Hi-Fi

pretraga  


Vecteur I - 6.2 - Audiofil - feel the sound - Integrirano pojačalo

Vecteur I - 6.2

Kada se na jednom tržištu kao što je naše pojavi novi proizvođač audio elektronike nitko ne zna što može očekivati od njega. Francuska kompanija Vecteur je kod nas doživjela premijeru na ovogidšnjem audio/video showu. Vecteur pojačala su zapravo kvalitetni izdanak nekadašnje high-end kompanije Galaxy. Kako se odonosi na samom tržištu mjenjaju iz dana u dan tako je i gore spomenuta tvrtka promjenila svojeg vlasnika.Današnji vlasnik Vecteura je Mosquito grupa koja osim proizvođača elektronike pod svojim skutom drži nekoliko zanimljivih zvučničkih brandova.

Korpulentni gospodin
Kada sam vadio pojačalo iz kutije dočekalo me je ugodno iznenađenje. Prva stvar koja se odmah osjetila je njegova težina ravnomjerno raspoređena(22kg) što govori da konstruktori nisu štedjeli na materijalu. Kućište pojačala je u crnoj boji, posebno treba naglasiti da su sve metalne stranice osim prednje ploče presvučene plastikom. Time se htjelo dobiti na atraktivnosti izgleda i trajnosti. Na prednjem panelu se ističe velika obla ručka Alpsovog potenciometra. Također pri vrhu sredine panela se nalazi mala zlatna pločica s natpisom modela, moram priznati da izgleda vrlo elegantno.Za izbor izvora zvuka brine se sofisticirana elektronika, pritiskom na glavni mikroprekidać pali se zelena lampica željenog izvora zvuka.Također i uključivanje iz stanby moda se vrši preko mikroprekidača koji je smješten u lijevom kutu prednjeg panela. Audiofilski gledano to je jednostavno i promišljeno. Na stražnjoj strani se nalaze ulazni konektori za 6 izvora zvuka. Samo pojačalo posjeduje mogučnost ugradnje fono modula pa tako sa strane postoji priključak za uzemljenje gramofona.Tu se nalazi i poseban izlazni konektor za priključenje dodatnog pojačala. Za priključenje zvučničkih kabela brinu se dva seta zvučničkih terminala tako da korisnik može korisitit kombinaciju bi-wiringa. U krajnjem lijevom kutu stražnjeg panela se nalazi priključak za strujni vod te pripadajuči prekidač iznad kojeg piše uputa da je potrebno korisiti u mreži osigurać od 25 A. Naime samo pojačalo kod prvog uključenja u mrežu povlači u sebe izuzetno veliku količinu struje pa ukoliko nemate odgovarajući osigurač može doči do njegovog iskakanja iz sustava.

Unutrašnjost govori da je pojačalo ustrojeno kao dual mono konfiguracija. Za stabilan rad brinu se dva toroidna trafoa, svaki po 500 VA, također tu se nalazi po 6 kondenzatora za svaki kanal. Nažalost moram priznati da proizvođač taji podatke o njihovom kapacitetu te podatke o ostalim elementima.Vjerojatno to ima svoje opravdanje. Ovaj elegantni francuz isporučuje 165 watta na 8 ohma po kanalu.Odnos signal/šum je veči od 102dB. Njegove dimenzije su 430mm(širina), 460mm(dubina), 110mm(visina). Pojačalo je dobavljivo u crnoj i srebrnoj boji.

Zvučni kolač
Nakon postavljanja u sustav započela je avantura zvana preslušavanje zvučnih mogućnosti nepoznatoga gospodina. Spajajući player(Classe) čiji su francusko/kanadski korijeni, želio sam vidjeti kako funkcioniraju rodbinske veze. Blues glazba u izvedbi Erica Bibba uvijek je dobro došla zbog jednog ugodnog i nenametljivog pristupa.Njegov vokal se odlično slagao sa zvukom akustične gitare, poput dobrih sastojaka u kolaču. Album Needed Time Good Stuff u produkciji Opusa 3 je zaista u skladu sa svojim imenom nudio pregršt dobrih stvari. U ovom slučaju se Vecteur pokazao kao umješni prezentator iscrtanih glazbenih slika.Kao što rijeka nosi skup raznih kapi tako je Vecteur prenosio slojevitost akustične gitare, titraj pojedine žice je bio prisutan u svakom trenutku. Kako su se na albumu pojavljivali sve dinamičniji glazbeni sklopovi tako je Vecteur pratio sve te promijene bez gubitka daha, dapače sve s potrebnom dozom čvrstoće i preciznosti.
Kada sam u ladicu playera stavio disk Diane Krall The Look of Love u meni se probudio istraživački duh s dozom hedonizma. Istraživanje slojevitosti ljepote ženskog glasa traje godinama, bez obzira o kojem se glazbenom žanru radi. Vecteur kao sanlažljivi francuz je i ovdje pokazao svoje kvalitete, otvorenost, lakoča prijenosa informacija srenjetonskog i visokotnskog registra.Kombinacija jazz glazbe i bossa nove se pokazala kao izvrstan koktel koji je toliko pitak da se može konzumirati i u većim količinama bez opasnih posljedica. Ulogu vrhunskog barmena je Vecteur odradio bez da su mu ruke drhtale kod miješanja i protresanja. Moram priznati da svi zvučnici (AE120, PMC FB1, Cobalt 806 S) koji su bili spojeni na Vecteura nisu tako dugo dobili elegantno upakirane zvučne informacije.Izgleda da se pravi užitci rijetko poklope s vremenom i mjestom.
Kako se vremena mjenjaju tako se i prijenos glazbe sa starih na nove formate mjenja.Poznati rock sastav The Rolling Stones nekada smo slušali sa užitkom na vinilu a danas taj isti užitak je prenesen na SACD format. Spajanje visokorazlučivog playera na Vecteur nije prošlo bez posljedica. Pojačalo je pokazalo sve svoje prednosti, vrlo kvalitetnu adaptaciju u performansama. Energičnost pristupa Micka Jeggera, upečatljivi bubnjevi Charlie Wattsa i pokretačka gitara Keith Richardsa su ispunili prostoriju vašeg slušatelja. Od čvrstog i arikuliranog bassa pa sve do svilenkastih visokih sve je prštalo od dinamike iako ritam pojedinih pjesama je bio promjenjiv. Prilikom prezentacije pozornice nije nedostajalo boje i uzoraka. Dobro ocrtavanje pozornice i boje instrumenata spada u domenu pozitivnih karakteristika pojačala, a Vecteur posjeduje te karakterisitke.

Završna misao
S obzirom da na našem tržištu prevladavaju britanski, japanski i američki proizvodi, pojavu ovakvog francuza se može smatrati kao potrebno osvježenje. Vecteur posjeduje mnogo kvalitetnih karakterisitka koje inače spadaju u high-end cjenovni razred. Njegova izrada govori da se radi o pomno promišljenom dizajnu. Nakon što sam raščistio s zvukom, mogu aktualizirati pitanje isplativosti. Dobar dio proizvođača trudi se napraviti proizvod koji će osim prosječnih slušatelja zadovoljiti i probirljivije audiofile, uz nastojanje da se pritom njegova cijena ostane u domeni prihvatljivosti. Vecteur se definitvno ubraja u tu skupinu proizvođača, njegov model I-6.2 se može smatrati novim stjegonošom u tom cjenovnom razredu. Kupiti ili ne kupiti ? To pitanje si postavljaju mnogi audiofili ili oni koji će to tek postati. Odogovor može se dobiti tek nakon preslušavanja uređaja, sve ostalo spada u domenu paušalnih ocjena i procjena. Osobna preporuka je: poslušati obavezno.


Testni sustav:

Pojačala: Vincent SV-238, Parasound PHP-850/HCA 1000A
Izvori zvuka: Adcom GCD750, Classe CDP.5, Pioneer DV-757Ai, Dual Golden1
Zvučnici: AE120, PMC FB1, Focal Cobalt 806 S
Inter.kabeli: Soundstring, Audioquest Jaguar,Supra EFF-ISL, VDH The Source, Oelbach
Zvučn.kabeli: VDH CS 122, VDH The Royal Jade HybridINFO BOX

Vecteur I - 6.2
cijena 15500 kn

Proizvođač:
Vecteur mosquito-groupe.com
OCJENA
Izrada: 95%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 90%

Ukupno: 95%


pozitivno
kvaliteta zvuka, dual mono konfiguracija
moglo bi bolje
nedostatak balansiranog ustroja

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Savjet pri kupnji
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Računala i audio
- Android box + Marantz SR 4500=?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi

UPRAVO SE ČITA


NAD M5 Master Series
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD/SACD player
napisao: Milan Rupić
Burmester 061
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Milan Rupić
Usher S-520
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Daniel Modrić
NAD C325BEE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić
Ayre CD CX-7e
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu