Hi-Fi

pretraga  


Monster PowerCenter HTS 1000 - Audiofil - feel the sound - Mrežna letva

Monster PowerCenter HTS 1000

Nerijetko neizbježna


Narod je za pojedine životne situacije smislio zgodne krilatice. Neke od njih, poput "Tko se jednom opeče, puše i na hladno". "Bolje spriječiti, nego liječiti" ili pak "Oprez je majka mudrosti", itekako se mogu primijeniti kad se postavi pitanje o potrebi investiranja u napravu poput posebne mrežne letve kakva je Monster Power Home Theatre Reference PowerCenter HTS 1000.U čemu je problem?
Većina korisnika audio i videouređaja, ali i računala, dobro zna da bi ih pri jačem bljeskanju i grmljavini trebalo isključiti iz električne mreže. I ne samo to. Potrebno je isključiti i antenski kabel iz TV prijemnika i telefonski/eternetski priključak iz računala. Nevolja se može dogoditi i uslijed naglog uključivanja uređaja po nestanku struje, kad znade doći do velikog naponskog skoka i kada se pojavljuju kratkotrajni skokovi znatno višeg napona od onoga za kojeg su uređaji deklarirani. Sve to može dovesti do kvara i oštećenja uređaja. No, usprkos svemu, mnogi se na to oglušuju. Jer, nikad im se ništa takvoga nije dogodilo. Nekima se nevolja dogodi kad nisu u kući. Ti, i oni najrevniji, i na žalost najrjeđi, nastoje se zaštititi na različite načine.
Osim toga, svaki audiosustav ili sustav kućnoga kina izložen je i problemima koji nastaju usljed "prljave struje", odnosno "nečistog napona". Dodaju li se tomu i velike naponske fluktuacije pri čemu može doći i do pojave napona višega od onoga za kojeg su uređaji deklarirani, jasno je da bi svatko "normalan" nešto poduzeo. Poglavito oni korisnici audio i AV uređaja koji se češće susreću s pojavom nestanka struje, koji žive u blizini većih industrijskih postrojenja, zanatskih radionica i sl. Najmanji problem, u krajnjem slučaju, je što će kao posljedica samo nekih od nabrojenih problema zvuk i slika biti lošoji nego što ih uređaji mogu prezentirati. Puno je veći to što zbog svega navedenoga može doći do problema u radu uređaja, pa čak i do njihova kvara, odnosno pregaranja.
Danas više nema dvojbe da je jedan od glavnih razloga zašto audio i videouređaji ne sviraju kao bi trebali i kako od njih očekujemo, ali i to što se prebrzo kvare, loša kvaliteta mrežnog napona i njegove neprestane oscilacije. I dok je problem "samo" u tome što, premda ima kvalitetne uređaje i akustički sasvim "urednu" sobu, korisnik ne može dobiti zvuk kakav bi s obzirom na kvalitetu uređaja trebao i mogao imati, reklo bi se - svo zlo s tim. Simptomi poput nedostaka snage, osjećaja da zvuk nešto koči u razvoju i propagaciji, da dinamički nije dovoljno elastičan, da nije dovoljno protočan i precizan, da je grub u visokim tonovima i nepostojan i neugođen u basu, da nema točnu definiciju i da instrumentalne grupe nisu lako uočljive u postoru, te da u cjelini nije dobro fokusiran, jasni su znakovi da nešto nije u redu s naponom kojim se napajaju vaši uređaji. Čujete li k tome ponekad još i smetnje poput pucketanja i šumova ili čak i otvoreno miješanje radiofrekvencija u signal, tada je nedvojbeno jasno da vam treba nešto što će ukloniti dobar dio navedenih problema.

Jedno od rješenja
Ako ime proizvođača nešto znači, onda bi specijalna mrežna letva Home Theatre PowerCenter PowerCenter HTS1000, znamenite američke tvrtke Monster, koja je ime stekla prizvodnjom vrhuskih kabela za sve namjene, trebala zadobiti povjerenje potencijalnih korisnika. Oni koji nisu čuli za Monster i "pali" na ime, ovoj će letvi zasigurno povjerovati na izgled. Jer radi se o nedvojbeno jednom od najuvjerljivije izgledajućih proizvoda te vrste na tržištu. Osim osam kvalitetnih, posebno označenih mrežnih utičnica sa zaštićenim otvorima, na letvi su i pozlaćeni satelitski, TV i radio antenski ulazno/izlazni priključci, jedan ulazni i dva izlazna telefonska priključka i, napokon, ulazni i izlazni eternetski priključak. Patentirani CleanPower Stage 2 v.2.0 sklop čisti prljavštinu iz napona koja može umanjiti kvalitetu slike i zvuka. To se prije svega odnosi na uklanjanje elektromagnetskih i radiofrekvencijskih smetnja koje obično prolaze kroz druge naprave toga tipa. A već samim odstranjivanjem EM (elektromagnetskih) i RF (radiofrekvencijskih) interferencija može se riješiti dobar dio problema sa šumovima, zujanjem, brujanjem, statičkim nabojem… Nije nebitno ni to što ovaj sustav smanjuje i smetnje koje generiraju i sami uređaji. Na primjer, TV prijemnik generira videosmetnje koje su drugačije od analognih smetnja koje generira AV receiver. Zato PowerCenter HTS1000 ima i dva vrhunski kvalitetna izolacijska sklopa (analogni i digitalni) koji odvajaju mrežne priključke za analogne i digitalne uređaje, što, dokazano, značajno pridonosi poboljšanju kvalitete reproduciranog zvuka iz CD i DVD playera. Tri-Mode plus zaštitni sklop automatski prekida dovod napona svim priključenim uređajima u trenutku kada uoči naponske anomalije. U kompletu dolazi i pet kompleta oklopljenih kabela (3 koaksijalna s pozlaćenim priključcima za antensko povezivanje i dva telefonska za mrežno povezivanje).
Da bi prisnažili da je njihova letva učinkovita, Monster jamči da će tijekom 5 godina jamstva na letvu HTS1000, zamijeniti uređaje ili platiti do 350.000 $ odštete korisniku u slučaju da se išta dogodi uređajima koji su propisno bili spojeni na njihovu PowerCenter letvu i koja je i sama bila propisno korištena. Doduše, to se odnosi samo na prvog vlasnika, ali i to je nešto. Zato je pametno odmah registrirati svoju HTS1000 letvu na formularu priloženom u uputstvima za uporabu.

Ima li štete?
Zadaća naprava poput HTS1000 je da "čiste" mrežni napon kojim se napajaju uređaji u audio/video sustavu od svih mogućih štetnih sastojaka, omogućavajući da u njih stigne oslobođen što je više moguće primjesa koje štete zvuku i pogrošavaju normalno funkcioniranje uređaja, pa čak i ugrožavaju njegov integritet. No, HTS1000 ipak ima primarno zaštitnu funkciju. I zato je, tamo gdje ne postoje veliki problemi s "nečistim strujom", bolje rješanje od klasičnih "čistača napona", koji hoćeš-nećeš, ipak, na svoj način utječu na boju i karakter zvuka. Zato što se sastoji od manje sklopova nego "čistači napona", PowerCenter1000 ima i manje štetnih upliva na zvuk. Tako da problema sa sažimanjem dinamičkog opsega i usporavanjem dinamičkih skokova s ovom letvom nije bilo. Isto tako, bili su puno manje uočljivi problemi s razlučivosti finih sitnih detalja u najvišim dijelovima spektra. Zvuk je u cjelini lakše disao i tekao, bio je pridrodniji i manje sputan. Dobitak u odnosu na "čistače napona" i njemu slične sklopove su i raskošnije prenesene fizičke dimenzije izvođačke pozornice, kao i točnije oslikani međusobni prostorni odnosi instrumentalista na njoj.
Oni koji se do sada nisu susreli s naponskim problemima - a takvih je vjerojatno vrlo malo - kao i oni koji su uzroke problema zbog naponskih kolebanja ili nečistoće tražili negdje drugdje - a takvih sigurno ima jako puno - sada znaju što im je činiti. Prvi ako im se naponski problemi ikada dogode, drugi - odmah! Bez odlaganja. Jer, vrag ne spava…INFO BOX

Monster PowerCenter HTS 1000

Ustupio:
Audio Art
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Retro audio
- Lenco L75 priča
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB
Forum: High-End
- Umro je Tatamata
Forum: CD i ostali mediji
- MP3 320 kpb/s vs flac čuje li se razlika?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?

UPRAVO SE ČITA


Gradient Revolution
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Daniel Modrić
Mir Audio - Platinum preamplifier
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Predpojačalo
napisao: Roko Žodan (Helicon)
T.A.C. 34
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano cijevno pojačalo
napisao: Dražen Kokanović
Top Audio & Video Show - Milano 2005
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: Danijel Modrić
NAD C521BEE i C320BEE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo i CD player
napisao: Vlado Tomašević

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu