Hi-Fi

pretraga  


PMC FB1 - Audiofil - feel the sound -

PMC FB1

Ples u šumi


U zadnjih desetak godina smo svjedoci velike bitke među britanskim zvučničkim proizvođačima za osvajanje top mjesta u domovini i inozemstvu. Njihove inženjerske i menadžerske ekipe su spremne na sve, pa i na krađu tuđih modernih dizajnerskih rješenja. Iz te čitave gomile samo jedna kompanija odskače, to je PMC. Sama kompanija svoje korijene vuče iz profesionalnih voda. Njihovi sustavi se izrađuju po najstrožim BBC standardima.

Koncept Transmission Line
Zvučnici koji su rađeni po TL konceptu su sve same ne jednostavni. Transmisija je teoretski ideal ali i najsloženija konstrukcija koja puni zvučničku zavojnicu. Sam nacrt traži poveči kabinet i precizni unutrašnji izračun. Između ostaloga savršeni transmisijski linijski imaju unutrašnju strukturu koja se treba ponašati kao apsorber prema cjelokupnoj zadnjoj radijaciji od zvučničkih jedinica. Najpraktičnija primjena je stvaranje dugog tunela unutar kabineta koji kod odjeljivanja pregradom preklapa poredak i dužinu kabineta. Kod samog kraja linije postoji vrlo specifična veličina rupe koja vrši ispuhavanje direktno u sobu. Velika korist prema ovoj konstrukciji je da labirint podupre cjelokupnu strukturu od početka do kraja. Ovo bi skoro trebalo izbrisati kabinetsko bojanje koje se stvorilo pored efekata vanjskih zidina kabinetskog savijanja. Bez obzira na kompleksnost nacrta, on nudi visoku preciznost, čistoću, detaljnost, dinamiku kod reprodukcije zvučnog zapisa.

Opis
FB1 utjelovljuje inovatorski pristup prema pro-audio monitoringu, kasnije je ta vrsta zvučnika prebačena u kućni audio.
Sam zvučnik je dvostazne konstrukcije. Njegova cjelokupna vizura djeluje pomalo robustna. U zvučnik su ugrađene bass/srednjetonska jedinica od 170mm i visokotonska jedinica od 27mm koja je hlađena u ferro-fluidu. Na dnu zvučničke kutije se nalazi posebna platforma koja se dadtnim vijcima umontirava u zvučnik a posebnim šiljcima odvaja od podne površine. Cjelokupni prednji panel je blago zaobljen, odaje dojam osmišljenog pristupa konstrukciji zvučnika.Finiš zvučnika je u boji hrasta. Na stražnjoj strani pri dnu se nalazi natpis i dva para zvučničkih terminala,za mogučnost bi-wiringa.
Frekvencijski raspon se kreće od 28Hz pa sve do 25kHz. Osjetljivost je 90 Db, što govori da ne treba pretjerano jako pojačalo za pogonjenje ovoga modela. Dužina TL tunela je 3 m. Impedanca je 8 ohma, proizvođač napominje da je ta vrijednost stabilna. Zvučnik je magnetski oklopljen tako da nema problema ako je smješten blizu TV prijemnika. Njegove dimenzije su : 1000mm (1050 sa platformom) visina, 204mm širina, 300mm dubina. Težina iznosi 18kg/komad.

Zvuk by LP
Kako je u svijetu trend povratka vinila, tako sam i ja krenuo testirati zvučnike preko vinilnog zapisa.
Na tanjuru gramofona su se našli naslovi iz područja soul glazbe. Poznati hit Otisa Reddinga- Sittin on the dock of the bay je plijenio svojom toplinom i preciznošću, posebno u srednjetonskom spektru. Kada sam kasnije na gramofonu izvrtio glazbene uratke Raya Charlesa, Roberte Flack, Wilsona Picketta te King Curtisa sve je prštalo od detalja, svaki detalj je imao svoju paletu boja. Moram priznati da FB1 ništa ne skriva, dapaće on prenosi sve što ulazi u njega. Naravno svi detalji i prateće boje su tvorili jedinstvenu homogenu cjelinu, glazbu. Malo je zvučničkih konstrukcija koje bez ikakvih teškoča prenose glazbenu cjelinu tako da se može razabrati boja i njezine nijanse. Ono što me je ugodno iznenadilo je postojanost boja unutar cjelokupnog tonskog spektra bez obzira na nivo glasnoće.

Zvuk by CD
Kvalitete pojedinih finožičnih instrumenata i životnost puhačkih u Symfonijskoj poemi zvanoj Les Preludes od Franzta Liszta daleko su od drugih istoga razreda koje sam imao do sada priliku preslušati u kontroliranim uvjetima. PMC FB1 s takvom preciznošču ocrtava poteze gudača koji su struktuirani do najsitnijih detalja. Zvuci gudačkih instrumenata su tako slojeviti poput mirisa drveča u šumi, a sve povezano u jednu cjelinu koja je protočna poput rijeke u proljetnom periodu. Uživanje u rezoluciji bass područja omogučuju gudači sa svojim profinjenim sviranjem koje ne iskače iz hijerarhije orkestra. Kao šlag na tortu dolazi niz od nekoliko strahovito velikih dinamičkih otklona kojima se daje na znanje da je na pomolu grandiozni završetak. Sve se odvija, brzo, čisto i nadasve kontrolirano. Transparentnost se u slučaju FB1 zvučnika pokazala kao jaka strana.
Reprodukcija sazvučja akustičnih instrumenata je složen i nezahvalan zadatak na kojem prolaze ili padaju zvučnici. U današnje vrijeme je prisutno mnoštvo zvučničkih konstrukcija koje s manje ili više uspjeha odrađuju takav zadatak. Kada je u pitanju akustična gitara,moja prva asocijacija se odnosi na poznatog španjolskog svirača-Paco De Luciu. Poznati španjolski virtuoz oduvijek je oduševljavao publiku širom svijeta, njegova glazba nije samo puko sviranje nego i umjetnost prebiranja po žicama. Stavljajuči disk Antologia u ladicu playera prisjetio sam se njegovih koncerata u Zagrebu. Da bi prisjećanje dobilo na težini pobrinuli su se PMC zvučnici. Nakon nekoliko taktove glazbe mogla se primjetiti životnost instrumenta, velika brzina pokreta prstiju preko žica gitare. Zapravo ti brzi pokreti su stvarali veliku gustoču dinamičkih otklona, nešto poput gustoče godova na stablu. Kako su se nizale skladbe na albumu tako su iz zvučnika izvirale nove boje i nijanse, to me podsjetilo na životnost boja i mirisa svakog stabla koje je integrirano u prirodnu zajednicu koja se zove šuma. Ta životnost je svojim ritmovima natjerala slušatelja na mali ples. FB1 zvučnici daju punu slobodu glazbi, pokazuju njezinu životnost. Tekstura boja bass i srednjetonskog spektra je nešto što se ne viđa kod svakog zvučnika. Zvuk visokih je nepretenciozan, u najgornjem registru je svilenkast i nenapadan.

Zvuk by SACD
Otkako su na svijet izašli prvi visokorezolutni formati, proizvođači zvučnika su krenuli u konstruiranje modela koji će moči pratiti novonastale trendove.
Dakako da ekipa iz PMC-a nije sjedila skrštenih ruku. Sve svoje modele iz profesionalnih voda je prebacila u kućnu domenu ali istovremeno radila na poboljšanjima kao ne bi zaostala za konkurencijom. Zbog svega navedenoga moja malenkost je odlučila napuniti ladicu multiplayera sa SACD naslovom The Best of Simple Minds. Rock glazba nije predstavljala problem PMC-u, naprotiv on je prezentirao sve što je potrebno: visinu, širinu i dubinu pozornice. Zvuk električnih gitara nije izgubio na autentičnosti. Glas Jimia Kerra je zvučao kao sa početka karijere, svježe, čvrsto, upečatljivo. Moram priznati da ostatak benda nije zaostajao za njim. Slušanje ove kompilacije me je podsjetilo na doba kada sam s nestpljenjem pratio novitete sa svjetskih top lista. Promjena ritma, dinamike ili boje raznih instrumenata ne predstavlja nikakav problem za PMC, dapače on to iznosi sa lakočom i elegancijom. Vjerojatno je za to zaslužan njegov koncept.

Završna misao
Kakav je PMC FB1 ?
Odgovor na pitanje bi trebao sadžavati jako puno rečenica. Može se reči da je to zvučnik vrlo promišljene konstrukcije koja će naći primjenu u stereu, višekanalnom formatu ili nečem trečem. Ono što je potrebno za naglasiti je da bilo koji glazbeni žanr za njega nije nesavladiva prepreka. Svojom cijenom spada u srednji rang ali zvukom kotira u high-end. Zvuk koji FB1 prezentira ima svoju glavu, tijelo i popratnu odječu, s lakočom se može razabrati od kakvog je štofa ta odječa sašivena i kakva je kvaliteta boje na njoj. Audiofili koji imaju namjeru vršiti upgrade svojeg sustava slobodno neka obrate pažnju na ovaj model jer bi on možda moga postati dugotrajno rješenje njihovih briga.


Testni sustav
Pojačala : Vincent SV-238, Vecteur 16.2, Parasound PHP-850/HCA 1000A THX,Pro-Ject Phono Tube box
Izvori zvuka: Pioneer DV-757Ai, Adcom GCD750, Classe CDP.3, Dual Golden 1
Zvučnica : Benz Micro MC Silver
Zvučnici : AE 120
Interk.kabeli: Supra EFF-ISL LE, Audioquest Jaguar,Soundstring, Oelbach NF-1,VDH The Orange Source
Zvučn.kabeli : VDH CS122/The Royal Jade HybridINFO BOX

Proizvođač : PMC
Model : FB1
Cijena : 15.000 KN
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Kvaliteta izrade, detaljan i transparentan zvuk
moglo bi bolje
nema

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Savjet pri kupnji
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Računala i audio
- Android box + Marantz SR 4500=?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi

UPRAVO SE ČITA


PMC TB2+
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: žac
Cambridge Audio Azur 340A + 340C + Pacific analog
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo & CD player & Interkonekt
napisao: Vlado Tomašević
HES Budapest 2005
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Predrag Tubić
Opera Mini
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Milan Rupić
Energy RC-10
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu