Glazbena preporuka


GEORGE DUKE - Is love enough? - Audiofil - feel the sound - Glazbena breporuka

GEORGE DUKE - Is love enough?

format: CD
label: Warner bros
godina izdanja: 1997
web stranica: www.georgeduke.com

George Duke rođen je 12-tog siječnja 1964 u gradu San Rafael, California. Već u dobi od 4 godine majka ga je odvela na koncert Duke Ellingtona, kojeg se ne sjeća ali rekli su mu da je tada poludio i trčao okolo sa riječima "dajte mi piano, dajte mi piano". Sa učenjem piana počeo je kao sedmogodišnji godišnji dječak a inspiraciju dobivao je u lokalnoj baptističkoj crkvi gdje je slušao crnačku glazbu. U 16-im godinama već je svirao u brojnim srednješkolskim jazz grupama, tada su ga impresionirali glazbenici Miles Davis, Les McCahn i Cal Tjader.

Kasnije je sa poznatim i tada mlađim pjevačem Al Jarreau formirao grupu koja je postala glavni band Half note Cluba u San Franciscu a pored toga je svim ponedeljcima radio u susjednom klubu The both/And sa muzičarima sve od Letta Mbulu, Sonny Rollinsa do Dexter Gordona. Kasnije je od univerziteta u San Franciscu primio "masters degree" diplomu kompozicije. Tada je počeo izdavati albume za MPS label. Nakon sudjelovanja sa mnogo muzičara među kojima bio je i Frank Zappa, u kasnim 70-ih odlučio se za producentsku karijeru te počeo producirati za Brazilskog instrumentalista Raoul de Souza i Dee Dee Bridgewater. Njegov pravi producentski proboj bio je singl Sukiyaki grupe A taste of honey koji je došao na 1 mjesto pop/R&B ljestvica i prodao se u preko 2 miliona kopija. Od tada dalje njegova kariera se strmo uspinje. U daljnjem radu producirao je za muzičare kao što su Jeffrey Osbourne, Deniece Williams, Stanley Clarke, Melissa Manchester, Barry Manilow, George Howard, Gladys Knight i mnogo drugih.

Godine 1990 George Duke je od strane muzičkog magazina Keyboard Magazine bio po drugi put imenovan za R&B keyboardista godine, pored toga u karijeri dobio je mnogo drugih nagrada uključujući brojne Grammy-e. Okušao se i na filmu i televiziji gdje je među ostalim napravio naslovnu skladbu za poznati film Karate kid III.

Sve napisano je samo kap u moru njegove bogate kariere. Kad čovjek čita njegovu biografiju, postavlja se mu pitanje "sa kojim muzičarom on do sada još nije radio.... "

Od njegovih novijih 5 albuma koje je izdao od godine 1992 (Snapshot, Illusions, Is love enough, After hours i Cool) sviđaju mi se svi i često su na mojoj playlisti. Svima njima je zajedničko da su puni energije i da su dobro snimljeni.

Njegov album Is love enough je moj favorit. Djelo je tipično crnačko, od koje je prva polovina funky varianta a druga polovina naginje jazz varianti. Sve skladbe su pogotovo instrumentalne sa rahlom prisutnošću umirenog vokala. Ono što album drži u cjelini je Georgova ljubav do muzike te prava virtuoznost na klavijaturi.

Topla preporuka svim audiofilima !


PAT METHENY GROUP - Imaginary day - Audiofil - feel the sound - Glazbena breporuka

PAT METHENY GROUP - Imaginary day

format: CD (postoji i DVD)
label: Warner bros
godina izdanja: 1997
web stranica: http://www.patmethenygroup.com"


Pat Metheny rođen je u Kansas Cityju 12-tog augusta 1954 u muzičkoj familiji. U starosti od 8 godina počeo je svirati trumbetu a u dobi od 12 godina prešao je na gitaru. Več sa 15 godina uredno je svirao sa najboljim jazz muzičarima u Kansas cityju i tako dobivao vrijedna iskustva. U internacionalnu jazz scenu stupio je 1974 godine i odmah počeo graditi svoj prepoznatljivi muzički stil, te godine 1975 već izdao svoj prvi album Bright size life. U sljedećim godinama surađivao je sa poznanim muzičarima kao što su Steve Reich, Ornette Coleman, Herbie Hancock, Jim Hall, Milton Nascimento, David Bowie i preko 20 godina pisao muziku za Lyle Mays. Njegova djela uključujeju kompozicije za solo gitare, manje i velike orkestre, električke i akustičke instrumente, baletna djela i sve od modernog jazza, rocka do klasike. Zbog svoje univerzalnosti sudjelovao je i u akademskim postavama i sa svojih 18 godina na univerzitetu u Miamiju postao je najmlađi muzički učitelj svih vremena. Do sad je izdao 31 album. Pri tome bio je 29 puta nominiran za Grammy nagradu, kojih je do sada dobio 16 i to u 9 različitih kategorija sa čim je postavio svjetski rekord.

Album Imaginary day je prezentacija Pat Methenyjeve unikatne nadarenosti za više vrsta gitara kao što su fretless akustička gitara, bariton gitara, električka gitara, pikasso gitara, nylon string gitara, akustička sitar gitara i 12-string gitara te nadarenost njegove grupe na ostalim instrumentima. Djelo se sluša kao jedna kompleksna i dobro aranžirana priča sve od početka do kraja. Zvuk je "sintetiziran" ali ne smanjuje užitak slušanja.

Kvaliteta snimke nije perfektna ali je iznenadujuće dobra za ovaj neaudiofilski label. Preporuka za sve ljubitelje jazza i svih tipova gitara.


CONNIE KALDOR - Small cafe - Audiofil - feel the sound - Glazbena breporuka

CONNIE KALDOR - Small cafe

Format: CD
Label: Philo
godina izdanja: 1997
web stranica: http://www.conniekaldor.com/

Kanadska umjetnica Connie Caldor rođena je 9-tog svibnja 1953 u gradu Regina-Saskatchewan. Več u mladosti počela je učiti piano i pjevati u zboru lokalne luterantske crkve u kojoj je njen otac Harold bio direktor. Tijekom srednješolske dobi kad je bila "cheerliderica" prigrlila je gitaru i u raznim prilikama svirala u svom gradu. Tada su na nju najviše utjecali The beatles, Patsy Cline, Carol King i njena sograđanka Joni Mitchell. Pored sviranja njena strast bilo je igranje u teatru i njena pozornost usmjerila se na studij glume na univerzitetu u Alberti, koji je završila 1975 godine. Nakon toga uključila se u glumačku grupu Theater passe Muraille u Torontu. U tim vremenima u Kanadi nije bilo dosta ženskih pjevačica i zbog njenih prijašnjih upliva Carol King i Joni Mitchel, vratila se nazad u muzičke krugove. Pri tome brzo pridobila renome i postala dio Kanadske folk muzičke scene kasnih 70-ih godina prošlog stolječa, koja je izronila na svjetlo i druge kanadske umetnike kao što su Roy "Bim" Forbes, Stan i Garnet Rogers, Ferron... Njena popularnost pomogla joj je kod nastanka njenog vlastitog labela Coyote entertainment i njenog prvog albuma One of these days, 1981 godine. Nakon toga izdala je više albuma kod drugih labela, pri tome i Small Cafe kod Rounder Records-Philo u Americi 1997 godine. Pored muzičke kariere sudjelovala je u mnogim uspešnim teatralnim projektima i dobila više Juno nagrada, koje su Kanadski ekvivalent Grammy nagradi te mnoge druge nagrade. U godini 2003 izdala je dva albuma, to je Vinyl songbool i dječji album A duck in New York city. 1990 udala se za Paula Campagne koji isto tako potiče iz muzičko nadarene familije i djeluje kao član grupe Hart Rouge te u zadnje vremenima producira njene albume. Sa sinovima Gabrielom i Aleksejem sad živiju u Montrealu.

Album Small cafe predstavnik je Kanadske folk muzike. Na albumu se nalazi 12 pjesma koje otkrivaju Connieinu sposobnost da dotjera slušatelja do dva različita ekstrema i to do smijeha i suza. Pjesme su lako slušljive i vjeren sam da će oduševiti i raznježiti sve žene.

Kvaliteta snimke je vrlo dobra.


Arhiva stranica:   << Prev   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16  17  18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   Next >>

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Uradi sam
- Što radim ovih dana
Forum: Audio komponente
- Akustyk RD12
Forum: Računala i audio
- Komp audio
Forum: CD i ostali mediji
- Nova muzička izdanja
Forum: High-End
- ATC-Acoustic Transducer Company
Forum: Dodatni pribor
- Podlošci ili šiljci
Forum: Računala i audio
- Korištenje Qobuza?
Forum: Retro audio
- KOSS PRO 4 AA

UPRAVO SE ČITA


Rotel - RA-1062
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: žac
KEF Q 4
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Darko Brlečić
Prezentacija Audio Epilog - Osijek
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija
napisao: Dalibor Bauernfrajnd
Sound News - Falcon
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Monitorski zvučnik
napisao: Darko Brlečić
Karan Acousics - KAI-180
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: žac

POSLJEDNJE NOVOSTI

Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu