Hi-Fi

pretraga  


Klipsch RF-83 - Audiofil - feel the sound - Zvučničke kutije

Klipsch RF-83

Veliki zvuk s malom snagom


Od šest pari samostojećih zvučničkih kutija koliko ih je u Klipschovoj, drugoj u hijerarhiji, Reference seriji, RF-83 su najveće i najskuplje. Međutim, one s ostalim modelima, uključujući i one malolitražnje, dijele mnoge zajedničke osobine. Prije svega se to odnosi na ugrađene zvučničke jedinice. O njima smo već bili pisali u nedavno objavljenom testu Klipschovih kutija RB-81.
Jedinice koje se ugrađuju u sve kutije Reference serije nisu iste. Ali razlika je prije svega u njihovim dimenzijama, a ne toliko u ustroju i materijalima korištenima u njihovoj izradi.

Prepoznatljivi ustroj
Na vrhu kabineta ovih kutija nalazi se Klipschov zaštitni znak - poznati i prepoznatljivi četvrtasti Tractrix rog, na čijem se početku nalazi visokotonska jedinica s titanijskom membranom prilično velikog promjera od 32 mm. Rog ima poboljšanu geometriju kako bi se čim više istaknule njegove prednosti i potisnule mane, a iza membrane visokotonca je motorni pogonski sustav s keramičkim magnetom što bi trebalo osigurati preciznu, čistu i nesputanu reprodukciju frekvencijskog spektra čijem je iznošenju ova jedinica primjerena i namijenjena. A on započinje već na 1650 i "ide" do 21 kHz, što je nešto manje nego s nekim drugim modelima u RF seriji (što je sigurno posljedica povećanog promjera membrene visokotonske jedinice koja se zato ne može tako brzo pomicati kao membrene manjeg promjera).
Ispod roga poredene su tri istovjetne bas/srednjotonske jedinice s vrlo posebno oblikovanim i obojenim konusnim membranama promjera 203 mm. Radi se o Carametallic membrani u čijem središtu nema karakterističnog ispupčenog štitnika protiv prašine niti konusnog umetka. Na prvi pogled izgleda kao da je membrana brončane boje od jednog komada. Međutim, kad se bolje pogleda vidi se da se u njezinom središtu nalazi štitnik priotiv prašine, ali obrnuta oblika od klasičnog. I nije, poput većine drugih, plastičan ili papirnat, već od bakra. Proizvođač tvrdi da tako ustrojena membrana ima izrazito visok odnos čvrstoće/mase, što će reći da je masa mala, a čvrstoća velika, a krase je i iznimne prigušne osobine. Membrene pokreće visokorazrađeni motorni sustav koji osigurava njihovo precizno pomicanje i time punu kontrolu kao i podnošenje velike snage.
Svaka od jedinica ima svoj zasebni bas refleks otvor na stražnjoj strani kako bi se spriječile turbulencije koje mi mogle nastati usljed miješanje zvukovnih valova iz jedinica i otvora.
Kabineti RF-83 kutije su visoki, 1260 mm, a to znači itekako podložni vibracijama. Da bi se to čim više izbjeglo, stranice su međusobno ukrućene upornicama. Posebno su ojačani donji dio prednje ploče i oko usta roga, čime su značajno smanjene kutijaste koloracije kabineta.
Kabineti su obučeni u pravi trešnjin odnosno crni furnir s drvenim uzorkom.
Kako bi se sačuvala izvorna čistoće signala i postigle savršena integracija zvučničkih jedinica u ujednačanu reproduktivnu cjelinu, u skretnici su korišteni nakvalitetniji dijelovi, a unutarnje ožičenje obavljeno je kabelima posebno izrađenima po Klipschovim specifikacijama za Reference seriju kutija. Zvučnički priključci su kvalitetni, a zaštitna maska se na prednju ploču pričvršćuje magnetima, tako da na ploči nema ružnih rupa.

Superosjetljive
RF-83 imaju osjetljivost od 100 dB!!! I to bi već, sam po sebi, mogao biti dovoljan razlog da se ove kutije proglase posebnima i jedinstvenima, ne samo u okvirima cjenovnog razreda u koji spadaju. 100 dB gotovo doslovno znači da ih je moguće pogoniti "bilo kakvim" pojačalom, kad je u pitnju snaga. Naravno, jedno je snaga, drugo kvaliteta, pa bi RB-83, kao i svaki drugi kvalitetan zvučničku sustav valjalo spregnuti s najkavalitetnijim pojačalom koje si korisnik može priuštiti. No, činjenica da to pojačalo može imati vrlo malu snagu znači dvije bitne stvari. Prvo, pojačala male snage, u pravilu, jeftinija su od onih velike. I drugo, pojačala male snage, u pravilu, zvuče bolje od onih snažnijih.
TRF-83, nakon što prođu nužnih 300 sati usviravanja, slušatelja privuku odjednom nizom zanimljivih elemenata. Ne po nekom redu značenja odnosno upečatljivosti, najprije nekoliko riječi o iznođenju zvukovne slike. Njezina širine bile je izvrsna, ali posebno se isticala postojanost. Slušatelj nije morao sjediti nepomično u sredini između zvučnika da bi doživio punu, široku i čvrstu sliku, a ni zvučnici nisu trebali biti preblizu jedan drugome. Čak ni kad se ustane gotovo da se ne gubi ništa od detalja u visokotonskom spektru. Dubinska komponenta slike bila je odlično iznesena. Mađutim, nije njezina dubina bila jedino što je dobro. Još boljom doimala se transparentnost, detaljiziranost i prozračnost cijele zvukovne pozornice što je omogućavalo sjajnu introspekciju izvođačkog tijela. Točku na "i" reprodukcije zvukovne slike čini iznošenje visinske perspektive kojoj je malo ravnih u tom cjenovnom razredu.
Drugo što "upada u uho" je iznošenje dinamičke strukture glazbenog predloška. Zahvaljujući velikoj osjetljivosti ovih kutija, gotovo je nemoguće da one "iscrpe" snagu pojačala, čak ni kad se glasno reproduciraju dinamički vrlo zahtjevno pisana glazbena djela. S njima se pojava clippinga čini nemogućom. Zato reprodukcija teče glatko, tečno i razgovjetno, a prijelazi su reproducirani bez pauza i zastajkivanja dok pojačalo "skupi snagu" za iznošenje narednog dinamičkog udara.
Frekvencijski odziv bio je širok i linearan, tako da ga nije potrebno secirati na sastavne dijelove kako bi se objasnilo o čemu se radi. Jedino bi, možda, trebalo reći da je bas malo izdignutiji i naglašeniji od ostataka spektra. Što može praviti smetnje u (pre)malim sobama. U većim i velikima teško da će se osjetiti. Ono što valja istaknuti su detalji. A njih ima obilje, od vrha do dna. Jasni su, čisti i, što je najznačajije, skladno utkani u zvukovnu cjelinu.
Zvuk u cjelini fina je mješavina otvrenosti i suzdržanosti, detelja i cjelovitosti, masivnosti i okretnosti, topline i analitičnosti, što znači da će se s ovim kutijema moći podjednako uživati u svim rodovima glazbe, a i bez pomoći subwoofera, RF-83 vrlo će dobro raditi u ambicioznijem sustavu kućnog kina.INFO BOX

Klipsch RF-83
Cijena: 17.990,00 kn

Tehničke karakteristike:
Frekvencijski raspon: 29Hz-21kHz +/-3dB
Snaga: 250W RMS / 1000W Peak
Osjetljivost: 100dB @ 2.83V / 1m
Impedancija: 8 ohm
Rezna frekvencija: 1650Hz

Ustupio:
Audio Art
Mesnička 9, 10000 Zagreb
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Široka, postojana i duboka slika s izraženom visinskom perspektivom; odlično iznošenje dinamike; rad s pojačalima male snage
moglo bi bolje
Blago prenaglašeni bas - problem u malim sobama. Cijena nije u sukobu s kvalitetom, ali spada u visoke.

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Uvoz komponente iz japana
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Retro audio
- Dual CV1150
Forum: Računala i audio
- Deezer na TV
Forum: Predstavite se
- pozdrav
Forum: Retro audio
- Lenco L75 priča

UPRAVO SE ČITA


IFA 2008.
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Daniel Modrić
Dynaudio Excite X36
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
KEF C7
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
TOP Audio & Video Show - Milano 2008.
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Daniel Modrić
Multimedia Hifi Show Ljubljana 2008
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Slike i tekst Zdravko (Edison)

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu