Hi-Fi

pretraga  


NAD M5 Master Series - Audiofil - feel the sound - CD/SACD player

NAD M5 Master Series

Samo za glazbu


Može se činiti prilično nesmotrenim nakon kvalitetnog univerzalnog playera (M 55) izaći na tržište sa skroz specijalističkim uređajem kao što je CD/SACD player. Bez obzira na to kako se činilo, NAD je to smatrao dobrim potezom i povukao ga je. I, izgleda, nije pogriješio.

Dobro je poznato da su svi univerzalni uređaji svojevrsni, bolje ili slabije riješeni, kompromisi. A to znači što je kompromisa manje, manje je i mogućnosti da se pokuša udovoljiti više zahtjeva, pa je moguće usredotočiti se na zadovoljavanje manje radnih aspekata. To, u slučaju M5 uređaja, kad ga se uspoređuje s M55, znači da u njemu nema sustava za procesiranje videosignala, kao ni DVD-A procesora. Ostali su samo sklopovi koji omogućavaju očitavanje i procesiranje audiosignala s CD i SACD diskova. I tome se s audiostajališta treba zapljkeskati. CD i SACD su jedini trenutno relevantni audioformati, jer, sve govori, da se DVD-Audio jednostavno nije primio.
Dobro ćuteći bilo tržišta, u NAD-u su shvatili da je sada, kad stereo opet pomalo povraća dah kojeg je na tren bio izgubio nakon munjevitog udara kućnoga kina početkom ovoga milenija, pravi trenutak za izlazak na tržište s audiofilski ustrojenim audioplayerom koji će reproducirati zapise s CD i SACD diskova, zapravo jedinih audioizvora koji se trenutno mogu nabaviti u trgovinama.Sličnosti i razlike
Kad ih se gleda sprijeda, razlika između M5 i M55 zapravo nema. Radi se o sada već sasvim prepoznatljivo dizajniranim kućištu izrađenom u kombinaciji vučenoga aluminija i nešto tamnije središnje ploče od nešto tamnije cinkove slitine. I ovdje je kućište izrađeno od 2 mm debeloga čeličnoga lima kako bi bilo čim kruće i manje osjetljivo na vibracije, što je vrlo bitno kad se radi o reproduktoru digitalnih zapisa. Naravno, sve se to odražava i na masu koja je neuobičajeno velika za playere u tom cjenovnom razredu. Naravno, i kvaliteti nožica posvećena je velika pozornost, jer, zna se, playeri su vrlo osjetljivi i na vibracije koje u njih mogu doprijeti iz podloge na kojoj stoje. Nožice su aluminijske s visokoupijajućim silikonskom umetkom između dvaju dijelova, u kojem se guši većina vibracija koje iz podloge krenu na put prema unutrašnjosti playera.
Što se upravljačkih tipaka na prednjoj ploči tiče, njih je tek nekoliko. Na većinu osnovnih radnih funkcija djeluje se preko kombiniranog kružnog upravljačkog sklopa smještenog na desnoj strani od središnje položenog transportnog sustava (još jedan prilog borbi protiv vibracija!) i iznad njega položenog preglednog, plavo osvijetljenog informacijskog predočnika. Na sve ostale funkcje M5 playera djeluje se putem solidnog riješenog i izrađenog dajinskog upravljača.
Puno veća razlika između M55 i M5 playera uočljiva je na stražnjoj ploči, na kojoj nema (stvarnih) videopriključaka, ali ima XLR balansiranih izlaznih. Osim njih tu su i RCA izlazni priključci za reprodukciju 5.1-kanalnog SACD audiozapisa i, naravno, digitalni izlazni priključci - koaksijalni i optički Toslink. Osim toga tu su RS232 priključak te 12 V trigger priključak za povezivanje s ostalim NAD-ovim uređajima, kao i mrežni priključak pored kojega je i mrežni prekidač kojim se uređaj isključuje iz mreže, odnosno (po)stavlja u stanje mirovanja.Sve za dobar zvuk
Kao što je to već bilo napisano u prošle godine objavljenom testu M3 pojačala iz NAD-ove Master Series, svi uređaji u njoj, pa tako i ovaj, najnoviji, djelo su inženjersko-istraživačkog tima na čelu kojeg je znamenuti Bjorn Eric Edwardsen, tvorac većine NAD-ovih uređaja koji su tvrtki priskrbili status i ugled. Isto tako, i M5 je napravljen po NAD Build Artistry načelu, koje označava da se nije ulazilo u nepotrebne kompromise, niti štedjelo tamo gdje bi to moglo narušiti kvalitetu zvuka ili radne osobine playera. Nije se odustalo ni od primjene "Music First" načela koje kvalitetetu reprodukcije glazbe stavlja ispred svega ostaloga.
Svi oni koju su imali prilike čuti kako zvuče SACD diskovi - a među audiofilima jednostavno ne bi smjelo biti onih koji nisu - dobro znaju da je to zvuk koji u svemu nadmašuje onaj zapisan na, pa čak i najbolje snimljenim, CD-ovima. Posebno ako je uređaj za reprodukciju SACD-ova dizajniran isključivo za tu namjenu, baš poput M5. Takvi onda sigurno znaju i da SACD standard koristi temeljito drugačiji pristup pretvaranja analognih valnih oblika u digitalnu domenu prije pohrane na disk. Taj se standard naziva Direct Stream Digital (DSD), a oznaka u zagradi pojavljuje se na svim SACD diskovima. Radi se o znatno naprednijem i složenijem procesiranju koje je otkriveno tijekom godina u nastojanju da se CD format liši nekih svojih prirođenih mana. Prije svega da se spriječe kvantizacijske greške koje su neminovne u pulsno-kodnoj modulaciji (PCM) kakva se koristi pri pretvorbi zapisa koji se pohranjuju na CD i DVD diskove. Posljedica toga je vrlo široki frekvencijski odziv, povećana količina nazočnih detalja i time puno "analognije" zvučeća reproducirana glazba.
SACD je i višekanalni format, i ovaj player omogućuje reprodukciju 5.1-kanalno snimljenih SACD-ova. Zato je uključen i Digital Bass Management koji sprječava dolazak prevelike količine bas frekvencija u prednje zvučnike tako da ih "preusmjerava" u subwoofer. Navigacijom na VFD predočniku putem tipaka na prednjoj ploči moguće je izabrati neku od različitih zvučničkih postava. Viša razina upravljanja moguća je preko kompozitnog izlaznog videopriključka, koji omogućava upravljanje MP3 repropdukcijom putem zaslona na TV prijemniku. No, kako je M5 zamišljen prije svega kao reproduktor kvalitetno smimljenih audiozapisa, ovaj se videosklop može sasvim isključiti kako bi se dobila najčišća moguća reprodukcija zvuka.
M5 ima ugrađen i HDCD dekoder za reprodukciju tako snimljenih diskova, koji podiže dinamički raspon za 6 dB, što je itekako audiofilski potez, mada takvih diskova nema jako puno. Da su ipak učinjeni neki kompromisi dokazuje podatak da M5 može reproducirati i diskove na kojima se nalazi glazbeni zapis u vrlo sažetim formatima kao što su MP3 i WMA. Što je, donekle, i razumljivo, jer M5 svojom cijenom cilja (i) na onaj segment kupaca koji bi mogli izdvojiti nešto više sredstava za kupnju kvalitetnog CD playera, ali ne žele čistunski audiofilski player skromnih reprodukcijskih mogućnosti.
Putovi CD i SACD signala su sasvim odvojeni da bi se osigurala najviša moguća razina čistoće jednoga i drugoga. U tom smislu su i odvojeni digitalni filtri. U M5 su ugrađeni profesionalni 24-bitni/192 kHz DAC-ovi, kao i, naravno, DSD sklop. Oba su sklopa odlično zaštićena od naponskih kolebanja zahvaljujući odvojenim napajanjima.
Posebno dizajnirani moduli u A klasi omogućavaju da detalji u visokorazlučivom SACD signalu ostanu netaknutima, osiguravajući uz to i vrlo nisku izlaznu impedanciju po cijelom frekvencijskom spektru. To su oni isti moduli kakve nalazimo u predpojačivačkom stupnju M3 integriranoga pojačala koji omogućavaju i korištenje prilično dugih interkonekcijskih kabela. Tome, naravno, pridonose i balansirani izlazni priključci.
Audiostupanj u M5 napaja se iz posebnog linearnog napajačkog sklopa s osobito dizajniranim mrežnim transformatorom koji ima specijalnu C-jezgru na koju su navoji motani osobitom tehnikom što omogućava odličnu naponsku regulaciju i izvrsne dinamičke preformanse.

Kao CD player
Već tijekom usviravanja mogle su se čuti načelne razlike između zvuka s CD i SACD diskova. Naravno, radi se o istome disku, s dva dva sloja s tehnički drugačijim zapisima. Što, naravno, usporedbu čini bitno lakšom i do kraja relevantnom. Jer, usporeduju se iste izvedbe i, u krajnjem, iste snimke, samo drugačije procesirane za pohranu.
Još neusviran M5 "proizvodio" je bas koji je na svoj način dominirao scenom. Iako je tijekom usviravanja isprobano niz interkonekcijskih kabela, ništa se bitnoga u tom dijelu tonske palete do kraja nije promijenilo. Bas je bio i ostao boss. Nije bio (pre)nametljiv, naprotiv, bio je masivan, snažan, pun, dovoljno brz i fokusiran, samo u najvećim dubinama nešto slabije artikuliran. Međutim, bio je prevelik - pogotovo na snimkama s ionako izraženim basom - i zamjetan čak i onda kada to baš i nije bilo potrebno. Srednjetonsko područje bilo je jedno od najtečnijih, najpitkijih i stvarnom stanju stvari najbližih koje smo do sada čuli odsvirane iz CD playera cijene ispod 15.000 kn. To je zaista bilo užitak slušati. Zvonki, kristalno čisti i ujedno baršunsato mekani glasovi, pun, sočan i tečan zvuk gudača, raskošna sonornost puhača, kao i izuzetan realitet limenih puhačkih instrumenata samo su neki od elemenata koje valja istaknuti. Visokotonski spektar je zvučao otvoreno, široko, bio bogat detaljima i teksturom, naglašeno transparentan, čist i bistar. Pri reprodukciji najviših frekvencija moglo se uočiti jedva zamjetno zaglađivanje, i to samo pri čitanju vrlo složenih vokalnih dionica ili snažnog udara po tipkama na krajnjoj desnoj strani klavijature. Globalno gledajući, zvuk M5 kao CD playera je vrlo muzikalan, bez lažne analitičnosti u cijelom spektru od 200 Hz na više i s puno detalja koji su vrlo precizno tonski i prostorno definirani. Međutim, ako treba uopćavati, njegov zvuk bi se u cjelini mogao opisati kontrolirano zagasitim. Prostorne dimenzije kako ih slika M5 ne spadaju u red grandioznih. Dubina zvučne pozornice nije jako upečatljiva, širina je standardna, postojanost zvučne slike vrlo dobra, ali su zato interni instrumentalni odnosi vrlo precizno izneseni. Dinamici u cjelini, mikrodinamičkim relacijama i slikanju kontrasta teško se može naći zamjerka, čak i kad bi se tražila dlaka u jajetu. M5, kao CD player, sigurno ne spada u red kompletno "iskrenih" CD plejera i nije u cijelosti pravi primjerak hi-fi vrste, mada u sebi utjelovljuje i značajnu količinu tih osobina. Međutim, unatoč tome malo tko će se u njegovom društvu dosađivati ili nervirati. Njegov zvuk plijeni više svojim šarmom nego točnošću, više svojom naglašenom atraktivnosti i uzbudljivošću nego preciznim realitetom, izrazitom ekspresivnosti više nego akademskom suzdržanošću. Sve u svemu, M5 je CD plejer koji je puno bliži srcu nego razumu.

Kao SACD player
Nakon pročitanoga gornjega odlomka, netko bi možda mogao zaključiti da M5 baš i nije najbolji CD player kojeg je moguće kupiti za tu cijenu. I ta bi ocjena možda i mogla stajati da je M5 samo CD player. Ali, on to nije…
Premda će se u njemu zasigurno više vrtjeti CD-ovi, M5 je ustrojno i zvukovno ipak prvenstveno SACD player. I to sjajan CD player! Jer sve ono što nije uspjelo do kraja realistično ostvariti njegovoj CD playerskoj sekciji, SACD sekcija odrađuje gotovo bez greške. Ponajviše se to čuje u reprodukciji esktrema sepktra, te u prezentaciji prostornih dimenzija zvuka.
Bas je pri reprodukciji SACD diskova bio vrlo dubok, čist i čvrst do krajnosti, odlično ugođen, brz i realistično masivan. I, naravno, što je najvažnije, odlično srođen s donjim dijelovima srednjotonskog spektra. Naravno, ni svi SACD-ovi nisu jednako kvalitetno snimljeni, a te razlike SACD sekcija M5 playera itekako točno uočava, čita i predočava. Srednjotonsko područje i ovdje je bilo najbolje zvučeće i najmanje se razlikovalo od onoga izvrsnoga s CD player sekcijom. Jedino je bilo još nešto prozračnije i profinjenije i nije se tako isticalo iz naglašeno skladne cjeline.
Najveći pomak ipak se dogodio u najvišem dijelu spektra. Ovdje nije bilo ni traga zagasitom "štihu" s CD playera. Ovdje je sve odisalo nesputano, kao da nema ograničenja, bilo je protočno, lako je disalo i nesmetano pulsiralo. Naravno, s vrhunskim snimkama. No, dogodi li se na snimci kakav visokotonski eksces, to će na svakom kvalitetnom SACD playeru zazvučati puno grublje i neugodnije nego na CD playeru. Srećom, broj takvih snimaka je zanemariv.
Ništa manje poboljšanje u odnosu na CD playersku sekciju M5 nije se dogodilo ni pri reprodukciji prostornih dimenzija zvuka. Sve tri dimenzije su se vrlo jasno mogle uočiti u prostoru i sve su bile prikazane gotovo do svojih krajnjih granica. Instrumentalisti su na pozornici bili jasno vidljivi, a njihovi međusobni prostorni odnosi jasno uočljivi.
Sve u svemu, oni koji odluče imati M5, zasigurno će nastojati brzo povećati svoju zbirku SACD naslova. Šteta je samo što sve što izlazi, ne izlazi u SACD/CD kombinaciji. I tu valja istaknuti i pohvaliti pristup švedske tvrtke Opus 3…INFO BOX

NAD M5 Master Series
Cijena: 12.990,00 kn

Ustupio:
Audio Art
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Lijep i poseban izgled, odlična izrada, koncepcija, izvrstan zvuk (SACD), višekanalna reprodukcija, prihvatljiva cijena
moglo bi bolje
Prevelik bas, zagasitiji visoki (kao CD player). Kao SACD bez mana.

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Uvoz komponente iz japana
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Retro audio
- Dual CV1150
Forum: Računala i audio
- Deezer na TV
Forum: Predstavite se
- pozdrav
Forum: Retro audio
- Lenco L75 priča

UPRAVO SE ČITA


Micromega IA-60 & CD-10
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo & CD player
napisao: žac
Marantz: 60 godina postojanja
Tip članka: Ostalo
Kategorija:
napisao:
Multipak 2 - Multimedija u Pakracu
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: žac
Cyrus 6 DAC i Cyrus CD 6 SE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo sa ugrađenim DA konverterom i CD player
napisao: žac
Boston Acoustic M 25
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: žac

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu