Hi-Fi

pretraga  


GamuT CD1  MkII - Audiofil - feel the sound - CD Player

GamuT CD1  MkII

Spoj glazbe i vrhunske tehnike


Danska tvrtka GamuT i njezin alfa i omega Ole Christensen svjetsku su hi-fi slavu priskrbili svojim amplifikacijskim uređajima. To se prije svega odnosi na legendarni D-200 model izlaznog pojačala. Međutim, tu se nisu zaustavili. Uslijedio je CD player oznake CD1 koji je također dobivao dobre kritike, ali koji nije u potpunosti zadovoljio najviše high-end standarde. Zbog toga su u GamuT-u zasukali rukave i prionuli poslu, te nakon još dvije verzije (CD1R, CD1S) konačno krajem prošle godine predstavili finalnu (četvrtu) verziju pod oznakom CD1MkII.Robusno i jednostavno
Već način na koji je uređaj zapakiran, u dvostrukoj ambalaži sa posebno oblikovanim zaštitnim stiroporima i uputama uredno posloženima u velikom bijelom fasciklu, odaje segment kojemu ovaj uređaj pripada. Robusnost (112x431x408 mm) i masa od 15 kg također su na razini najvišeklase.
Dizajn je simetričan, može se reći konzervativan i naglašeno jednostavan. Prednja je ploča podijeljena u dva dijela. Gornji dio blago je upušten, a simetrično ga zauzimaju na lijevoj strani ladica s transportnim mehanizmom koji je potpuno oklopljen i na taj način odvojen od ostalih sklopova, te sa desne strane zaslon s velikim znakovima zelene boje. U sredini, između ladice i zaslona, nalazi se logo tvrtke i plavičasto svjetleća točkasta led-dioda koja pokazuje da je uređaj uključen. Na donjem dijelu prednje ploče centralno je smješteno 6 okruglih tipki zaduženih za osnovne funkcije. Svim funkcijama moguće je upravljati preko daljinskog upravljača koji je solidan, ali ispod razine kvalitete samog uređaja.

DAC na analognom tragu
Kompletna elektronika i transportni mehanizam smješteni su na gumenoj izolacijskoj podlozi koja maksimalno ublažava sve vibracije. Iza 10 mm debele prednje ploče krije se DAC baziran na čipu Crystal CS4390 koji omogućuje "oversampling" od čak 128 puta, što je više i od SACD formata. Inače, spomenuti Crystalov čip poznat je u audiofilskim krugovima kao vrlo blizak analognom zvuku.Stražnja ploča rezervirana je za analogne RCA i XLR izlaze sa visokih 4 Volta razine izlaznog signala, te digitalni BNC izlaz. Tu je i euro utičnica za prihvat kvalitetnog strujnog kabela, kao i on-off prekidač. Nakon što se uređaj usvira više nema razloga da ga se gasi na glavnu sklopku, osim ako ga se neće duže vremena koristiti ili prilikom transporta. Svako takvo gašenje zahtijevati će određeni period ponovnog usviravanja, u svakom slučaju kraće od inicijalnog usviravanja.

3D zvuk
Kako se radi o CD playeru visoke klase slušni test započeo sam klasičnom glazbom i to u njezinom (za audio sustave) najzahtjevnijem obliku ? simfonijom. Odabir je pao na 9. simfoniju velikog majstora toga glazbenog oblika ? Gustava Mahlera. Na velikoj trodimenzionalnoj pozornici koja je u širinu osjetno prelazila granice omeđene zvučnicima, a po dubini probijala barijeru stražnjeg zida, glazbenici velikog kraljevskog Concertgebouw orkestra pod ravananjem Bernarda Haitinka (Philips 442 050-2) bilu su precizno razmješteni. Svaka sekcija jasno razlučiva i pozicionirana sa puno zraka između svakog pojedinog izvođaća. Holografija zvučne slike impresivna kao i mikrodinamika uz bogatstvo detalja koji su izvirali iz potpuno tamne pozadine. U momentima solo dionica violina jasno
se moglo primjetiti pucanje struna na gudalu, a raspoznavanje gudača, te njihove fizičke dimenzije i oblik tijela instrumenta gotovo su opipljivi.

Muzikalnost i neutralnost
Na temelju navedenoga može se reči da je uređaj donekle analitičan. Međutim, ne radi se o analitičnosti koja kroz neko vrijeme prelazi u napor, zamor i teroriziranje slušnog aparata, već upravo suprotno. Svojom muzikalnošću GamuT Vas uvodi u srž glazbenog tkiva, te se ulovite kako slušate (uživate) glazbu zaboravljajući na test i analizu. A CD-i se vrte i vrte ...Vokali su zvučali realistično (Mozart:Requiem/Telarc CD-80410) noseći u sebi specifičnost i osobnost svakog pojedinog glasa u njegovim solo dionicama. Kompletna zvučna slika ponovno impresivna. Karakter zvuka je neutralan tako da je olakšana integracija u različite audio sustave što sam imao prilike i isprobati. Tako je GamuT u svakom sustavu u kojem sam ga isprobao uspjevao ispoljiti svoju kvalitetu i muzikalnost.
Frekvencijski odziv izbalansiran je tako da tu nema potrebe za posebno analiziranje pojedinih njegovih segmenata. Tek napomena da bas ponire osjetno dublje u odnosu na početnu (CD1) verziju. Svakako ne smijem zaboraviti naglasiti i timbralnu ispravnost reprodukcije koja je na vrlo visokom nivou što posebno dolazi do izražaja na zahtjevnim snimkama solo klavira (F.Chopin: Scherzi/I.Pogorelich ? DG 439 947-2).

Nova referenca
Moglo bi se još puno govoriti o dobrim stranama ovoga playera, međutim ponoviti ću ono najvažnije. Radi se o high-end CD playeru kako u zvučnom tako i u pogledu tehničke izvedbe. Glavni aduti su mu prije svega muzikalnost, neutralnost, bogata i trodimenzionalna zvučna slika, te fluid koji stvara na relaciji slušatelj ? glazbeno dijelo. Intenzitet takvog doživljaja ovisi o kvaliteti snimke na koju je GamuT osjetljiv. Realističnost i bogatstvo dinamičke strukture uz izostanak bilo kakvog oblika atraktivnosti razveseliti će svakoga ljubitelja klasične glazbe kojima prije svega i preporučam ovaj CD player. Iako i sa ostalim glazbenim žanrovima ovaj player funkcionira besprijekorno do punog izražaja njegova kvaliteta dolazi što je snimljeni materijal složeniji.U posljednjih godinu dana preslušao sam na desetke CD playera različitih cijenovnih razreda, uglavnom jeftinijih, ali i nekoliko skupljih od GamuT-a, u potrazi za novim digitalnim izvorom zvuka. CD1 MkII prvi je player koji je po apsolutno svim parametrima zadovoljio moj ukus i zahtjeve, a da pri tome nije otišao u svemirske cijenovne razrede. Iako niti njegova cijena nije mala (oko 23000 kn), pogotovo kada se uzme u obzir da se radi o klasičnom dvokanalnom CD playeru, moram kazati da se radi o uređaju odličnog omjera cijene/kvalitete za high-end segment koji se bez problema može uspoređivati i sa najzvučnijim imenima u tom području. Upravo zbog toga odlučio sam ga instalirati u svoj vlastiti sustav kao novu digitalnu referencu.
NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Savjet pri kupnji
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Računala i audio
- Android box + Marantz SR 4500=?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi

UPRAVO SE ČITA


B&W tour the England
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: Bojan Pavković
München High End Show - M.O.C.- 25 - 28.5.2006.
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Vlado Tomašević
B&W CM1
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Monitorski Zvučnik
napisao: Daniel Modrić
Rotel RA-05
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: žac
Arcam A32
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu