Hi-Fi

pretraga  


Boston Acoustics A 25 - Audiofil - feel the sound - Zvučnik

Boston Acoustics A 25

1979 godine, Andy Kotsatos i Frank Reed osnivaju Boston Acoustic sa sjedišten za američke pojmove ne tako velikom gradu Peabody, savezna država Massachusetts. Tvrtka se specijalizirala za izradu drivera kako u vlastitoj liniji zvučnika za kućnu upotrebu u aplikacijama kučnog kina i stereo reprodukciju, te liniju zvučničkih jedinica prilagođenih auto industriji. Tako su se mnogi američki proizvođači autmobila poput Chrysler-a, Dodge-a, Jeep-a i Chevrolet-a odlučili za ozvučenje upravo iz Boston Acoustica.
Duga tradicija proizvodnje drivera te vlastita rješenja pri konstrukciji od nule pri tome pazeći u kojim uvjetima zvučnik mora raditi te njegovanje prepoznatljivog zvuka su samo neki atributi kojima se Boston Acoustic može opisati.
2011 tvrtka izdaje A seriju zvučnika u čijem su razvoju među ostalima sudjelovali njemački konstruktor Karl-Heinz Fink i audio legenda Ken Ishiwata. Ovom serijom Boston Acoustics pokušava napraviti odmak od američke škole zvuka te tako povećati svoj globalni udio na Hi-Fi tržištu.Kao predstavnik A serije na test nam je došao A 25 zvučnik oku ugodnog finiša, dimenzija 270 x 183 x 225 mm, dizajniranog za postavljanje na stalke ili police. Za drivere korižteni su naravno jedinice iz vlastite proizvodnje. Za visokotonac korišten je Kortec driver promjera jednog inča (25 mm), meke kupole dok je niskotonski driver upotrijebljena vlastito razvijena bas / srednjetonska DCD jedinica promjera 5,25" (133 mm) sa lakom kompozitnom membranom načinjenom iz keramičkih i staklenih vlakana. Kabinet je lijepo dizajniran sa bočnim strancicama lakiranim u visokom sjaju, bas refleks otvorom na stražnjoj strani, magnetnim nosačima za maske. Sve zajedno lijepo dotjerano i ugodno oku. Također valja spomenuti kako je kabinet dodatno ukrućen kako bi se smanjile interferencije bas jedinice i kutije.

KAKO SVIRAAlbum Yello - The Eye izdan je 2003 godine, potpisuju ga švicarski dvojac Boris Blank i Dieter Meier. Iako je njihova glazba kompletno elektronski stvorena, teško je svrstati u neki određeni elektronski pod žanr pa tako svoje fanove imaju među publikom svih generacija.
Ovaj album je odlično isproduciran, sve pršti od dinamike, sitnih detalja uz ogroman stage umjetno stvoren na mix pultovima glazbenika.
Skladba koju je A 25 morao uspješno odraditi je "Planet dada" za koju su Yello majvjerojatnije dobili preslušavaljući opus pionira elektronske glazbe Kraftwerk.
Pri reprodukciji na moje iznenađenje, A 25 je pokazao dličan osjećaj za ritam sa definiranim i brzim basom. Iako je frekvencijski raspon kutije specificiran od 55 Hz, nije se stvarao dojam da fali basa, premda su zvučnici bili postavljeni na oko metar od stražnjeg zida. Detalji su iznešeni presizno sa odličnom mikrodinamikom ukomponirani u široki stage. Visoki su lijepo zaokruženi te ništa nije pikalo za uho.

Barb Jungr - Every Grain of Sand (Linn.2001.AKD 230) 24-88.2 Studio Master
Barb Jungr Sings Bob Dylan

Album je snimljen u Mark Angel Studios 7, 2001 godine za čiju je produkciju bio zadužen Calum Malcolm. Ova uspješna kompilacija Bob Dylana u intepretaciji Barb Jungr, nije predstavljala neki izazov za A 25. Tako je u skladbi "I'll Be Your baby Tonight" glas glazbenice iznešen lijepo i zaokruženo, sa svim emocijama koje su na ovoj snimci lijepo zabilježene.

Soudndtrack Rush koji potpisuje Eric Clapton, izdan davne 1991 godine. Sam album je dobio brojne nagrade a posebno skladba "Tears in Heaven", koja je 1993 dobila tri Grammy nagrade i to za skladbu godine, album godine i za mušku vokalnu pop izvedbu.
Niti sa ovom akustičnom izvedbom A 25 nije imamo nekih problema. Svi detalji u snimci gitare isprepleteni sa glasom Claptona i istalim instrumentima na pozornici, lijepo su prenešeni. Svaki on njih je imao svoje mjesto sa potrebnim zrakom između instrumenata.

ZAKLJUČAK

Boston Acoustics A 25 je izvrsna mala kutija koja svira izvan svojih gabarita, bez problema puneći prostoriju srednjih dimenzija glazbom. Može se pohvaliti uravnoteženim zvukom po cijelom zvučnom spektru te odličnom mikrodinamikom i široko rekreiranom pozornicom. U svom cjenovnom razredu je pravi pogodak i toplo se može preporučiti kako audiofilima početnicima ili kao zvučnik sklapanje drugog sustava u nekoj manjoj prostoriji.INFO BOX

Boston Acoustics A 25
Cijena: 1500,00 kn

Frekvencijski raspon: 55Hz - 25kHz
Preporučena snaga pojačala: 10 - 150W
IImpedancija: 8 ohm
Osjetljivost: 87 dB (SPL/2.8V/m)
Promjer niskotonca: 5.25''
Promjer visokotonca: 1'' Kortec softdome
Dimenzije (V x Š x D): 270 x 183 x 225 mm
Masa: 4.6 kg

Ustupio:
Sonus Art
Šarengradska 1
10000 Zagreb
tel: 01/4813-025
www.sonusart.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Dizajn, uravnoteženozt zvuka, odlična mikro dinamika, dobro iscrtavanje pozornice.
moglo bi bolje
Ništa posebno

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Musical Fidelity Nuvista 600
Forum: Audio komponente
- Pomoć i preporuka za početnika
Forum: Uradi sam
- Što radim ovih dana
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Komponente
- Kako popraviti potenciometar ili molim prepor
Forum: Dodatni pribor
- Neotech
Forum: Audio komponente
- Upgrade/popravak Musical Fidelity TRI-VISTA 2
Forum: Live
- Najave koncerata i festivala

UPRAVO SE ČITA


Gradient Revolution Active
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik sa aktivnom skretnicom
napisao: Daniel Modrić
Unison Research P70
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Cijevno integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić
Prezentacija Planet Audio – Hotel Esplanade
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: žac
Oppo BDP-83 SE Nuforce Edition
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Univerzalni player
napisao: Nebojša Uglješić
Sound Carrier Phono 7
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: MM/MC fono pretpojačalo
napisao: Nenad Grakalić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu