Glazbena preporuka


Vangelis - El Greco - Audiofil - feel the sound - Glazbena breporuka

Vangelis - El Greco

Domenikos Theotokopoulos je rođen na Kreti 1541. Kao slikar je poznat po osebujnim djelima religioznih slika i portreta, napuštajući Grčku prvo odlazi u Italiju gdje jedan kraći period živi i djeluje. Od 1577 stalno boravi u Španjolskoj gdje dobiva ime El Greco(u prijevodu znači Grk).
Njegove slikarske kreacije prikazuju više od standardne duhovnosti onoga vremena. Njegov plodonosan život prekida smrt 1614 godine.

Svjetski poznati kompozitor i izvođać Vangelis je htio ovim albumom podsjetiti na velikane jednog pomalo mračnog perioda. MOVEMENTS I - X su skladbe bogate detaljima raznih instrumenata od klavira, harfe pa sve do modernih puhaćih instrumenata. Kroz čitav album se osjeća mračna atmosfera ali ne toliko teška koliko bi mogla biti. Kad je u pitanju timbar svakog instrumenta tu nema greške, sve je snimljeno bezprijekorno, puno prozračnosti i dubine. Sama produkcija je dotjerana do savršenstva (produkcijska kuća EMI). Za posebnu napomenu je prirodnost glasa poznate operne dive Montserrat Caballe te pratećeg muškog zbora. Sve u svemu vrlo interesantan glazbeni zapis kojim će ljubitelji vangelisove glazbe sigurno upotpuniti svoju kolekciju.


David Arkenstone-Quest Of The Dream Warrior - Audiofil - feel the sound - Glazbena breporuka

David Arkenstone-Quest Of The Dream Warrior

Iz produkcije NARADA ARTIST SERIES stiže nam interesantan glazbeni uradak vezan za new age žanr.
U vrijeme kada sve manje ima kvalitetnih glazbenih uradaka pojava bilo kojeg naslova iz navedenog žanra je svakako dobro došla. Krenuvši preslušavati disk vaš autor se mogao opustiti u sjedalici a da pri tom ne konzumira slatko/alkoholne napitke. Od prve skladbe Tallis the Messenger do zadnje Homecomig glas samog izvođaća se fino isprepleće s kineskom flautom, udaraljkama, violinom te ostalim finožićnim instrumentima. Svaka pjesma sa ovog albuma je jednakovrijedna i bilo bi nepravedno bilo koju isticati,sam ugođaj je prigodan za nadolazeće blagdane,za popunjavanje atmosfere u vlastitom domu. Instrumenti koji su prisutni na samom albumu su vjerno reproducirani bez ikakve primjese,timbar svakog instrumenta je maksimalno pogođen. Album je produciran na vrlo visokom nivou po kojem je Narada poznata. Ljubitelji ovog glazbenog žanra sigurno dolaze na svoje zbog kvalitetnog materijala i same produkcije. Svaki kupac ovog diska dobiva malu knjižicu s opisom svake pjesme i ilustracijom. Autor ovog teksta sam daje toplu preporuku za nabavku ovog naslova svima koji vole dobru glazbu i snimku.


Kraftwerk - Legenda koja traje - Audiofil - feel the sound - Glazbena breporuka

Kraftwerk - Legenda koja traje

Sama povijest grupe KRAFTWERK je povijest utjecaja elektronske glazbe koja je utjecala na modernu glazbu. Osnivaći Ralf Hutter i Florian Schneider su kroz novi oblik avangardne glazbe postavili standarde koji ulaze u popularnu kulturu. Prvi albumi nazvani KRAFTWERK(1970) i KRAFTWERK2(1971) su bili materijalni dokaz da glazbena kultura počinje evoluirati u vremenu koje dolazi.Od 1968 g.pa sve do danas nije ništa ostalo isto.

AUTOBAHN (1974)
Album koji zapravo na neki način govori o putovanju.Omot ovog cd-a sugerira
da su autori ovog uratka zaista i mislili na putovanje.Zvuk automobila koji na relaciji Munchen-Hamburg prometuje kroz predjele bogate šumom i jezerima nije naporan,slušatelj ima dojam da je on vozać u Mercedesu model 200D. Vožnja po samom autobahnu je posebno iskustvo,brzina kretanja nije prevelika,dovoljna za uživanje u vožnji bez obzira na duljinu puta. Skladbe KOMETENMELODIE 1 i 2 zapravo su opis putovanja samih zvijezda iznad ceste.Završetak ovog albuma je lagana jutarnja šetnja opisana u skladbi MORGENSPAZIERGANG.

TRANS EUROPA EXPRESS (1977)
Putovanje vlakom je uvijek bilo nešto posebno,za razliku od ostalih prijevoznih sredstava, unutar vlaka se putnik mogao slobodno kretati, komunicirati s ostalim putnicima.Glazbeni opis putovanja elektromotornim vlakom je dotjeran tu do savršenstva, zvuk kotača na tračnicama, zaustavljanje na stanici, više nego vjerno reproducirano. Od skladbe EUROPA ENDLOS pa sve do kraja albuma sve je na svom mjestu.
TOUR DE FRANCE SOUNDTRACKS (1983/2003)
Ljubitelji biciklističkih utrka su ovim albumom došli na svoje.Audio zapis ove trke je jedinstven dokument takve vrste.Sama biciklistička utrka vjerno je prikazana,skladbe kao što su TOUR DE FRANCE ETAPE1, ETAPE2, ETAPE3 najbolji su dokaz za to.Ovdje se ne radi samo o utrci nego i o ljudskom faktoru. Prikaz ljudskog napora tijekom vožnje može se osjetiti u skladbi ELEKTRO KARDIOGRAMM. Zvuk samog bicikla je vjerno reproduciran, kao da se netko vozi po vašoj ulici. Kompletan album je prikazao sve segmente jedne biciklističke utrke.


Konkluzija
Sva tri albuma govore o putovanju,kretanju kroz prostor i vrijeme. Teško bi bilo opisati koji je bolji,svaki od navedenih je poseban za sebe. Tonalni spektar je bezprijekorno ocrtan u svakom uratku. Današnji izvođaći elektronske glazbe mogu mnogo toga od KRAFTWERK-a naučiti,od same koncepcije do finalizacije glazbenog projekta. Autor ove male glazbene recenzije i sam je dobar poznavatelj grupe KRAFTWERK, te može konstatirati da današnji glazbeni pravci kao što su techno,house i sl. su samo vrlo loše kopije gore preslušanog materijala. Istinski poznavaoci i ljubitelji elektronske glazbe dobivaju još jedan razlog da svrate u bolje cd-shopove i potraže ove naslove.Sva tri uratka imaju bezprijekornu produkciju, kvalitetnu snimku.


Arhiva stranica:   << Prev   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26  27  28   29   Next >>

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Utjecaj različite duljine kablova
Forum: Audio komponente
- Pojačalo za dynaudio X16
Forum: CD i ostali mediji
- CD vs.hi-res audio
Forum: Uradi sam
- Strujni kabel
Forum: Dodatni pribor
- Preporuka - XLR interkonekt i zvučnički kablo
Forum: Retro audio
- Marantz kutak
Forum: Audio komponente
- Preporuke bookshelf zvucnika
Forum: Audiofil.net klub
- Klub 01.07.2017g. - BW 800 D3 !!!

UPRAVO SE ČITA


Rotel - RA-1062
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: žac
KEF Q 4
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Darko Brlečić
Prezentacija Audio Epilog - Osijek
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija
napisao: Dalibor Bauernfrajnd
Sound News - Falcon
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Monitorski zvučnik
napisao: Darko Brlečić
Karan Acousics - KAI-180
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: žac

POSLJEDNJE NOVOSTI

ifi Micro iTube2
Vivid GIYA G1 SPIRIT
Monitor audio Silver 6G serija
Roxan Xerxes.20 plus