How To

pretraga  


DIY Strujni kabel - Audiofil - feel the sound

DIY Strujni kabel

Ovih dana sam napravio DIY strujni kabel koji se pokazao upravo sjajan u mom sistemu, pa bih radost i zadovoljstvo što se uradak pokazao daleko boljim od nekoliko mojih prijašnjih pokušaja htio podijeliti s onima koji su mišljenja da komponenta zaslužuje bolji strujni kabel od onih koji se obično dobivaju s uređajem.

Pri izradi sam se vodio mišlju da su vodiči ( faze i nule ) koji su stavljeni unutar jednog shielda tj. oklopa otporni na vanjske RF, EMI i druge smetnje ( takav oklop pruža zaštitu i od negativnih utjecaja jake struje iz vodiča na osjetljive interkonekte i zvučničke kabele u neposrednoj okolini) no ne štiti vodiče unutar shielda od neposrednog međusobnog utjecaja (indukcija, i sl.) Stoga su pri izradi ovog kabela upotrijebljena tri oklopa, za svaki vodič posebno, no u međusobnom vodljivom kontaktu čitavom dužinom kabela. Takva arhitektura kabela nije nikakav izum, vidio sam ju u par vrlo skupih strujnih kabela renomiranih tvrtki koje se bave izradom kabela i interkonekata. Kabel je i relativno težak i masivan, što možda koristi i otpornosti na vibracije.

Nakon izrade takva dva kabela za moje potrebe, još dvojica mojih prijatelja audiofila izradili su takve kabele i vrlo su zadovoljni rezultatom, pa evo i kratke upute za izradu za one koji bi probali kvalitete tog uratka.U nekoliko slika s popratnim tekstom pokušati ću vam prikazati kako i kojim materijalima sam se služio pri izradi, pa možete isto napraviti i u svojoj DIY radionici.

Materijal upotrijebljen pri izradi je dobavljiv u HR. Ukupna cijena materijala utrošenog za izradu je nešto ispod 800 Kn. To je dosta velik izdatak no za taj novac se teško može nabaviti strujni kabel takve kvalitete,s takvim terminacijama, koje same koštaju skoro 600Kn. Ukoliko želite isprobati ovaj moj recept za strujni kabel potrebno vam je:

Materijal sa popisom trgovina gdje je nabavljen, te cijenom :

3 puta po 1,8 metara koaksijalca RG-213 ( Electronic Centar ,Tratinska 20, 13,30Kn /m
3 puta po 2 metra OFC izoliranog licnastog strujnog kabela od 2,5 mm2
2 koluta vodoinstalaterskog teflona (prodavaona vodoinst. pribora, 3,5Kn kom)
2 komada termo bužira širine 2 cm dužine desetak cm (kutija sa petnaestak raznih komada
34Kn Bauhaus - Škorpikova )
1 IEC utikač Furutech FI-11(G) ( Dacco Heinzlova 299Kn - za gotovinu)
1 Schuko utikač Furutech FI-E11 (G) (Dacco Heinzlova 329Kn - za gotovinu)

Alat:
Škare, skalpel nožić ( Olfa cutter), odvijači, kombinirana kliješta, univerzalni instrument (instrument za mjerenje napona, otpora, idt.), strpljivost.

Izrada:Skinite plastičnu zaštitu sa koaksijalnog kabela i zatim svucite gusto tkani bakarni oplet koaksijalca. On će nam poslužiti kao oklop oko svakog od sva tri vodiča pojedinačno. Treba izbjegavati nabavku rijetko tkanog opleta, (RG-213 možete naći sa nekoliko vrsta kvalitete, ovisno od proizvođača), izbjegnite ako je moguće i upotrebu shielda koji je pokositren (ima navlaku kositra preko bakra).
U tako dobivene košuljice uvucite vodiče. Učinit će te to puno lakše ako prije postupka bakarne košuljice stisnete prema sredini da se podebljaju i otvore.Na jednom kraju svakog od tri shielda raspletite oklop u dužini od 5 cm Podijelite raspletene licne oklopa na tri dijela i čvrsto ufrčiteNakon toga možete skupiti sva tri vodiča zajedno i međusobno ispreplesti upletene licne.
Jednu od tako upletenih krajeva licni treba spojiti sa vodičem koji će vam poslužiti kao uzemljenje, i to na onom kraju budućeg strujaša koji se veže na Schuko utikač.

Sada skinite izolaciju u dužini od 1 cm sa vodiča koji će vam biti ground i omotajte oko njega drain koji ste ostavili pri upletanju sva tri shielda Stisnite spoj sa kliještima (kombinirke).Omotajte dobro spoj sa teflonskom trakom Na kraju kabela koji se veže na IEC utikač oklop se ne veže na ground (uzemljenje).Nakon što početak kabela (ovaj put sva tri oklopa sa vodičima) učvrstite sa par namotaja teflonske trake, nategnite oklop dužinom vodiča pa ispletite međusobno oklope u pletenicu.Na završetku pletenice ponovite postupak raspletanja licni te njihovo međusobno upletanje ovaj puta bez draina za ground.

Omotajte zatim čvrsto cijelu pletenicu teflonskom trakom, i to dva puta Ostaje vam nakon toga da na kabel sa svake strane nataknete termo košuljice, zagrijete fenom da se učvrste, te terminirate kabel kvalitetnim Schuko i IEC utikačima.Terminacije nisam lemio, licne su čvrsto zakrimpane. Izbor kvalitetnih utikača smatram vrlo važnim, loši kontakti na spoju utikača sa utičnicama na uređajima, strujnoj letvi ili u zidu upropastit će sav trud pri izradi.Ako želite na kabel staviti kakvu ukrasnu mrežicu, navucite ju prije stavljanja termo košuljice.

Nakon obaveznog ispitivanja gotovog kabela instrumentom nije li se potkrao kakav krivi spoj, kabel je spreman za upotrebu i vaše opservacije učinkovitosti.

Izrada kabela se preporuča samo ljudima koji imaju osnove znanja u elektrotehnici, radi se o visokom naponu (220V) i ako niste sigurni da ste u stanju izraditi takav kabel, radije povjerite izradu nekom drugom.


tatamata


Više detalja i komentare Članova Foruma pročitajte OVDJE
NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Uradi sam
- Zvučnički stalak, zaozbiljno
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Live
- Najave koncerata i festivala
Forum: Audio komponente
- Rogers ls33 /ab33
Forum: Audio komponente
- preamp
Forum: Audio komponente
- Nadogradnja Rega RP3
Forum: CD i ostali mediji
- Electronica ...
Forum: CD i ostali mediji
- Najbolje snimke orgulja

UPRAVO SE ČITA


Jamo C 603
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Milan Rupić
Xindak DAC-5
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: DAC
napisao: Daniel Modrić
Gramofon Pro-Ject Debut III SE/USB
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Gramofon
napisao: Milan Rupić
PS Audio XStream Statement SC
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Mrežni kabel
napisao: Milan Rupić
Cambridge Audio - Powering Ahead 2007
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: Daniel Modrić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu