Hi-Fi

pretraga  


Audiolab 8000Q & 8000P - Audiofil - feel the sound - Pojačalo i Pretpojačalo

Audiolab 8000Q & 8000P

Ovoga puta preskočiti ću uvodno predstavljanje tvrtke Audiolab, s obzirom da sam to detaljnije učinio ljetos prilikom recenzije njihova CD playera 8000CD (vidi arhivu!). Kako je Audiolab slavu stekao uglavnom amplifikacijskim uređajima, i to legendarnim odvojenim kombinacijama, jako me zainteresirala njihova aktualna kombinacija 8000Q predpojačala i 8000P stereo pojačala snage, koju je na test ustupio domaći distributer tvrtka Provox. Inače, u seriji 8000 nalaze se i mono-blokovi oznake 8000M. Cijela je nova serija prepoznatljivog i za audiofilske prilike pomalo neuvjerljivog "slim" dizajna. Zato će oni koji vole "lifestyle" definitivno doći na svoje. No, ispod šminkerskog oklopa ipak je smještena osjetno ozbiljnija elektronika, tako da prvi dojam može zavarati.

PREDPOJAČALO - 8000QUz standardne izbornike ulaznog i signala za snimanje, potenciometra za kontrolu glasnoće, te glavnoga napajačkog prekidaća, predpojačalo 8000Q posjeduje vrlo zanimljiv i koristan potenciometar kojim se definira razina signala u njegovom izlaznom stupnju. Na taj je način olakšana optimizacija i ugađanje sa ostatkom sustava, poglavito sa različitim izvorima zvuka, ali i pojačalima snage, te zvučnicima, što u konačnici rezultira maksimalnom redukcijom pozadinskog šuma sustava u cijelosti. Osjetljivi signali kontroliraju se kvalitetnim audio relejima, a motorizirani potenciometar glasnoće također je audiofilske klase. Nažalost, to su svi, vrlo šturi tehnički podaci koje Audiolab pušta u javnost, osim priložene slike unutrašnjosti uređaja. Iako ne vidim neki poseban razlog tome, posebno ne u ovoj klasi, proizvođač zadržava to pravo.Za povezivanje s ostalim komponentama na raspolaganju je 6 pozlaćenih analognih RCA ulaza, sa čak 3 "tape-petlje", te 2 "pre-out" izlaza za konekciju sa izlaznim pojačalima snage, ako zatreba i u "bi-amp" modu. Iako gramofonsko pojačalo nije ugrađeno, postoji konektor za njegovo uzemljenje. I njega treba koristiti isključivo u tu svrhu. Naime, eventualno uzemljenje kompletnog sustava preko predpojačala ne dolazi u obzir, zbog toga što uzemljenje nije zasebno odvojeno, već je primjenjeno tzv. "nulovanje". To je vidljivo i po IEC konektoru za prihvat strujnoga kabela sa samo dva pina. No, zato se mogu kombinirati različiti strujni kabeli, što nedvojbeno donosi poboljšanja u odnosu na "strujaš" koji se dobiva sa uređajem. U opremi je i daljinski uprvljač putem kojega je moguće upravljati svim funkcijama cijelog Audiolab sustava.

STEREO POJAČALO SNAGE - 8000PPojačalo snage 8000P također je prepoznatljivo jednostavnog dizajna sa tek glavnim napajačkim prekidačem i crvenom led-diodom koja signalizira da li je uređaj u funkciji ili ne, smještenim na prednjoj ploči. Zapravo, kada se malo bolje pogleda, sve Audiolab komponente iz 8000 serije imaju praktično identične gabarite 445 x 74 x 337 (Š x V x D), što će definitivno razveseliti one koji drže do estetike, te nemaju previše slobodnog prostora za smještaj svoje glazbene linije. Ipak, neki bi detalji u ovoj klasi, kao što su npr. nogice uređaja, upravljački gumbi ili zvučnički terminali trebali biti nešto više kvalitete, posebno imajući u vidu aspiracije, ali i povijesno nasljeđe ove Audiolabove serije. Čvrsto metalno kučište i masa od obečavajućih 8,7 kg donekle popravljaju situaciju.Za 8000P Audiolab deklarira snagu od 2 x 100 Watta pri impedanciji od 8 ohma, odnosno 2 x 150 Watta pri 4 ohma. Ponovno, zbog ne adekvatne prateće podrške, nije moguće doznati nešto više o tehnikalijama. Iz fotografije unutrašnjosti može se tek primjetiti veliki, centralno smješteni, vjerojatno obilno dimenzionirani transformator koji može vršno isporučiti 40 A struje, te dva para uparenih bipolarnih tranzistora u izlaznom stupnju. Sva elektronika smještena je na jednoslojnim tiskanim pločicama, a stabilan rad osiguravaju bočno smješteni, masivni hladnjaci. Na stražnjoj ploči nalaze se dva para izlaznih zvučničkih terminala, prosječne kvalitete, spremnih za prihvat standardiziranih banana konektora. Tu je i solidni, pozlaćeni RCA ulaz namijenjen povezivanju s predpojačalom, a dodatni, tzv. "load" izlaz, u paraleli spojen sa ulazom, služi za eventualno korištenje dodatnog pojačala snage ili pak za "bi-amping". Tipično za "bi-amping" konfiguraciju, u Audiolabu preporučaju kombinaciju od dva 8000P ili četiri 8000M, ali sugerira se i opcija gdje bi mono-blokovi 8000M bili zaduženi za bas područje, dok bi stereo izlaz 8000P pokrivao ostatak frekvencijskog spektra. S obzirom da sva pojačala iz Audiolab produkcije imaju tvornički ugođenu jednaku "gain" vrijednost, moguće su sve varijante "bi-amp" i multi-kanalnog povezivanja, uključujući i multifunkcionalno integrirano pojačalo 8000S. Međutim, kako se "gain" na pojačalima 8000 serije ne može naknadno podešavati, kompatibilnost sa pojačalima drugih tvrtki je upitna. Dvo-pinski IEC konektor omogućuje eksperimentiranje sa kvalitetnijim strujnim kabelima, što svakako preporučam.

ZVUK
Nakon ovoga pregleda osnovnih tehničkih, funkcionalnih i ostalih sekundarnih parametara, na red je došlo i ono najvažnije - slušni test. I kako je proteklo potrebno vrijeme usviravanja uređaja, za zagrijavanje sam odlučio poslušati nekoliko diskova rock glazbe (Eagles: "Hell freezes over", Geffen GED 24725 i Dire Straits: "Sultans of swing - The very best of Dire Straits", Vertigo 558 658-2). Neutralnost, mirnoća i potpuna kontrola krasile su reprodukciju ovoga dvojca. Zvuk bez ekscesa i samodopadne agresivnosti koja osvaja na "prvu loptu", poprilično izbalansiran kroz cijeli spektar, te možda previše uglađen za ovu vrstu glazbe neće se svidjeti svakome, ali kada se sve zbroji teško mu je naći bilo kakvu ozbiljniju zamjerku. Da bi dobio još detaljniji uvid u karakter i mogućnosti ove amplifikacije slijedila su preslušavanja klasične glazbe, apsolutno najzahtjevnijeg žanra za testiranje zvučnih dosega audio sustava. I tu se ova Audiolab amplifikacijska kombinacija pokazala u pravom svjetlu.
Krasi ju doista izvrsna dinamika, u mikro i makro segmentu, posebno promatrajući kroz prizmu pripadajućeg cijenovnog razreda. Osim toga, suverena kontrola, ponajprije bas područja, ali i kompletne zvučne slike ukazuje na strujno sposobno pojačala snage koje se bez većih problema može uhvatiti u koštac i sa zahtjevnijim zvučničkim konstrukcijama. Potvrdu toga dobio sam spajajući na Audiolab neke od aktualnih modela iz Dynaudio i Opera produkcija. Stabilna zvučna slika realistično se projecira u sve tri dimenzije, a i raspored izvođaća unutar nje vrlo je precizan. Rezolucija je također na visokom nivou, tako da su se bez ikakvih naprezanja mogli "uočiti" vrlo sitni detalji, koji su sastavni dio glazbe, a posebno dolaze do izražaja kod snimaka realiziranih "uživo". Prirodne i uvjerljive vokalne dionice oratorijskih djela oslikavale su bogatsvo i neutralnost srednjetonskog spektra (Mozart: "Requiem", Telarc CD-80410). Na njega su se nadovezivali ispolirani i uglađeni visokotonci u gornjem, odnosno ne sonorno dubok, ali definiran bas u donjem ekstremu. U ponekim bi dionicama gdje dominiraju kontrabas i čelo mogla se primjetiti vrlo blaga uzdignutost gornjeg bas područja, koja nije značajnije utjecala na linearnost, već se u pojedinim momentima čak dobro uklapala u tonsku paletu, predstavljajući svojevrsni "začin". Kada se već spominju primjedbe, kombinaciji 8000Q i 8000P u odnosu na neke cijenjenije, ali i osjetno skuplje separatne konkurente, nedostaje malo više rafiniranosti, te viša razina najfinijeg nijansiranja mikro detalja. Također, u klimaksima velikih simfonijskih orkestara, na vrhuncima njihove dinamike, pojave se manje dinamičke restrikcije, zvučna se slika suzi, a između izvođaća ponestane zraka tako da i njihov raspored izgubi na preciznosti i razlučivosti. Ove se primjedbe, koje značajnije ne narušavaju ukupni dojam, odnose isključivo na iznimno zahtjevne glazbene forme i materijale klasične glazbe, kada na pozornici u izvedbi sudjeluje i više od 100 izvođaća. Imajući u vidu cijenu ovoga kompleta, one dodatno gube na težini. S obzirom da su evidentni pomaci ove kombinacije upravo u tom segmentu, u odnosu na integrirano pojačalo 8000S koje sam imao prilike testirati, pretpostavljam da bi mono-blokovi 8000M donijeli dodatna poboljšanja. Ovoga puta, to nažalost, nisam imao prilike isprobati.
Za sami kraj slušnoga testiranja ostavio sam nešto lakše jazz materijale. Muzikalna i ritmična prezentacija potaknula me na lagano "ljuljanje" i aktivno praćenje ritma što je svakako pozitivna karakteristika. 8000Q i 8000P su izvrsno prenosili atmosferu "live" snimki iz malih, zadimljenih jazz klubova (Patricia Barber: "Companion", FIM XRCD 027). Osim što je rock glazba, s početka testa zvučalo malo uglađenije, Audiolab amplifikacija se pokazala svestranom spram različitim glazbenim žanrovima, tako da se uvijek isticao njezin generalno neutralni karakter. Svakako treba napomenuti da se amplifikacija poprilično zagrije. Nište ekstremno ili zabrinjavajuće da bi tome trebalo pridavati posebnu pažnju, ali je bitno naglasiti da su performanse uređaja maksimalne tek kada dođu na svoju optimalnu radnu temperaturu. Stoga, prije bilo kakvog ozbiljnijeg slušanja odvojite cca. 30 - 45 minuta za zagrijavanje elektronike.REZIME
I ova Audiolab amplifikacijska kombinacija diči se neutralnošću koja je poželjna i dobrodošla u sve audio sustave koji se baziraju na visokoj vjernosti zvuka, a takav joj karakter osigurava sinergiju sa širokom paletom izvora zvuka i zvučnika. Dinamika i rezolucija su izvrsne, a strujna sposobnost i rezerva amplifikacije jamči dobru kontrolu po impedanciji i osjetljivosti zahtjevnijih zvučničkih sustava. Nije na odmet ni velika fleksibilnost u pogledu multikanalne nadogradnje, neovisno da li se radi o kućnom kinu ili višekanalnom audio sustavu. Tradicionalni Audiolab dizajn uređaja, malih gabarita i jednostavnih linija, bez velikih prostornih zahtjeva zadovoljiti će i one sa estetskim prioritetima. U svakom slučaju, ozbiljna odvojena amplifikacija, koja će uz optimalan kvalitativni odabir osatatka sustava zadovoljiti i zahtjevnije audiofile. S obzirom na relativno povoljnu cijenu, te zvučne kvalitativne prednosti koje separatne kombinacije donose, 8000Q i 8000P predstavljaju jedan od boljih izbora na tržištu. Uostalom ponuda ovakvih uređaja, u ovome cijenovnom razredu i nije baš velika. I na kraju, kratko bi prokomentirao dodijeljene ocjene. Zvučne performanse za traženu cijenu svakako zaslužuju peticu, no u takav ukupan dojam ne uklapaju se završna obrada i neki tehnički detalji, poput zvučničkih terminala, podložnih nogica, izbornika, itd. koji bi u ovoj klasi i s obzirom na pretenzije, ipak trebali biti na višem nivou. Standardi su se po tom pitanju posljednjih godina, ipak značajno podigli.INFO BOX

AUDIOLAB 8000Q, stereo predpojačalo
Cijena: 7100 kn
Ulazi/izlazi: 6 linijskih ulaza (3 "tape" petlje), 2 "pre-out" izlaza
Masa uređaja: 6 kg
Efektivne dimenzije: 445 x 74 x 335 mm (Š x V x D)
Preporučena radna temperatura: 10 - 35 oC

AUDIOLAB 8000P, stereo pojačalo snage
Cijena: 4730 kn
Snaga: 2 x 100 W / 8 ohma (2 x 150 W / 4 ohma)
Vršna struja: 40 A
Masa uređaja: 8,7 kg
Efektivne dimenzije: 445 x 74 x 337 mm (Š x V x D)
Preporučena radna temperatura: 10 - 35 oC

Zastupnik:
Provox, Zagorska 2, 10000 Zagreb, 01/3647-230, www.provox.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


moglo bi bolje
završna obrada i neki tehnički detalji nisu na razini zvučnih performansi

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Retro audio
- Lenco L75 priča
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB
Forum: High-End
- Umro je Tatamata
Forum: CD i ostali mediji
- MP3 320 kpb/s vs flac čuje li se razlika?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?

UPRAVO SE ČITA


Rack of Silence - švedski antivibracijski sustav
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: pribor
napisao: Darko Brlečić
Gospodari zvuka u prostoru i vremenu
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Opis Uređaja
napisao: Darko Brlečić
The Multimedia Show - Ljubljana
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: darkob / icon / žac
Mikrotrend DAC 1C
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: DAC
napisao: Ishmael
Audio sustav s balansiranom vezom
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Opis Uređaja
napisao: Darko Brlečić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu