Hi-Fi

pretraga  


IFA 2006. - Audiofil - feel the sound - Hi-Fi sajam

IFA 2006.

Već po dugogodišnjoj tradiciji veliki (160000 kvadratnih metara) velesajamski prostor u Berlinu prvoga rujanskog tjedna rezerviran je za, uz CES u Las Vegasu, najveći i definitivno najznačajniji sajam potrošačke elektronike - IFA-u. Zanimljivo je da će se od ove godine sajam održavati svake godine za razliku od svake druge kako je to do sada bilo. Očito su poslovni interesi i suvremeni zahtjevi tržišta uzrokovali takvu promjenu, pa će mnogobrojni posjetitelji, njih više od 100000 (podatak za prošlogodišnji sajam) u tjednu trajanja od 31.08. do 05.09. imati se prilike upoznati sa najnovijim tehničkim dostignućima i tehnologijama u području tzv. "consumer" elektronike. Kompletna je sajamska ponuda zapravo podijeljena u 6 tematskih kategorija, a to su: Televizija & zabava (TV, video, kućna kina, "custom" i "multiroom" rješenja, multimedija), Zvuk & automobilska multimedija (HiFi, high-end, auto hi-fi, navigacija, pokretna multimedija), Osobna računala & igre (hardware, software, poslovne i kućne aplikacije, edukacija i zabava), Digitalne fotografije i glazba (film, foto i glazba; snimanje, procesiranje, distribucija i korištenje), Osobne komunikacije (telekomunikacije, širokopojasne komunikacije, internet, pokretna zabava), te Satelitske, mrežne & kabelske komunikacije (zemaljske, satelitske, kabelske, digitalne širokopojasne, mrežne i alarmne komunikacije). Nama su svakako najinteresantnije bile prve dvije navedene kategorije.
S obzirom da se radi o velikom sajmu širokopotrošne elektronike, svjetla pozornice bila su rezervirana praktično samo za velike igrače kao što su Philips, Pioneer, Samsung, Toshiba, LG, Hitachi, Loewe, ili one nama možda nešto interesantnije Yamaha, Denon, Marantz, Onkyo, Harman International, itd. Od specijaliziranih HiFi imena zamjetio sam tek Kef, Oehlbach, Davis Acoustics, Monster Cable, Nad, Amari Acoustics, Advance Acoustic, Tivoli Audio, i još poneko manje ime. Da ovo nije mjesto gdje bi audiofili imali prilike vidjeti, a pogotovo ne poslušati nešto posebno, pokazuju tek dvije improvizirane slušaonice sa ozbiljnije posloženim sustavima (Mark Levinson/JBL i Advance Acoustic). Zapravo, audiofilima je zasigurno najzanimljiviji bio ekstremno skupi AV sustav kojega je složila ekipa iz poznatog specijaliziranog njemačkog časopisa Audio. Nakon što su prethodne godine postavili sustav vrijedan više od milijun (1000000) eura, ove su godine bili nešto skromniji, te se ta vrijednost kretala oko 750000 eura. Znatiželjnici su u manjim kolonama čekali ispred vrata improvizirane dvorane termine zakazanih prezentacija. Međutim, performanse toga sustava, kao uostalom niti onoga prošle godine, nisu bile impresivne i nezaboravne kako bi to sugerirala njegova astronomska cijena. U krajnjoj liniji to nije bio niti prvenstveni cilj ove prezentaciji. Više bi joj pristajao radni naziv: "Složi što skuplji sustav!". U svakom slučaju interesantno i iznimno dobro posječeno, što i jest bio konačni cilj.
Od većih zanimljivosti sajma izdvoji bi povratak legendarne tvrtke Commodore koja je ostavila nezaobilazan i dubok trag u povijesti računalne industrije. Za povratak na tržište izabrali su različite uređaje za reprodukciju digitalne multimedije. Prava su atrakcija bile Philips-ove svjetleće jakne koje uporabom patentirane "Lumalive" tehnologije na svojoj površini reproduciraju dinamičnu sliku. Philips je u koprodukciji sa tvrtkom Netgear promovirao nove "Skype" telefone za bežično umrežavanje i pristup internetu. Pretec je postavio novi rekord sa vanjskim USB memorijskim diskom kapaciteta 16 GB, dok je Hitachi za skoru budućnost najavio tvrde diskove od 1 TB. Bilo je još puno noviteta i zanimljivosti, ali obići svih 26 paviljona od kojih su većina na čak 3 etaže, u svega 2 dana koje sam imao na raspolaganju, doista je nemoguće.
Što se tiće AV multimedije očita je, doslovno "krvava" borba za svakoga kupca. "HD-ready" ravni TV ekrani izvirali su iz gotovo svakog djelića izložbenog prostora, dodatno potencirajući ionako zasićenu ponudu. Na njima su se reproducirali eksperimentalni HD (High Definition; 1080i) materijali jer prateći formati, "blu-ray" i HD-DVD još nisu spremni za komercijalnu eksploataciju, barem ne u Europi. Prvi "blu-ray" naslovi namijenjeni našem kontinentu najavljeni su za sredinu studenoga. Ponuda popularnih iPod-a, te popratnih uređaja i opreme sve je veća, što je očiti trend na dašnjem tržištu potrošačke audio-elektronike.
Ono malo HiFi elektronike što je viđeno na IFA-i predstaviti ću kroz sljedeće slike, a bez obzira na impresivne podatke u pogledu ponude i posjete, te nazočnosti gotovo svih distributera iz Hrvatske, istinskim audiofilima bi preporučio da zaobiđu ovaj sajam. O svim novitetima informacije možete naći na internet stranicama, a uživo nećete doživjeti nikakvo posebno audiofilsko iskustvo. Više će Vas razgaliti posjeta npr. milanskom Top Audio & Video sajmu (14. - 17. rujna) na kojem se doista ima što za čuti i vidjeti, te ga stoga toplo preporučam.


Glavmi ulaz na sajam

- Yamaha je imala jedan od najvećih izložbenih prostora, a osmislio ga je tim angažiranih njemačkih dizajnera povodom 25. godišnjice rada Yamaha-ine njemačke podružnice.




- Predstavljen je čitav niz novih modela, AV receiveri RX-V2700, RX-V1700 i RX-N600, DVD multiplayeri DVD-S2700 i DVD-S1700, zvučni projektori nove generacije YSP-1100 i YSP-900, obnovila se i nadopunila popularna PianoCraft serija mini-linija modelima E810 i E410, te se predstavila nova ponuda lijepo dizajniranih polica za smještaj TV ekrana i elektronike YEF-ST1, YEF-ST2, YEF-ST1000 i YEF-ST800. Nakon dužeg razdoblja promjenili su se modeli u stereo dijelu produkcije, pa su sada u ponudi nova integrirana pojačala AX-497 i AX-397, CD playere CDX-497 i CDX-397, te stereo receivere RX-497 i RX-397.


- Yamaha se žestoko bori za povratak/ulazak u društvo high-end proizvođaća zvučnika. Na tradiciji legendarnih studijskih monitora NS-1000 još iz 70-tih godina prošlog stoljeća, te širokog aspekta stručnih znanja iz područja obrade drveta, metalurgije, akustike, procesiranja zvuka, pa čak i ugađanja glasovira proizveli su u potpunosti novu, high-end seriju zvučnika pod nazivom Soavo, a u čiji su razvoj bili uključen svi Yamaha odjeli. Perjanicu serije predstavlja referentni, samostojeći, trostazni zvučnik bas-refleksnog ustroja, Soavo 1. Kupolasti aluminijski visokotonac promjera 3 centimetra sa neodimiumskim magnetom, te u potpunosti integriranim sustavom membrane i zavojnice (tzv. DC-Diaphragm), smješten je na zasebnoj podlozi od lijevanog aluminija, čime je spriječena interferncija sa vibracijama kabineta. 13-centimetarska srednjetonska jedinica i dva 16-centimetarska basa izrađena su od PMD materijala koji je razvijen u Yamahi. Radi se o složenoj polimernoj strukturi male mase, a velike čvrstoće i rigidnosti. Rezne frekvencije nalaze se na 500 Hz i 5 kHz, a u skretnici se koriste vrhunski elementi, kao metalizirani polipropilenski Solen kondenzatori i velike zavojnice od pažljivo selektirane žice, a potom je sve uredno posloženo na tankim drvenim pločicama, te izravno povezano ("point-to-point") kvalitetnim lemom. Posebna pažnja posvećena je kabinetu čiju je vanjsku fizionomiju osmislio priznati japanski dizajner Toshiyuki Kita, a maksimalne sonične performanse temelje sa na konstrukciji bez i jedne paralelne stranice, odvojenom sekcijom sa bas jedinicama, te nizu vertikalnih i horizontalnih internih pregrada. Na dnu se nalaze, kvalitetne, funkcionalne i lijepo dizajnirane aluminijske nogice. Masa zvučnika je zavidnih 27 kg/kom, osjetljivost 89 dB/2,83 V/1 m, nominalna impedancija 6 ohma, a frekvencijski opseg od 35 Hz do 50 kHz. Osim Soavo 1 u ponudi su i "bookshelf" Soavo 2, centralni i zidni model, te aktivni subwoofer. Završna obrada u različitim varijantama javora identična je onima na Yamaha glasovirima.

- Zanimljiva, relativno nepoznata kanadska produkcija Amari Acoustics predstavila je zvučničke konstrukcije sa ribonskim visokotoncima i klasičnim dinamičkim jedinicama za ostatak frekvencijskog spektra, cijevna pojačala, gramofonske baze i ručke, te drugu Hi-Fi opremu.


- Sveprisutni Marantz-ov promotor Ken Ishiwata potpuno je ogolio i pokazao publici svoja unaprijeđenja u modelima SA7001 KI (SACD/CD player) i PM7001 KI (integrirano pojačalo).


- Advance Acoustic, još jedna tvrtka uz Audioaero iz francuskog grada Toulouse-a, poznatog po naprednim tehnologijama i proizvodnji Airbus zrakoplova. Utemeljena je dvije godine prije poznatijeg Audioaero-a (1995. g.), a produkciju je započela zvučnicima od kojih je dobrim kritikama posebnu pažnju javnosti izazvao model MA 11 iz 1997. g. Od 2003. g. u ponudi tvrtke nalaze se i pojačala, a ove je godine svjetlo dana ugledao njihov prvi CD player MCD 203 sa cijevima u izlaznom stupnju. U jednoj od tek dvije improvizirane slušaone na IFA-i mogao se poslušati kompletan audio sustav složen od ove interesantne francuske kuće.

- Mordaunt-Short je na pasivnom display-u izložio sve modele Performance linije.






- NAD Master serija neposredno nakon dobivene prestižne EISA nagrade za najbolji high-end sustav kućnoga kina u središtu je pozornosti. Osim nagrađenih modela M55 (DVD multiplayer), M15 (7-kanalno predpojačalo sa AV procesorom) i M25 (7-kanalno izlazno pojačalo), odlične recenzije u specijaliziranom tisku krase i stereo dio serije, modele M5 (SACD/CD player kompletno balansiranog ustroja sa potpuno odvojenom CD stereo i SACD multikanalnom elektronikom, Burr Brown 192 kHz/24 bit DAC-ovima, HDCD dekoderom, obilnim napajanjem posloženim oko trafoa sa C jezgrom, te rigidnim i pomno izoliranim kućištem) i M3 (integrirano stereo pojačalo). U ponudi je također novi T585 univerzalni DVD player iz redovne NAD hi-fi serije.


- Ekskluzivno je predstavljen prvi NAD ravni LCD ekran. Dizajniran je u Danskoj (Lars Dalvig), a krase ga simetrične linije sa staklenim i aluminijskim površinama bez grama plastike (debljina samo 7,5 cm). Moderan dizajn upotpunjen je vrhunskim performansama; rezolucija 1366x768, kontrast 1500:1, vrijeme odziva od 8 ms, svjetlina 500 cd/m2, vjek trajanja 50000 sati, itd. Specijalna staklena površina ekrana kakva se inače koristi za leća profesionalnih kamera značajno popravlja kontrast (do 50%) neovisno o intenzitetu svjetlosti u prostoru, smanjuje refleksije (do 25 puta), te uvjerljivo realistično reproducira inače kritičnu crnu boju. U okviru standardne opreme isporučuje se programabilni aluminijski daljinac. Ugrađeni software vrlo je fleksibilan i prilagođen različitim profesionalnim aplikacijama. Trenutno su dostupni ekrani dijagonala 58, 66, 81 i 102 centimetra.


- KEF je jedan od rijetkih specijaliziranih HiFi proizvođača koji su izlagali na IFA-i. Prikazali su kompletnu aktualnu ponudu.





- KEF Reference serija i top model 207.






- EISA-om nagrađeni popularni "instant" sustav kućnoga kina KEF KIT 100.






- Uvijek traženi, prepoznatljivog i unikatnog dizajna, proizvodi američke tvrtke Tivoli Audio objedinjuju radio prijamnike pomalo retro izgleda sa suvremenim digitalnim formatima. Kako bi se postigla maksimalna kvaliteta svi se modeli izrađuju u vlastitim proizvodnim pogonima. Osim legendarnog modela "One" kojega je konstruirao tim pod vodstvom karizmatičnog audio inženjera Henry Klossa i vlasnika tvrtke Tom DeVestoa, Tivoli Audio je pripremio mnogo novih modela sa sučeljima za iPod i ostale moderne tehnologije (DAB).


- Osim što ponosno istiću titulu "Brand of The Year", Denon je predstavio čitav niz novih modela; AV receivere AVR-2807, AVR-2307, AVR-1907, AVR-1707 i AVR-1507; DVD playere DVD-3930, DVD-2930, DVD-1930 i DVD-1730, te veliki broj drugih proizvoda od kojih izdvajam D-F102 mini liniju sa opcijom kontrolne stanice ASD-1R za iPod. Tu je i EISA-om nagrađeno stereo pojačalo PMA-1500AE, te referentni DAB/FM tuner u svojoj klasi TU-1800DAB.


- Onkyo, vjerojatno jedina velika japanska tvrtka potrošačke elektronike u 100%-tnom vlasništvu jednoga čovjeka, svoj je 60. rođendan obilježila radno, ponudivši novitete u svim segmentima ponude. Iz kompletno nove linije AV programa istaknuo bi receiver TX-SR674E koji dobiva odlične ocjene i postavlja nove standarde u pripadajućoj klasi, DVD player sa HDMI sučeljem DV-SP404 koji je pobjednik brojnih usporednih testova u početnom razredu, te četiri nove mini linije modernog dizajna i funkcija. Zanimljivi su i novi stereo modeli gdje se Onkyo priklonio globalnom trendu razvoja (digitalnih) pojačala D klase.


- Onkyo je kao uostalom i njegovi veliki konkurenti Yamaha i Pioneer, krenuo u razvoj high-end zvučnika želeći i u tom segmentu biti prisutan na tržištu. Poslije modela D-312E premijerno prezentiranog na minhenskom sajmu 2005. godine, odlučili su napraviti nešto novo i potpuno drukčije. Tako je nastao D-TK10, maleni dvostazni monitorski zvučnik bas-refleksnog ustroja. Posebnost je što se proizvodi u koprodukciji sa vrhunskom Takamine produkcijom drvenih akustičnih gitara, baziranoj na najvišem tradicionalnom japanskom stupnju vještina obrade drveta i ručnom radu, zbog čega je produkcija limitirana na svega 50 pari mjesečno. Osnovna ideja vodilja bila je da tijelo instrumenta bude model za dizajn zvučnika. Stoga se posebno dugo radilo na finalizaciji kabineta zvučnika koji je morao zadovoljiti rigorozne akustičke standarde i koji je doista unikatnog dizajna, te kod ovoga modela ima presudan utjecaj na konačan zvuk. Obje zvučničke jedinice konstruirane su preciznom računalnom simulacijom kako bi se maksimalno uklopile u kompletan projekt, a kasnijom analizom uz pomoć lasera ustanovilo se da njihove membrane imaju savršeno ravnomjeran hod. Unatoč najmodernijim programima krajnji sonični sud donosio je slušni panel Onkyo i Takamine inženjera, kako bi se objedinili audiofilski i profesionalni ukusi, te postigao neutralan zvuk. U svakom slučaju D-TK10 je high-end zvučnik, nevjerojatne dinamike za tako minijaturne kutije, a prvi je na svijetu koji svoju konstrukciju dijeli sa akustičnim gitarama.


- Francuski Davis Acoustics također je bio jedan od rijetkih specijaliziranih izlagača. Modeli Cesar Vintage, Cesar i Kadillac 5 MkII.





- Ultra zanimljiva kombinacija moderne Sherwood elektronike i tradicionalnih Tannoy Westminster Royal zvučnika koji su ostavili duboki trag u povijesti zvučnika.





- Akai, Nakamichi i Sansui, imena koja su obilježila HiFi povijest, sada su sa novim vlasnicima koncentrirani na potpuno drugi segment.





- Ipak, Sansui je pomalo iznenadio ponudom cijevnih pojačala.











- Harman International grupa pod čijom se kapom nalaze brojna poznata imena kao JBL, Infinity, Becker, Studer, Harman/Kardon, Mark Levinson, Revel, Lexicon i drugi, iznajmila je jedan cijeli paviljon, detaljno projektiran i uređen od strane tima arhitekata angažiranih za ovu prigodu. Brojne audiofile privlačili su beskompromisni i bez cenzure javnosti otvoreni uređaji Mark Levinson, Lexicon i Revel produkcije.

- Složena je improvizirana slušaona u kojoj je posložena Mark Levinson elektronika (CD procesor No.390S, predpojačalo No.326S i pojačalo snage No.432) i JBL 800 Array zvučnici sa linijski posloženim jedinicama unutar horne.



- Među bezbrojnim HD ravnim ekranima, prirodnom slikom isticala se EISA-om nagrađena Pioneer plazma PDP-5000EX. Izvor slike bio je prototip "blu-ray" playera iste tvrtke. Izdvojio bi još LCD Philips 42PF9831D, novu Individual high-end seriju LCD televizora tvrtke Loewe, te projektor sa najnovijim HD DLP čipom Marantz VP-11S1.


- Već spomenuti, "najveći AV sustav na svijetu" vrijedan cca. 750000 eura posložen od strane časopisa Audio, sastojao se od 10 komada (5 pari) Klipschorn Anniversary zvučnika (trostazne "full-range" horne osjetljivosti 105 dB / 1 W / 1 m, predviđene za smještaj u kut), jednoga para Klipsch La Scala horni, 5 aktivnih Klipsch RT-12D i jednoga Teufel M12000 subwoofera, 3 predpojačala Krell Evolution Two, 2 Krell Evolution One i 8 Krell Evolution 600 mono pojačala snage, gramofona Transrotor Artus, SACD/CD transporta Teac Esoteric P-03 sa zasebnim DA pretvaračem D-03 iste tvrtke, Mark Levinson DVD playera No.51 i AV dekodera No.40, projektora Runco VX-2DC, te Kimber Kable, In-Akustik i Sun Audio ožičenja. Višekanalni zvučnički sustav bio je postavljen tako da su se u svakom kutu prostorije nalazila 2 Klipschorna, plus 2 na poziciji centralnog kanala. Dva glavna para prednjih zvučnika pokretali su u bi-amping modu po 2 Krell Evolution One mono pojačala snage za visokotonski dio spektra i 2 Krell Evolution 600 za ostatak spektra, dok je preostalih 6 Krell Evolution 600 bilo zaduženo za ostale zvučnike. S obzirom na kratkoću prezentacija i velike gužve uspio sam uhvatiti tek ove tri slike. Iako sastavljen od provjerenih high-end komponenti, sustav nije posebno impresionirao performansama. Po ne znam koji put pokazalo se da je sinergija između uređaja ključna za vrhunski HiFi doživljaj. No, astronomska cijena i velika znatiželja pobudila je ograman interes što je bio i primarni cilj ove prezentacije.



Kada smo već kod ekskluzive i glamura svakako nije nezapaženo prošao niti Ferrari bolid ponajboljeg pilota formule 1 svih vremena Michaela Schumahera. Pogotovo kroz perspektivu njegovog skorog povlačenja sa scene.




NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Savjet pri kupnji
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Računala i audio
- Android box + Marantz SR 4500=?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi

UPRAVO SE ČITA


Zagreb Audio Video Show 2009
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Foto: Dapo & žac; Tekst žac
Pro-Ject Box serija
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Pro-Ject Box
napisao: Milan Rupić
Sumić Audio Black Hole 5
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Strujni kabel
napisao: Daniel Modrić
Wilson Audio Sasha W/P prezentacija
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: žac
Pro Ject RPM 1.3 Genie
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Gramofon
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu