Hi-Fi

pretraga  


NAD C355BEE - Audiofil - feel the sound - Integrirano pojačalo

NAD C355BEE

Čvrsto na poznatom tragu


Kad se danas krene govoriti, raspravljati, pisati… o NAD-ovim uređajima koji na kraju slovno/brojčane tipka oznake imaju troslovni BEE dodatak, svakom iole upućenom pratitelju zbivanja na svjetskoj audiopozornici jasno je da se radi o uređajima koje izravno potpisuje najpoznatiji čovjek tvrtke, jedan od osnivača i u mnogočemu njezina alfa i omega, Bjorn Erik Edwardsen. Ponajviše se to, naravno, odnosi na pojačala. A kad je riječ o NAD-ovim pojačalima, i to ne samo najnovijima kao, što je C355BEE, onda govorimo o nekim standardima koji su im svima zajednički. Kako je o njima već bilo riječi u ovdje objavljenim testovima prijašnjih modela NAD-ovih pojačala, nećemo se upuštati u njihovu pomnu raščlambu, već samo ovlaš svrnuti pozornost na najbitnije među njima.Manje izobličenja - više glazbe
Svim ljubiteljima kvalitetno reproduciranog zvuka i uređaja za ostvarivanje toga cilja dobro je znano da su šum i izobličenja glavni uzročnici izostanka finih detalja u zvuku, zbog čega iz glazbenog predloška "nestaju" tekstura, prostorne dimenzije i ostale bitne informacije koje reproducirani zvuk čine vjerni(ji)m izvorniku. Poznato je i da snaga pojačala (vrlo bitna osobina uređaja) i mala izobličenje ne idu rukom pod ruku. Čim se jedno od toga poveća, povećat će se i drugo; obično je tako. Međutim, u NAD-u od početka, preko 35 godina, rade na tomu da se s povećanjem snage posljedično čim manje povećaju i izobličenja. I danas sigirno nema dvojbe - u cjenovnim razredima u koje spadaju pojedina NAD-ova poječala nema modela s tako dobrim odnosom snage i izobličenja. Zato, iako većina NAD-ovih supranika iskazuje izobličenja na 80 % nazivne snage, ni s tim podatkom ne mogu sustići NAD-ova pojačala. Npr. NAD-ovih 0.03 % izobličenja na punoj snazi po cijelom spektru, postaje 0.005 % kad se mjeri na 80 % snage. Nadalje, njihove specifikacije o šumu su do 10 dB bolje od suparničkih. A to je, ni manje ni više, nego 100 puta!

Naravno, nema tih tehničkih podataka koji precizno govore o zvuku pojednog uređaja niti je brojkama moguće prejudicirati njegove zvukovne domete. Zato, unatoč tomu što im idu u prilog, u NAD-u ohrabruju korisnikae da ne vjeruju brojkama i da u izravnom slušanju i usporadbi dokuče kvalitetu njihovih uređaja.
C355BEE je i funkcionalno i uporabno dobro opremljen uređaj. Njegovim ergonomički dizajniranim SR6 daljinskim upravljačem s velikim, različito oblikovanim tipkama, moguće je jednostavno djelovati na sve vitalne, pa i sporedne funkcije pojačala, ali i na funkcije drugih NAD-ovih uređaje kao što su CD playeri, tuneri…
U unutrašnjosti prevladavaju diskretni sklopovi, a malobrojni integrirani krugovi obavlju samo "tehničke poslove" i ne nalaze se na putu signala. Premda mrežni transformator veličinom ne zapanjuje, napajački sklop kojeg je sastavni dio, s velikim elektrolitskim kondenzatorima omogućava da pojačalo isporučuje i više od specificirane snage, 90 W po kanalu umjesto nazivnih 80 W na 8 ohma. Kućište je solidno izrađeno, metalno, a o izgledu nećemo. Niti se o ukusima raspravlja, niti je izgled bitna osobina pojačala. Dobrodošla, da, bitna definitivno - ne.
Fleksibilnost je još jedna od jačih strana NAD-ovih uređaja, a i ovog pojačala. C355BEE ima 7 linijskih ulaznih priključaka (uključujući i 2 ulazna/izlazna za snimanje i presnimavanje), a odsjek predpojačala može se koristiti odvojeno od pojačala snage, što omogućava jednostavnu nadogradnju sustava ili pridodavanje drugih uređaja. To znači da je ovo pojačalo proširivo i da će moći zadovoljiti i potrebe koje se jave tijekom vremena uporabe. C355BEE ima dva izlazna priključka iz pretpojačala: brojni sustavi mogu se unaprijediti korištenjem više pojačala snage za biamplifikaciju (jedno pojačalo pogoni bas dio zvučničkog sustva, a drugo ostatak). Drugi Preout priključak omogućava jednostavno priključivanje dodatnog pojačala snage, poput NAD-ovog C272, koji ima isti činitelj pojačanja (gain) kao i pojačalo snage u C355BEE. Ovaj se priključak može koristiti i za priključivanje aktivnog subwoofera. Što je danas vrlo popularno i dosta često.
Za daljinsko uključivanje/isključivanje dodatnih uređaja u sustavu, poput pojačala snage ili aktivnog zvučničkog sustava, C355BEE je opremljen 12 V-trigger sustavom. Osim toga, tu su i IR ulazni i izlazni priključci na stražnjoj strani kao i RS-232 port za priključivanje na sustav kućne instalacije. Zapravo, NAD je "potvrđeni partner" AMX-a i Crestona, vodećih tvrtki za kućnu isntalaciju.Baštinik uspješnika
2 x 80 W snage C355BEE pojačala zagriženim se audiofilima možda neće činiti podatkom vrijednim pozornosti. Međutim, u svjetlu naprijed iznesenih podataka, kao i činjenica da je ovo pojačalo namijenjeno zahtijevnijim ljubiteljima kvalitetne glazbene reprodukcije koji se ne smatraju audiofilima, jasno je da to nije podatak za potcjenjivanje. C355BEE baštini mnogo sastojaka, ali i zvukovnih osobina vrlo dobro prihvaćenog i ocijenjenog C352 modela. Međutim, ovdje je ipak učinjen korak dalje, tako da u C355BEE ima dosta onoga što je dosegnuto tijekom razvoja i izrade NAD-ova najskupljeg M3 pojačala iz Master serije, kao što su Edvardsenovi sklopovi 'Distortion Cancelling Circuit' i 'BEE Clamp'.
Malo tko će na prvo slušanje dobro usviranog C355BEE pojačala ostati prikovan za sjedalo i olabavljene vilice. Prije će se dogoditi da će vrtjeti glavom i pitati se što se tu zbiva. Jer, na prvo slušanje "ovdje nema ničega". Zvuk je tako ujednačen, tonalno uravnotežen i koherentan, da se u njemu ništa ne ističe. Ni na što na prvu nije moguće uprijeti prstom niti ukazivati na posebnost nečega u zvuku, kao što je to gotovo redovit slučaj pri raspravljanju o zvuku suparničkih mu pojačala.
Međutim, tijekom vremena pokazat će se da se ima o čemu "raspravljati". Po već ustaljenom običaju, NAD-ova pojačala dobro zvuče u basu. A bas je dobro ugođen, iako malo prespor u odzivu na masivne akorde. Dovoljno je masivan i precizan da ničim ne ometa ugodu slušanja.
Premda svi audiouređeji najbolje izlaze na kraj s reprodukcijom srednjotonskog područja, malo je onih koji uspijevaju taj dio spektra iznijeti bez čujnih, većih ili manjih, koloracija. C355BEE spada u pojačala čiji zvuk pati od minimalnih koloracija, a one koje se javljaju, poglavito u donjem dijelu srednjotonskog spektra, nisu grube već naprotiv - eufonične i dopadljive. No, koloracije su i nisu dobra osobina u zvuku… Najveći dio srednjotonskog spektra zvuči neutralno, a ta osobina resi i dijelove spektra iznad i ispod. Detalja je obilje, a zvuk slojevit i propisno dimenzioniran.
Potonje se može reći i za visokotonsko područje. Međutim, ima tu i malih problema. Nedostaje stanovita količina "zraka" koja inače karakterizira zvuk high-end pojačala, i detalji u najvišem dijelu tog područja nisu tako filigranski cizelirani. No, u cjelini visokotonsko područje zvučalo je čisto i precizno, glatko i otvoreno, pa su delikatno zvučeći instrumenti - poput violina i vilola u visokom registru, te piccolo flaute i oboe - na dobrim snimka zvučali baš tako - profinjeno. Važno je istaknuti da je zvuk bio takav bez obzira na glasnoću, sve dok se nije istinski pretjeralo. No, tada i puno finiji zvuk iritira i nije dugo podnošljiv ni ugodan.
Prostorne dimenzije zvuka C355BEE reproducira vrlo dobro. Širinsku perspektivu pojačalo je iznosilo vrhunski u okviru svojeg cjenovng razreda. Zvuk se širio izvan rubova (dobrog i dobro ugođenog) zvučničkog sustava i bio postojan i pri naglašenoj glasnoći. Gotovo ništa manje privlačno nije se očitovala ni dubinska dimenzija, kao ni dočaravanje položaja i međuodnosa instrumentalista u izvođačkom korpusu. Osim već spomenutog blagog nedostatka "zraka" oko instrumenata, sve drugo što se zbivalo na pozornici bilo je dovoljno vjerno preneseno. Gleda li se kroz prizmu cijene, načinu kako C355BEE predočava visinsku dimenziju, ne bi se trebalo uputiti ikakve zamjerke. Međutim, u odnosu na živu referencu, ili na način kako to rade vrhunska pojačala, nedostajalo je najviših dijelova slike.
Dinamičke skokove, prijelaze, otklone, sjenčanja, C355BB je iznosilo vrlo dobro. Bez obzira radilo se o mikro ili makro skali, dinamičke osobine glazbenog predloška bile u u najmanju ruku korektno iznesene. No, ipak, najčešće, osim kad se nije radilo o iznimno zahtjevnim djelima, poput opera, koja su k tomu još i raskošno snimljenja, doći će do blagog usporavanja, međutim, zbog usrtoja sustava u kojem će ovo pojačalo najčešće boraviti i raditi, to će malo tko moći doživjeti.
INFO BOX

NAD C355BEE
Kontinuirana snaga 8ohm 80W (19dBW)
Distorzija (THD 20Hz-20kHz) 0.02%
Kliping (max cont. power/channel) 92W
Damping faktor >160
Dimenzije (W×H×D) 435 x 116 x 292mm
Masa 8.5kg

Ustupio:

Audio Art
Mesnička 9, 10000 Zagreb
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Izrada, ustroj, funkcionalnost, zvuk u cjelini, cijena.
moglo bi bolje
U okviru cijene i spram suparnicima gotovo bez mana. Malo više "zraka" oko instrumenata zvuk bi učinilo nedostižnim najvećem broju suparnika, pa i onima izvan cjenovnog razreda

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Savjet pri kupnji
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Računala i audio
- Android box + Marantz SR 4500=?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi

UPRAVO SE ČITA


Cambridge Audio - Powering Ahead 2007
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: Daniel Modrić
Pro-Ject Phono Box II
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: USB fono predpojačalo/A/D pretvarač sa USB izlazom
napisao: Milan Rupić
Music Hall A25.2
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić
IFA 2007
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Daniel Modrić
B&W 685
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: žac

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu