Hi-Fi

pretraga  


Predstavljanje Wilson Audia u Hrvatskoj - Audiofil - feel the sound - Prezentacija

Predstavljanje Wilson Audia u Hrvatskoj

Zvjezdani sjaj


U razmjernom sivilu zbivanja na našoj maloj audiosceni, prošlog vikenda, 13. i 14. listopada 2006. godine, u velikom salonu Istanbul, hotela Regent Esplanade u Zagrebu, zabljesnuo je jedan poseban događaj. U odličnoj organizaciji tvrtke Audio & Cinema Art iz Zagreba, njezinog čelnog čovjeka Denisa Krmića i njegove uigrane posade, predstavljen je vodeći svjetski proizvođač vrhunskih zvučničkih sustava, američka tvrtka Wilson Audio.

Prezentacija je započela tiskovnom konferencijom na koju se je odazvala tek nekolicina pozvanih predstavnika medija, što bolno pokazuje kakvo je stanje u tom važnom segmentu izvješćivanja i kakav tretman ima audio u nas. I dok se, shodno tomu, još može "razumjeti" izostanak predstavnika medija koji se audijom bave tek prigodno, tragično je da se nisu pojavili ni mnogi predstavnici onih medija kojima je audio glavno područje djelovanja. Šteta i sramota! Ipak, veseli ono najbitnije - odziv posjetitelja bio je sjajan. Ni u jednom trenutku dvodnevne prezentacije salon nije bio prazan. Što rječito govori o zainteresiranosti domaćih ljubitelja dobrog zvuka i njihove posvećenosti kvalitetnoj reprodukciji.

Prezentaciju je postavio i oba dva dana vrhunski vodio drugi čovjek tvrtke, Peter McGrath, ujedno i vrhunski tonski snimatelj iza kojeg je preko 50 snimljenih naslova za ugledne svjetske diskografske tvrtke, među kojima i tako znamenite kao što je Harmonia Mundi. Značajno je to i zato što je zahvaljujući tomu, najveći dio posjetitelja po prvi puta u životu mogao čuti neuređene, apsolutno žive, master-snimke koja su neprokosnoveni alat za objektivno i meritorno prosuđivanje kvalitativnih zvukovnih dometa zvučničkog kao i sustava u cjelini.
U salonu Istanbul bila su postavljena dva zvučnička sustava i naizmjence predstavljana. U prvom su bile trostazne samostojeće kutije Sophia, spregnute s integriranim pojačalom NAD M3, CD plejerima NAD 521 i Wadia 861, te zvučničkim i interkonekcijskim kabelima Sumic Audija. Zanimljivost toga dijela prezentacija bila je činjenica da su zvučničke kutije Sophia, vrijedne preko 100.000 kuna, bile povezane s elektronikom čija cijena jedva prelazi 15.000 kuna. Čak je i kabelski komplet bio skuplji od nje! Peter McGrath time je htio potvrditi jedan od proizvodnih postulata tvrtke da njihovi zvučnički sustavi mogu vrlo uspješno raditi i s prilično jeftinom elektronikom. I u namjeri potpuno uspio. Jer, nemali broj nazočnih audiofila bio je do te mjere oduševljen zvukom te kombinacije da ga je čak neumjereno izdizao i iznad zvuka kombinacije na drugoj strani sobe. Iako za to nije bilo relevantnih elemenata. Osim, naravno, cijene.

A cijena zvučničkog sustava WATT/Puppy 8 je preko 200.000 kuna za par! Legandarni zvučnički sustav, jedna od ikona high-enda i audija uopće, proizvodi se već 20 godinu, a publika i kritika se slažu da je u osmoj inačici dosegao svoj vrhunac na kojem će moći egzistirati kao vrhunski zvučnički sustav još dugi niz godina. WATT/Puppy 8 bili su pogonjeni vrhunskom Hovlandovom elektronikom; cijevnim predpojačalom HP200 i tranzistorskim pojačalom snage Radia, postavljenima na Pagode Master Reference policu. Izvori zvuka bili su Accuphaseov CD plejer DP 67 i Sound Device tvrdi disk za četverokanalno snimanje na kojem su bile zabilježene master-snimke, a i u ovoj kombinaciji signali su kolali odličnim Sumic Audijovim srebrnim zvučničkim i interkonekcijskim kabelima.

Zvuk ovog sustava bio je vrhunski, čak i bez obzira na ograničenja koja su neminovna u prezentacijama u javnim i za audio neadekvetnim prostorima. Ograničenja su donekle bila umanjena postavljanjem elemeneta za akustički tretman prostorije, ali naravno ne i sasvim dokinuta. Svima koji su ikada prisustvovali prezentacijama vrhunskih audiosustava na sajmovima to je nedvojbeno bilo jasno. No, činjenica da su posjetitelji mogli čuti master-snimke, puno je veći dobitak za autentičnost prezentacije od gubitaka koji su neminovni pri javnim predstavljanjima audioopreme.

U luksuznom ambijentu hotela Regent Esplanade u Zagrebu, eto, imali smo priliku dva se dana družiti s vrhunskim audiosustavima u kojima su zvijezde bili jedinstveno zvučeći i izvanredno izrađeni i dotjereni Wilson Audijovi zvučnički sustavi, majstorski predstavljeni po Peteru McGrathu. Za nadati se je da će ovako dobro ozganizirana i sjajno posjećena predstava biti poticaj i drugim našim distrubuterima vrhuske audioopreme da se i sami upuste u nešto slično i s vremena na vrijeme probude i osvježe zbivanjima prilično sivu i čemernu domaću audiosvakdanicu.
NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Uvoz komponente iz japana
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Retro audio
- Dual CV1150
Forum: Računala i audio
- Deezer na TV
Forum: Predstavite se
- pozdrav
Forum: Retro audio
- Lenco L75 priča

UPRAVO SE ČITA


Simaudio Moon I-5.3
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Erden Radončić
Classé CAP-2100
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Erden Radončić
Xindak XA3250 & XA8550
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Pojačalo & Pretpojačalo
napisao: Daniel Modrić
Crystal Cable Piccolo
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnički, interkonekcijski i mrežini kabeli
napisao: Milan Rupić
Simaudio Moon i-3 & Moon Equinox
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo i CD player
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu