Hi-Fi

pretraga  


SIM Audio Moon LP5.3RS - Audiofil - feel the sound - Fono pretpojačalo

SIM Audio Moon LP5.3RS

Ravno vrhunskima, a cijenom dostupnije


Fono predpojačalo spada u red uređaja s jednom od najsloženijih zadaća u audiju. Osim što signalu iz zvučnice mora vratiti njegov izvorni oblik, promijenjen da bi zvukovni zapis uopće mogao stati na gramofonsku ploču, fono predpojačalo mora signalu značajno pojačati i napon da bi mogao pobuditi linijski ulaz predpojačala. Ne zna se koja je od tih zadaća složenija i teža. Zato o kvaliteti fono predpojačala zapravo presudno ovisi ukupan zvuk gramofonske integracije. Ništa manje nego o bazi gramofona, ručki ili zvučnici.
Nekad, u zlatno doba gramofona, te zahtjeve nije bilo lako ispuniti. Zato su u to doba odvojena, vrhunska fono predpojačala bila iznimno skupa i malo kome dostupna. Danas, kad gramofon živi stanoviti oblik svoje druge mladosti, stvari po tom pitanju izgledaju ipak malo povoljnije. Iako fono predpojačala danas nema na tržištu u tolikom broju kao nekad, sasvim ih je dovoljan broj. I to u rasponu od onih jeftin(ij)ih (o nekima od njih već smo bili pisali na ovim virtualnim stranicama), preko onih srednje cijene, pa sve do vrhunskih modela. S tim da između pojedinih modela srednje cijene i onih skupih nerijetko mogu biti vrlo male razlike kad na red dođe prosudba njihovih radnih i zvukovnih mogućnosti i dosega. U jedno od fono predpojačala iz srednjeg cjenovnog razreda koje je sposobno pomutiti nebeski mir proizvođačima vrunskih i skupih modela te vrste spada i Moon LP5.3RS, renomirane kanadske produkcije Sim Audio. O njemu će ovdje biti riječ.

Značajan iskorak
Prema riječima proizvođača, Moon LP5.3RS, iz tvrtkine Classic serije, predstavlja značajan iskorak u dizajnu fono predpojačala. Posebno se to odnosi na to kako se izašlo na kraj sa šumom, kao neminovom posljedicom velikog pojačanja signala (poglavito onog iz MC zvučnice; valja imati na umu da je fono predpojačalo nedvojbeno šumom najbremenitiji uređaj u audiosustavu), a u svezi s time je onda i širina dinamičkog raspona koji takvi uređaji mogu prenijeti. Ni pet, ni šest, u Sim Audiju tvrde da je Moon LP5.3RS jedno od najtiših, najbešumnijih fono predpojačala ikad, koje se bez problema može nositi s puno skupljim modelima svoje vrste, a mnogima od njih i "uzeti mjeru". Iz tvrtke poručuju da LP5.3RS zvukovno utjelovljuje sve one odlike koje rese i koje su proslavile druge Sim Audijove Moon uređaje: čist, moćan, brz i dubok bas, otvoreno srednjotonsko područje i prozračne i istinski visoke najviše frekvencije.
LP5.3RS spada u uporabno vrlo komforne uređaje koji korisniku omogućavaju široki spektar vitalnih podešavanja nužnih da bi fonosklop mogao dostojno i točno obaviti svoje namjensko poslanje. Korisnik može podešavati kapacitivnost, otpor pa čak i stupanj pojačanja. Osim standardnih audiouređaj, ima i balansirane (XLR) izlazne priključke. Iako nazočnost XLR priključaka ne mora automatski značiti i da je sklop balansiran, LP5.3RS to uistinu jest. Takvom vezom s predpojačalom dodatno se smanjuje pojava šuma, s tim u vezi poboljšava se iznošenje dinamike, a i transparencija u kritičnom srednjotonskom dijelu spektra postaje izrazitija.
Za razliku od većine suparničkih fono predpojačala u kojima se koristi klasična tehnologija i koja su smještena u sasvim skromno dizajnirana i ne baš kvalitetna kućišta, elektronika LP5.3RS je smještena u posebno izrađeno, čvrsto i na vibracije otporno kućište, s debelom aluminijskom prednjom pločom, pa izgleda kao i ostali uređaji iz Moon serije, samo je nešto manje od njih. A unutar kućišta ima puno toga o čemu se može govoriti.

Puno toga za pričati
Osim u nadnaslovu, nigdje u tekstu do sada nije spomenuto da je LP5.3RS MM/MC fono predpojačalo. Ali to se nekako podrazumijeva, jer svi oni koji koriste gramofon znaju da su i dalje u uporabi dvije vrste zvučnica. Napajački sklop predpredpojačala je raskošno dimenzioniran za tu vrstu uređaja - postavljen je na posebnu, od ostalih sklopova izloranu pločicu i ima dvostupanjsku naponsku regulaciju. Regulacijski se sklop sastoji od Evolution Series i2DCf (Independent Inductive DC Filtering) i po jednog induktora za svaki integrirani sklop na putu audiosignala. No, to nije i konačno rješenje. Korisnik ima mogućnost unaprijeđivanja napajačkog sklopa dodatnim vanjskim napajanjem. LP5.3RS omogućava korisniku izbor kapacitivnosti u koracima od (0, 100 i 470 pF), kao i opteretnog otpora u koracima od 10, 100, 470, 1 k i 47 k ohma.
Korisnik može izabrati i stupanj pojačanja za moving magnet (40 dB) i moving coil zvučnice (54, 60 i 66 dB), pa čak i ekvalizacijsku krivulju po RIAA i IEC standardima. Dio podešavanja obavlja se preklopnicima na stražnjoj strani uređaja, a dio skidanjem oplate i postavljanjem premosnica (jumpera) na tiskanoj pločici unutar predpojačala. Tiskana pločica ima četveroslojno ovezje s posebnim uzemljenjem od čistog bakra čime se postiže niska impedancijska karakteristika. Cijela je pločica riješena tako da je put signala vrlo kratak i zato izložen manjim kontaminacijama šumom, zboga čega je u konačnici i odnos signal/šum tako velik. Osim toga, kratak put signala omogućava i ostvarivanje iznimno brzog tranzijentnog odziva. Svi dijelovi u sklopu su najfinije kvalitete, pomno probrani i međusobno upareni. Pri radu se LP5.3RS gotovo ne zagrijava tako da se može očekivati i izrazito dugi životni vijek sklopa.

Lako i ugodno
Kako je uređaj na test stigao sasvim usviran, s puno radnih sati iza sebe, moglo se odmah pristupiti onom što mnoge audiofila veseli - isprobavanju različitih kombinacija kapaciteta i otpora, pojačanja i ekvalizacijske krivulje. No, ima i onih koji to ne vole. Zvali se oni audiofilima ili ne. Ako je netko od njih očekivao da se s time neće morati "zezati" i da će u ovom, ili bilo kojem drugom testu, dobiti gotovo rješenje za postavke koje daju najbolje rezulate, rječju se je - zeznuo! Jer to nije moguće, čak ni kad bi onaj koji je testirao fonosklop (ovakav ili bilo koji drugi) imao sasvim isti gramofon, pa čak i audiosustav do zadnjeg kabela u njemu. Svatko će se s time morati sam pozabaviti, želi li iz tako uporabno raskošnog uređaja dobiti ono najbolje i najprimjerenije vlastitom sustavu. Pa i zvukovnim preferencijama…
Nakon podešavanja i zaključka da te to to, zvuk gramofonske kombinacije zaista je zazvučao bešumno. Trebalo je, kad je amplifikacija bila postavljena na normalnu glasnoću slušanja, prići vrlo blizu visokotonskoj jedinici da bi se mogao čuti vrlo tihi i naglašeno prozračan šum. Zvuk u cjelini bio je mekan, vrlo ugodan, zamalo eufoničan. Bas područje širilo se duboko do u najdonje oktave, bilo je vrlo dobro ugođeno i kontrolirano. čak i pri naletima složenih i glasnih akorda i izričito čvrsto u ritmu i taktu. Nikakvog razlijevanja ili mu(m)ljanja nije se moglo čuti. Srednjotonsko područje zvučalo je otvoreno, harmonički i detaljima bogato, vrlo prirodno i pjevno, a s dijelovima spektra iznad i ispod bilo je bešavno spojeno. Zapravo, neraskidivo, bez i trunke pukotine, ma o kako se zahtjevnim glazbenim predlošcima radilo. Visokotonsko područje je bilo trunčicu zatvorenije od onoga koje bi se moglo ocijeniti vrhunskim, a pri reprodukciji kompleksnih visokotonskih pazaža na samom gornjem rubu i pomalo agresivno i nedovoljno prozračno. Zato jer te pojave nisu bile uočljive bez pomnog slušanja na visokorazlučivom sustavu i s vrhunskom gramofonskom integracijom, teško da će u većini sustava u kojima bi se LP5.3RS fono predpojačalo moglo naći to biti uočljivo i da će na bilo koji način ometati općenito iznimno ugodan i naglašeno prirodno zvučeći glazbeni ugođaj.
Prijelaze, skokove i otklone na makrodinamičkoj skali Moon fonosklop je iznosio gotovo besprijekorno, ali na mikrodinamičkoj skali ipak je, u apsolutnim razmjerima, nedostajalo one unutarnje uzbudljivosti kakva krasi najboljie fono sklopove s kojima smo imali iskustva. Međutim, zbog iznimnog odnosa signal/šum profinjeni mikrodinamički prijelazi - element koji jako pridonosi "vjernosti" zvuka - značajno su pridonijeli da zvuk u cjelini bude vrlo privlačan i anagažirajući.
Zvukovna slika bila je prikazana krajnje uvjerljivo. Nijedan njezin element nije ostao zastrt ili "skriven", nikakav napor nije bio potreban da bi se uočila izrazita trodimenzionalnost, nigdje ni traga kopreni koja bi zastirala pojedinosti. Zato nije bilo ni potrebe za zatvaranjem očiju kako bi se "zamislila" pozornica i raspored glazbenika i instrumenata na njoj. Sve se odvijalo naglašeno pridodno, prezentno i u gotovo realnom vremenu i prostoru. I to je zasigurno jedan od najjačih zvukovnim elemanata ovog predpojačala, vrijedan spomena, poglavito u svjetlu cijene i usporediv s onim najboljim što se iz fono predpojačala može dobiti.
Možda će netko reći da je 10-ak tisuća kuna puno za fono predpojačalo. No, vratimo li se ne početak teskta, mnogima će postati jasno da to baš i nije tako. Jer, da ponovimo i na kraju, fono predpojačalo je vitalni dio gramofonske integracije. Pa kako bi onda moglo / trebalo / smjelo stajati manje od ručke, zvučnice ili baze. A u svjetlu onoga što zvukovno daje i u usporedbi koliko se za takvu kvalitetu trebalo platiti nekada, još ispada da je Moon LP5.3RS i jeftino fono predpojačalo…INFO BOX

SIM Audio Moon LP5.3RS
Cijena: 9.490,00 kn

Ustupio:

Audio Art
Mesnička 9, 10000 Zagreb
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Ustroj, izrada, uporabni komfor, zvukovni dometi u većini elemenata (u basu i iznošenju prostornih elemeneta zvuka posebno). Cijenu nećemo stavljati u plus, ali ni u minus…

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Savjet pri kupnji
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Računala i audio
- Android box + Marantz SR 4500=?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi

UPRAVO SE ČITA


Harmonic Technology Magic Link 2
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Interkonekcijski kabel
napisao: Nenad Grakalić
Teac CD-3000
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD/SACD + DAC kombinacija
napisao: žac
Planet Audio Prezentacija - Sheraton 2012
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: žac
Sumić Audio Reference USB
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: USB kabel
napisao: dM
Top Audio & Video Show - Milano 2012
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: dM

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu