Hi-Fi

pretraga  


Parasound HCA -1000 A THX - Audiofil - feel the sound - Izlazno pojačalo

Parasound HCA -1000 A THX

Upuštanje u proizvodnju audiofilski orijentiranoga izlaznoga pojačala danas predstavlja avanturu s neizvjesnim završetkom. Prije same izrade potrebno je osmisliti koncepciju budućeg pojačala, pa je tako poželjno odabrati režim rada, vrstu ustroja (balansiran ili nebalansiran), te elemente (lampe ili tranzistori). Dakako da gore navedeni uvjeti neće dati uvijek vrhunski rezultat, posebice, ako koncepcija nije dobro promišljena ili kvalitetno izvedena.

Parasound
Američka kompanija Parasound ima svoje sjedište u vrlo zanimljivom i svjetski poznatom San Franciscu, koji se svojom arhitekturom i geografskim smještajem razlikuje od ostalih američkih gradova. Konstruktorska ekipa Parasounda i dan danas nastavlja raditi s ciljem koji je utemeljen pri samom osnivanju tvrtke, a to je izrada pretpojačala i izlaznih pojačala koja će svojim zvučnim i tehničkim performansama zadovoljavati najstrože audiofilske kriterije. Unatoč odličnim rezultatima u projektiranju vrhunskih uređaja, menadžment kompanije odlučio se napraviti još veći iskorak u razvoju, pa je tako svoj konstuktorski razvojni tim pojačao svjetski priznatim dizajnerom i savjetnikom Johnom Curlom, pravom legendom među audiofilima i inženjerima širom svijeta. Prema njegovim tehničkim nacrtima izrađuju se pojačala s velikom učinkovitošću i najnižim stupnjem distorzije zvuka, a njegovo ime posebno je vezano uz legendarno Levinsonovo pretpojačalo JC-2 koje je dugo vremena služilo kao referenca mnogim tipovima pretpojačala. Njegovi bravurozni modeli pojačala poput HCA-3500, HCA-2200, HCA-1205 i HCA-2205 u američkom su magazinu Stereophile prozvani novim referencama među ultra-visoko kvalitetnim uređajima čija cijena ne premašuje okvire zdravog razuma, a pojavom multikanalnog zvuka njegova tehnička rješenja još više dobivaju na težini. Tako je Parasaundov model petokanalnog pojačala HCA-2205 s THX certifikatom u svjetskoj audio štampi proglašen najboljim univerzalnim pojačalom. Bez obzira na mnoga svjetska priznanja Parasoundov razvojni tim na čelu s Johnom Curlom nastavlja rad na daljnjem razvoju i unapređivanju svojih amplifikacija. Današnji proizvodni program Parasounda podijeljen je u dvije skupine - Classic i HALO seriju.

Opis
Stereo izlazno pojačalo HCA-1000A THX po svojoj koncepciji izrade pripada kategoriji jednostavnih dizajnerskih rješenja. Kućište samog uređaja odaje dojam robusnosti, ponajviše zbog crne boje i širokog prednjeg panela. Na prednjem panelu nalaze se prekidač za napajanje i tri indikatora - jedan indikator za AC Line, drugi za Stand by mod i treći za Normal mod. Na vrhu prednjeg panela se između ostaloga, nalazi natpis kompanije, ime modela i oznaka THX certifikata.
U sredinu stražnjeg panela smješteni su konektori za priključivanje interkonekcijskih kablova, RCA konektori za Loop izlaz, prekidač za prebacivanje u mono režim rada, regulatori za podešavanje razine ulaznoga signala (za lijevi i desni kanal zasebno) i terminali za prihvat zvučničkih kabela. Na lijevoj strani pri dnu nalazi se također i priključak za strujni vod, te posebni konektor za DC Trigger koji ima svoju svrhu ukoliko posjedujete zasebnu strujnu komponentu.
Zavirimo li u unutrašnjost Parasounda HCA-1000A otkrit ćemo da je ovdje riječ o dual mono konfiguraciji. Njegov napajački sklop je prilično impozantan. Ima kapacitet od 40.000 uF, a obuhvaća masivni 775VA toroidni trafo i 6 komplementarnih parova 15 amperskih 50MHz-nih izlaznih tranzistora. Pojačalo isporučuje 125 Watta na 8 Ohma, te 200 Watta na 4 Ohma, a ukoliko se odlučite za mono varijantu dobit ćete respektabilnih 400 Watta na 8 Ohma. Režim rada pojačala visoka je A/AB klasa, odnos signal/šum veći od 110 dB, ulazna impedanca 33 kiloohma, ulazna osjetljivost 1V, damping faktor 800 na 2OHz, a frekvencijski raspon se kreće od 5Hz pa sve do 100kHz. Dimenzije pojačala su 440mm (širina), 340mm (dubina), te 90mm (visina), dok masa iznosi 10 kilograma. Uz samo pojačalo priložena je knjižica s vrlo detaljnim uputstvima i napomenom kako prebaciti napon sa 110 na 220 Volti.

Klasična glazbena forma
Klasična glazba kao glazba neamplificiranog karaktera, predstavlja najbolji primjer za testiranje zvučnog temelja jednog pojačala. Nakon što sam disk umetnuo u ladicu CD playera, te pokrenuo reprodukciju, na vidjelo su počele izlaziti informacije prepune iznenađenja. Od uvertire ''Colas Breugnon'' D. Kabalewskyjeg, pa sve do završne skladbe albuma, klasika je zvučala ne baš ''klasično'', već pomalo u rockerskom štihu. Zvučna pozornica bila je definirana i po širini i visini, međutim, s malim pomakom prema slušatelju uz prisutnost dinamičkih otklona. Iako nije bilo neke posebne ljepote, osjećala se prisutnost velike količine energije, pa se tako stvorio dojam da svirači u orkestru nose kožne jakne i hlače umjesto elegantnih frakova, te je njihova svirka bila prepuna žestine, ponegdje možda i više nego što je potrebno. Izgleda da je Parasound nastojao na neki način inaugurirati novi pristup reprodukciji klasične glazbe i čini mi se da bi takav pristup mogao proći kod većine slušatelja, bez nekih većih zamjerki. Cjelokupnom tonalnom spektru nemam što zamjeriti, osim možda istaknuti želju da bi visokotonski spektar trebao biti malčice otvoreniji. Dok sam slušao ''Les Preludes'' Franza Liszta imresoioniralo me mnoštvo informacija koje su protjecale između dinamičkih otklona poput kakve nabujale rijeke. Međutim, moju fascinaciju dodatno je pojačao gromoglasni završetak navedenoga glazbenoga djela koji je zvučao bogato, snažno i odriješito.

Slobodna glazbena forma
Kada jedno takvo pojačalo na poseban način odsvira kompleksne materijale, čovjek se zapita kako li će tek raditi s ostalim glazbenim žanrovima. Tako sam započeo test jednom rock kompilacijom, kako bih dodatno razbudio sve oko sebe. Pjesma ''All Right Now'' grupe FREE pokazala je svu silu autoriteta koje ovo pojačalo pruža, te precizno definiranu pozornicu. Posebno su me impresionirali volumen bas dionica i mekoća ljudskog glasa. Skladbe ''Get it on'' T-rexa, ''Down, down'' Status Quoa, ''Woodstock'' Matthews Southern Comforta plijenile su svojom čvrstoćom i životnosti, dok su dinamičke tenzije imale odličan protok glazbe. Električne gitare bile su toliko dojmljive da sam u jednom trenutku uspio dobiti odnosno projicirati vizuru gitarskih pojačala u sobi. Ma što god ljudi mislili o rock glazbi, tvrdim da jedna stvar ipak ostaje neupitnom, a to je da rock predstavlja klasiku novoga doba.

Ljepota ljudskoga glasa
Da bi se dobila kompletna ocjena reprodukcije zvuka jednog pojačala, nužno je ispitati kako ono iznosi zahtjevan srednjetonski spektar. Izbor je pao na američki zbor Turtle Creek Chorale koji je sa svojih dvjestotinjak glasova pretvorio svoju izvedbu u nezaboravan glazbeni doživljaj. Bez obzira na promjene ritmova i melodije, glasovi su bili protočni i meki, te puni života i prateće ljepote. Ovdje je Parasound pokazao da kvalitetno može iznijeti i vrlo nezahvalne odnosno komplicirane glazbene detalje. Bez obzira na značajno povišenje glasnoće izlaza, ljudski glasovi nisu gubili na ljepoti i preciznosti, već su svojom životnošću punili moju sobu. Skladba ''Pueri Hebraeorum'' pokazala je svu slojevitost ljudskog glasa. Moram priznati da je Parasound to izveo s lakoćom, bez ijedne trunke bilo kakvih primjesa i zrnatosti. Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da je i visokotonsko i srednjetonsko područje djelovalo vrlo kompaktno i melodiozno.

Epilog
Zvuk ovoga pojačala može se opisati voluminoznim s malo zatvorenijim pristupom. Dok timbralna rezolucija nije upitna, jedina manja zamjerka može se pronaći u izvedbi klasične glazbe pri čemu Parasound ljepotu instrumenata žrtvuje za energičnost reprodukcije. Vjerujem da bi ljubitelji klasike mogli oprostiti Parasoundu na ovakvom odstupanju. Samo pojačalo ima nesumnjivo velike mogućnosti praćenja audio prohtjeva potencijalnih korisnika, a zahvaljujući svom unutrašnjem sklopu neće imati problema s pogonjenjem zahtjevnih zvučničkih konstrukcija. Parasound HCA-1000A će vrlo rado na sebe primiti kvalitetno pretpojačalo, pa će se tako potencijalni vlasnci moći poigrati raznim kombinacijama. Njegova cijena bi mogla izazvati glavobolju među ljubiteljima integriraca, no kada bi ga se kompariralo s njegovim jačim (čitajte moćnijim) bratom HCA-1500, onda bi se cijela stvar mogla sagledati iz drugačije perspektive, ali to je jedna sasvim druga priča.
Kupiti ili ne kupiti, hm, pitanje je sad? To pitanje postavljaju sebi mnogi audiofili i ljubitelji hifi-a. Naravno da odgovor nije lako pronaći. Da bi se došlo do njega, toplo preporučujem preslušavanje Parasounda HCA-1000A u vlastitom sustavu (ako je takvo što ikako moguće), kako bi se stekao potpuniji dojam.

Testni sustav
Pojačala: Vincent SV-238, Vecteur I-6.2, Parasound PHP-850
Izvor zvuka: Adcom GCD 750, Classe CDP.3
Interkonekti: Soundrstring, Audioquest Jaguar, Supra EFF-ISL LE, VDH The Orange Source, Oelbach
Zvučnički kabeli: VDH CS 122, VDH The Royal Jade HybridINFO BOX

Parasound HCA-1000A THX
Cijena: 4500 KN
OCJENA
Izrada: 95%

Performanse: 90%

Cijena / kvaliteta: 95%

Ukupno: 93%


pozitivno
cijena, kvaliteta izrade, komfor
moglo bi bolje
nedostatak finoće kod klasične glazbe

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Savjet pri kupnji
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Računala i audio
- Android box + Marantz SR 4500=?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi

UPRAVO SE ČITA


Multipak 2017
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: žac
Zagreb Audio Video Show 2017
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: žac
Wilson-audio Yvette u Audiofil klubu
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: žac
GRAMOFONI, EH GRAMOFONI
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Opis Uređaja
napisao: Želimir Vrbanc

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu