Hi-Fi

pretraga  


PMC DB1 i TB2 zvučnici na BRYSTON 4B-SST pojačalu - Audiofil - feel the sound - Grupni test ( Recenzija člana foruma )

PMC DB1 i TB2 zvučnici na BRYSTON 4B-SST pojačalu

Protekli vikend, zahvaljujući susretljivosti distributera PMC zvučnika i Bryston pojačala, imao sam prigodu malo isprobati par komponenti istih. Distributer je zapucao iz Zagreba u Zadar i donio komponente u gepeku, što cijenim kao finu trgovačku gestu i želju da se nešto i proda, jer ipak je prezentacija i proba u vlastitom domu nešto od iznimnog značaja, naročito kad su u pitanju skupe stvarčice, tu bi eventualna greška bila kobna po živce a bome i po džep.

Dakle u moj dnevni boravak od cca 22,5 m2 stigla je slijedeća oprema:
Bryston BP 25, Bryston 4B-SST
CD Player: Rega Planet
Predpojačalo: Bryston BP 25
Pojačalo snage: Bryston 4B-SST
Zvučnici: PMC DB1 i TB2 sa pripadajućim stalcima
Interkonekti između playera i predpojačala: Van den Hul 102
Predpojačalo i pojačalo su spojeni balansiranim tvorničkim interkonektima
Zvučnički kabel: XLO Electric 2x3m

Nakon što je sve spojeno, uključio sam sve prekidače koji postoje (a ima ih), i ….ništa.Probam još jednom , sve svijetli, ali ništa se ne događa, poziv distributeru (i prokleti mobitel nekad dobro dođe :) i eto prve lekcije za neiskusne, naime, Bryston je odnedavno počeoPMC DB1 ugrađivati senzorske prekidače na prednjoj stranici, tako da pored glavnog prekidača otraga treba lagano prstom pomilovati i malu pločicu na prednjoj stranici da stvar proradi.
A kad je jednom već proradio, glazba je naprosto potekla, u pravom smislu te riječi i ne stidljivo kao potočić več izravno i snažno kao bujica nabujale rijeke. Bryston je u stanju razviti 2 x 300 W snage i to u svakom momentu daje do znanja, nema zvučnika koji bi se oteo kontroli ove mrcine, on je gazda koji tjera radnike da rade punom parom, a on ih bogato nagrađuje signalom

Sad malo o zvuku.
Postavismo najprije TB2 zvučnike na stalke. Naravno, po svom nahođenju najprije sam stavio malo akustične gitare, Don Ross je zasvirao kao nikad do tad (barem kod mene), visoki detaljni, precizni, čisti, lijepo se čuje kako prsti stružu po gitari pri promjeni akorda (uh što volim kad je taj zvuk autentičan), srednji dinamični, isto vrlo detaljni i jasni, izvrstan timbar gitare, izravan do bola, nema nikakvog mjesta za nepreciznost, vidi se da je PMC bila firma koja se dugo bavila pravljenjem monitora za studijske produkcije, sve što je mikrofon snimio ovaj zvučnik je u stanju prezentirati, gotovo klinički čisto i brzo. Zanimljivo je da ovaj relativno mali zvučnik ima dovoljno basa, koji je odličan, brz, definiran, mislim da su u pitanju izvanredni stalci koji mu, uz pravilan smeštaj naravno, daju dovoljnu bas ekstenziju, i to funkcionira
prilično dobro za tu relativno malu transmisijsku kutiju, a kasnije se ispostavilo, i to mi je bilo svojevrsno iznenađenje i malecki DB1
funkcionira gotovo jednako, a nema ga što vidit :).
Nastavio sam sa gitarom, Stefanovski-Tadić, Baliardo, Segovia, Paco, sve zvuči izvorno i izravno, nimalo koloracija, nekom se vjerojatno nebi svidio taj zvuk, meni isto paše nešto mekši zvuk, ali ovaj je istovremeno i vrlo transparentan i otvoren pa mu je zapravo teško prigovoriti.
Dalmatinske klape zvuče isto vrlo uvjerljivo, njih je nekad radi promjene intenziteta vrlo teško dinamički pokriti, ali Brystonu to nije problem a zvučnik tjeran tako snažno nema izbora.
Black Coffe Krijanca, ženska klapa Zadranke zvuči začudo i vrlo muzikalno, pored već ranije opisanih detalja i dinamike, ovdje do izražaja dolazi i muzikalnost, opet u prvom redu pojačala, koje fino opisuje pozornicu, jedino što sam ovdje ipak poželioPMC TB2 samostojeći zvučnik, koji bi dodao još malo gušta. Bubnjevi na broju 11 zazvučali su prilično uvjerljivo, i precizno,
tako da sam radi susjeda morao malo smanjiti, inače sa predpojačalom ide daljinski upravljač koji je težak i robustan, treba uz njega dozvola za nošenje hladnog oružja :).
Favoritkinja ovog foruma Norah Jones naprosto oduševljava na ovakvoj tehnologiji, trebaš se samo udobno smjestiti, malo zabaciti glavu unatrag u naslonjač, zatvoriti oči i uživati, a užitak je zagarantiran.
Slično se ponašala i Diana Krall, s tim da Diana ima malo izraženiji alt, pa tko voli dublji ženski vokal i mekšu intonaciju dolazi na svoje.
Strauss mlađi u izvedbi češkog simfonijskog orkestra je nešto što volim, i naravno opet što bi reko Kubrik, oči širom zatvorene, i pozornica je postavljena, a ona u Brystona je ograničena samo produkcijskim mogućnostima, i da malo dioklecijana citiram, poželiš se malo prošetati među tih 120 simfoničara i proćakulati malo sa činelistom, a onda moraš brzo pobjeći jer kad taj zvekne sa 12 kila teškim činelama, jao si ga svakom u blizini, ako ste se ikad pitali zašto bubnjar koji stoji u blizini čineliste ima vatu u ušima, sad vam je naravno jasno, ne zbog svog bubnja :).
Eto, na redu su bili stari rokeri, Floydovi, Straitsi, Elvis i ostali, odrađeno savršeno, mogao bih o tome mali roman napisati, ali bojim se da sam i ovako već pomalo dosadan pa ću samo zaključiti.

Na Bryston pojačalo sa pripadajućim predpojačalom nemam apsolutno nikakvih zamjerki, odrađuje svoj posao amplifikacije savršeno i autoritativno, i pri tom ni u kom momentu ni pri kojim pojačanjima nema nikakvog bruma niti bilo kojeg zvuka, valjda je najtiši od svih jakih pojačala koja sam imao prigodu čuti. Sasvim je svejedno dali slušate glazbu vrlo glasno ili skroz tiho, čuti ćete svaki ton bez ikakvih izobličenja, to je odlika vrhunskih pojačala.
Rega Planet2 000
Rega Planet je solidan player, vrlo robustan i jednostavan za uporabu, CD se meće odozgo nakon što se rukom odmakne poklopac, što je valjda najjednostavniji način za promjenu CD-a, i meni se svidio, ako vam player stoji nisko nekad je teško do botuna za otvaranje ladice, ovdje taj problem ne postoji, to samo govori o tome da ta bivša gramofonska firma ima što tražiti i u digitalnom razdoblju.
Zvučnici PMC su priča za sebe, krase ih transparencija, otvorenost, detaljnost, preciznost (ipak su monitorske sorte izdanci), vjerna reprodukcija do bola, ono što bi im se moglo pripasati kao uvjetni nedostatak je to da hoće jaku amplifikaciju (pa im Bryston paše ko budali šamar) i da ih treba pravilno smjestiti u prostoru, a to nije nimalo jednostavno i zahtijeva dosta premještanja čak u centimetarskoj preciznosti. Još ih kolje i cijena , koja (za naše uvjete) i nije baš mala, pogotovo kad su u pitanju bookshelfi. Uz navedenu amplifikaciju čovjek bi poželio čuti i nekog njihovog predstavnika u samostojećim, napr. OB1, što mislim da bi bila ubitačna kombinacija, kako cijenom tako i zvukom :).

E da, definitivno stoji ona tako puno spominjana, koliko para toliko……..
Nekad sam se znao pitati, kako netko može dati neku silnu lovu za šaku nekih tranzistora, silicija, bakra, aluminija i tome slično, ovih dana se čak ni ne usuđujem sam sebe pitati, jesam li, možda i ja jedan od tih freakova…….
Ne znam, nekako me strah samog sebe…….
NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Uvoz komponente iz japana
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Retro audio
- Dual CV1150
Forum: Računala i audio
- Deezer na TV
Forum: Predstavite se
- pozdrav
Forum: Retro audio
- Lenco L75 priča

UPRAVO SE ČITA


Boston Acoustic M 25
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: žac
Zagreb Audio Video Show 2013
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: žac
NAD Master Series M51 D/A konverter
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: D/A konverter
napisao: Ž. Vrbanc
HAD AudioLAB Breeze P1
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Gramofonsko pretpojačalo
napisao: dM
Zagreb Audio Video Show 2015
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: žac

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu