Hi-Fi

pretraga  


Opera - Platea - Audiofil - feel the sound -

Opera - Platea

Talijanska čokolada


Italija kao pokretač rimskoga carstva je u svim segmentima društva i života nudila nešto posebno. Grandiozna arhitektonska zdanja poput Arene ili kakvog Amfiteatra govorila su o kulturi prošlih naroda. Talijanski narod je pokazao kroz protekla vremena svoju kulturnu osebujnost preko poznatih kompozitora i izvođača. Jedna od najpoznatijih glazbenih građevina je poznata Milanska Scala. U današnje vrijeme Italija je na glasu kao zemlja sa razvijenom audio industrijom.

UVOD
Tvrtka Opera je utemeljena 1989 ali stvarno porijeklo datira još iz 1980 godine, zapravo sve je počelo kao plod sinergije dviju kultura i dvojice audiofila,jednog Talijana i Engleza.
Prvi zvučnik koji se pojavio bio je Caruso, on je bio prethodnik serije koja nosila imena u znak poštovanja prema legendarnim glasovima lirske opere. Modeli koji kasnije nastupaju na audio scenu su bili : Callas, Opereta i Divina. Svaki od navedenih modela bio je toplo pozdravljen od svjetske audio kritike. Opera zvučnici odmah su se pojavili kao fuzija između starih i novih : između tradicionalne talijanske vještine u stolariji i najnaprednijih akustičnih tehnologija.
Svaki Opera zvučnik, od najmanje skupog modela, slijedio je i testirao filozofiju nacrta : upotreba vrhunskih materijala koja se brižljivo udruživala s osnovnim principima akustične znanosti.
Današnji Opera zvučnici se izvoze širom svijeta, od Europe prema dalekoistočnim zemljama, između ostaloga najnoviji modeli su zauzeli prostor u najvažnijim hifi časopisima.

OPIS
Opera Platea je dvostazni bass reflex zvučnik koji u sebi nosi visokotonac od 19mm i bass/srednjetonac od 130mm. Ugrađene zvučničke jedinice su proizvod tvrtke Seas što bi trebalo garantirati kvalitetnu reprodukciju zvuka. Frekventni raspon se kreće od 40Hz pa sve do 20kHz. Nominalna impedanca je 6 ohma,tako barem tvrdi proizvođač. Osjetljivost je 89 db a skretnica je 4 reda. Preporučena snaga pojačala za pogonjenje ovih zvučnika je 100 watta mada se stekao dojam da višak snage dobro dođe. Na stražnjem panelu se nalazi jedan par zvučničkih terminala, bass reflex otvor i mala etiketa na kojoj piše ime modela i zemlja porijekla. Dimenzije ovoga zvučnika su 90cm(visina), 19cm(širina), 20cm(dubina). Težina je 17 kg po komadu. Sam zvučnik plijeni pažnju svojom vanjštinom, zaobljeni bridovi, a boja u sebi nosi nijansu boje čokolade. Na dnu zvučnika je platforma sa pripadajućim šiljcima.

PREZENTACIJA ZVUKA
Letters from the Equator od Brocka i Manakasa kao moj referentni jazz disk je dobio tu čast da se prvi zavrti u playeru.
Kod prvih taktova glazbe sam osjetio da Platea ima pomalo unikatnu obojenost zvuka. Instrumenti poput udarljki i električne gitare su imale neku vrst omotaća koji je omekšao njihove bridove, mada mi se čini da u stvarnosti je to sasvim drugačije.
Bass ovdje ima solidnu ekstenziju, potrebnu čvrstoću uz malu primjesu tamne boje. Ta primjesa u određenim sekvencama glazbenoga materijala dobro dođe kao relaksacija. Moram priznati da me taj dojam pratio kroz cjelokupan album.
Copland 100/Eiji Oue Minnesota Orchestra-Nekako mi je u glavi protutnjala pomisao da naglom promjenom glazbenoga žanra iznenadim Plateu. Iznenađenje je u neku ruku uspjelo, posebno sam to osjetio u kompoziciji Fanfare for the Common man. Kao ljubitelj dinamičkih odklona u glazbi došao sam na svoje, doduše ne u 100 postotnoj potpunosti ali dinamika je bila tu. Pozornica je tu bila definirana, Srednjetonsko i visokotonsko područje je bilo dobro definirano uz manji nedostatak vrhova ali je zato bila primetna doza slatkoće. Dojam je da su ovdje konstruktori nešto žrtvovali da bi ubacili neku vrst igara zvučnim bojama.
Rock album od The Simple Mindsa-The Best Of je bio ugodno iznenađenje, bass iznimno čvrst, dubok na trenutke i prodoran. Glas Jima Kerra iznimno čist i podatan za ženske uši. Ovdje Platea pokazuje svoju raskoš, posebno u srednjetonskom i visokotonskom spektru, sve je odmjereno, precizno i pomalo lepršavo. Pozornica možda i nije grandiozna ali je bogata događanjima. Hitovi kao što su Waterfront, Alive and Kicking, Glittering Prize samo su dodatno potvrdili sve gore navedeno.
Izgleda da mali rock sastavi odgovaraju Platei.
Za kraj mi je preostala Norah Jones i njezin album Come away with me . Pozicija pjevačice i ostatka sastava je precizno definirana, sve gitare imale su svoj prepoznatljivi timbar,metlice kod bubnjara su odavale dojam preciznosti izvedbe. Kako sam preslušavao cjelokupan album nisam se mogao oteti dojmu da je glas pjevačice uz sve njezine kvalitete bio pomalo prigušen, tko zna možda su konstruktori željeli baciti nešto drugo u prvi plan.
Zaista šteta , jer se radi o izuzetno dobro osmišljenom zvučniku, možda je za takav dojam krivo to što je moja malenkost navikla na iznimno otvoren, svjetao i transparentan zvuk.

ZAKLJUČAK
Opera Platea je zanimljiv audio uradak. Svojom pojavom sigurno obogaćuje ponudu na našem tržištu. Njezin zvuk bi se ukratko mogao opisati kao unikatno obojen kroz cjelokupan spektar. Ta obojenost se može shvatiti kao određena vrsta razigranosti kojom su konstruktori htjeli iskočiti iz standardne ponude. Slušajući velik broj zvučnika, pa tako i ove Opere, ponovno sam sebi dokazao da su zvučnici zadnja ali iznimno bitna karika u audio lancu. Njihov odabir je uvjetovan glazbenim ukusom pojedinog slušatelja. Danas kada na tržištu postoji sva sila raznih zvučnika treba imati konjsku upornost prilikom njihova odabira, jer krivi odabir može generalno srušiti audio sustav koji je možda godinama pomno biran. Što se tiče današnje konkurencije Opera Platea sigurno će pronaći zadovoljnog vlasnika. Osobna preporuka je : obavezno poslušati .


TESTNA GLAZBA
Letters from the Equator
Jim Brock/Van Manakas CD

COPLAND 100
Eiji Oue-Minnesota Orchestra CD

The Best of
Simple Minds SACD

Come away with me
Norah Jones SACD

TETSNI SUSTAV
Pojačala : Vincent SV-238
Cd player : Adcom GCD 750
DVD player : Pioneer DV- 757Ai
Gramofon : Dual Golden 1
Zvučnica : Benz Micro MC Silver
Zvučnici : AE 120
Inter.kabeli : VDH The Second, Audioquest Jaguar
Zvučnički kabeli : VDH CS122,VDH The Royal Jade Hybrid
Strujni vodovi : Adcom power cord, MIT Z Cord

INFO BOX

Opera Platea
cijena: na upit

Ustupio:
Sonus Art
Preradovićeva 17, Zagreb
tel: 01/4813-025
www.sonus-art.com
OCJENA
Izrada: 90%

Performanse: 90%

Cijena / kvaliteta: 90%

Ukupno: 90%


pozitivno
vanjština,unikatna boja zvuka
moglo bi bolje
manjak transparentnosti

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Uvoz komponente iz japana
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Retro audio
- Dual CV1150
Forum: Računala i audio
- Deezer na TV
Forum: Predstavite se
- pozdrav
Forum: Retro audio
- Lenco L75 priča

UPRAVO SE ČITA


Primare A33.2
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Pojačalo snage
napisao: Milan Rupić
Klipsch RF-83
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
KEF iQ 90
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
PSB Imagine T
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
Cambridge Audio One
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirani sustav
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu