Glazbena preporuka


Kraftwerk - Legenda koja traje - Audiofil - feel the sound - Glazbena breporuka

Kraftwerk - Legenda koja traje

Sama povijest grupe KRAFTWERK je povijest utjecaja elektronske glazbe koja je utjecala na modernu glazbu. Osnivaći Ralf Hutter i Florian Schneider su kroz novi oblik avangardne glazbe postavili standarde koji ulaze u popularnu kulturu. Prvi albumi nazvani KRAFTWERK(1970) i KRAFTWERK2(1971) su bili materijalni dokaz da glazbena kultura počinje evoluirati u vremenu koje dolazi.Od 1968 g.pa sve do danas nije ništa ostalo isto.

AUTOBAHN (1974)
Album koji zapravo na neki način govori o putovanju.Omot ovog cd-a sugerira
da su autori ovog uratka zaista i mislili na putovanje.Zvuk automobila koji na relaciji Munchen-Hamburg prometuje kroz predjele bogate šumom i jezerima nije naporan,slušatelj ima dojam da je on vozać u Mercedesu model 200D. Vožnja po samom autobahnu je posebno iskustvo,brzina kretanja nije prevelika,dovoljna za uživanje u vožnji bez obzira na duljinu puta. Skladbe KOMETENMELODIE 1 i 2 zapravo su opis putovanja samih zvijezda iznad ceste.Završetak ovog albuma je lagana jutarnja šetnja opisana u skladbi MORGENSPAZIERGANG.

TRANS EUROPA EXPRESS (1977)
Putovanje vlakom je uvijek bilo nešto posebno,za razliku od ostalih prijevoznih sredstava, unutar vlaka se putnik mogao slobodno kretati, komunicirati s ostalim putnicima.Glazbeni opis putovanja elektromotornim vlakom je dotjeran tu do savršenstva, zvuk kotača na tračnicama, zaustavljanje na stanici, više nego vjerno reproducirano. Od skladbe EUROPA ENDLOS pa sve do kraja albuma sve je na svom mjestu.
TOUR DE FRANCE SOUNDTRACKS (1983/2003)
Ljubitelji biciklističkih utrka su ovim albumom došli na svoje.Audio zapis ove trke je jedinstven dokument takve vrste.Sama biciklistička utrka vjerno je prikazana,skladbe kao što su TOUR DE FRANCE ETAPE1, ETAPE2, ETAPE3 najbolji su dokaz za to.Ovdje se ne radi samo o utrci nego i o ljudskom faktoru. Prikaz ljudskog napora tijekom vožnje može se osjetiti u skladbi ELEKTRO KARDIOGRAMM. Zvuk samog bicikla je vjerno reproduciran, kao da se netko vozi po vašoj ulici. Kompletan album je prikazao sve segmente jedne biciklističke utrke.


Konkluzija
Sva tri albuma govore o putovanju,kretanju kroz prostor i vrijeme. Teško bi bilo opisati koji je bolji,svaki od navedenih je poseban za sebe. Tonalni spektar je bezprijekorno ocrtan u svakom uratku. Današnji izvođaći elektronske glazbe mogu mnogo toga od KRAFTWERK-a naučiti,od same koncepcije do finalizacije glazbenog projekta. Autor ove male glazbene recenzije i sam je dobar poznavatelj grupe KRAFTWERK, te može konstatirati da današnji glazbeni pravci kao što su techno,house i sl. su samo vrlo loše kopije gore preslušanog materijala. Istinski poznavaoci i ljubitelji elektronske glazbe dobivaju još jedan razlog da svrate u bolje cd-shopove i potraže ove naslove.Sva tri uratka imaju bezprijekornu produkciju, kvalitetnu snimku.


Bolero! - Orchestral Fireworks - Audiofil - feel the sound - Glazbena breporuka

Bolero! - Orchestral Fireworks

EIJI OUE
MINNESOTA ORCHESTRA

Prava poslastica za ljubitelje klasične glazbe dolazi iz produkcije Reference Recordings. Uvertira kreće sa glazbenim djelom Colas Breugnon od Dmitra Kabalevskog, sekcija gudačkih instrumenata kreira grandioznu pozornicu,stalna promjena dinamike od veselog raspoloženja pa do tužnog tjera vašeg recenzenta na pomno slušanje. Bumbarov let od Nikolai Rimsky-Korsakova je sušta suprotnost u odnosu na prvu skladbu,timbar puhačke sekcije je prepoznatljiv do svakog detalja,ovdje nema stalne promjene dinamike,sama skladba djeluje vrlo umirujuće.
Franz Liszt te njegov Les Preludes,Symphonic Poem je pravi primjer za prepoznavanje sekcije gudačkih instrumenata kao što je viola,violončelo i sl. Snimka ove skladbe obiluje svim segmentima tonalnog spektra. Samo trajanje skladbe od 17 minuta nije predstavljalo zamor za vašeg recenzenta,više kao upoznavanje pojedinih instrumenata. Lagani plesni ritam se mogao osjetiti u skladbi Hungarian Dance od Johannesa Brahmsa. Ostali autori kao što su Antonin Dvorak,Hector Berlioz, Armas Jarnefelt,Grigor Dinicu,Otto Klemperer,Emmanuel Chabrier i Maurice Ravel nisu ništa manje važni. Dobro odabran materijal za ovaj cd je pravi pogodak producenata RR-a. Ljubitelji klasične glazbe dobivaju uz vrhunsku izvedbu i vrhunsku snimku(HDCD).


John Sharp – Better Than Dreams - Audiofil - feel the sound - Glazbena breporuka

John Sharp – Better Than Dreams

Američki gitarist John Sharp predstavlja se hrvatskoj publici preko ovog glazbenog uratka kao izvođać blues žanra u kojem se može osjetit dobra doza jazza. Svojim sviranjem vodi slušatelja kroz toplo putovanje od svjetala New Yorka pa sve do mjesećevog svjetla u tropima. Oboružan s dvanaest ugodnih skladbi a potpomognut s kvalitetnom instrumentalističkom ekipom Sharp nam ostavlja glazbeni ugođaj jazz kluba u kojem se ne osjeća miris cigareta nego opušteno druženje uz dobar whisky. Skladbe Better Than Dreams, Calypso Lips, Toni-Lynn, Those White Collar Blues sigurno ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. Klasik poput When I Fall in Love (Nat King Cole) u izvedbi J.Sharpa nije ništa izgubio na toplini i melankoličnosti,sama instrumentalna verzija je više nego zanimljiva. Walking Distance je prava melodija za slušanje u autu za vrijeme duže vožnje,smiruje strasti i u onako divljem prometu. Ovaj album u kojem se osjećaju lagani prijelazi iz jazza u blues i obratno obiluje iznimnom energijom koja je fokusirana prema slušateljima. Već sama činjenica što Sharp snima za Reference Recordings garancija je vrhunske kvalitete,a velika pohvala kritičara i njegovog urednika je dovoljan razlog da se provjeri što ovaj glazbeni uradak čini jednim od boljih u svjetskim razmjerima. Ekipa Reference Recordingsa je izvrsno obavila svoj zadatak. Timbar svakog instrumenta je prepoznatljiv iz bilo kojeg kuta da se sluša, pozornica je dobro fokusirana. I na kraju se može konstatirati da preslušani materijal zaista opravdava svoj naslov Better Than Dreams (bolje od snova).


Arhiva stranica:   << Prev   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27  28  29   30   Next >>

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Uradi sam
- Što radim ovih dana
Forum: Audio komponente
- Akustyk RD12
Forum: Računala i audio
- Komp audio
Forum: CD i ostali mediji
- Nova muzička izdanja
Forum: High-End
- ATC-Acoustic Transducer Company
Forum: Dodatni pribor
- Podlošci ili šiljci
Forum: Računala i audio
- Korištenje Qobuza?
Forum: Retro audio
- KOSS PRO 4 AA

UPRAVO SE ČITA


Lyngdorf CD-1
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Milan Rupić
Rega Apollo
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Deba
Jamo C 603
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Milan Rupić
Xindak DAC-5
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: DAC
napisao: Daniel Modrić
Gramofon Pro-Ject Debut III SE/USB
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Gramofon
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI

Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu