Hi-Fi

pretraga  


Antique Sound Lab AQ-1005i - Audiofil - feel the sound - Integrirano cijevno pojačalo

Antique Sound Lab AQ-1005i

Esencija glazbe


Pojačalo od 8 Watta? Da! Svakako preporučujem! Ovo "retro" pojačalo je živi svjedok atrofije audio dizajna modernih audio uređaja. Koncepcija koja je nastala prije sedamdesetak godina i danas, utjelovljena u ovom odličnom pojačalu, još uvijek tako dobro i svježe zvuči da se nebi posramila višestruko skupljih tranzistorskih rođaka. Da snaga klade valja a um caruje znamo i od prije, pa njihovi "nabildani mišići" u srazu sa ovih osam Watta uglavnom gube bitku.Antique Sound Lab je nova zvijezda na audiofilskom nebu i poput kakve "supernove" trese carstvo etabliranih "High End" kompanija. Porijeklom sa dalekog istoka u startu nema problema sa cijenom radne snage. Pametnih glava u tom dijelu svijeta nije teško naći i kad u to pribrojimo prisutnost svih viđenijih tvrtki na kineskom tržištu dobivamo potencijal za izradu izvrsnih audio uređaja koji cijenom donedavni "High-End" segment približava "običnom" kupcu.

Primjerak ustupljen na test bio je u srebrnoj boji i izvanredno je izrađen. U stražnjem redu dominiraju tri transformatora. Jedan za napajanje a druga dva za prilagodbu legendarnih 300B cijevi impedanciji vaših zvučnika. Izbor se svodi na uobičajene 4 ili 8 Ohmske te rijetke 16 Ohmske zvučnike. Za svaki kanal po jedan. Lijevo i desno ispred njih nalaze se dvije "kruškolike" 300B ljepotice i razvijaju 8 Watta po kanalu na svim impedancijama. Ispred njih nalazi se cijevna ispravljačica 5U4G te po dvije 6SN7 dvostruke triode u ulozi ulaz/pobuda. Podešavanje biasa za izlazne cijevi je olakšano jer na velikom displeju možete vrlo lako očitati trenutnu vrijednost prednapona čije vrijednosti bi trebale biti između 700 i 750 nečega (vjerovatno se radi o rasponu od 70-75 mV). Tim potezom eliminirana je potreba za "unimerom" bez kojeg uglavnom ne možete podesiti bias za neka pojačala. Samo podešavanje je vrlo jednostavno služeći se priloženim vijkom. Svi terminali i potenciometri su vrlo kvalitetni i ukupno gledano ostavljaju dojam pouzdanosti. Prisustvo drvenog daljinskog upravljaća je za svaku pohvalu ali u ovom modelu s njim možete utjecati samo na glasnoču a razlog tome je vjerovatno njegova univerzalnost. Tehnofilima će svakako biti smiješni neki tehnički podaci: THD=2%, damping faktor = 4, snaga već spominjanih 2 x 8 W itd.. Oni ovdje, kao i obično, ništa ne govore o kvaliteti urađaja.

Slušni test:
Prije ovog slušnog testa imao sam priliku čuti nekoliko pojačala koja koriste legendarne 300B cijevi. Redom su to bili mnogo skuplji uređaji od testiranog i opet za sve vrijedi ista karakteristika. Zavodljivost, prekrasne boje i fantastična rezolucija razumljive su same po sebi. Sijaset detalja koji ovo pojačalo nudi nije "tranzistorskog" tipa super detaljne ponude koje, ponekad, svojom artificijelnošću vrlo brzo zamaraju jer boje nisu prirodne nego naglašene te stoga preuočljive a to uvijek dovodi do surogata harmonija. Mala snaga nosi svoje sumnje i postavlja se pitanje kako takvo pojačalo može kvalitetno odsvirati bas. Staro je pravilo da u audiu nema pravila pa tako i u ovom slučaju. Zvučnici s kojima je odrađen test, osjetljivosti su vrlo dobrih 90 dB i u tom slučaju bas je primjerog volumena i u ispravnom odnosu prema ostatku spektra. Naravno da je odabir zvučničkih kutija skučen ali ako pažljivo odaberete čuti ćete ono što sam opisao. Ponekad, bas malo opusti ali ne na uštrb definicije i fokusa nego postane bečki raskalašen i opojan. Patricia Barber "Companion" je CD sa obilnim količinama snimljenog kontrabasa i ta se osobina na tom uradku lako uočava. Patriciin glas je jasan i zavodljiv međutim ne i "presladak" što je često osobina cijevnih push-pull pojačala. Uza svu zavodljivost u zvuku ovog uređaja teško možemo primjetiti bilo kakve koloracije te je on svakako na neutralnoj strani. Dinamički manje zahtjevna dijela su pravi "piece of cake" za ovo pojačalo. Prekrasni vokali sa LP ploče Erica Bibba (Opus 3, Spirit & The Blues) imaju jasne pozicije te svaki izvođać ima svoje mjesto i auru. Glas Diane Krall sa LP ploče "The Girl In The Other Room" (Verve), prikazan je u svoj svojoj ljepoti uz sugestivan i sjetan Dianin glas. Gotovo da osjećate miris karmina na njezinim usnama. Pojačalo daje posebnu atmosferu Jazz laganicama pa saksofon Jamesa Cartera na albumu "The Real Quietstorm" zvuči vrlo prisutno i pojačava osječaj atmosfere bivstvovanja u kakvom klubu.

Dinamika?
Naravno, zanimljivo je bilo vidjeti kako če se pojačalo ponašati kada ga natjeramo u kliping, što vjerujte, sa osam Watta nije nikakav problem. G.Verdi, Requiem, (EMI, Claudio Abbado), Sequenza, pršti od orkestralnih krešenda velikog zbora i orkestra. Dinamički rasponi između instrumenata su u potpunosti sačuvani. Nivo ove izvedbe nedositižan je večini pojačala i to ne samo tranzistorskog tipa. Zvučna slika se ne raspada ni u klipingu nego u toj situaciji pojačalo samo malo "podreže" bas područje koje, kao što znamo, guta najviše energije pa pojačalo štedi tamo gdje jedino može. Naravno, u tom slučaju srednje i visokotonsko područje malo zareži i zvučna sliku izgubi potrebnu dubinu pa je više "in face". Glazbenici, međutim ostaju na svojim mjestima i cjelokupna zvučna slika ne postaje bezlična masa pa tako zborove u Mozartovom Requiemu (Telarc, Martin Pearlman) lako razlučujemo i "razumijemo" njihove uloge i pozicije. Omiljena Mahlerova druga simfonija (EMI, Simon Rattle, Uskrsnuće) prikazana je vrlo sugestivno poticajući žmarce u leđima dramaturškim obratima u cijelom svom toku. Udarci timpana i velikog koncertnog bubnja su uvjerljivi i dobro definirani, violine brze i gipke i sve se odvija tako jednostavno i logično kao što i često u drugim segmentima života vrhunska izvedba izgleda tako jednostavna da vam se učini da bi i vi to mogli. Gledajući Janicu kako skija mnogi su pomislili...

Savršenstvo?
Zanimljiva je činjenica da proizvođać u uputstvima za upotrebu nudi i kompletnu električnu shemu uređaja što je velika iznimka u audio biznisu. Razlog tome je vjerovatno otvorena opcija svima koji vole unaprijediti zvuk svojih uređaja. Priložena shema to uvelike olakšava. Ono što nisam napomenuo na početku s razlogom napraviti ću sada. Upotrebljene 300B cijevi su kineske Valve Art i koštaju oko 30 dolara po komadu. Upravo to mjesto mi se čini pogodno za upgrade. Na našem tržištu se za dvjestotinjak eura može naći par odličnih 300B iz produkcije JJ elektronics ili Sovteka te nešto skuplje Svetlane ili TJ 300B. Opcija su i još neki od skupljih modela Valve Arta. Tom intervencijom za manje od 1800 eura biti će te vlasnik čistokrvnog high-end pojačala. Jedina mana ovog uređaja je relativno sužen izbor zvučnika. Povratne informacije slušanja u različitim sistemima su vrlo različite što govori u prilog činjenici da zvučnike treba pomno odabrati. Kriteriji za odabir ne treba biti samo visoka osjetljivost, jer se sa njom ionako manipulira, nego i relativno mirna impedancija. Eini vam se komplicirano? Vjerujte da se isplati. Uz navedeni upgrade možete biti sigurni da imate pojačalo koje nečete željeti mjenjati godinama i da će ono biti kamen temeljac vašeg vrhunskog audio sustava. Odabir zvučnika će biti teži i zato od svog trgovca definitivno tražite da vam omogući slušanje kod kuće. Kada mu nađete partnera takav zvuk će biti teško nadmašiti. Zbog svih vrlina i ugodnih trenutaka koje mi je ovo pojačalo pružilo ovom pojačalu bi bilo lako dati etiketu "best by" i to ne zbog samo toga što je, nego zbog toga što može postati a osječam da može jako mnogo.


Testni sustav:
Cd transport/SACD: DENON-DVD-2900
D/A pretvarać: MSB, LINK DAC 24/96
Digitalni kabel: KIMBER D-60
Gramofon: PROJECT CLASSIC
Zvučnica: DENON-DL-103
Phono stage: PROJECT TUBE BOX
Kabeli: KIMBER 8 TC zvučnički
Interkonekti: SUPRA EEF-ISL-LE
Te VDH-D-502 (phono)
Zvučnici: SOUND NEWS "DINO"INFO BOX

Proizvođač: Antique Sound Lab
Model: AQ-1005i
Cijena: 9835,00 kn
Info:
Audio&Cinema Art
Tel: 01-4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
odlična reprodukcija
moglo bi bolje
težak odabir zvučnika s obzirom na snagu

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Savjet pri kupnji
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Računala i audio
- Android box + Marantz SR 4500=?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi

UPRAVO SE ČITA


Primare I30
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Erden Radončić
Audiolab 8000CD
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Daniel Modrić
Opera Loudspeakers / Unison Research Tour
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: Joby
Primare CD31
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Erden Radončić
Sonic Impact T-amp
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu