Hi-Fi

pretraga  


Focal Cobalt 806 S - Audiofil - feel the sound - Zvučnik

Focal Cobalt 806 S

Tijekom zadnjih desetak godina smo svjedoci sve veće popularnosti francuskih proizvoda na našem tržištu. Među njih se ubrajaju i zvučnici francuske tvrtke Focal JM Lab koji se ističu inovativnim rješenjima i specifičnim estetskim dizajnom. Tvrtka Focal JM Lab je osnovana davne 1980 u Saint Etienneu. Nekada je taj grad bio poznat po velikoj koloniji hrvatskih nogometaša a danas po visokokvalitetnim zvučnicima. Kada je na periferiji grada Jacques Mahul sa malom ekipom entuzijasta krenuo u izradu zvučnika nitko do tada nije ni sanjao da će taj moment promjeniti odnose na probirljivom hifi tržištu. Prve zvučničke jedinice su se razvile u ovoj radionici te osvojile međunarodne nagrade zahvaljujući originalnosti. U isto vrijeme kada su stizale nagrade, započela je proizvodnja zvučničkih jedinica pod nazivom Focal. Poduzeće je također lansiralo vlastitu varijantu zvučnika pod nazivom JM Lab. Aktivna razvojna politika je ciljala neprekidno prilagođavajući proizvode prema tržišnim zahtjevima spojene s audio "stilom" te spretno kombinirajući muzikalnost i dinamičnu izvedbu. S vremenom je JM Lab postao vodeći proizvođač unutar francuskog tržišta. Svjetsku slavu je proizvođač stekao s modelima iz serije Utopia.

Inovativne kreacije
Kompanija JM Lab je ubrzo stvorila ime tako što je proizvela mali zvučnik po originalnom nacrtu koji je uključivao dvostruku zvučnu zavojnicu DB13 koja je nudila izvanrednu zvučnu kvalitetu usporedivu s mnogo većim modelima. Kako bi i dalje zadržali pozornost svjetske audiofilske publike na sebe konstruktorska ekipa je plasirala niz zanimljivih inovativnih rješenja. Dvostruka zvučna zavojnica srednjeg bassa zvučničke jedinice nudi izvanredan odogovor prema bass reprodukciji za male zvučnike. Invertni visokotonac je zapravo kruto okrenuta kupola visokotonca koji nudi izvrsnu dinamičnu izvedbu, koja Focale razlikuje od konkurencije. Poznata W membrana je zadnji segment razvoja tzv sendvič koncepcije koja u sebi korisiti kombiniranu staklenu strukturu koja je temelj strukturalne pjene jezgre. Focus Time je princip koji stavlja bass, srednjetonsku i visokotonsku jedinicu u polukrug čime je osigurano da njihov izlaz dosegne uho slušatelja točno istog časa. Zvučna slika je zato reproducirana trodimenzionalno. Multi-ferit magnetska struktura pojačava karakteristike za Focalove visoko izvedbene zvučnike za duboke tonove, osim toga nudi visoku energiju i hlađenje preko ventilacije same zavojnice.

Elegantni mališan
Cobalt 806 S je mali dvostazni bass reflex zvučnik koji svojim esetskim dizajnom odskače od konkurencije unutar svoje cjenovne klase. Nakon uklanjanja aluminijske zaštitne mrežice u prvi plan dolazi srednjedubokotonska jedinica promjera 165 milimetara i invertni visokotonac promjera 25 milimetara. Ispod visokotonca se nalazi diskretni logo kompanije. Na dnu prednjeg panela se nalazi bass reflex otvor.Stražnja ploča kabineta izaziva posebnu pažnju zbog ugrađenoga prozorčića od pleksi stakla kroz kojeg se vidi skretnica sa prvoklasnim ugradbenim elementima. Na prozorčiću se ističu dva diskretna natpisa, jedan govori da zvučnici nose poseban naziv (Signature series) dok drugi natpis govori o konceptu skretnice (Optimum Phase Crossover). Ispod prozorčića se nalazi etiketa sa nazivom modela, adressom proizvođača i tehničkim podacima.Također ispod etikete su smještena dva para terminala za prihvat zvučničkih kabela. Kada je riječ o estetici u ovom slučaju moramo odati priznanje francuzima. Bočne stranice zvučnika su izrađene u finišu od ružinog drveta s fino izaženim godovima. Gornji dijelovi stranice su blago zaobljeni dok vanjski bočni su zakošeni pod kutom od 30 stupnjeva. Uz same zvučnike se dobiva brošura sa detaljnim uputstvima, tehničkim detaljima i spužvicama koje se mogu prema potrebi staviti u bass reflex otvor. Time je proizvođač dao mogučnost korisniku da se poigra sa zvukom Da bi ovi "mališani" dobili svoje mjesto u prostoru potrebno je imati stalke adekvatne visine i težine jer bez njih stvari bi poprimile loš karakter(loša zvučna slika, mogučnost večih vibracija). Ukupno gledajući moramo priznati da su francuzi u ovom segmentu industrije napravili vrhunski koktel koji je sačinjen od modernih tehničkih rješenja, estetske profinjenosti i vrhunskih soničnih kvaliteta.

Zvukovni dometi
Kada sam želio se uvjeriti u stvarne mogućnosti ovih zvučnika, odlučio sam male francuze prodrmati s klasičnom glazbom. U ladici playera našlo se svega, od Mozartovih laganih koncerata pa sve do Wagnera čija glazba obiluje dinamikom i dramatikom.Moram priznati da su Cobalti više nego ugodno iznenadili. Bez obzira na kompleksan glazbeni materijal mališani su odradili zadatak bez problema. Slojevitost informacija koje su tvorili gudački i puhački instrumenti bila je evidentna u svakom trenutku. Takve se stvari rijetko viđaju kod malih zvučnika. Bass dionice pri reprodukciji gudačke sekcije bile su čvrste i artikulirane s dobrim osjećajem za prostornost.Kasnije sam iz ozbiljnog prešao u nešto ležerniji glazbeni pristup. Blues glazba bez obzira što spada u mješavinu tužnih i veselih tonova uvijek je rado slušan materijal. U playeru su se izmjenjali diskovi od TaJ Mahala pa sve do B.B.Kinga i njegovog benda. Ono što me je posebno fasciniralo je paleta boja u srednjetonskom i visokotonskom registru, posebno se to odnosi na ljudski glas i akustične instrumente. Kombinacija zvukova električne i akustične gitare upotpunjeno sa glasom B.B.Kinga teleportirala me je u klub gdje osim glazbe dominiraju razni mirisi piča i cigareta. Vrlo dojmljivo za jedne male zvučnike. Bez imalo dvojbe slobodno mogu priznati da tehnička inovativna rješenja su se u Cobaltima pokazala kao pun pogodak.

Epilog
U današnje vrijeme tržište je prepuno raznih zvučničkih konstrukcija. Mnogo njih privlači kupce samo vanjštinom dok su im performanse vrlo upitne. Naravno uvijek je aktuelno pitanje isplativosti. Na to pitanje jedino kupci znaju odgovor, sve ostalo vezano uz to spada u domenu paušalnih ocijena i procijena. Focalovi stručnjaci su u Cobalt zvučnicima ponudili više od puke reprodukcije glazbe. Kada jedna kompanija u proizvod uključi kvalitetu izrade, ljepotu estetskog dizajna i moderna tehnička rješenja čiji je konačni rezultat vrhunska zvučna predstava onda je to za svako poštivanje. Cobalt 806 S je zvučnik koji bez problema ispuniti može malu sobu ali neće se libiti pokazati svoje draži i u večim prostorijama. Kao i svaki drugi zvučnik on traži dobro pozicioniranje u prostoru naravno uz glavni uvjet da svoje mjesto nađe na adekvatnim stalcima po mogučnosti punjeni kvarcnim pijeskom ili sačmom. Cobalt 806 S zasigurno će svojim zvučnim preformansama i estetikom privući ne samo prosječnog slušatelja nego i probirljivije audiofile. Zbog svega navedenog on može biti rješenje vaših želja a i ljepša polovica se neće zbog toga buniti.INFO BOX

Proizvođač : Focal
Model : Cobalt 806S
Cijena : 4.500,00
Ustupio:
Sonus Art
Preradovićeva 17, Zagreb
tel: 01/4813-025
www.sonus-art.com
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Odlična reprodukcija
moglo bi bolje
Ništa posebno

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Savjet pri kupnji
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Računala i audio
- Android box + Marantz SR 4500=?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi

UPRAVO SE ČITA


Tangent Lounge L6
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničle kutije
napisao: Nilan Rupić
Klipsch Icon XF-48
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Aktivne zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
Prezentacija Audio Physic Kronos
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: žac
Bowers & Wilkins Signature Diamond
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Nebojša Uglješić
Multimedia Hi-Fi Show - Ljubljana 2009
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: žac

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu