Hi-Fi

pretraga  


NAD 375 BEE - Audiofil - feel the sound - Integrirano pojačalo

NAD 375 BEE

Čvrsta ruka meka dodira


Stereo se, kažu, vraća… Kud' je bio otišao i je li uopće, teško je reći. Nama, audiofiima, ništa se, po pitanju valjanosti i zanimljivosti sterea kao oblika reprodukcije glazbe, nije promijenilo otkako smo u taj medij ušli i posvetili mu svoju pozornost, vrijeme, novac…
Međutim, kratkoročno gledajući, moguće je da je u vrijeme buma kućnog kina stereo bio malo zapostavljen i da su oni koju su ti tih par godina kupovali svoj prvi audiosustav, kupili kućno kino, a ne stereo sustav. Broj onih koji su se sasvim okrenuli kućnom kinu, ipak je vrlo malen. Jer i ogromna većina onih koji su kupili kućno kino, uglavnom su ga koristili kao stereo sustav za svakodnevnu reprodukciju glazbe.
Ipak, izgleda da je taj kratkoročni pad zanimanja za čisto stereo audiodustave, natjerao proizvođače koji su svoje ime i prepoznatljivost stekli upravo proizvodnjom stereo sustava, da ulože više napora i da, ne podižući cijene u nebo, značajno unaprijede uređaje namijenjene isključivo kvalitetnoj reprodukciji stereo zapisa. I nakon nekoliko odličnih kritika stereo uređaja (poglavito integriranih pojačala koji su i bili najugroženiji pojavom višekanalnih receivera za kućno kino) u relevantnim audiotiskovinama diljem svijeta, zanimanje za takve uređaje počelo je strmoglavo rasti. I to se onda uobličilo u frazu o "povratku sterea"…

Dostupna kvaliteta
NAD je jedna od tvrtki koje su od samog početka, prije gotovo 40 godina, bile okrenute proizvodnji zvukovno kvalitetnih i cijenom dostupnih stereo uređaja. Jesu, i oni su u doba ekspanzije kućnog kina ušli u te vode, ali nikada nisu zanemarili stereo. Pa iako se i oni, na kresti spomenute fraze, danas hvale kako su ponovno u proizvodnju vratili kvalitetne stereo uređaje, iz tzv. klasične serije, ne radi se ni o kakvom povratku. Radi se jednostavno o nastavku onoga u čemu su dobri, prepoznatljivi i cijenjeni. No, radi se, između ostaloga, i o nastojanju da se kapitaliziraju ulaganja, ali i povoljne kritike koja je dobila NAD-ova do sada najbolja, Masters serija uređaja, iz koje su, tijekom razvoja proizvodnje uređaja tzv. klasične serije, crpljena većina iskustava i korištena glavnina tehnologije.
Očiti plod takvog pristupa je i integrirano pojačalo C 375BEE. Iako je korijenima čvrsto vezan za poznato NAD-ovo integrirano pojačalo C 355BEE, tehnologijom, izradom pa svakako i izgledom, puno je bliže i srodnije M3 integriranom pojačalu iz Masters serije. Jedna od njegovih značajnih funkcionalnih osobina - koja nužno, barem ne izravno, na mora utjecati na kvaliteti zvuka - je Buliding Block koncept. Radi se, zapravo, o modularnom ustroju koji omogućava korisniku naknadnu nadogradnju pojačala, ugradnjom, recimo, fono stupnja (PP375) ili DAC-a. Ono što će se sigurno odraziti na kvalitetu zvuka jest pozornost prema detaljima u izradi, kao što je čvrsta čelična oplata i kruti postroj, vrlo ozbiljno riješen napajački sklop ili visokokvalitetni bakreni zvučnički priključci koji značajno smanjuju ponekad i apsurdnu količinu struje koja se javlja na klasičnim pozlaćenim zvučničkim priključcima. U elemente koji će nedvojbeno pridonijeti kvaliteti reproduciranog zvuka mogu se ubrojiti i inovativna i patentirana rješenja Bjorna Erika Edvardsena, konstruktora koji je obilježio NAD-ovu epohu, kao što su Distortion Canceling Circuit ili BEE Clamp u napajačkom sklopu. Isti će, pozitivni, učinak na zvuk imati poboljšani sklop tonskih kontrola, osmišljenije riješena tiskana ploča zahvaljujući kojima su smanjena izobličenja i šum
Same tonske kontrole se u audiofilskim sustavima smatraju (ne nužnim) zlom. Međutim, u NAD-u tvrde da kad se dobro dizajniranu i pomno ustroje, tonske kontrole mogu biti vrlo učinkovit alat za poboljšanje ukupne kvalitete zvuka, pritom mu ni na koji način ne šteteći. Naime, kažu, tonske kontrole na C 375BEE pojačalu ne djeluju na ekstreme spektra već samo srednjotonsko područje. No, ako je to nekomu prepreka za prihvat ovog pojačala, neka znaju da je sve tonske kontrole na njemu moguće zaobići jednostavnim pritiskom jedne tipke.
Kao što je to i u većini NAD-ovih pojačala već gotovo dva desetljeća, i u ovom je Soft Clipping sustav koji značajno smjenjuje opasnost od pregaranja visokotonaca u slučaju da se poječelo dulje koristi na prilično visokoj razini glasnoće.
Nešto novijeg datuma je NAD-ova patentirana topologija sklopovlja nazvana PowerDrive, koja se danas koristi diljem NAD-ova proizvodnog programa. O njoj treba reći nešto više. PowerDrive omogućava NAD-ovim pojačalima maksimalno kvalitetan rad u gotovo svim radnim uvjetima i postavama, bez obzira s kakvim zvučničkim sustavom bila spregnuta. Sklop automatski prepoznaje impedancijsku karakteristiku zvučničkog sustava i prema njoj podešava napajački sklop pojačala, omogućavajući mu tako da bez problema slijedi dinamiku glazbenog djela, čak i kad se radi o za pogonjenje nezgodnim zvučničkim sustavima. Tako smo u jednom, cijenom dostupnom, pojačalu dobili visoku dinamičku snagu i mogućnost pogonjenja niskoimpedencijskih zvučničkih sustava. A to nije tako čest slučaj ni kod puno skupljih pojačala.
Da bi sve to bilo moguće, nužno je i da izlazni stupanj pojačala bude dovoljno snažan kako bi mogao munjevito reagirati na vršne trenutke u glazbi, bez opasnosti od izobličenja ili potrebe uključivanje zaštitnog sklopovlja. U NAD-u tvrde da C375BEE pojačalo ima 4 x veći potencijal snage od bilo kojeg drugog pojačala te cijene. Koliko je to točno nije moguće provjeriti, ali četiri para 220 W izlaznih tranzistora zaista nismo sreli ni u jednom pojačalu te cijene koje smo do sada testirali.
Da bi pojačalo čim manje izobličavalo i šumom opterećivalo zvuk, u NAD-u tijekom mjerenja koriste FDP (Full Disclosure Power), iznimno stroge mjerne kriterije . FDP specificira izobličenja pod najekstremnijim uvjetima niskoimpedancijskog opterećenja i frekvencijskog raspona (4 ohma/20 Hz - 20 kHz), a ne na 1 kHz/8 ohma kako se to uglavnom čini. Zato tihoćom rada i gotovo neizobličenim zvukom ovo pojačalo nadmašuje i puno skuplja pojačala. Poglavito ona integrirana, inherentno šumnija od pojačala snage. Po istom FDP načelu NAD specificira i snagu, koristeći se vrlo čestim, i ne baš spram širokog sloja konzumenata poštenim, načinom iskazivanja snage pod najtolerantnijim uvjetima. U NAD-u čine sasvim obratno i snagu prikazuju pod najekstremnijim uvjetima korištenja. A to puno zornije dočarava kako će pojačalo raditi u stvarnom svijetu, a ne šminku sa stanica prospekata ili časopisa.
Svima koji se bar malo razumiju u kvalitetnu reprodukciju zvuka sasvim je jasno da šum i izobličenja narušavaju sklad i autentičnost kvalitetno snimljenog glazbenog zapisa, uništavaju mu fine detalje, iskrivljuju prostornu sliku i oduzimaju ambijentalnost, zamjenjujući te bitne izvedbene parametre neglazbenim artefaktima. Preko 35 godine u NAD-u se bore da izobličenja i šumnost svojih uređaja svedu na najmanju moguću mjeru. Zato se i mogu podičiti da i u najrigoroznijim mjerenjima njihovi uređaja, a tako i ovo pojačalo, bilježe i do 10 dB manji šum od suparničkih. A upućeni znaju da 10 dB znači 100 puta! To pak se jasno čuje u prezentaciji dinamika glazbenog predloška, poglavito u mikrodinamičkim nijansama, presudnima da bi se stekao dojam stvarnog nazočenja živoj glazbenoj izvedbi.
U NAD-u specifikacijama ne robuju niti im se klanjaju. Tehnički parametri jednostavno moraju biti zadovoljeni da bi uređaj mogao kvalitetno raditi. Ono čemu su njihovi stručnjaci potpuno posvećeni to je zvukovna prosudba dometa svakog pojedinog uređaja. Tek nakon dugotrajnih kritičkih slušanja i dotjerivanja tehničkih parametara prema rezultatima slušnih opita, uređaj je spreman ući u proizvodni postupak.

Široka namjena i primjena
Osim tehnički i zvukovno čim bliže savršenima, u NAD-u svoje uređaja nastoje učiniti i uporabno čim fleksibilnijima. Tako C375 pojačalo ima sedam linijskih priključaka, među kojima i dva tape ulazno/izlazna za jednostavno presnimavanje, a tu su i dva izlazna priključka iz pretpojačala koji omogućava laku nadogradnju sustava. Prvi ima i kontrolu izlaznog napona iz pretpojačala što omogućava usklađivanje s ulaznim osjetljivošću pojačala snage odnosno zvučničkog sustava. Drugi izlazni priključak iz pretpojačala namijenjen je povezivanju sa subwooferom, što je danas vrlo popularno. Naravno, kao i mnoga Prijašnja NAD-va pojačala i ovo je moguće premostiti i koristiti kao mono pojačalo i, uz dodatak C 275BEE pojačala snage, dobiti jedan od najmoćnijih kućnih audiosustava po toj cijeni, snage do 400 W po kanalu!
To je moguće i zahvaljujući odlično riješenom napajačkom sklopu s toroidalnim Holmgren mrežnim transformatorom, kao i potpuno diskretno strujnom izlaznom stupnju pojačala. Tomu ništa manje ne pridonose ni naponski stupnjevi u A klasi, korišteni i u pojačalu snage i u pretpojačalu.
Mlađi korisnici, ali ne samo oni, obradovat će se priključku za MP3 player na prednjoj ploči. Ali i malo požaliti što nema USB priključka…
Za uključivanje/isključivanje cijelog NAD-ovog sustava tu je 12 V trigger sustav, a pored njega i IC ulazni/izlazni priključak na stražnjoj strani pojačala. Naravno, pojačalom je moguće i daljinski upravljati putem NAD SR 8 upravljača, ergonomski oblikovanog, s velikim raznobojnim tipkama koje omogućavaju lako snaležanja i uporabu. SR 8 upravljačem moguće je upravljati i drugim NAD-ovim kompatibilnm uređajima.

Točno, moćno i sočno
150 W po kanalu nedvojbeno je ključna osobina ovog pojačala, koja, zajedno sa sposobnošću pojačala da pouzdano radi na niskim impedancijma u cijelosti određuje njegovu općenitu zvukovnu karakteristiku. Nju je moguće opisati trima riječima - točnost, moćnost i sočnost. Našle su se tako na okupu dvije nerijetko teško spojive osobine - točnost i sočnost. Točnost zvuka je osobina koja nerijetko pleše na granici s analitičnošću i preizraženom suhoćom, čineći zvuk mirnim i urednim, ali ne svaki put i uvijek, poglavito ne nakon duljeg slušanja, dovoljno privlačnim i poticajnim. S druge strane, sočnost zvuka graniči s izraženim zadebljanjima, pa i nepreciznostima, u bas području, ali i dobrom dijelu donjeg srednjotonskog, reflektirajući se i na gornje dijelove spektra i maskirajući ih svojom masivn0sšću. Ta osobina nerijetko polučuje dobru slušateljsku recepciju tijekom inicijalnih slušanja, ali na dulje staze djeluje zamorno i odbojno. Međutim, C 375BEE pojačalo obje ove osobne iskazuje vrlo precizno i što je najbitnije, s mjerom, ne favorizirajući ni jednu niti jednu pretpostavlja drugoj. Zato je zvuk u cjelini pun i dobro ugođen, istovremeno bivajući otvorenim, okretnim i poletnim. A to ga čini izrazito ujednačenim i vrlo privlačnim za slušanje.
Velika snaga i impedancijska karakteristika omogućavaju pojačalo suvereno vladanje gotovo svim zvučničkim sustavima s kojima će vjerojatno biti spregnuto, a to jasno upućuje na zaključak da će dinamiku glazbenog djela iznositi točno, precizno i suvereno. Tako je i bilo. Ma što se reproduciralo, pa čak i na visokim razinama glasnoće, zvučalo je uzbudljivo. Skokovi i padovi odigravali su se munjevito, bez usporavanja ili oklijevanja, a prijelazi na mikro skali zvučali su profinjeno i nenametljivo.
Kad većina relevantnih parametara "štima", za očekivati je da će isto tako biti i s jednim od najtežih za reprodukciju - iznošenjem prostornih dimenzija zvuka. Na globalnoj razini teko je i bilo. Nijedan dio slike nije bio prenglašen niti potisnut. Međutim, dok je širinska dimenzija bila izvrsno iznesena, sterući se i izvan vanjskih bočnih stranica kutija, dubinska, iako je bila prilično upečatljiva, ipak nije bila realizirana do zadnjih redova orkestra. No, to je bilo uočljivo samo na najboljim snimkama. Slično je bilo i s visinskom komponentom zvukovne slike. Bila je očita, ali ne i izrazita.
Takt i ritam glazbenog predloška C 375BEE je iznosilo bez poteškoća, tako je glazba zvučala poletno, potičući slušatelja na slijeđenje i fizičko sudjelovanje u izvedbi.INFO BOX

NAD 375 BEE
Cijena: 8.590,00 kn

Tehničke karakteristike:
150W x 2 kontinuirane snage na 4 i 8 ohm-a
200W, 365W, 500W snaga u piku na 8 / 4 / 2 ohm
PowerDrive™
Holmgren Toroidal Power transformator
7 ulaza uključujući tape
Soft Clipping™
Dimenzije 435 x 133 x 352 mm
Masa uređaja15.3 kg

Ustupio:
Audio Art
Mesnička 9, 10000 Zagreb
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Snaga, zvukovna ujednačenost, opremljenost, dinamičke osobine.
moglo bi bolje
Sitni nedostaci u iznošenju fizičkih dimenzija zvuka.

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Hi Fi Osiguraci
Forum: Računala i audio
- Music download sites
Forum: Audio komponente
- Zvučnici za 35 kvadrata
Forum: Audio komponente
- NBS Monitor IV XLR dojmovi
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Uradi sam
- Ugradnja daljinskog za Volume POT
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Komponente
- Bowers and Wilkins CM8 S2

UPRAVO SE ČITA


Audio Epilog - Jana
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: žac
Vecteur I - 6.2
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Darko Brlečić
Rotel - RCD 1072
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: žac
High End Show (HES) Budapest 2004
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Predrag Tubić
Soundstring Cables
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Interkonekcijski kabel
napisao: Darko Brlečić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu