Hi-Fi

pretraga  


IFA 2008. - Audiofil - feel the sound - Hi-Fi sajam

IFA 2008.

Još jedna berlinska IFA je iza nas. Događaj koji uz isto tako poznati CES u Las Vegasu predstavlja dva najveća sajma potrošačke elektronike u svijetu. No, dok CES i paralelni The Show sajam nude audiofilima puno zanimljivosti i demonstracija noviteta u više/manje adekvatno tretiranim prostorijama, IFA je vrlo skromno zastupljena audio sadržajima, a kvalitetne demo prostore teško je izbrojati i na prste jedne ruke. Stoga ga audiofili zaobilaze, a posjećuju ljubitelji novosti iz AV i multimedijalnog područja.Takvu situaciju potvrđuje činjenica da od ukupno 42 aktivna paviljona velikog sajamskog centra (ukupno postoji 28 paviljona s time da neki od njih imaju dvije ili čak tri etaže), svega njih 3 je pokrivalo audio segment u koji su uvršteni HiFi i high-end elektronika, te zvučnici. Zato je njih 17, uvjerljivo najviše od svih ostalih, ukupno 7 kategorija, obuhvaćalo kućna kina, te ostale aplikacije za kućnu multimedijalnu zabavu. I tim su prostorima uglavnom dominirali proizvođaći TV ekrana. Spektakularne su bile prezentacije velikih proizvođaća televizora poput Panasonica, Samsunga, Philipsa, Pioneera i drugih koji su zakupljivali vrlo skupe, kompletne paviljone, kako bi pokazali svu snagu svojih programa ravnih ekrana, te uvjerili krajnje korisnike da upravo oni nude trenutno najbolju tehnologiju i performanse na tržištu. Njihovim su stopama krenuli i manje poznati proizvođaći TV zaslona pokušavajući pak svojim specifičnostima i prednostima zadobiti povjerenje potencijalnih kupaca. Doista, kamo god se okrenuli i u kojem god se paviljonu nalazili, uvijek ste bili okruženi mnoštvom ravnih ekrana, od kojih je svaki nudio više Herza, veću dijagonalu, manju debljinu, nižu cijenu, itd. Sve se vrtilo oko HD slike i jasno je da će HDTV ubrzo postati standard TV slike. Pobjedničkom blu-ray formatu također je zagarantirana budućnost jer ga u svom programu nude svi, od onih široko-potrošno orjentiranih poput već spomenutih Panasonica, Philipsa, Samsunga, Pioneera, LG-a, itd., pa do više specijaliziranih proizvođaća kakvi su Denon, Onkyo, Yamaha, Marantz i dr. Zamjetili smo i da je bijela boja, uz uvijek popularnu crnu, sve više u modi kod TV zaslona, a isto se može reći i za AV komponente (receiveri, playeri, itd.) u crnom finišu. Dakle, što se dizajna tiče, u modi su "Black & White" varijante.
Sve se više osječa utjecaj IT industrije na AV segment proizvoda. Tako mnogobrojne klasične AV komponente sada nude različite mrežne funkcije, multimedijalnu svestranost, te kompatibilnost sa aktualnim računalnim tehnologijama. Vrlo su popularni različiti iPod, iTune, iPhone i slični uređaji, a tradicionalne AV komponente danas im nude potporu i integraciju u kućne AV sustave.
Kako čitatelje Audiofil.net-a ipak ponajviše interesiraju novosti iz audio svijeta, kroz sljedeće slike i prateće komentare izdvojit ćemo najinteresantnije momente iz tog područja. Spomenimo tek da su neki za svoje prezentacije odabrali prostore obližnjih hotela, da su se oni koji su aktivno sudjelovali na sajmu uglavnom grupirali u paviljonu broj 1, te da niti ove godine nije izostao tradicionalni "Najveći AV sustav na svijetu" kojega svake godine postavlja ekipa iz poznatog njemačkog časopisa Audio. Pa pogledajmo ...

Glavni ulaz na sajam.KEF se separirao od sajamskog prostora i u predsjedničkom apartmanu luksuznog Maritim hotela uzvanicima demonstrirao svoju perjanicu Muon u kombinaciji sa najnovijim mono-blokovima No.53 i CD procesorom No.390S izravno spojenim na njih. Zvuk impresivnih performansi neovisno o odabranom glazbenom žanru i njegovoj kompleksnosti. Priča za sebe!
Posebno okruženje KEF je odabrao i zbog predstavljanja novih modela u svoje dvije legendarne serije, iQ i C.

Marantz je ljubiteljima dobroga zvuka ponudio čitav niz novih stereo modela u svojoj pristupačnoj Range seriji.
Izdvajamo novi CD player CD5003, SACD playere SA7003 i SA8003, te pojačala PM5003, PM7003 i PM8003.

Yamaha prati svjetske AV trendove i sve više obogaćuje svoj stereo program, pokušavajući povratiti izgubljeni renome na tom polju, koje su dolaskom kućnih kina zanemarili i gotovo u potpunosti ugasili. Nakon nagrađivanih Soavo zvučnika, te high-end SACD/CD playera CD-S2000 i pojačala A-S2000, predstavljeni su novi stereo modeli, SACD/CD player CD-S1000 i pojačalo A-S1000. Odmah su priskrbili i EISA nagradu za stereo sustav godine!Revel je pokazao svoju najnoviju referentnu liniju high-end zvučnika Ultima2.

Oehlbach je ponudio čitav niz jedinstvenih rješenja kada su u pitanju ožičenja zahtjevnih AV i custom aplikacija. Njihove kabele preporučuju vodeći svjetski proizvođaći zaslona.Modeli iz uspješne Mezzo serije tvrtke Mordaunt-Short.Luis Fernandes, vlasnik tvrtke Finite Elemente, s ponosom predstavlja novi koncept pod nazivom Modul. U tom projektu nalaze se i specifični Modul LS zvučnici.Onkyo je svoju iznimno uspješnu gornju klasu AV receivera osvježio novim modelima TX-SR706/806/876 i novim top-modelom TX-NR906. Posebnu pažnju pobudio je beskompromisno konstruiran model 7.1 kontrolera (pretpojačalo/procesor) oznake PR-SC886 koji je već postao referenca mnogih višekanalnih audio (i video) sustava.

Denon je predstavio 4 nova AV receivera, modele AVR-1509/1709/1909/2309, ali u prvom planu je EISA nagrađeni high-end model AVC-A1 HD u kombinaciji sa referentnom Performance serijom zvučnika Mordaunt-Short.Za svoj 40. rođendan Infinity je predstavio novi "flagship", model Prelude Forty. U jednoj od rijetkih pravih slušaonica ti su zvučnici prezentirani uz pristupačnu Harman/Kardon elektroniku.

SACD/CD player MCD 850 tvrtke Magnat.Tvrtka Tangent sve više širi svoj "range" proizvoda. Zanimljivi zvučnici naziva Prestige.Mark Levinson je predstavio novo stereo pojačalo No.532 i mono-blokove No.53 (nasljednici legendarnih No.33H), te po prvi puta SACD/CD player No.512.EISA nagrađeni zvučnici LS80 iz JBL produkcije.C57, T57 i A57 stereo komponente tvrtke Carat na pasivnom displayu.Clearaudio top-model Statement.Linija zvučnika tvrtke Canton.EISA nagrađeni sustav kućnog kina LG HT953TV na čijem je ugađanju radio i inženjerski tim tvrtke Mark Levinson.

Multimedijalni player Harman/Kardon DMC-1000, dobitnik EISA nagrade, u svojem prirodnom okruženju.Iznimno atraktivna 3D projekcija slike tvrtke Panasonic.Zanimljivo konstruirani zvučnici tvrtke Swans.Improvizirana sajamska slušaonica sa u njemačkoj vrlo popularnim Adam zvučnicima (Tensor Beta model iz kućnog segmenta ove, inače profesionali orjentirane tvrtke) i Burmester elektronikom.Danska tvrtka System Fidelity koja je izlagala i na prošlojesenskom zagrebačkom Multimedia HiFi sajmu u The Movie hotelu, a koja je sve uspješnija i sve priznatija kako od audio kritike tako i od audiofila, za prezentaciju svojih noviteta također je zaobišla službeni prostor IFA sajma, te je odabrala obližnji hotel Villa Kastania. Predstavljeni su novi referentni stereo modeli tvrtke, SA-370, ST-370 i CD-370, kao i prototip novog "flagship" zvučnika.Villa Kastania je također bilo mjesto predstavljanja najnovijeg R4 modela radio prijamnika sa CD playerom i iPod baznom stanicom britanske tvrtke Vita Audio. Pokazana su i njihova preostala dva modela R1 i R2."Najveći AV sustav na svijetu" sa ovogodišnjim budžetom od 780000 Eura, koji tradicionalno sastavlja redakcija specijaliziranog njemačkog časopisa Audio, činili su Kef Muon kao glavni par zvučnika, dok su ostale kanale pokrivali Kef Reference 207/2, a subwoofer je bio Velodyne DD1812. Amplifikacijski dio pokrivala su pojačala snage McIntosh MC 2kW AC za Kef Muon, a MC 1.2kW AC za ostatak Kef ekipe. Funkciju višekanalnog kontrolnog AV pretpojačala pokrivao je Mark Levinson No.502 model. Kao digitalni izvori služili su Accuphase DP-800 i DC-801 odvojena kombinacija SACD/CD transporta i DA pretvarača, Linn Klimax DS mrežni player i Denon DVD-3800 BT blu-ray player, a analogni Clearaudio Statement i Transrotor Artus gramofoni. Sliku je reproducirao Full-HD projektor SIM2 HT-5000 na platnu Stewart StudioTec 130. Kompletan sustav precizno je ugađan i kalibriran u prostoriji veličine 210 m2.NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Savjet pri kupnji
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Računala i audio
- Android box + Marantz SR 4500=?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi

UPRAVO SE ČITA


Fiite Elemente - Ceraball
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Antirezonantne podloške
napisao: Milan Rupić
Energy C-300
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
Xindak FS Gold
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnički kabel
napisao: Dražen Kokanović
B&W tour the England
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: Bojan Pavković
München High End Show - M.O.C.- 25 - 28.5.2006.
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Vlado Tomašević

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu