Hi-Fi

pretraga  


Boston Acoustic M 25 - Audiofil - feel the sound - Zvučnik

Boston Acoustic M 25

Boston Acoustic M25 je zvučnička kutija koja je sastavni dio M serije ovog američkog proizvođača. Cijela seija se uz M 25 koji je predmet ove recenzije sastoji od samostojećih M 250, M 340 i M 350 tecentralnog MCenter, MSub subwofera i MSurround zvučnika. Iz navedenog primjetit ćete da je M 25 dio sustava namijenog kućnom kinu što zapravo i je njegova prvenstvena namijena ali kako smo 6.4.2013 u Audiofil.net Kubu imali prilike poslušati kako ovaj zvučnik radi u stereo postavi u kombinaciji sa Integriranim pojačalom Denon PMA 2020AE i CD playerom Denon DCD 2020AE SA-CD, ponukalo me da nešto napišem o ovom nezasluženo rijetko spominjanom brandu na našim prostorima.M25 je dvosistemski zvučnik kod kojeg će vam prvo u oko upasti elegantno dizajnirani kabinet sa četiri sranice presvučene kožom i bočnim stranicama lakiranim lakom visokog sjaja. Sama kutija je izrađena prema Boston Acoustic Lo-Q standardu kojim se unutarnje interferencije na zvuk smanjuju na beznačajno malene vrijednosti. Kabinet je izrađen od dva sloja fiberboard matetijala između kojih je damping masa su tako stranice debljine 25 mm potpuno inertne na vibracije.
Drugo što ćete primjetiti je 25 milimetarski visokotonski driver neobično velikog promjera za zvučničku kutiju ovih dimenzija. Riječ je o bostonovom vlastito razvijenom EWB (Extended Wide Bandwidth) driveru druge generacije koji je specijalno dizajniran tako da smanjuje fazni pomak i izobličenje. Za niske frekvencije zadužen je 133 milimetarski driver sa laganom ali dovoljno krutom membranom od polipropilena koja omogućuje brzu i točnu reprodukciju niskih frekvencija. Zbog smještanja u prostoru, zgodno je napomenuti da se basreflex otvor nalazi sa stražnje strane kabineta, odmah iznad pozlaćenih terminala dovoljno velikih za prihvat zvučničkih kabela sa terminiranim vilicama ili "bananama".

Kako svira ?
Boston Acoustic M 25 zvučničke kutije su prilično nezahtjevne za smješanje u prostoru. Postavimo li ih na pola metra udaljenosti od stražnjeg zida prestaje opasnost od neženjenih interakcija sa niskim frekvencijama. Već tijekom usviravanja sa nešto manje zahtjevnim materijalima, moglo se čuti kako M 25 brzo odgovara na ritam, i bez nekih ekscesa iznosi niske frekvencije što je tijekom vremena postajalo sve bolje i protočnije. Kada se kutije sasvim usviraju sve sjeda na svoje mjesto i fini detalji dolaze do izražaja vješto se isprepličući kroz cijeli zvučni spektar. Bas frekvencije zvuče brzo i točno, u skladu sa zapreminom kutija, lijepo se nadopunjujući nekoloriranim i fino artikuliranim srednjetonskim područjem. Visokotoske frekvencije su izuzetno detaljne ali nikako naporne i nikad se ne ističu previše u odnosu na ostatak zvuka već se strukturalno vežu i nadopunjuju sa srednjetonskim dijelom spektra.
Iako je zvučnik deklariran sa 85 dB ne zahtjeva neku zvijer od pojačala. Spretno su surađivali sa nedavno opisanim Cyrus 6 DAC integriranim pojačalom, deklarirane snage od 40W po kanalu pri impedanciji od 8 Ohm-a ali ako sa M 25 spregnete pojačalo sa barem 100 W, cijela priča dodatno dobije na ozbiljnosti, kontroli i postojanosti zvučne slike. A upravo je iscrtavanje najjača strana ovog zvučnika, Pozornica koju će M 25 iznijeti pred slušatenje nije sastavljena od dijelova već je prostrana i povezana sa svim elementima na svom mjestu.

Zaključak
M 25 zvučničke kutije su samog početka stvaranja i njihovog razvoja zamišljene tako da lijepo izgledaju i potencijalnog slušatelja nesvjesno privuku da ih prije nego što se zavali u naslonjač, pogleda i kako to audiofili rade malo kucne sa strane. Osim izgleda svakako se mogu pohvaliti dobro izbalansiranim, brzim i potentnim zvukom prepunom detalja, fino istkanih kroz cijeli zvučni spektar. Ukoliko želite zvučnik manjih dimenzija, ne pretjerano osjetljiv na smještaj u prostoru a opet dovoljno sposoban da vas uvuče u glazbu, možda je upravo M 25 vaš odabir.INFO BOX

Boston Acoustic M 25
Cijena: 2990.00 kn (kom)

Dizajn Dvosistemski
Visokotonac 25mm EWB
Bas / srednjetobska jedinica 133mm polypropylene
Osjetljivost 85dB
Frekvencijski raspon 62Hz - 30kHz
Impedancija 4 ohm-a
Preporučena snaga pojačala 50 - 200W
Dimenzije (VxŠxD mm) 314 x 176 x 258
Masa 6,7 kg

Ustupio: Sonus Art Šarengradska 1
10000 Zagreb
tel: 01/4813-025
www.sonusart.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Brzina, dinamika, osjećaj za glazbu, iscrtavanje pozornice ...
moglo bi bolje
Ništa posebno

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Utjecaj različite duljine kablova
Forum: Audio komponente
- Pojačalo za dynaudio X16
Forum: CD i ostali mediji
- CD vs.hi-res audio
Forum: Uradi sam
- Strujni kabel
Forum: Dodatni pribor
- Preporuka - XLR interkonekt i zvučnički kablo
Forum: Retro audio
- Marantz kutak
Forum: Audio komponente
- Preporuke bookshelf zvucnika
Forum: Audiofil.net klub
- Klub 01.07.2017g. - BW 800 D3 !!!

UPRAVO SE ČITA


PMC - GB1
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Monitorski zvučnik
napisao: žac
Focal Cobalt 806 S
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Darko Brlečić
Antique Sound Lab AQ-1005i
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano cijevno pojačalo
napisao: Dražen Kokanović
no/LAB DSE 2+
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Izlazno pojačalo
napisao: Zoran Botić
NAD-C-542
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Dražen Kokanović

POSLJEDNJE NOVOSTI


Vivid GIYA G1 SPIRIT
Monitor audio Silver 6G serija
Roxan Xerxes.20 plus
Scandyna Podspeakers