Hi-Fi

pretraga  


Pariz: Prezentacija Klipsch Palladium i Jamo R907 - Audiofil - feel the sound - Prezentacija

Pariz: Prezentacija Klipsch Palladium i Jamo R907

02.10.2008 - Pavillon Elysées Lenôtre, 10 Avenue des Champs Elysées, 75008 Paris

Ime američke tvrtke Klipsch se, prije svega, veže uz legendarni dizajn Paula W. Klipscha, tzv. Klipschorn zvučničke kutije. Od osnutka 1946. godine, tvrtka je ostala vjerna viziji svog osnivača i proizvodi prvoklasne audio uređaje bez kompromisa. Kao i većina proizvođača audio uređaja, i Klipsch je počeo skromno, u limenoj šupi (Hope, Arkasas), da bi do danas izrastao u vodeću produkciju zvučničkih kutija za audio i upotrebu u kućnim kinima.
Kinematografi i koncertne dvorane onoga doba koristili su horn-loaded zvučničke kutije kako bi reproducirali zvučne filmove i koncerte. Zbog velikih dimenzija bile su potpuno neprikladne za kućnu uporabu. Klipsch je ponudio revolucionarno i nevjerojatno inventivno rješenje - savio je rog unazad, u kutiju i smjestio tako dobivene zvučnike u kut prostorije. Kutovi soba su ionako rijetko iskorišteni, pa je jednim udarcem ubio dvije muhe - strpao je zvučnike tamo gdje neće smetati i obogatio život glazboljubaca. Neupitan uspjeh jest i to, što su zvučničke kutije, koje mnogi smatraju najboljim zvučnikom te vrste ikad, zadržane u proizvodnji preko 60 godina. Dizajn se godinama mijenjao, ali horn-loaded tehnologija ostala je konstanta. Visoka osjetljivost, mala izobličenja, kontrolirano usmjerenje i ravan frekventni odziv omogućuju reprodukciju vrlo blizu kakvoće i tonskih svojstava žive svirke.
Pariz valja posjetiti najmanje jednom u životu. Svaki put doživljaj je drugačiji, dopunjava se novim ljepotama i vizurama, a Francuzi, ljubitelji dobre hrane i vina, lijepih umjetnosti i lijepih žena, pobrinuti će se da nijedna želja ne ostane neostvarena. Vrlo je lako dušu prodati vragu, ali neka, samo jednom se živi.U lijepom paviljonu na rubu Elizejskih polja, Francuski je distributer organizirao prezentaciju kolekcije zvučničkih kutija Klipsch grupe. Kako je Klipsch vlasnik i produkcije Jamo, istovremeno su pokazani Klipsch Palladium serija, Jamo R 907, manji brat poznatog open-baffle R 909 i R900 centralni zvučnik, čime je upotpunjena kolekcija Jamo Reference.Od prije nekoliko godina, Jamo je dio Klipsch grupe i sada zajedno s robnim markama Athena, Mirage i Energy žive u skladnoj simbiozi. Interkontinentalna akvizicija ima mnoge dobre a malo loših strana. Svatko je nešto dobio, od široke europske mreže distributera do ulaznice na ogromno ali zahtjevno američko tržište.

Nakon uvodne riječi predsjednika operativnog odjela Klipsch grupacije, gospodina Paula Jacobsa, prezentirani su zvučnici koji svojom pojavnošću i potencijalom izazivaju strahopoštovanje. Na žalost, nismo mogli do kraja uživati u realno očekivanim akustičkim dosezima ovih zaista ozbiljnih proizvoda.
U velikoj prostoriji, nazočni europski i distributeri iz Rusije i Izraela, s gostima - novinarima audio tiskovina, mogli su uživati u odličnim zalogajima i vrhunskom pjenušcu. Zvučničke kutije, koje zasigurno zaslužuju maksimalnu pozornost pri odabiru elektronike s kojom će raditi i zahtijevaju precizno i znalačko podešavanje, prezentirane su na nesretan i nespretan način, služeći kao razglas nenametljivom, odličnom DJ-u, zaduženom za glazbenu kulisu. U maloj, pokrajnjoj prostoriji, jednako neprimjereno, mogla se poslušati kombinacija Onkyo CD reproduktora, Krell integriranog pojačala i premijerno prikazanih Jamo Reference 907 open-baffle zvučnika. Iako prepuna dobrih namjera, prezentacija je podsjećala na vožnju Ferrarijem po poljskom putu. Sve to ide na dušu organizatorima, uz nadu da će domaći zastupnik, Audiocinema-art dobiti šansu za neku buduću europsku promociju i pokazati kako se mogu i moraju istaknuti sve jake strane proizvoda na dostojan i znalački način.
Klipsch Palladium kolekcija sastoji se od 7 različitih zvučničkih kutija u tri završne obrade. Samostojeće zvučničke kutije P39F, P38F i P37F dijele istu visokotonsku (19 mm) i srednjotonsku (115 mm) jedinicu koje su spojene na patentirani Tractrix rog (horn) i drastično smanjuje pojavu refleksija i koloracija. Patent datira još iz 1927. godine, a rog konstruiran po tractrix krivulji prvi je načinio P. G. A. Voight u Engleskoj. Za kolekciju Palladium zvučničkih kutija posebno su razvijene srednjetonske i visokotonske jedinice koje su ugrađene u većinu proizvoda. Samostojeći zvučnici razlikuju se po promjeru tri ugrađene niskotonske jedinice, po dimenzijama kutija i broju bas refleks otvora na stražnjoj strani.Promjeri membrana niskotonskih jedinica su 230 (P39F), 200 (P38F) i 178 mm (P37F) a izrađene su od kevlara. Zvučnici su izvanrednog izgleda a oblikovanje i završna obrada besprijekorne su. Ostatak kolekcije sastoji se od zvučnika za stalke P17B, centralne zvučničke kutije P27C, zvučnika za surround P27S i aktivnog subwoofera P312W. Za razliku od mnogih proizvođača koji koriste tuđe jedinice, svi su zvučnici Palladium serije plod kućnih istraživanja (obavljenih u istraživačkom centru u Indianapolisu), dizajna i proizvodnje. Visokotonska jedinica je izrađena od jedinstvenih akustički prigušenih materijala, membrana je titanska, ima dva snažna neodimska magneta i zasebnu, prigušenu komoru. Fazni nastavak i Tractrix rog osiguravaju prošireni i ravni frekventni opseg od 3 do 30 kHz. Takva konstrukcija smanjuje razvijanje toplinske energije i održava puni dinamički kapacitet pri bilo kojoj snazi.
Srednjotonska jedinica je ugrađena u posebnu akustički projektiranu komoru, aluminijska membrana je inverznog ustroja, pogon osiguravaju tri neodimska magneta a frekvencije od 500 Hz do 3 kHz glatko su reproducirane bez izobličenja. Uporaba bakarnog faznog nastavka smanjuje undukcijsku modulaciju i osigurava čistu i neizobličenu reprodukciju glazbenih zapisa. Najzahtjevnija publika nesklona kompromisima, sigurno će baciti oko (i uho) na Palladium seriju, bilo u svrhu dvokanalne reprodukcije glazbe ili za uporabu u višekanalnim audio/video sustavima.
Kakvi su stvarni akustički dosezi Klipsch Palladium P39F zvučničkih kutija moći ćemo provjeriti u salonu Istanbul hotela Regent Esplanade od 24. - 26. ovog mjeseca, gdje će domaći zastupnik, Audiocinema Art (www.audiocinema-art.hr)pokazati kako iskoristiti mogućnosti ovih audio ljepotana.
NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Savjet pri kupnji
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Računala i audio
- Android box + Marantz SR 4500=?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi

UPRAVO SE ČITA


IFA 2007
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Daniel Modrić
B&W 685
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: žac
Music Hall CD 25.2
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Milan Rupić
Multimedia Hifi Show Ljubljana 2007
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Mario Horvatić
Top Audio & Video Show - Milano 2007
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Daniel Modrić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu