Hi-Fi

pretraga  


Audio Video Show Zagreb 2004 - Audiofil - feel the sound - Hi-Fi sajam

Audio Video Show Zagreb 2004

"Obični" ljudi audiofile često smatraju u najmanju ruku udarenima na određen način. U zadnje vrijeme sve mi se čini da su možda u pravu. Tko bi normalan dao par tisuća kuna za par metara žice, ili 120.000 eura za kompletan sistem? Ok, možete spustiti ruke. ;) Einjenicu da sam putovao gotovo 4 sata po kiši ("kiša" je vrlo blag izraz za ono što se događalo) da bi samo na par sati bio u istoj sobi sa takvim igračkama ovaj put ćemo preskočiti. Naravno, netko se mora žrtvovati da bi naši čitatelji uživali u reportaži i slikama na svojoj omiljenoj audiofilskoj stranici. Nakon upoznavanja sa nekoliko forumaša, ostalih poznatih ličnosti, polako smo (u pratnji 2 dobra prijatelja) krenuli sa obilaskom soba.
Iznešeno mišljenje o svakom pojedinačnom sistemu je isključivo moje, okrutno i bez cenzure. Sobe koje sam preskočio nisu se isticale, bilo vrlo dobrim ili izuzetno lošim zvukom ili se iz nekog drugog razloga nisu našle na mom blokiću u kojega sam zapisivao kratke dojmove. Za početak isprika izgalačima ako sam napisao neki krivi podatak; nitko nije savršen (čitaj: imao sam mali blokić!).

Prvi sistem koji je "zapeo za uho" nalazio se u sobi Sophos Lab-a. Radilo se o minijaturnim Rogers LS3a zvučnicima (~6000kn), Rogers E40a pojačalu (15.900kn) i Rotel cd playeru. Moram priznati da od novih (kineskih) Rogersa nisam puno očekivao, no nakon par minuta bilo je sigurno da se radi o izvrsnom modelu. Ako zanemarimo probleme sa bassom za koje je gotovo sigurno kriva soba, zvuk je bio odličan. Vrlo dobar balans uz izuzetno dobar prostor i realnu prezentaciju instrumenata i (pogotovo) vokala. Sistem je svirao prilično glasno bez da je gubio kontrolu ili postao oštar za što je vjerovatno zaslužno i cijevno pojačalo. s druge strane, zvuk nije bio pretjerano topao, mekan ili sirupast što je čest slučaj sa pojačalima takvog cijevnog ranga. ovo je ujedno i jedina soba u kojoj nisam morao pitati za slušanje svog CD-a jer mi je ta opcija ponuđena 2 minute nakon što sam ušao u sobu, zajedno sa daljinskim uprevljačem. Svaka čast!


Ugodno iznenađenje je bila i nova Wharfedale Diamond serija. Za svega ~1500kn, najmanji Diamond je bez problema punio sobu izuzetno ugodnim zvukom (što nije bio slučaj sa starijim modelima koje sam slušao) uz pomoć Quad komponenti. Kvaliteta finiša je na visokom nivou pa su Diamondi oku vrlo ugodna pojava. Zamjerka ide nesto zatvorenijem srednjotonskom spektru i totalnom nepostojanju dinamike. Zatvorenija sredina je zapravo nešto poželjno ako imate pojačalo i izvor zvuka nižeg cjenovnog razreda jer se manjkavosti istih neće isticati. Po pitanju dinamike se možda može nešto izvesti sa snažnijim pojačalima, iako sumnjam. Većina jeftinih zvučnika ima ovaj problem. Izuzetak bi bila JMLab-ova Chorus serija.


Komteh! O zvučnicima gospodina Kokanovića (SoundNews) ne mogu ništa puno napisati. Nakon prvog pogleda i par dodira zaključak je da se radi o izuzetno kvalitetno složenim zvučnicima. Iz zvuka se dalo naslutiti da itekako imaju potencijala ali zvuk u toj sobi nije bio zanimljiv. Ne znam koliko je prste u tome imala soba, ali sam gotovo siguran da je za pretegnut bass i općenito sterilan zvuk (iako uz vrlo ugodne visoke) bilo krivo Denonovo pojačalo. Tko traži zvučnike te klase; svakako polušati! Osim spomenutog Denon pojačala (PMA2000 u zadnjoj varijanti) "svirali" su Denon CD player preko MSB konvertera i odličan Project 2.9 classic gramofon. U sobu sa KEF zvučnicima nisam ulazio.


Big Bang je napravio predstavu koju nisam očekivao. Kombinacija Musical Fidelity X-150 pojačala, X-RAY (zadnja inkarnacija) CD playera i Dali Helicon 300 zvučnika je autoru ovog teksta bio drugi najbolji sistem na sajmu! Ukupnu cijenu sistema od oko 30.000kn, od čega polovica otpada na zvučnike bez ikakve dileme opravdava kvaliteta zvuka koja je izlazila iz ovog kompleta. Izuzetno muzikalno i toplo, a opet otvoreno, kristalno čisto i izražajno. Bass ide vrlo duboko za tako male zvučnike, a isti je "masan" bez da je ikad prenaglašen. Šteta što soba nije bila malo prostranija, ali.. TAKO zvuči glazba!


Tvrtka DACCO je imala u svojoj ponudi na sajmu zanimljive proizvode iz programa Parasound, Audiopro,Vincent, Pioneer, Synergistic Research. Posebnu pažnju je plijenilo kućno kino sastavljeno od Parasounda HALO serije, tu su procesor HALO C2, stereo izlazno pojačalo sa THX certifikatom HALO A23, petokoanalno izlazno pojačalo također sa THX certifikatom HALO A52. Kao izvor zvuka i slike je poslužio top model Pioneer DV-868AVi-S povezan s HDMI kabelom za Pioneer Plasma TV PDP-435 HDE. Zvučnici u 7.1 sustavu su bili iz programa Audiopro serija Image koja je doživjela svoju premijeru na sajmu, posebno moramo istaknuti atraktivni model Qube koji je bio najmanji samostojeći zvučnik na cjelokupnom sajmu. Slika i zvuk ovog sustava kućnog kina se mogu kao cjelina koja je bogata čistoćom, transparencijom i dinamikom. Također svoju premijeru su doživjeli kabeli tvrtke Synergistic Research. Uzdahe posjetitelja su mamili interkonekcijski kabeli sa aktivnim vanjskim štitom koji da bi funkcionirao mora biti uključen u strujnu mrežu. Moramo priznati da američke high-end kompanije zauzimaju sve više mjesta na našem tržištu. Tvrtka Vincent je bila predstavljena sa novim modelima izlaznih pojačala kao što su mono blokovi SP-997 sa snagom od 200 watta na 8 ohma i novom generacijom hibrydnih cd playera-CD S6 MkII.


Monitor Audio zvučnici o kojima se toliko često piše na forumu su me ostavili potpuno ravnodušnim. Svirao je model Gold 60 koji bi trebao predstavljati referentni model tvrtke. Iskreno se nadam da nešto u samom sistemu nije valjalo, jer je zvuk bio, najblaže rečeno, dosadan. Iako vrlo ugodno, dinamike nije bilo, a bez dinamike nema glazbe, nema emocija... "Strpati" poveliki samostojeći zvučnik u tako malu sobu je isto bio "interesantan" potez. Za idući sajam predlažem i 4 aktivna subwoofera uz zvučnike; po jedan za svaki kut sobe! Ah da, CD player i pojačalo su bili Accuphase, a ožičenje Straightwire.


Šetajući sajamskim prostorijama niste mogli ne primjetiti količinu stalaka Rondo. Iste ste mogli vidjeti i u zajedničkoj postavi sa Sumić Audio kablovima.


Audio ART je "dovukao" gomilu komponenata, između ostalog Primare (predivno), NAD (klasika), Cambridge (konačno sa dizajnom) i neodoljivi Unison Research.
Posjetiteljima sajma gotovo sigurno nije promakla soba sa velikim Dynaudio C4 zvučnicima, ASL cijevnim pojačalima i Accuphase izvorom zvuka. Ogromno, impresivno i predivno! Na žalost, u superlativima mogu jedino o izgledu sistema. Iako nisam obožavatelj Dynaudio filozofije zvuka i fan kluba koji obično ide uz njih moram priznati da su ovi zvučali drukčije nego što je to red i običaj. Zvuk za promjenu nije bio napadan ili naglašeno atraktivan, nego upravo suprotno, ugodan, ali bljutav i dosadan. Žao mi je ali tu dinamike nije bilo, a bass kao da je dolazio iz susjedne sobe (možda i je?). Opet, za bass je možda kriva soba, tko zna, ali nepovezanost sa ostatkom spektra je bila Martin-Loganovskih razmjera! Jednostavni sastavi i lagana jazz glazba je zvučala ugodno i vrlo dobro. Dynaudiu treba ipak par (k)W po kanalu više, a ASL pojačalima trebaju neki drugi zvučnici. Kao i svake godine tako je i ove tvrtka Audio Art pokazala niz zanimljivih noviteta. U velikom salonu na prvom katu je bila zanimljiva prezentacija proizvoda tvrtke SIM2. Poznati talijanski proizvođač DLP projektora i projektorskih televizora impresionirao je posjetitelje svojim estetskim dizajnom i nevjerojatnim tehnološkim napretkom u razvoju uređaja za reprodukciju slike.Prezentaciju je vodio predstavnik same tvrtke SIM2, koji je objašnjavao put od ideje do finalizacije projekta. Kompanija SIM2 koristi zadnju generaciju DLP chipova iz Texas Instruments kompanije. Mora se priznati da je bio jedinstven trenutak kada smo imali priliku držati u ruci chip sa 3 milijuna ogledala.


Tvrtka Avitech u suradnji s Audio Sanom je imala visokokvalitetnu prezentaciju Bryston/PMC kombinacije. Posjetitelji su imali priliku se upoznati sa proizvodima francuske kompanije Vecteur koja je doživjela svoju premijeru na zagrebačkom sajmu. Bilo je lijepo vidjeti kako se cd svirač Vecteur fino uklopio u Bryston/PMC kombinaciju. Model GB12 iz programa PMC zvučnika je plijenio pažnju svojim nadasve vrlo upečatljivim zvukom.


Audio Centar sobica je bila ukrašena već svima poznatima BetaSystems zvučnicima, Exposure CD playerom, meni nepoznatim D/A konverterima i vrlo dobrom PASS Labs amplifikacijom (X150.5 izlaz i Pass preamp). Možda opis pomogne forumašima koji upravo raspravljaju o isplativosti spomenutih zvučnika. Zvuk je bio otvoren, definitivno svijetal, odlično definiranog prostora i prozračan. Sredina isto tako nešto "tanja", lagano suha ali precizna i čista. Bass je ostavio neke upitnike i dileme nakon slušanja. Za dvosistemac tih dimenzija ide vrlo duboko, no nije sve u dubini. Kontrola je tu, ali gornjeg bassa, punoće i topline nema niti u tragovima! Što je uzrok ove "rupe" u spektru nije mi jasno. Ah da, dok nisam zaboravio - dinamika je jedna od jačih strana ovog zvučnika. Da li zvučnici vrijede ~20.000kn? Definitivno ih nije pošteno ocjenjivati u tako lošim uvjetima no opet, zvučali su vrlo dobro. Da, vrijede. Da li bi ih ja kupio? Ne, ne bi.


Jednu od boljih soba je imao i SonusART, velika, odlično uređena. Kako je soba bila više izložbenog nego prezentacijskog karaktera ozbiljno slušanje je svedeno na minimum. "Nabijanje" bass-a iz sobe nasuprot spomenute nije pomoglo. Svima je jasno da za ozbiljno slušanjne treba "ozbiljna" soba, ili bar tišina. Sistem koji je svirao je bila kombinacija Pathos integrirca, Rotel CD playera i izvrsnih JMLab Elektri 906 BE. Nešto kasnije prosvirali su i novi JMLab Sib XXL zvučnici namjenjeni lifestyle sistemima i kućnim kinima. Količina bass-a i potpuna neopterečenost velikom glasnoćom su zaista impresivni. Opis nove Sib & Co. serije možete pročitati u vijestima na naslovnoj stranici.


Šećer na kraju? Naravno! Mislim da je svima jasno što slijedi. Vrijeme je za Media Audio, najluksuzniju sobu na sajmu i uvjerljivo najbolji zvuk. Avantgarde zvučnici koji su mi referenca već neko vrijeme oduševljavali su sve nazočne u sobi. Veliki Trio sa novim subovima tjerala je Gryphonova elektronika do neba i nazad. 109dB/W/m je osjetljivost uz koju je dovoljno doslovno 1 watt (slovima: JEDAN) za paklenu galamu. Na sistemu koji košta vrlo okruglih 120.000 EUR-a svirala je uglavnom rock, blues i slična glazba. Sa spomenutom glazbom zamjerki jednostavno nema. Sve zvuči savršeno, kao da se upravo nalazite na koncertu sa izvođačima ispred sebe, samo bolje! Dinamika koju niti jedan "obični" zvučnik jednostavno ne može dostići, bass koji ide ispod granice čujnosti.. Nepostojanje bilo kakvih koloracija koje se inače vežu uz horne, obilje zraka oko izvođača i savršen balans od vrha do dna samo su neke od kvaliteta ovog sistema koji pokušava opravdati svoju cijenu. Zapravo, pokušavam reći da je sistem zvučao sasvim solidno.. Mirnija glazba, lagani jazz, blues i slično ostavljaju osjećaj praznine. Sa ovim se gotovo sigurno većina neće složiti, no koliko je ovaj sistem bolji od svih ostalih na sajmu, toliko bolje zvuči jedan drugi sistem od ovoga, također baziran na Avantgarde zvučnicima ali sa cijevnim pojačalima. Ok, možda sam malo pretjerao, no nemoguće je opisati kako radi jedno od najbolji triodnih pojačala na svijetu sa jednim od najboljih zvučnika na svijetu. U istoj sobi se nalazio 80.000 EUR težak sistem sa Sonus Faber Stradivari zvučnicima, Krell izlaznim pojačalom, "top of the line" Acoustic Research predpojačalom i Theta Digital Compli & Gen.VIII kao izvorom. Kao materijal se koristio obični "red book" standard jer GenVIII još nema SACD i DVD Audio input modul. Iz kojeg razloga je "osoblje" smatralo da Avantgarde nije sposoban svirati klasiku nije mi poznato, no Sonus Faberi su to vrlo korektno odrađivali. Iako ni približno impresivno kao Avantgardi, sistem je zvučao korektno. Drago mi je da su u Sonus Faberu shvatili kako je dinamika bitna stvar. Zvuk je teško opisati, jednostavno ste morali biti tamo. Ovaj sistem bi stavio na mjesto broj 3. Da, iza Dali Helicon sistema za 30.000kn!


Žao mi je što cijevna pojačala nisu bila više zastupljena. većina izloženih nije bila u funkciji. Još jedna (bitna) stvar. NIKAD ne zaboravite zašto se bavite ovim "sportom". Glazba! Ako ne uživate u glazbi nešto nije u redu sa Vašim sistemom. Slušajte što je više moguće, bez predrasuda i isključivo svojim ušima.
NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Savjet pri kupnji
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Računala i audio
- Android box + Marantz SR 4500=?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi

UPRAVO SE ČITA


Rotel RA-05
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: žac
Arcam A32
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić
Jamo R 909
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Milan Rupić
Sonus Faber Concertino Domus
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Daniel Modrić
Unico 200
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu