Hi-Fi

pretraga  


Unison Research P70 - Audiofil - feel the sound - Cijevno integrirano pojačalo

Unison Research P70

Dvije tradicije


Da ime nije zaštićeno, sasvim je izvjesno da bi se novo Unison Researchovo pojačalo zvalo – Murano. Naziv ovog otoka u venecijanskoj laguni simbol je za vjerojatno najpoznatije staklo i umjetničke predmete od stakla na svijetu. Kao središte proizvodnje stakla, Murano je došao na glas 1291. godine, kad je Venecija odlučiti iz grada na taj tada udaljeni otok u laguni preseliti sve radionice stakla, jer su mnoge od njih bile uzročnicima brojnih požara u ono vrijeme pretežno od drveta građenom gradu. Iako su se staklari iz Murana, unatoč strogoj zabrani vlasti iz Venecije, malo pomalo, razmiljeli po Europi, oni iz Murana zadržali su monopol na proizvodnju najkvalitetnijeg stakla i proizvoda od njega , kao što je kristalno staklo, emajlirano staklo (smalto), staklo sa zlatnim nitima (aventurin), višebojno staklo (millefiori) i milječno staklo (lattimo). Čemu priča o Muranu i staklu u testu audiouređaja? Dva su razloga tomu, međusobno povezana. Prvi je što je gornji dio prednje ploče P70 pojačala od murano stakla, a drugi što se sjedište tvrtke Unison Research, čiji je proizvod, nalazi u okolici Venecije, baš kao i Murano.
Druga tradicija na koju se veže P70 pojačalo je push-pull ustroj. Push-pull je jedan od najčešće korištenih i najpoznatijih ustroja pojačala. Kao i svaki ustroj i ovaj ima svojih prednosti i mana. U osnovi, push-pull topologiju karakterizira pojačivački stupanj u kojem par aktivnih tranzistora/cijevi radi zajedno, pojačavajući odvojeno pozitivni i negativni dio sinusoide audiosignala. Izlazni transformator, koji je poseban sklop, rekonstruira pojačani signal, čineći ga dostupnim na izlaznim, zvučničkim, priključcima iz pojačala. Glavna prednost takvog ustroja je što omogućava razvijanje puno veće snage od pojačala single-ended ustroja, a da se pritom koriste iste cijevi u izlaznom stupnju. Posljedica push-pull ustroja je veća učinkovitost pojačala, odnosno manje rasipanje energije.
Mana push-pull pojačala je što uslijed simultanog rada dviju cijevi, pojačalo mora biti vrlo precizno dizajnirano i ugođeno kako bi se izbjegla izobličenja koja se redovito javljaju ako/kad obje poluperiode signala nisu u potpunosti jednako pojačane.

Slavne “kate”
P70 nije prvo push-pull pojačalo Unison Researcha. Iako je tvrtka usmjerena uglavnom na konstrukciju i izradu single-ended pojačala, u njezinom programu bilo je u dvadesetgodišnjem postojanju, i push-pull pojačala, kao što su Nimbly, Triode 20 i Power 35. Nakon godinu dana rada, prototip P70 pojavio se 2006. godine. Prototip je, svom iskustvu na izradi takve vrste pojačala usprkos, pokazao sve kritične elemente vezane uz pojačala takva ustroja. Naredna godina dana prošla je u iznalaženju elektroničkih rješenja uočenih problema i nedostataka. Pojačalo koje se pojavilo krajem 2007. godine, kao smatraju u Unison Researchu, više nije imalo problema inherentno vezanih uz push-pull ustroj.
P70 razvija više od 70 W po kanalu pri impedanciji od 6 ohma, uz THD manji od 0.2 % po cijelom opsegu, što je za cijevna pojačala sjajan podatak koji je gotovo uz rame onima single-ended pojačala, poznata upravo po neizobličenom i naglašeno prirodnom zvuku.
P70 je dvostruke mono konfiguracije – pojačivački stupnjevi i napajanje za svaki kanal sasvim su odvojeni jedan od drugoga. Put signala kroz pojačalo je potpuno balansiran.
Pojačalo ima četiri linijska ulazna priključka. Svaki od njih može niti balansiran ili nebalansiran, a izbor je moguć preklopnikom. Motorizirani potenciometar za glasnoću Alps Blue serije ima četiri odjeljka, a izbor ulaza obavlja se četirima visokokvalitetnim relejima. Sve redne pojačala, uključujući i one sigurnosne, nadziru se mikroprocesorima kako bi se osigurala najveća moguća radna pouzdanost.
U ulaznom stupnju P70 pojačala su dvije dvostruke triode ECC83 i jedna dvostruka trioda, ECC82, dok su u izlaznom stupnju četiri znamenite cijevi u audiosklopovima, slavne KT88 (koje je, uz male preinake, moguće zamijeniti i KT 90 cijevima).
Izlazni transformator, iznimno važan i kritičan sklop u zvuku cijevnih pojačala, izrađen je u Unison Reserachu i osigurava izrazito širok frekvencijski odziv, preko 30 kHz pri punoj snazi, ali, što je još važnije, značajno utječe na to da izobličenja trećeg harmonika, koje se u zvuku vrlo ističe, ne bude glasnije od drugog, čije izobličenje nije uhu tako jako uočljivo.
Kako je struja u push-pull pojačalima znatno viša i drugačije oblikovana od one u pojačivačkom stupnju single-ended pojačala, bilo je potrebno redizajnirati sklopove kako bi se izlazna impedancije održala čim je moguće nižom. Još jedan element u dizajnu pojačala zahtijevao je posebnu pozornost – polarizacija cijelog izlaznog stupnja. Ona mora biti sasvim postojana kako bi podnijela velike ekskurzije signala potrebnoga za pogonjenje izlaznog stupnja u najkritičnijim radnim uvjetima. Ništa manja pozornost nije posvećena ni postojanosti nadzora biasa, kao i negativnoj povratnoj vezi koje je najmanja moguća, a da sklop i dalje funkcionira besprijekorno stabilno.
U dizajnima takvog tipa bias je često potrebno ručno ugađati kad je pojačalo zagrijano i kad radi. Da bi se to izbjeglo, za P70 je dizajniran sasvim novi sklop koji osigurava postojanu razinu biasa u svim radnim uvjetima, bez obzira na kolebanja u ulaznom signalu ili u napajačkom sklopu, prepobudu ili čak na promjene osobina cijevi tijekom starenja. Potonje znači da će i stare i nove cijevi zvučati podjednako dobro. Međutim, bez obzira na to, uparenost cijevi vrlo je važan element u ovom, baš kao i u svakom drugom cijevnom pojačalu. Takav bias sklop osigurava, tvrde u Unisonu, trajnost ECC cijevi do 3000 sati, dok će izlazne cijevi besprijekorno raditi između 1500 - 2000 sati, nakon čega bi ih trebalo zamijeniti.

Zukovno toplo i hladno precizno
Nećemo reći ništa novo kažemo li da je uvriježeno od cijevnih pojačala očekivati toplo, mekan, prozračan, uhu uhodan zvuk. Poglavito u srednjem i najvišim dijelovima spektra. S iznošenjem bas frekvencija većina klasično ustrojenih cijevnih pojačala ima većih ili manjih problema i malo je onih koji to područje besprijekorno reproduciraju. Sve rečeno moguće je primijeniti na opis vuka P70 pojačala. Međutim, zvuk ovog pojačala ipak ima niz posebnosti koje zahtijevaju iznošenje i objašnjenje. Prva i osnovna posebnost u zvuku ovog pojačala je da ne zvuči naglašeno cijevno. Odnosno, ne zvuči naglašeno toplo i zaobljeno. Možda to ima veze i s time što se ni pojačalo samo tijekom rada jako ne grije. Njegova oplata na vrhu jest prilično topla, ali se na nju nećete opeći, dok je bok oplate slobodno moguće položiti dlan i držati ga.
P70 nije sasvim imuno sve slabosti cijevnih pojačala pri reprodukcija najnižih dijelova spektra, poglavito kad ga se izravno uspoređuje s vrlo kvalitetnim integriranim tranzistorcem. Bas područje P70 tako nije imalo okretnost, brzinu, čvrstoću i postojanost bas frekvencija kao u zvuku tranzistorskog pojačala. Međutim, te su se pojave bilo je moguće uočiti tek povremeno, samo s vrlo zahtjevnim materijalima u kojima su sadržani moćni i dugotrajni bas akordi ili udari. U najvećoj većini slučajeva bas područje zvučalo je čisto, okretno, živahno i
informativno, baš onako kako bi i trebalo zvučati i kako zvuči s dobrim tranzistorskim integriranim pojačalima.
Mekoća, prozračnost i profinjenost su osobine koje će svatko moći lako uočiti u srednjotonskom spektru kad ga iznosi P70 pojačalo. Glasovi su zvučali prirodno mekano i ljudski uvjerljivo, fraziranja su bila iznesena naglašeno profinjeno i precizno i
mekano. I koliko je ta preciznost pridonosila točnosti i uvjerljivosti zvuka u cjelini, toliko će biti razlogom da će slabije kvalitetne snimke biti bez milosti ogoljene i prokazane.
Čak i kad se pojačalo koristi sa zvučničkim sustavom (ili s front-endom) koji zvuče nešto, pa i naglašeno, svjetlije i analitično, vrh spektra će zvučati je čisto, neutralno i naglašeno mekano, profinjeno i otvoreno, a to neće biti ostvareno nauštrb, za cijevna pojačala nerijetko tako karakterističnog, zaglađivanja u najvišim tonovima, niti gubitka prozračnosti i otvorenosti.
Kvalitetna cijevna pojačala osobito dobro reproduciraju timbar neamplificiranih instrumenata kakvi su oni u simfonijskom ili kakvom manjem orkestralnom sastavu, njihovu složenost i finu teksturu, a P70 u tomu nije (loša) iznimka. Naprotiv, rekli bismo. P70 se može uzeti kao primjer kako cjevaši mogu zvučati zvukovno toplo, a pritom tehnički biti hladno precizni.
Uspoređujući balansirane i RCA ulazne priključke s istim izvorima zvuka, nismo uočili
neke bitne razlike koje bi išle u prilog bili kojima od njih.
Slušajući poznate nam snimke lako se dalo uočiti da P70, zahvaljujući preciznosti reprodukcije zvuka, iz njih izvlači do tada jedva uočljive detalje i informacije. To se posebno odnosilo na informacije iz domene prostornih dimenzija zvuka. Dubinska perspektiva je na većini snimaka bila jasnije ocrtana i “vidljivija”, širinska komponenta bila je raskošna, a visinska sasvim jasno uočljiva na snimkama na kojima je uhvaćena i zabilježena. Ambijentalni detalji kao i istitravanje instrumenata mogli su se doživjeti u svoj njihovoj prirodnosti.
Dinamika je bila izraziti precizno iznesena, kako na velikoj skali, tako i u nijansama, a prijelazi i sjenčanja djelovali su prirodno, glatko i nenemetljivo.
Sveukupno, zvuk ovog pojačala može se opisati kao upečatljivo neutralan i prozračan, posebno kad se u kontekst uzima priroda pojačala. Svojim naglašeno profinjenim i prozračno zvučećim srednjotonskim područjem, toplim, otvorenim i širokim visokim tonovima i upečatljivom neutralnosti sigurno će osvojiti brojne poklonike vrhunski reproduciranog zvuka. Da je bas područje tek trunčicu okretnije i čvršće pri reprodukciji najsloženijih akorda i masivnih udara, P70 bi bilo pojačalo koje bi se bez pogovora moglo ocijeniti čistom peticom.
Dizajn pojačala je privlačan i dosjetljivo originalan, a pojačalo je razmjerno malo, međutim sasvim je dovoljno snažno da zadovolji većinu korisnika i zvučničkih sustava.INFO BOX

Unison Research P70
Cijena: 35.990,00 kn

Dual mono balansirano
70-watt/pc class AB sa 2 x KT88, 2 x ECC83, 1 x ECC82 /pc u izlaznom stupnju

Ustupio:
Audio Art
Mesnička 9, 10000 Zagreb
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Prostorna akustika
- Novi prostorni plan slušaonice
Forum: Uradi sam
- Izada maske za zvuničke kutije
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Triode festival
- Triode festival 2020. - Pula
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB
Forum: Audio komponente
- Pojačalo za Focal Aria906/Supersonic DAC
Forum: CD i ostali mediji
- O dobrom zvuku - nova knjiga o hifi

UPRAVO SE ČITA


Marantz: 60 godina postojanja
Tip članka: Ostalo
Kategorija:
napisao:
Multipak 2 - Multimedija u Pakracu
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: žac
Cyrus 6 DAC i Cyrus CD 6 SE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo sa ugrađenim DA konverterom i CD player
napisao: žac
Boston Acoustic M 25
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: žac
Zagreb Audio Video Show 2013
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: žac

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu