Hi-Fi

pretraga  


Pro-Ject - Phono Tube box - Audiofil - feel the sound - Gramofonsko predpojačalo

Pro-Ject - Phono Tube box

Svjetleći mališan među divovimaOd samog postanka ovog specijaliziranog web medija, pa sve do ovog trenutka, na njegovim se stranicama nije pojavio test fono sklopova. Vjerojatno zbog dominacije modernih digitalnih reproduktora i prateće opreme. Međutim, pažljivom će promatraču zapeti za oko cijelo mnoštvo novih gramofonskih integracija i njihovih pratećih elemenata koji se pojavljuju na tržištu. Jednu od važnijih karika u analognom front-endu predstavlja i gramofonsko pretpojačalo, pa tako s razvojem novih tehnologija fono sklopovi doživljavaju novu renesansu. Mora se priznati da su tomu doprinjeli faktori poput kvalitetne izrade, kvalitetnog zvuka i prihvatljive cijene. Prosječni audiofil bi možda mogao steći dojam da je potražnja za fono sklopovima odavna opala, međutim, činjenice govore drukčije. U prilog tome ide saznanje da mnogi audio proizvođači u svojoj ponudi još uvijek posjeduju po jedan takav proizvod. Pa, priznali mi to ili ne, gramofon je još uvijek živ.

Pro-Ject Systems
Pro-Ject proizvodi predstavljaju rezultat uzorne suradnje među proizvođačima unutar Europskog kontinenta. Preko pedeset godina gramofoni su dizajnirani i izrađivani u Pro-Ject manufakturi u Litovelu, mjestu smještenom istočno od Praga. Ova rijetka audio biljka proizvod je jednog od najnaprednijih proizvođača precizne mehanike u zemlji koja je surađivala s poduzećem Pro-Ject audio sistemi, a tvrtka je locirana u Beču. Suradnja ovih dviju tvrtki pokazala se više nego plodonosnom, jer proizvodi tvrtke Pro-Ject imaju vjerojatno najbolji odnos cijene i kvalitete kada je u pitanju analogni front-end.

Opis
Pro-Jectov tube box spada u raritetne fono uređaje koji su prisutni na našem tržištu, a konstruiran je u dual mono konfiguraciji. Unutar crnog kućišta nalaze se dva mala staklena tornja na kojima stoji oznaka ECC83. Kada se tokom rada užare, njihova svjetlost odudara od male plavo/ljubičaste LED diode. Sve je to vidljivo kroz stijenku prednjeg panela napravljenog od pleksi stakla. Na donjoj strani uređaja nalaze se 4 sekcije (svaka s 8 mikroprekidača). Time je određen režim rada i ulazna impedancija.
MM - 47 kOhm
MC - 100 Ohm
MC - 220 Ohm
MC - 1 kOhm
Gain MM 40 dB
Gain MC 60 dB
Izlazni napon: 300mV na 1kHz za 3mV (MM), 0,3mV(MC)
Za rad Tube boxa je potrebno 16 volti (900mA) AC koje mu isporučuje priloženi ispravljač. Dakle kompletan fono set je spreman za rad.

Ljepota zvuka
Nakon kraćeg usviravanja krenuo sam s testom kako bih isprobao mogućnosti ovog ''svjetlećeg mališana''. Kako vinilni zapis ima bogatu i dugu povijest, tako sam na gramofonu zavrtio naslove iz soul glazbe. Otis Redding i njegova pjesma ''Sittin' on the dock of the bay'' me na vrlo topao način vratila u vremena kada se s velikim nestrpljenjem očekivao novi vinilni uradak poznatih majstora soula i sličnih glazbenih žanrova. Kao posljedicu Reddingova mekog glasa moje čitavo tijelo su proželi trnci zadovoljstva, a taj je osjećaj dodatno pojačavao šum mora u pozadini same pjesme.
Ženski vokali su oduvijek tvorili kompleksan zadatak za reprodukciju, bez obzira o kojoj se vrsti uređaja radilo. Međutim, Pro-Ject se pokazao više nego doraslim gore navedenom zadatku. Glas Roberte Flack je plijenio nevjerojatnom čistoćom, mekoćom i lagano naglašenom senzualnošću. Slojevitost njenog glasa je bila toliko izražena da sam na nagovor prisutnih gostiju morao još jednom odvrtjeti ploču. Tube box je prezentirao ogromnu pozornicu s preciznim rasporedom svirača i njihovih instrumenata.
Ljubitelji bas sekcije će sigurno doći na svoje, a razlog tomu je ugodan, nenametljiv i kontroliran bass. Zavrti li se vinilka Kinga Curtisa s poznatim ultra hitom ''Memphis Soul Stew'' onda proslava muzikalnosti Tube boxa može započeti. Moram priznati da su svi djelovi tonskog spektra bili čvrsto integrirani u vrlo melodioznu cjelinu, iako se manji nedostatak primjećivao u gornjem dijelu visokotonskog spektra kada sam zamijetio manju restrikciju, posebice u reprodukciji zvuka puhačkih instrumenata. Možda je tako i bolje, jer čista preciznost može ponekad lagano iritirati slušatelja. Kasnije su se na gramofonu odvrtili radovi također poznatih majstora soula poput - Sama & Davea, The Driftersa, Wilsona Picketta, te Joea Texa. Svaki od navedenih je kroz Tube box doživio novu zvučnu renesansu, dok je prisustvo bogatstva detalja izazivalo moje emocije, a to je upravo ono čemu glazba i služi.
Ostatak testa je bio vezan za moderni zapis na vinilnom materijalu. S vremenom je masteriziranje i rezanje doživjelo veliki tehnološki napredak. Vijek trajanja gramofonskih ploča je produžen, kompletan zapis je dobio nove kvalitete, kako tehničke, tako i zvučne.
Tako je album Joea Cockera ''Night Calls'' dobio novu dimenziju zvuka, pa ovdje možemo upotrijebiti termin 3D zvuk. Poznati je rocker djelovao svježe, čvrsto, te prostorno prisutno. Njegov glas i pogled su u svakom trenutku tjerali na iznimnu pozornost. Dojam da on sjedi na stolcu i svojim glasom vodi ostatak benda je i sada neizbrisiv iz mog sjećanja. Što reći o pjesmi ''You' ve got to hide your love away'' osim da je satkana od svih tonalnih boja, a svaka boja pritom izaziva različite reakcije kod slušanja. Električna gitara je kroz lampe dobila jedan mekani, zapravo vrlo ugodan prizvuk bez narušavanja ravnoteže. Ostale pjesme poput ''I can hear the river'', ''Night calls'', te ''Five women'' potvrdile su sve navedene kvalitete Tube boxa.
Za kraj testa je poslužio akustični koncert Erica Claptona iz 1992 godine. Eric Clapton je od početka svoje karijere maestralno svirao, bez obzira radilo se o rock ili blues glazbi. Tube box je pokazao koliko ljepote mogu nositi u sebi pjesme koje se izvorno izvode s električnom gitarom, a posebice one izvođene u akustičnoj verziji za posebne prilike. Fono sklop je iznosio svu raskoš detalja, prozračnost i dubinu pozornice na svojim malim plećima. Ono što bih posebno naglasio je prezentacija atmosfere u kojoj se odvijao koncert. Bez obzira na promjenu dinamičkog segmenta u svim pjesmama, Tube box nije gubio dah, već je naprotiv, svaku informaciju iznosio s nevjerojatnom lakoćom poput nekog ultra skupog uređaja. Za vrijeme slušanja gramofona s ovakvim fono sklopom bilo je teško ostati ravnodušnim. Eak bih se usudio reći da je to nemoguće.

Epilog
Sama pojava ovoga fono sklopa obogatila je ponudu na našem tržištu. Nijedan fono sklop nije savršen. Ustvari, savršeni uređaji ne postoje. Sve je to stvar osobne prosudbe i želje. Ipak, kvalitete koje Tube box posjeduje su neosporne. Zvuk Tube boxa je slojevit poput okusa austrijskih i čeških piva. Manja zamjerka odnosi se na reprodukciju gornjeg registra visokih tonova kada se u izvedbi pojedinih instrumenata može zamijetiti manja restrikcija. Onaj tko traži kvalitetan i cijenom prihvatljiv fono uređaj, u Tube boxu će naći gotovo baš sve - kvalitetnu izradu, praktičnost, te egzotiku s daškom prošlosti. Budući da na tržištu postoji sva sila zvučnica s različitim parametrima, moramo uputiti našu pohvalu konstruktorima ovog ''svjetlećeg mališana'', zbog opcije koja daje priliku potencijalnom vlasniku da se poigra ulaznom impedancijom. Između ostaloga postoji mogućnost promjene lampi, pa tako potencijalni korisnik može ekperimentirati i sa zvukom. Dakako da loš odabir može pokvariti veselje. Prava je šteta što vrijeme brzo prolazi, tako da mi je pomalo žao nove mlade generacije koja odrasta na zapisu koji je baziran na jedinicama i nulama. Ustvari je mnogo njih prikraćeno za bazni audio užitak koji pružaju gramofon i njegovo društvo. Mladim audiofilima koji tek počinju graditi svoj sustav dajem svoju osobnu preporuku - treba krenuti od baze koju čine gramofon, zvučnica i fono sklop. Cijene navedenih komponenti danas spadaju u domenu prihvatljivosti, a pogotovo su gramofonske ploče danas jeftine i dobavljive. Ukoliko se navedene komponente dobro uklope u sustav tada užitku neće biti kraja.

Testni sustav

Pojačala: Vincent SV-238, Vecteur 16.2, Parasaound PHP-850/HCA
1000A THX
Digitalni izvori zvuka: Pioneer DV-757Ai, Adcom GCD 750, Classe cdp.3
Analogni izvor zvuka: Dual Golden1
Gram. zvučnica: Benz Micro MC Silver
Zvučnici: AE 120, PMC FB1
Inter. kabeli: Audioquest Jaguar, VDH The Orange Source, Supra EFF-I
LE, Kimber Kable-Timbre, Soundstring, Oelbach NF-1
Zvučnički kabeli: VDH CS122,The Royal Jade HybridINFO BOX

Pro-Ject - Phono Tube box
Cijena: 2.600 KN
OCJENA
Izrada: 90%

Performanse: 90%

Cijena / kvaliteta: 90%

Ukupno: 90%


pozitivno
Dizajn, funkcionalnost, kvaliteta zvuka
moglo bi bolje
Manja restrikcija u visokotonskom spektru

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Savjet pri kupnji
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Računala i audio
- Android box + Marantz SR 4500=?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi

UPRAVO SE ČITA


ASI LiveLine kabeli
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnički kabeli
napisao: Nenad Grakalić
LivingVoice Auditorium 2
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Nenad Grakalić
Onkyo D-TK10
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Nebojša Uglješić
PS AUDIO Power Plant Premier
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Strujni filter
napisao: dM
Cambridge Audio 350A & 350C
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo & CD player
napisao: žac

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu