciometra (atenuatora) na zvuk. Tu je stvar prilično jednostavna: što pot na početku puta signala ukaki to se kasnije ne da popraviti. I da, govorimo upravo o zamjeni ALPS - TKD. Da li treba reći tko me savjetovao? 😉 Razlika je čujna i nagluhima.


Objavio: MiljenkoC
Datum objave: 09.lipanj.2017 u 21:33
Za nekog tko nije nikad zadovoljan  haha
Tražiti komponentu koja bu legla ko budali šamar u
Gamut CD3 --> Sumić SCBH --> (xxxxxx) --> Sumić SCBH --> YBA Passion 400 --> Siltech LS110 --> Soltanus Cricket je čisti SF.
Nisam od toga ništa slušao i onaj SF je tek tolko
Možda je rješenje u preslagivanju (to je danas u modi)
Ako ti se Mc pre svidio, probaj i s Mc izlazom npr u oglasniku je McIntosh MC275 serija 4


-------------
Obi-Wan Kenobi says "Use the search Luke", and Yoda says "RTFM, you should"


Objavio: Dorian
Datum objave: 09.lipanj.2017 u 22:31
Originalno postano od strane člana: Sten Sten napisao:

Originalno postano od strane člana: Dorian Dorian napisao:

Sve to poštujem,svatko može sa svojim novcima raditi što ga volja,no za 1/3 tog novca u DIY varijanti se napravi preamp da to sve sažvaće,pojede i ispljune za doručak i još da izgleda kao industrijski napravljen.
Takve bajke možeš pričati nekom drugom. Po mogućnosti u DIY podforumu, pa koga zanima ... 
Sasvim dobronamjerno sam napisao komentar,ne poznajemo se,ne znaš na sto sam mislio ni kako sam došao do takvog zaključka,nisi pitao,takav da oprostiš glupav odgovor sve što si ikad napisao potpuno gubi vrijednost,doslovno neozbiljno,nemam namjeru ići u polemiku,ali ovako ispadati je smiješno i potpuno ne konstruktivno,recimo mogao si prvo pitati čime se bavim i koliko uređaja klase koju si spomenuo i više(gledano cijenovno) sam proučio i zavirio u unutrašnjost,proučio topologiju,etc,etc,čemu odmah tako i onda se čudimo što je forum polumrtav,pa tko će se normalan javiti na ovakve egotrip ispade,pa ako baš želiš ići u krajnost,onda je tvoj setup doslovno igračka za moj i što kakve veze,ja nisam nastupio moj tata ima većeg od tvoga i vjerojatno sam i po godinama stariji od tebe.Definitivno se brišem odavde.


-------------
DirectStream Memory Player,PerfectWave DirectStream DAC,BHK Signature Pre,BHK Stereo 250PA,E.Sound Cd-e5 Reference,Dynaudio DIY 30W100,17LQ75,M560,T330,Hitachi FT-007


Objavio: admin
Datum objave: 09.lipanj.2017 u 22:50
Originalno postano od strane člana: Dorian Dorian napisao:

Sve to poštujem,svatko može sa svojim novcima raditi što ga volja,no za 1/3 tog novca u DIY varijanti se napravi preamp da to sve sažvaće,pojede i ispljune za doručak i još da izgleda kao industrijski napravljen.


Suspendiran

Pravila foruma: http://www.audiofil.net/forum/forum_posts.asp?TID=12511&title=pravila-foruma" rel="nofollow - ovdje

-------------
feel the sound

http://www.audiofil.net/klub/" rel="nofollow - http://www.audiofil.net/klub/Objavio: Sten
Datum objave: 09.lipanj.2017 u 23:15
Baš sam htio odgovoriti Dorianu kad me admin preduhitri. Moje pohvalne - iskrene. No, svejedno ću odgovoriti,

 Kad netko, bilo tko, upotrijebi riječi "sažvaće,pojede i ispljune za doručak" (značeći to razliku u zvuku, da ne bude zabune) meni je to smiješno. Zašto? Zato što tako nešto ne postoji.
 Da usporedim svoj sadašnji sistem sa svojim prvim "separate components" sistemom, to ne bih mogao reći. A moj prvi sistem je koštao manje od strujnog kabela koji mi je u sistemu, a kojeg nisam ni spomenuo (jer nije bitan sad).


Objavio: Gašo
Datum objave: 09.lipanj.2017 u 23:21
Da Sten, oktirt cu tajnu tebi i drugima, i nisam to ja izmislio, ali potencionetar kao nezaobilazna tonska kontrola je najkriticniji dio svakog audio sistema.
Meni je zao jedino što ljudi nisu toga izrazito svjesni nego se bave, reklo bi se glupostima koje kostaju puno vise.


Objavio: Sten
Datum objave: 09.lipanj.2017 u 23:58
Originalno postano od strane člana: Edison Edison napisao:


Sten, nemoj skakati sam sebi u usta...    mig

I tvoja pasiva je DIY uradak. Kostala te je puno manje od 1/3 cijene pretpojacala koja u SH ponudi idu za 20.000+ kn. I tebi je bolja od takvih pretpojacala. Nije li tako?

Pretpojacalo ne mora puno kostati da bi bilo dobro i da bi dobro radilo. Samo ga treba naci... Ti si sam dokaz, ti si ga nasao. I nije bajka...   smijeh

Pasiva je, kao što rekoh, ne-standardno rješenje, i striktno gledajući nije preamp (nego samo regulator glasnoće). Ja je gledam kao alternativu preampovima.

 A ovdje je riječ o preampovima, tj. o uređajima koji pojačavaju signal (pasiva je samo navedena kao  neka vrst "polazne točke", da se sad ne ponavljam - mogao sam je potpuno izostaviti, ali bi onda netko pitao koji sad imam preamp itd.).
 Dakle, sasvim druga stvar. I puno kompliciranija, očito, jer ispada da uopće nije jednostavno napraviti, hajdemo tako reći, "pasivu sa gainom". Jer, manje-više, to je zapravo što tražim od pretpojačala. I da zvuči, ukupno gledajući, barem nešto bolje od pasive.I nema uopće veze je li DIY ili brand.

 U pravu si da moguće da nisam samo našao preamp kojeg mogu smatrati zadovoljavajućim, u zadanim okvirima cijene. Ja bih se i složio s time, ali opet uz napomenu, da probah već puno toga, a pasiva i dalje ostaje.


Objavio: Sten
Datum objave: 10.lipanj.2017 u 00:03
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

Da Sten, oktirt cu tajnu tebi i drugima, i nisam to ja izmislio, ali potencionetar kao nezaobilazna tonska kontrola je najkriticniji dio svakog audio sistema...
Kao što rekoh, nisam se time detaljno zanimao, niti mi pada na pamet vaditi TKD pot iz pasive i stavljati ovih nekoliko jeftinijih što ih imam u kući, samo da bi vidio kolika je razlika u zvuku.
Ako je tako onda samo mogu biti zadovoljan činjenicom da se isplatilo ići na "nešto bolje" od plavog Alpsa i sličnih "standardnijih" rješenja. I da to nije bilo samo za "peace of mind"


Objavio: Sten
Datum objave: 10.lipanj.2017 u 00:11
Originalno postano od strane člana: MiljenkoC MiljenkoC napisao:

...
Možda je rješenje u preslagivanju (to je danas u modi)
Ako ti se Mc pre svidio, probaj i s Mc izlazom npr u oglasniku je McIntosh MC275 serija 4
Da mi se Mek svidio, Mek bi i ostao. Bio je najbolji od navedene četvorke, ali to je sve.

Preslagivanje? Trebalo je dosta godina da se sastavi ovaj sistem, s kojim sam zadovoljniji nego s bilo kojim drugim kojeg sam imao. U obzir dolazi samo lagani "upgrade" (možda preamp, možda strujaši, možda soba - možda svo troje), teško da ću išta drugo mijenjati u neko dogledno vrijeme.


Objavio: Gašo
Datum objave: 10.lipanj.2017 u 03:19
Sten, mislis da bi ja trubio o tome za tuđi "peace of mind"?

Onda fakat ne kuzim cemu sluzi forum.


Objavio: Sten
Datum objave: 10.lipanj.2017 u 10:46
 Ne, samo gledah iz svog "toka misli".
 Kao što ja kad napišem da ne mogu slušati sistem s nekim lijevim konektorima na strujnom kabelu, pa se ljudi onda zgražaju da kako to može imati toliko utjecaja, pomislih možda da ti tako nešto tvrdiš za pot samo zato jer si "više u tome", i možda se meni ne bi činila tako velika razlika.

 


Objavio: Gašo
Datum objave: 10.lipanj.2017 u 12:28
Ja to tvrdim jer sam ulozio vrijeme (i novca) da pronađem najbolje opcije na trzistu.
Informacija koju imam o tome je besplatna, i nju moze netko uzeti za ozbiljno ili ne, njegova stvar.
Ne pada mi na pamet dalje uvjeravati ljude u to jer nemam nista od toga osim izgubljenog vremena.

Samo znam da ne zelim koristiti bilo sto osim TKDa ili P&G atenuatora. Znam jako dobro zasto.


Objavio: jerga
Datum objave: 10.lipanj.2017 u 12:29
Originalno postano od strane člana: admin admin napisao:

Originalno postano od strane člana: Dorian Dorian napisao:

Sve to poštujem,svatko može sa svojim novcima raditi što ga volja,no za 1/3 tog novca u DIY varijanti se napravi preamp da to sve sažvaće,pojede i ispljune za doručak i još da izgleda kao industrijski napravljen.


Suspendiran

Pravila foruma: http://www.audiofil.net/forum/forum_posts.asp?TID=12511&title=pravila-foruma" rel="nofollow - ovdje
Recimo da je Dorian "prekršio" pravila foruma ali zaista nije zaslužio biti izbačen za ovo što je napisao. Sportskim riječnikom je dobio direktni crveni karton radi napucavanja lopte izvan igrališta dok za lomljenje nogu kojih je na ovom forumu bilo dosta, sudac je izrekao usmenu opomenu. I to sa zakašnjenjem. Zaista čudan kriterij. Tek je pokušao objasniti svoj ulet, ali bok...trenutna zabrana pristupa. Može se sada i ovaj post zabraniti, i mene izbrisati, nije me briga, ali tako stoje stvari.


Objavio: M.Djon
Datum objave: 10.lipanj.2017 u 12:29
Ja nis kaj za jeden ? ! al zakaj suspendirati  ? " bez veze ?  bil je konstruktivniji  ?  bedaka popoi mene ? :) obrva


Objavio: M.Djon
Datum objave: 10.lipanj.2017 u 12:32
Če bu fala n?  ;) Objavio: amigo
Datum objave: 10.lipanj.2017 u 13:25
Dorianov post, bez obzira kako ga pokušavam protumačiti, smatram nedopustivim i trebalo ga je izbrisati.

Možda ljude ne treba odmah isključivati, ako nisu nepopravljivi recedivisti, u što u ovom slučaju nisam upućen.

Ali, napokon je Admin počeo raditi svoj posao.

Da se tako postupalo od početka foruma, danas bismo ovdje imali plejadu doajena HiFija.

-------------
     http://www.audiofil.net/gal_news_item.asp?NewsID=147 - Moj HiFi


Objavio: Edison
Datum objave: 10.lipanj.2017 u 15:23
Dorian je iznio svoje misljenje. Malo je problematican onaj dio "sazvace, pojede i ispljune za dorucak". Meni to nije za suspenziju, adminu je. Sve OK, on upravlja forumom. No i stenov odgovor tipa bajke za DIY podforum je malo uvredljiv za DIY-ere. Nema ih puno ovdje, meni ne smeta, kao ni ono Dorianovo.
Malo vise tolerancije svima bi dobro doslo...

Originalno postano od strane člana: amigo amigo napisao:

Ali, napokon je Admin počeo raditi svoj posao.

Da se tako postupalo od početka foruma, danas bismo ovdje imali plejadu doajena HiFija.


Hmmm... s tim zandarskim pristupom ostalo bi 6 doajena i 5 novajlija, s tim da bi se ovi drugi cesto mijenjali...Objavio: alexatpos
Datum objave: 10.lipanj.2017 u 16:06
Moze jedno tehnicko pitanje? Ne znam kamo ga postaviti, mogao sam i u 'svoju temu, ali vidim i ovdje pricamo oistim stvarima. Sta se desava u slucaju aktivnih zvucnika, odnosno sta bi tamo imalo 'smisla' staviti ? Pasivu, aktivu ili izvor?


Objavio: Gašo
Datum objave: 10.lipanj.2017 u 16:08
Izvor, aktivu. Posto su izvori isto aktive, isto je.


Objavio: Edison
Datum objave: 10.lipanj.2017 u 16:20
Originalno postano od strane člana: alexatpos alexatpos napisao:

Moze jedno tehnicko pitanje? Ne znam kamo ga postaviti, mogao sam i u 'svoju temu, ali vidim i ovdje pricamo oistim stvarima. Sta se desava u slucaju aktivnih zvucnika, odnosno sta bi tamo imalo 'smisla' staviti ? Pasivu, aktivu ili izvor?


Aktivni zvucnici imaju pojacalo(a) u sebi. Zvucnici u normalnoj slusaonici razmaknuti su najmanje 2,8 metara. U tom slucaju interkonekti do pojacala u zvucnicima ne mogu biti kraci od 1,5m u goemetrijski najpovoljnijem slucaju. Taj polozaj nije zgodan ni smjestajno, ni zvucno, pa duzina inetrkonekata treba biti bar 2m, vjerojatno i vise. Takve interkonekte tesko moze tjerati vecina izvora, a nikako ne moze pasiva. Ocito treba dobro pretpojacalo, niske izlazne impedancije i s dostatnom strujnom zalihom na izlazu.
 
 


Objavio: alexatpos
Datum objave: 10.lipanj.2017 u 16:49
Za sucaj da se nismo razumjeli ( priznajem radi se o trik pitanju)
Zamislimo da ti aktivni zvucnici na sebi imaju mogucnost podesavanja gaina.
Sta bi onda bila preporuka ? (opcenito govoreci, naravno)
Izvor, izvor sa varijabilnom kontrolom, pasiva ili preamp? 


Objavio: Gašo
Datum objave: 10.lipanj.2017 u 17:25
Opet isti odgovor

Aktivni zvucnici obicno imaju 10k ulaznu impedancu, obicno imaju i sve potrebne kontrole, prvenstveno ulaznu osjetljivost.
Njih i duze interkonekte ne moze potjerat obicna pasiva. Teoretski jedino tvc pasiva tu ima sanse. Mislim i obicno.
Klasicni pot najbolje funka tamo gdje su svi cimbenici impedance cim nizi.


Objavio: gord
Datum objave: 10.lipanj.2017 u 18:02
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:


...Samo znam da ne zelim koristiti bilo sto osim TKDa ili P&G atenuatora. Znam jako dobro zasto.

Zanimam me pa bi volio da  navedeš par modela (informativno) uređaja koji koriste navedene atenuatore..


-------------
"Ako prestanem vjerovati u snove,život više neće imati smisla.To je razlog zašto ću i dalje težiti snovima sve dok ne umrem." Soichiro Honda


Objavio: Sten
Datum objave: 10.lipanj.2017 u 18:34
Originalno postano od strane člana: Edison Edison napisao:

Dorian je iznio svoje misljenje. Malo je problematican onaj dio "sazvace, pojede i ispljune za dorucak". Meni to nije za suspenziju, adminu je. Sve OK, on upravlja forumom. No i stenov odgovor tipa bajke za DIY podforum je malo uvredljiv za DIY-ere. Nema ih puno ovdje, meni ne smeta ...
Koliko sam ja shvatio, Dorian je dobio ban ne zbog navedene rečenice, nego zbog "uletavanja s DIY usporedbama". To je odavno trebalo sankcionirati, tu se slažem s Amigom, mada sam i sam to puno puta govorio. No, ne bih ponovo sad o tome.


 Što se tiče dijela "uvredljivosti za DIY-ere"...
 Tokom godina sam nekoliko puta pozivao DIY-ere, koji tvrde da za "3x ... 5x manje novaca" mogu napraviti nešto stvarno dobro, da mi slobodno pošalju to na slušanje, i ako je to stvarno tako, imat će kupca. Uglavnom, nije se nitko javio.

 Evo, mogu ponoviti ... svatko tko ima doma napravljen preamp, potpuno funkcionalan i završen (sve, zajedno sa kućištem), tehnički besprijekorno ispravan, i misli da svira vrhunski, ili u najmanju ruku bolje od ičeg ovdje navedenog, a ne košta više od 5-6k kuna (ovisno ima li daljinski ili ne) ... ja sam potencijalni kupac. Naravno, proba je obavezna i to u trajanju od minimalno tjedan dana. Max. 2 tj.

 Bilo bi mi stvarno drago da netko nešto ponudi. I da se pokaže odličnim. Ja riješim "pitanje preampa", a netko stavi pinku u džep. Svi sretni i zadovoljni. Tek tada se može reći da pričam gluposti i da se netko s razlogom našao uvrijeđen. Javna isprika s moje strane će uslijediti. Mislim da je ponuda fer.


Objavio: Gašo
Datum objave: 10.lipanj.2017 u 19:30
Originalno postano od strane člana: gord gord napisao:

Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:


...Samo znam da ne zelim koristiti bilo sto osim TKDa ili P&G atenuatora. Znam jako dobro zasto.


Zanimam me pa bi volio da  navedeš par modela (informativno) uređaja koji koriste navedene atenuatore..
Evo oni koji mi padaju na pamet su Avangarde pojacala, Rotel Michi preampi, jedan Aragon pre, Krell KRC i ostali top premapi tog doba(onaj krell u 4kucista), Mark Levinson ML6b preamp, top Audio note uređaji, FM acoustics....

Zapravo dosta legendarnih strojeva, da ne spominjem ponajbolje miks pulteve, sve puno vjecnih P&G fadera.
Nema bez dobrog pota.
Vecina ostalog na trzistu je bullshit po zvuk i traje nula prema ovima koji su vise nego lifetime.
Ma pisao sam o tome al nitko ne cita.


Objavio: Gašo
Datum objave: 10.lipanj.2017 u 19:36
Originalno postano od strane člana: Sten Sten napisao:

Originalno postano od strane člana: Edison Edison napisao:

Dorian je iznio svoje misljenje. Malo je problematican onaj dio "sazvace, pojede i ispljune za dorucak". Meni to nije za suspenziju, adminu je. Sve OK, on upravlja forumom. No i stenov odgovor tipa bajke za DIY podforum je malo uvredljiv za DIY-ere. Nema ih puno ovdje, meni ne smeta ...
Koliko sam ja shvatio, Dorian je dobio ban ne zbog navedene rečenice, nego zbog "uletavanja s DIY usporedbama". To je odavno trebalo sankcionirati, tu se slažem s Amigom, mada sam i sam to puno puta govorio. No, ne bih ponovo sad o tome.


 Što se tiče dijela "uvredljivosti za DIY-ere"...
 Tokom godina sam nekoliko puta pozivao DIY-ere, koji tvrde da za "3x ... 5x manje novaca" mogu napraviti nešto stvarno dobro, da mi slobodno pošalju to na slušanje, i ako je to stvarno tako, imat će kupca. Uglavnom, nije se nitko javio.

 Evo, mogu ponoviti ... svatko tko ima doma napravljen preamp, potpuno funkcionalan i završen (sve, zajedno sa kućištem), tehnički besprijekorno ispravan, i misli da svira vrhunski, ili u najmanju ruku bolje od ičeg ovdje navedenog, a ne košta više od 5-6k kuna (ovisno ima li daljinski ili ne) ... ja sam potencijalni kupac. Naravno, proba je obavezna i to u trajanju od minimalno tjedan dana. Max. 2 tj.

 Bilo bi mi stvarno drago da netko nešto ponudi. I da se pokaže odličnim. Ja riješim "pitanje preampa", a netko stavi pinku u džep. Svi sretni i zadovoljni. Tek tada se može reći da pričam gluposti i da se netko s razlogom našao uvrijeđen. Javna isprika s moje strane će uslijediti. Mislim da je ponuda fer.
Ja cu ti opet odgovoriti, kao sto smo se dopisivali preko PM, nisi u poziciji da dajes uvjete, pogotovo ako zelis proci jeftinije a imat top zvuk.
Na radis ti uslugu ostalima, nego ostali tebi da imas vrh zvuk za manje novaca.
Dao sam ti sasvim dobru ponudu i uvjete, al ti po svom, pa plati 40k, nije me briga. Ima razminijih ljudi bez natezanja, koji su spremni dat i financijski input prije kraja i cekati par mjeseci.


Objavio: Sten
Datum objave: 10.lipanj.2017 u 20:23
Gašo, ajde budi fer, pa kad već nalaziš za shodno da ovo mora biti u temi, barem reci koliklo košta taj tvoj preamp. Ja to nisam saznao nakon 3 upita. Sve nešto unaokolo. To nije bila ponuda.


Objavio: Dubs
Datum objave: 10.lipanj.2017 u 20:57
Malo me strah pisati u ovoj temi

Ali zar nije najbolje pretpojacalo ono kojeg nema?

40 000 kn za komponentu koje ne bi trebalo ni biti u idealnom sistemu je.......bar meni, ludilo.

Radije traziti bolje pojacalo s dovoljno ulaza, zvalo se ono "power" ili "integrirano"
-------------
Right here, right now


Objavio: goran st
Datum objave: 10.lipanj.2017 u 21:22
Meni je najjače ono ,trazim predpojačalo od 40K kn ali ubiti tražim SH do 20 ili DIY od 5-6Kkn koji mora "pomesti" i ono novo od 40 i SH od 20Kkn.haha
I na kraju pasiva sve pomela,hahahah,never ending story :D


-------------
MNK-VOLE GRADELE SPLIT 2007

Objavio: tatamata
Datum objave: 10.lipanj.2017 u 21:36
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

  top Audio note uređaji,

mislio sam da Audio note koriste ovo:

što je ustvari ovo:
-------------
prava hifa svijetli u mraku.


Objavio: George
Datum objave: 10.lipanj.2017 u 22:32
- Moje pretpojačalo originalno 1990.g koštalo 2000+ Maraka.
- kao i sve, tako bi i pretpojačalo koštalo danas 2000+ eura, samom pretvorbom novaca.
- gledajući poskupljenje audia od 1990 do danas (bar duplo), moje pretpojačalo košta ekvivalenta 4 000 Eur.
- i nakon modifikacije koja ga je digla u klasu više, trebalo bi koštati 8 000 eur zvukovnog ekvivalenta.

Pojačalo se nalazi u istom Selu gdje i Sten živi pa neka proba i nek se javi da vidi što to je.
Objavio: amigo
Datum objave: 10.lipanj.2017 u 22:39
@ Edison: 6 doajena i 5 newbija? Mislim da bi poznavatelja i onih koji nešto žele naučiti bilo mnogo više.
Sada imamo oko 6 (kvazi)doajena, oko kojih se mota nekoliko ljudi, od kojih polovicu ne interesira HiFi, a od kojih polovicu HiFi ozbiljno iritira.

-------------
     http://www.audiofil.net/gal_news_item.asp?NewsID=147 - Moj HiFi


Objavio: Gašo
Datum objave: 10.lipanj.2017 u 22:40
Originalno postano od strane člana: Sten Sten napisao:

Gašo, ajde budi fer, pa kad već nalaziš za shodno da ovo mora biti u temi, barem reci koliklo košta taj tvoj preamp. Ja to nisam saznao nakon 3 upita. Sve nešto unaokolo. To nije bila ponuda.
Evo, koliko košta, koliko košta....nisi ga htio ni poslusati. Ne kosta ni bizu 40 keki. Nevazno sad koliko kosta jer o tome ne zelim razgovarati posto nije doslo ni do testnog slusanja zato jer ti meni nalazes svoje uvjete.
Jel prvo bitno kako zvuci ili koliko košta?
Ne mislim udovoljavati hirovima.


Objavio: Edison
Datum objave: 10.lipanj.2017 u 23:09
Originalno postano od strane člana: amigo amigo napisao:

@ Edison: 6 doajena i 5 newbija? Mislim da bi poznavatelja i onih koji nešto žele naučiti bilo mnogo više.
Sada imamo oko 6 (kvazi)doajena, oko kojih se mota nekoliko ljudi, od kojih polovicu ne interesira HiFi, a od kojih polovicu HiFi ozbiljno iritira.


OK, ovo sad ocito ne valja pa probajte uvesti ta stroza i "pravovjerna" pravila. Onda ce biti bolje.
A koliko ce ucesnika biti i kojih, to cete brzo saznati...

Forum zavisi od onih koji pisu, a oni ce doci i pisati ako se na forumu budu osjecali, ajmo reci, ugodno.
To je slicno kaficu u koji ljudi vole zalaziti da sretnu prijatelje i ljude slicna interesa. A uvedi osornog gazdu i mrzovoljne konobare pa ces vidjeti prometa...   obrva

 


Objavio: Sten
Datum objave: 10.lipanj.2017 u 23:36
Originalno postano od strane člana: Dubs Dubs napisao:

Malo me strah pisati u ovoj temi

Ali zar nije najbolje pretpojacalo ono kojeg nema?

40 000 kn za komponentu koje ne bi trebalo ni biti u idealnom sistemu je.......bar meni, ludilo.

Radije traziti bolje pojacalo s dovoljno ulaza, zvalo se ono "power" ili "integrirano"


Nisam baš skužio što želiš reći.

I zašto bi te bilo strah pisati? Ili bilo kog drugog? Dok god se postavljaju suvisla, promišljena pitanja, iskazuju isto takvi stavovi, uopće ne vidim problem da u ovoj temi pišu i oni koji su tek ušli u svijet hifija.Bit ionako nije u tome da se ima što skuplji sistem, nego da se ima ispravan pristup.


Objavio: Sten
Datum objave: 10.lipanj.2017 u 23:56
Originalno postano od strane člana: George George napisao:

...Pojačalo se nalazi u istom Selu gdje i Sten živi pa neka proba i nek se javi da vidi što to je.

Što se to bijeli u gori zelenoj? Jel je snijeg, il su labudovi? Da je snijeg već bi okopnio, da su labudovi već bi odletjeli... haha
 Je li (Kenwood ona neka starija pila, jel) na prodaju ili samo onako? Ako je samo onako, onda me ne bi zanimalo haha


Objavio: Sten
Datum objave: 10.lipanj.2017 u 23:59
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

... Jel prvo bitno kako zvuci ili koliko košta?
Ne mislim udovoljavati hirovima.
Ako ikada budeš imao svoju firmu, molim te, daj nekom drugom da ti radi u odjelu prodaje.


Objavio: alexatpos
Datum objave: 11.lipanj.2017 u 00:29
Originalno postano od strane člana: Sten Sten napisao:

Originalno postano od strane člana: Dubs Dubs napisao:

Malo me strah pisati u ovoj temi

Ali zar nije najbolje pretpojacalo ono kojeg nema?

40 000 kn za komponentu koje ne bi trebalo ni biti u idealnom sistemu je.......bar meni, ludilo.

Radije traziti bolje pojacalo s dovoljno ulaza, zvalo se ono "power" ili "integrirano"


Nisam baš skužio što želiš reći.

I zašto bi te bilo strah pisati? Ili bilo kog drugog? Dok god se postavljaju suvisla, promišljena pitanja, iskazuju isto takvi stavovi, uopće ne vidim problem da u ovoj temi pišu i oni koji su tek ušli u svijet hifija.Bit ionako nije u tome da se ima što skuplji sistem, nego da se ima ispravan pristup.

Mislim kako ova dva citata puno govore o situaciji na forumu.
Stenov je naizgled logican i svakome normalnom i dobronamjernom u potpunosti prihvatljiv.
Medjutim, problem je sto cemo malo teze definirati 'ispravan' pristup...

Onda recimo imamo Dubsov post. Njegov stav ili vjerovanje se cesto citira i spominje, no postoje i druga razmisljanja, prilicno suprotna, pa covjek napise kako ga je 'strah'...
Osobno, po mom iskustvu, preamp je jako bitan, sto bolji (vjerojatno i nazalost i skuplji pritom)

Tako je u x drugih primjera, od kabela, do tvikova, pa na kraju cijene i diy varijante, svuda su suprostavljena misljenja tvrdo ukopana i forum odavno ne pruza nekakav izvor informacija vec je poligon za suprostavljanje ega...
Opet, osobno, cesto se i meni cini kako je sudjelovanje besmisleno...
Bilo bi mi drago kada bi bilo vise tolerancije i vise iskrenih pisanja zasnovanih na vlastitom iskustvu
isprobavanja razlicite opreme i sistema, umjesto nepromjenljivih 'istina' 


Objavio: Gašo
Datum objave: 11.lipanj.2017 u 00:37
Originalno postano od strane člana: Sten Sten napisao:

Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

... Jel prvo bitno kako zvuci ili koliko košta?
Ne mislim udovoljavati hirovima.
Ako ikada budeš imao svoju firmu, molim te, daj nekom drugom da ti radi u odjelu prodaje.
Bez brige, sve ide po zaslugama.


Objavio: Sten
Datum objave: 11.lipanj.2017 u 00:41
Originalno postano od strane člana: alexatpos alexatpos napisao:

...problem je sto cemo malo teze definirati 'ispravan' pristup...
Pristup koji udovoljava prijevodu riječi HIFI. No, svi znamo kako idu i završavaju te teme, pa nema smisla započinjati još jednu ovdje.


Objavio: George
Datum objave: 11.lipanj.2017 u 15:45

 Je li (Kenwood ona neka starija pila, jel) na prodaju ili samo onako? Ako je samo onako, onda me ne bi zanimalo haha
[/QUOTE]


Da, naravno da je starija pila, tako sam i napisao. Moje nije na prodaju, dakle ne zanima te?
No, ljubazno te molim da odgovoriš zašto te taj/takav uređaj ne zanima? Kako znaš da to ne valja? 


Objavio: Sten
Datum objave: 11.lipanj.2017 u 23:03
 Tko je rekao da ne valja? Ne mogu reći ni da valja ni da ne valja, kad ga nisam slušao.
 A ne zanima me, jer nije na prodaju. Uzimam na slušanje samo ono što može odmah i ostati kod mene. Vrlo jednostavno, zapravo.


Objavio: amigo
Datum objave: 12.lipanj.2017 u 07:21
Originalno postano od strane člana: Edison Edison napisao:

Originalno postano od strane člana: amigo amigo napisao:

@ Edison: 6 doajena i 5 newbija? Mislim da bi poznavatelja i onih koji nešto žele naučiti bilo mnogo više.
Sada imamo oko 6 (kvazi)doajena, oko kojih se mota nekoliko ljudi, od kojih polovicu ne interesira HiFi, a od kojih polovicu HiFi ozbiljno iritira.


OK, ovo sad ocito ne valja pa probajte uvesti ta stroza i "pravovjerna" pravila. Onda ce biti bolje.
A koliko ce ucesnika biti i kojih, to cete brzo saznati...

Forum zavisi od onih koji pisu, a oni ce doci i pisati ako se na forumu budu osjecali, ajmo reci, ugodno.
To je slicno kaficu u koji ljudi vole zalaziti da sretnu prijatelje i ljude slicna interesa. A uvedi osornog gazdu i mrzovoljne konobare pa ces vidjeti prometa...   obrva

 
Razumijem ja tebe, ali imamo koncepcijske razlike. Pitanje treba li ovo biti forum za gotovo isključivo gubljenje vremena, ili forum o HiFi temama?
Dosad je većina rasprava o HIFIju neslavno završila, upravo iz razloga što imamo znatan broj članova koje HiFi u osnovi ne zanima, a dio njih ozbiljan pristup HiFi temama, naprosto iritira. Ali je zato mlaćenje prazne slame, chatanje na forumu, površno ćakulanje o bilo čemu i ničemu, za taj dio populacije izrazito dobrodošlo.
Po meni, dobro ako se to promijeni, može biti da se dio audiofila koji lurkaju i oni koji su se isključili, s vremenom uključe u forum. Ako i ne, barem nećemo gubiti vrijeme čitajući desetke stranica ispraznog chatanja i priča o ničemu.


-------------
     http://www.audiofil.net/gal_news_item.asp?NewsID=147 - Moj HiFi


Objavio: Edison
Datum objave: 12.lipanj.2017 u 13:08
Originalno postano od strane člana: amigo amigo napisao:

Razumijem ja tebe, ali imamo koncepcijske razlike. Pitanje treba li ovo biti forum za gotovo isključivo gubljenje vremena, ili forum o HiFi temama?
Dosad je većina rasprava o HIFIju neslavno završila, upravo iz razloga što imamo znatan broj članova koje HiFi u osnovi ne zanima, a dio njih ozbiljan pristup HiFi temama, naprosto iritira. Ali je zato mlaćenje prazne slame, chatanje na forumu, površno ćakulanje o bilo čemu i ničemu, za taj dio populacije izrazito dobrodošlo.
Po meni, dobro ako se to promijeni, može biti da se dio audiofila koji lurkaju i oni koji su se isključili, s vremenom uključe u forum. Ako i ne, barem nećemo gubiti vrijeme čitajući desetke stranica ispraznog chatanja i priča o ničemu.


Bitno je da se razumijemo, ne moramo imati ista razmisljanja.

Ti bi zelio nekakav "koncentrirani forum" o kojem bi se raspravljao iskljucivo o hi-fiju, i to samo na vrlo "ozbiljan" nacin. Ja mislim da takav forum ne bi opstao ni mjesec dana.

Velis da je dosad vecina tema o hi-fiju neslavno zavrsila. A kako bi drukcije mogla i zavrsiti? Hi-fi je hobi individualaca (s dosta cvrstim stavovima, opravdano ili ne) i tu tesko moze doci do koncenzusa, "slavnog dogovora" i zavrsetka.

Mozda je off-topica previse, ali bez njega nema ni foruma. Vecina zivota i tako nam prodje u nekom cekanju i off-topicu. Takav je zivot. Kad bi se koncentriralo sve znacajno sto covjek napravi tijekom cijelog zivota, vecini bi stalo u par dana.
   


Objavio: amigo
Datum objave: 12.lipanj.2017 u 14:55
Originalno postano od strane člana: Edison Edison napisao:

Originalno postano od strane člana: amigo amigo napisao:

Razumijem ja tebe, ali imamo koncepcijske razlike. Pitanje treba li ovo biti forum za gotovo isključivo gubljenje vremena, ili forum o HiFi temama?
Dosad je većina rasprava o HIFIju neslavno završila, upravo iz razloga što imamo znatan broj članova koje HiFi u osnovi ne zanima, a dio njih ozbiljan pristup HiFi temama, naprosto iritira. Ali je zato mlaćenje prazne slame, chatanje na forumu, površno ćakulanje o bilo čemu i ničemu, za taj dio populacije izrazito dobrodošlo.
Po meni, dobro ako se to promijeni, može biti da se dio audiofila koji lurkaju i oni koji su se isključili, s vremenom uključe u forum. Ako i ne, barem nećemo gubiti vrijeme čitajući desetke stranica ispraznog chatanja i priča o ničemu.


Bitno je da se razumijemo, ne moramo imati ista razmisljanja.

Ti bi zelio nekakav "koncentrirani forum" o kojem bi se raspravljao iskljucivo o hi-fiju, i to samo na vrlo "ozbiljan" nacin. Ja mislim da takav forum ne bi opstao ni mjesec dana.

Velis da je dosad vecina tema o hi-fiju neslavno zavrsila. A kako bi drukcije mogla i zavrsiti? Hi-fi je hobi individualaca (s dosta cvrstim stavovima, opravdano ili ne) i tu tesko moze doci do koncenzusa, "slavnog dogovora" i zavrsetka.

Mozda je off-topica previse, ali bez njega nema ni foruma. Vecina zivota i tako nam prodje u nekom cekanju i off-topicu. Takav je zivot. Kad bi se koncentriralo sve znacajno sto covjek napravi tijekom cijelog zivota, vecini bi stalo u par dana.
   
Pa nije ovo jedini HiFi forum u svijetu. Pročitaj malo kako se komunicira na HiFi forumima u SAD-u, u Velikoj britaniji... Na većini tih foruma nema chatanja, nema offtopičarenja, nema anti-hifi ispada. Možda se ponekad toleriraju granični slučajevi.

Razumijem da je tamo HiFi populacija daleko brojnija pa ima više ozbiljnih tema i postova, ali kod nas je tako kako je, baš zato što velika većina audiofila (više) nije na forumu. Da se forum od početka postavio ozbiljno, siguran sam da bi imao stotinjak vrsnih audiofila iz HR i još mnogo sa slovenskog, srpskog, BiH i crnogorskog govornog područja. A onda ne bi nedostajalo kvalitetnih aktivnosti. Smatram da nikad nije kasno i ako admin ustraje, da će biti više HiFi kapitalaca.

Ne znam kako ne vidiš da se ovdje svaka audiofilska tema minira od strane sudionika koji u tome nisu u stanju sudjelovati, a niti ne žele učiti.


-------------
     http://www.audiofil.net/gal_news_item.asp?NewsID=147 - Moj HiFi


Objavio: Zoran
Datum objave: 12.lipanj.2017 u 22:32
Nisam nesto aktivan ali citam redovito
Ima puno istine u ovome sta pise amigo

Ne znam kako ne vidiš da se ovdje svaka audiofilska tema minira od strane sudionika koji u tome nisu u stanju sudjelovati, a niti ne žele učiti.


-------------
Onkyo 650 + LG blu ray + MA B2 + Monster XP
Don't take life too seriously; you'll never get out of it alive.


Objavio: Dubs
Datum objave: 13.lipanj.2017 u 00:31
Zanimljivo kako se skepticizam/infidelizam pocetnika kod nekih smatra miniranjem,te osuduje i tretira ignoriranjem.

Oni koji se tako ponasaju nisu doajeni audia, vec primabalerine na egotripu s teskim OCDom.

Istinski zaljubljenik u audio ce dobronamjerno i bez potcjenjivanja objasniti sto,kako,zasto i gdje ima utjecaja na zvuk - hvala Bogu, pa takvih ljudi na forumu itekako ima.

Ljubav spram glazbe se lako oblikuje i bez pomoci drugih dok shvacanje kvalitetne reprodukcije zahtjeva (poprilicno) love da se uopce dode do uredaja koji su to sposobni i znanja da se takvi uredaji pronadu u šumi precijenjene aparature i  prodaje preskupe magle.

Pocetnik krece s malo znanja i nema pojma ni o cemu. Vjeruje reklamama i nekim svojim stecenim neznanjem. Govorim o sebi,da ne bude zabune,a nisam bas potpuni pocetnik bio ni prije 20ak godina, stovise i onda sam zivio s glazbom - mediji i njezina "ugodna" (shvatite to kako hocete, meni to znaci da mi je ugodno slusati) reprodukcija su mi uvijek bili bitan dio zivota.

Pocetnik neke stvari ne vidi,tj ne cuje sto i nije cudo jer sa aparaturom koju ima to i ne moze cuti. 
Pa naravno da ce ako je imalo iskren napisati da npr kod njega strujni kabel i uticnica nemaju nikakvog bitnog ako i ikakvog utjecaja na zvuk.

Da li je time pocetnik smrtno uvrijedio doajena koji je izbrojao xxxxx kuna na uticnice i kabele?
Ako je doajen uistinu sretan s tim kabelima i uticnicama,onda zna da nije pogrijesio i nema cim biti uvrijeden,vec ce prenijeti,ako to zeli,svoje iskustvo i trenutni stav spram toga.

Da li time pocetnik pise kontra hi-fia i zasluzuje ignoriranje, podsmijeh ili ban ?
Da uistinu ima nesto kontra hifia, ne bi potrosio sekunde svog zivota za registraciju i "piskaranje" s ljudima koji dijele slicne interese, toliko neshvatljive i cudne pravim neaudiofilima.

Koliko god egoisticne narcisoide i u stvarnosti izbjegavam , toliko ovdje volim citati realne ljude koji su se othrvali OCDu bilo koje vrste a koji se vesele svakom poslusanom CDu,kupljenoj staroj ploci,kazeti,popravljenom ili napravljenom uredaju, pogledanom filmu,i to podijele na forumu.
Onima koji se vesele promjenama koji ce neki novi uredaj donijeti u njihovom sistemu,bio on u slusaonici,dnevnom boravku,garazi ili vikendici.
To su bas oni koji ce realno sagledati i situaciju i dati nade pocetnicima da sa nekim dohvatljivim sredstvima UZIVAJU u glazbi.

To su oni koji ce dati prave upute odakle krenuti - od pojacala, zvucnika, izvora, medija. 
To su oni koji ce pravo napisati ako je nesto obicna magla i nebitno.

Zato me je i strah pisati u ovoj temi, jer moj citav (glavni) sistem iz potpisa ne vrijedi koliko ovo pretpojacalo,kojeg ne bi trebalo ni biti u idealnom sistemu. A ja u njemu uzivam makar nakon procitanog znam da niti jedna njegova komponenta nije vrijedna spomena jednog "dojaena".

Pa tko ce me uopce shvatiti ozbiljno,a  jos bih mogao nekog uvrijediti ako napisem sto stvarno mislim. To je uvijek rizik i problem.

Nadam se da nisam nikog uvrijedio jer mi to nije bila namjera. 

Poglavito isprika Stenu za OT u njegovoj temi, nadam se da ces naci ono sto trazis.-------------
Right here, right now


Objavio: Sten
Datum objave: 13.lipanj.2017 u 01:08
Rekao bih da imaš u nekoliko elemenata ponešto krivi pristup, ništa strašno u biti, ali nešto čega bi trebao biti svjestan ako te hifi uistinu zanima.
 Počevši od toga da za shvaćanje hifija treba prvo nabaviti opreme za "poprilično love". Ne treba. Shvaćanje treba doći prije nego se potroši puno love, i počinje sa najjeftinijim sistemom. Ono što treba da se "pohvataju konci", o čemu je uopće ta priča zvana hifi, jest - vrijeme. Ne postoji prečica, samo bavljenje i usput i učenje. Na ovaj ili onaj način.

 No, tema uistinu nije baš za to, iako može krenuti u raznim smjerovima.


Objavio: amigo
Datum objave: 13.lipanj.2017 u 08:35
@ Dubs: Dubs, jesi li ti to meni prišio egotrip s teškim OTC-om? ljut

Svejedno, hvala ti na postu, jer, ako si ti na takav način shvatio moje razmišljanje, onda su sigurno i neki drugi pa mi tvoj post daje priliku da to razjasnim.

Ne radi se o onima kojima se može objasniti, oni su itekako dobrodošli.

Radi se o onima koje HiFi ne zanima, ne žele učiti, destruktivni su i svaku ozbiljnu raspravu miniraju. Sve što je skuplje od nekog broja kuna proglašavaju prevarom. Negiraju evidentne razlike u zvuku, zato što im njihovo općenito znanje elektrotehnike kaže da tih pojava ne može biti, a ne žele se potruditi da to čuju, ili ne čuju itd. Otvoreno, ili manje otvoreno, ljude koji su nešto kupili, proglašavaju naivčinama i budalama, a one koji svjedoče da su nešto čuli, proglašavaju gotovo luđacima (finiji spominju placebo, a siroviji halucinacije).

Isto tako, kao što ti je rekao i Sten, ne radi se o novcima. Za sudjelovanje na forumu, nevažno je, ili bi trebalo biti, kakav netko ima setup i koliko on košta. Važno je razumjeti i prihvatiti koncept HiFija i međusobnom razmjenom spoznaja i iskustva, cijeli forum i sve sudionike, podizati na višu razinu.

Pri tome se ne moramo oko svega slagati. Ali treba raspravljati u dobroj vjeri, poštujući tuđa iznesena iskustva. Primjerice, dvoje ljudi je slušalo isti strujni kabel. Jedan napiše da je čuo razliku prema tvorničkom kabelu i eventualno je opiše, a drugi napiše da u svojem setupu nije čuo razliku. I jedno i drugo svjedočenje posve je legitimno i vrijedno poštovanja. Međutim, kad ovaj drugi ustvrdi da između strujnih kabela razlike nema, zato što je on u svojem setupu nije čuo, ili još gore, nije niti isprobao kabel, ali je siguran kako se strujni kabeli ne mogu čuti, onda imamo problem. Jer je drugi sudionik prvoga, ali i sve ostale koji su svjesni zvučne razlike, diskvalificirao kao audiofile i kao ljude. Jer, oni koji tvrde da se čuje, ili umišljaju, ili lažu. "Najbolje" su bile česte sljedeće tvrdnje: Kad spiskaš soma eura za drot, onda se moraš tješiti da se čuje razlika, iako se ne čuje.

S takvog foruma, kakav je bio dosad, na opisani način otjerani su mnogi HiFi znalci, a veliki broj lurka i ne želi se uključiti. Umjesto da imamo ljude od kojih svi možemo nešto naučiti, ostali su nam oni koji su destrukcijom stvorili parlaonicu na kojoj se može pisati o svemu, osim o HiFiju, jer se svaka ozbiljna rasprava o HiFiju, dočekuje na nož.

Još nešto, tvoja ključna teza je: "Da uistinu ima nesto kontra hifia, ne bi potrosio sekunde svog zivota za registraciju i "piskaranje" s ljudima koji dijele slicne interese, toliko neshvatljive i cudne pravim neaudiofilima." Motivacije su previše kompleksna stvar da bismo ih ovdje objašnjavali. Dovoljno je dugogodišnje iskustvo praćenja foruma iz kojeg je svakom jasno da ima određen broj ljudi na forumu za koje tvoja teza ne vrijedi.

Također, tvoje spominjanje vjere i nevjere, u HiFiju nema nekog smisla. U HiFiju su stvari dosta egzaktne i nema velikog prostora za vjerovanje. Ili se nešto čuje, ili se ne čuje. Ili je bolje, ili lošije. Kad se nešto sluša, gotovo uvijek svi sudionici se slože čuje li se razlika i što je bolje. Međutim, ovdje je problem što dio forumaša ne sluša, a želi punopravno sudjelovati u raspravama iznoseći ničim utemeljena mišljenja.

Ljudi se prilagođavaju situaciji. Da je forum vođen kako treba, većina ljudi koji su dosad djelovali destruktivno, lako bi se prilagodili. Možda bi tek nekolicina napustila forum. Zato vjerujem da nije kasno i da bi forum, uz kvalitetno vođenje, mogao postati respektabilan.


-------------
     http://www.audiofil.net/gal_news_item.asp?NewsID=147 - Moj HiFi


Objavio: Gašo
Datum objave: 13.lipanj.2017 u 12:47
Dobro, a sad bi bilo dobro da pricekamo Stena da nađe svoj idealni preamp, pa ako ga ikad pronađe, neka napiše nešto o njemu i svojem viđenju njegovih vrlina.


Objavio: Sten
Datum objave: 14.lipanj.2017 u 13:29
Originalno postano od strane člana: Sten Sten napisao:

... odustah ... od pokušaja da si nađem "pošteni" preamp.  Jer ispada da takvog već imam.   (iz prvog posta teme) mig
Tema ionako nije zamišljena u stilu "tražim preamp", već samo osobni dojam i zaključak nakon intenzivnog isprobavanja nekoliko prilično renomiranih uređaja.
 
Ako baš uleti nešto dobro, bio preamp, izlaz, player ... nema razlike, svi su u istom "statusu", za neku manju nadoplatu, naravno da ću unaprijediti sistem. Ali mislim da je sad to već, jako, jako teško za očekivati, zato postojeći sistem smatram postavom na duže vrijeme. I zato više ništa ne tražim aktivno.
 
Još ću se malo ozbiljnije pozabaviti strujašima, i to je otprilike to. Iako, na osnovu dosadašnjih iskustava, i tu bi mogli biti pomalo "čudni" rezultati. No, to je za neku drugu temu.


Objavio: Flikoman
Datum objave: 17.lipanj.2017 u 07:27
Sten, a jesi li probao ikada transformatorsku volume controlu? Npr Music First Audio.

https://mfaudio.co.uk/preamplifiers/" rel="nofollow - https://mfaudio.co.uk/preamplifiers/


Objavio: tatamata
Datum objave: 17.lipanj.2017 u 08:23
http://www.atelier13-usa.com/audio-zone" rel="nofollow - audio zone pre t1   -  pasiva sa Stevens & Bilington trafoima

http://www.6moons.com/audioreviews/audiozone4/pretone.html" rel="nofollow - neki od reviewjua

http://www.usaudiomart.com/details/649270634-audio-zone-pre-t1/" rel="nofollow - gdje kupiti

-------------
prava hifa svijetli u mraku.


Objavio: Sten
Datum objave: 17.lipanj.2017 u 09:59
  Jesam, Antique Sound LAb, ne sjećam se više modela. I nije se pokazao baš nešto. Lošije od ondašnje pasive, zvuk izgubio na brzini, te posljedično postao topliji. Jednostavno, lagano zagušen, (pre)ugodan. A tako nešto sam pročitao za više trafo-pasiva.
 A Music First neću sigurno probati. Ne zato jer je loš, nego zato što koristi pot sa 24 položaja. Ispod 50-ak uopće ne razmišljam, ako je već neka vrst step-a. Plus, nema daljinski, što je gotovo isto toliko bitno.


Objavio: Apparatus
Datum objave: 17.lipanj.2017 u 11:37
Stenli, opusti se i uživaj. I nemoj se više ni truditi. Za pare koje bi ti dao za preamp, preampa za tebe... nema.
smijeh


-------------
dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura


Objavio: parabolis
Datum objave: 29.lipanj.2017 u 14:03
Evo da i ja iznesem svoje skromno iskustvo u vezi preampa.
Snagas MEridian 105, koristim trenutno pasivu koja ima selektor ulaza i Alps blue pot, zvuk koji mi se svidja i koji me zadovoljava. U medjuvremenu sam testirao dva Adcom-a preampa i integralca Linn Majika I koji je radio isto kao preamp.....sound sa ovim preampima je bio bez ataka, za nijansu utisan, razvodnjen, da ne idem u sitna crevca sa opisima, uglavnom to nije to.
PAsiva je ostala, ali sam u medjuvremenu na pasivi zamenio ozicenje, izbacio bakarnu zicu, ubaci OFC bakar posrebreni, i tu sam dobio na cistoci i detaljima - za mene dovoljno.
Ono sto sam naucio u ovom mom slucaje snagas - preamp, je da  u ovom trenutnom setapu sistema preamp treba da bude izuzetno kvalitetan da bi pruzio adekvatnu zvucnu informaciju.
PAsiva me je kostala celih 20 eura / second hand, plus 10 e posrebrena zica, gde ces manje love za dobar sound.
Naravno da necu ostati na pasivi, kad kapne neka lova  i dalje cu traziti dobar i adkvatan preamp ....


Objavio: Sten
Datum objave: 29.lipanj.2017 u 17:58
I ja sam tako mislio prije skoro 20 godina. U međuvremenu sam imao nešto aktivnih preampova, ali pasiva je ostala. Nabavio vrhunski pot, spakirao u fora kutijicu, i praktično (nakon opsežnije potrage, dijelom opisane u ovoj temi) zaboravio na preamp.
 Čudni su putevi audiofilski.

 


Objavio: parabolis
Datum objave: 29.lipanj.2017 u 21:09
Najbitnije je konstantno istrazivati, jedino tako mozes nesto da naucis , i sto se tice sa tehnicke - strucne strane, a i sto se tice samog iskustva u slusanju, tj ispitivanju i trazenju nekog svog idealnog setapa hi f isistema.
Ovde nema nekog univerzalnog znanja, svako ima svoju sobu, svoj sistem, svoju kolekciju cd-ploca-flacova, svoj par usiju.
Najb
Najbitnije je uzivati, opusteno caskati na forumu i druziti se.....

Parabolicni pooozdrauuuu!!!!!

:-)


-------------
Grundig cd 35,Philips cd104,Sugden A48 III, Meridian 562V, Quad 405/2 / preamp Attila audio sa ecc83 lampama, Kef 103.4


Objavio: Gašo
Datum objave: 30.lipanj.2017 u 09:42
Da, sto se percepcije tice, prilicno autisticna situacija


Objavio: parabolis
Datum objave: 30.lipanj.2017 u 10:48
Moram priznati da ne razumem bas vas odgovor.

-------------
Grundig cd 35,Philips cd104,Sugden A48 III, Meridian 562V, Quad 405/2 / preamp Attila audio sa ecc83 lampama, Kef 103.4


Objavio: Gašo
Datum objave: 30.lipanj.2017 u 19:31
Pa svatko ima sve svoje, cuje na svoj nacin...

To je tako.Ispiši stranicu | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.10 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2017 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net