Hi-Fi

pretraga  


Kimber Kable - Timbre - Audiofil - feel the sound - Interkonekcijski kabel

Kimber Kable - Timbre


Ray Kimber je sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća radio u kompaniji koja se bavila ozvučenjem i rasvjetom. Dok je radio često puta je znao primijetiti veliku količinu brujanja i škljocanja koja se javljala u zvučnom sustavu. Ondašnji rasvjetni sustavi su se ponašali poput kakve velike antene, pa su tako primali i disperzirali raznolike smetnje. Kako bi riješio taj problem, odlučno je krenuo u razvoj kabela koji bi svojom konstrukcijom poboljšao kvalitetu zvuka i neutralizirao problematične nedostatke. Tako je Ray Kimber 1979. godine okupio ekipu entuzijasta, te krenuo u proizvodnju kabela koji će omogućiti prijenos audio signala sa što manjim gubicima i sa što većom rezolucijom. Prvi modeli koji su ugledali svjetlo dana bili su zvučnički (4PR) i interkonekcijski (PBJ) kabeli. Nakon toga je razvojni put postao mnogo lakši, pa su se nizali sve jači i napredniji modeli. Danas ime Kimber Kable predstavlja respektabilnu audio kompaniju, a priznato je i u audiofilskom svijetu.

Izrada kabela
Audiokabeli pripadaju grupaciji vrlo složenih proizvoda. Da bi ti kabeli što kvalitetnije prenijeli audio signal moraju sadržavati u sebi što skladniji sklop različih osobina poput otpora, kapacitivnosti i induktivnosti. Želi li se ostvariti što bolji rezultat na tom polju, neophodno je vršiti sustavna istraživanja, kako u području obrade sirovina, tako i u području tehnologije strojne obrade. Ukoliko se želi krenuti u projektiranje, a potom u proizvodnju, potrebno je jako dobro upoznati specifične industrijske standarde, inače, u protivnom, prisustvo na tržištu neće biti moguće. Osim obvezatne čistoće bakra koji služi kao vodič (oznaka za čistoću je 99999), nužno je koristiti strojeve visoke preciznosti namijenjene provlačenju/poliranju vodiča, te mikropletarice za što kvalitetniji međusobni oplet (po mogućnosti s planetarnim ustrojem). Vrlo bitni materijali u proizvodnji kabela su - poliuretan, PVC, guma i teflon.

Opis
Interkonekcijski kabel Timbre predstavlja unaprijeđenu verziju poznatoga modela PBJ. Timbre također koristi vodič visoke čistoće, dok je za zaštitu vodiča upotrijebljen prozirni Teflon. Na krajevima kabela nalaze se visokokvalitetni Ultraplate Blk konektori, a moguće ga je nabaviti i u kombinaciji s još dva tipa konektora - WBT-0147 i XLR Type. Njegove tehničke specifikacije izgledaju ovako:

Cp-62.1 pF
Ls-0.493 µH
Rdc-0.057 ?
Xt-0.065?

Prezentacija zvuka
Budući da je Kimber KS 1010 donedavna vodio glavnu riječ u mojem sustavu, dobro sam znao što mogu očekivati od novog modela. Nakon podužeg razmišljanja kabel sam priključio na cijevno fono pretpojačalo. I mogu slobodno reći da nisam pogriješio. Preslušavajući razne naslove soul, a nakon toga i blues glazbe, vrlo brzo sam uvidio prezentaciju čitavog mnoštva bitnih segmenata koji su svojom pojavom plijenili moju pozornost - transparentnost, precizno definirana pozornica, čvrst i voluminozan bas, te lepršavo srednjetonsko područje. Prezentaciji prostornih dimenzija teško da sam mogao naći bilo kakvu zamjerku. Akustičnu gitaru Erica Claptona doživio sam u cijelosti upotrebom Timbre kabela, uz prisustvo toliko potrebne preciznosti i dubine. Malo je interkonekcijskih kabela na svijetu koji mogu kvalitetno iznijeti zvuk akustičnih instrumenata, a da se njihova cijena pritom ne nađe u domeni neprihvatljivosti. Kako sam mjenjao glazbene žanrove, tako su na površinu isplivavali mnogi detalji. Njihovo mnoštvo nije zamaralo, već naprotiv, odmaralo. U odnosu na PBJ, Timbre zvuči mnogo koherentnije, a u visokima i mnogo uglađenije. Tijekom slušanja dinamički naglašenijeg i zvukovno slojevitijeg materijala slušatelj će teško odoljeti da svoje tijelo ne prebaci iz stanja mirovanja u plesnu formu.

Zaključak
Kako odabrati pravi kabel? Na takvo pitanje je teško odgovoriti budući da svaki model nosi nešto svoje. Zvuk Timbra se može opisati svijetlim, otvorenim, koherentnim i s naglaskom na uglađeni visokotonski spektar. Smatram da bi njegova primjena bila optimalna u sustavima kojima nedostaje životnosti, detalja i preciznosti. Svojom estetikom Timbre strašno podsjeća na svoju skuplju braću (Silver streak, KCAG). Tvrtka Kimber je ovim modelom dodatno upotpunila svoj program, te tako bacila rukavicu konkurenciji. Audiofili koji žele oplemeniti svoj sustav neka isprobaju navedeni model (ako im to distributer omogući).Testni sustav
Pojačala: Vincent SV-238, Vecteur I-6.2, Parasound PHP-850
Izvor zvuka: Adcom GCD 750, Classe CDP.3
Zvučnički kabeli: VDH CS 122, VDH The Royal Jade HybridINFO BOX

Proizvođač: Kimber Kable
Model: Timbre
Cijena: 650.00 KN
Dužina: 1 M
OCJENA
Izrada: 90%

Performanse: 90%

Cijena / kvaliteta: 90%

Ukupno: 90%


pozitivno
čistoća reprodukcije, transparentnost muzikalnost
moglo bi bolje
mali nedostatak finoće u niskotonskom pojasu

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Sanyo Plus C55 preamp
Forum: Uradi sam
- moj waf full range dipol prototip, zovem ga w
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB
Forum: Uradi sam
- SB Acoustics mini čvarak
Forum: Uradi sam
- Izada maske za zvuničke kutije
Forum: CD i ostali mediji
- O dobrom zvuku - nova knjiga o hifi
Forum: Audio komponente
- Combo internet radio aktivni zvučnici
Forum: Audio komponente
- Neobavezne slušalice ;)

UPRAVO SE ČITA


Pathos Classic ONE MKIII
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Zoran Botić
Audio Video Show - Zagreb 2006
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Mario Horvatić
Pulse 16.1 DAC
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Digitalno analogni konverter
napisao: Dražen Kokanović
Triangle Comete ES 25eme Anniversaire
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
Audiolab 8000Q & 8000P
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Pojačalo i Pretpojačalo
napisao: Daniel Modrić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu