Hi-Fi

pretraga  


Klipsch WF-34 - Audiofil - feel the sound - Zvučničke kutije

Klipsch WF-34

Uistinu rijetkost


Nije se baš lako snaći u obilju Klipschova programa. Obilat je i raznolik, ali da nije tako, vjerojatno Klipsch ne bi bio to što u ovom trenutku jest - jedan od vodećih i najvećih svjetskih proizvođača zvučničkih sustava. Posjetitelji i čitatelji ovih stranica već podosta znaju o Klispchu i programu tvrtke. Zato baš i nije moguće biti sasvim originalan i ne ponoviti ponešto od već rečenog i napisanog. No, jednu pojedinost ipak nije zgorega ponoviti. To da su Klipschove kutije dizajnom jedinstvene, barem većina njih. A jedinstvenima ih čini Klipschov zaštitni znak - eksponencijalni rog - koji je primijenjen u velikoj većini njihovih modela.

(Ne)čista posla?
U programu tvrtke su četiri serije zvučničkih sustava primjerenih za reprodukciju dvokanalnog, stereo zapisa (ali i višekanalnog) kao i jedna serija zvučničkih kutija namijenjena prije svega sustavima kućnog kina (THX serija). Serija Icon, u koju spadaju i kutije WF-34, predmet ovog testa, jedna je od dviju serija u kojima nijedan model kutija ne premašuje cijenu od 10.000 kn (u najjeftinijoj seriji Synergy samo jedne kutije premašuju 5000.00 kn). Cijena je kod ovih serija zvučničkih kutija detalj koji prije oduševljava nego nervira i žalosti. Što na prvi pogled djeluje skroz zbunjujuće. Jer, nije baš lako - poglavito u posljednje vrijeme kad cijene svega lete u nebo, a prihodi padaju - razumjeti zašto i kako zvučničke kutije kao što su WF-34, kutije renomiranog proizvođača, samostojeće kutije nešto više od metra, odlično izrađene, sjajno koncipirane, opremljene najnovijim narašatajem Tracktrix roga, mogu stajati tek nešto preko 4000.00 kuna (4190.00 kn puna cijena, bez popusta za gotovinu). I zaista, kad se stane pred WF-34 i pogleda ih, teško se oteti dojmu da tu "stvari nisu čiste". A jesu. Očito, velika proizvodnja (a nedvojbeno i prodaja) omogućava da se i sasvim neobično koncipirani zvučnički sustavi - koji inače uvijek stoje više od konvencionalno ustrojenih - mogu prodavati po cijeni nižoj čak i od uobičajenih zvučničkih kutija sličnog izgleda i razreda.
Nema dvojbe da je zvijezda ovog dizajna visokotonski sustav. Pa zato i zaslužuje da njegovom elaboracijom započnemo opis WF-34 zvučničkih kutija. Već je rečeno da ansamblom dominira najnoviji naraštaj Klipschovog patentiranog Tracktrix roga. Već šezdeset godina eksponencijalni rogovi su Klipschov zaštitni znak. Bilo ih je različitih veličina i oblika, a najnoviji, koji se nalazi i u WF-34 kutijama je tzv. XT (odnosno X-Tracktrix) tipa. Njegova je posebnost da izjednačava brzinu zvukovnog vala i ujednačuje rasap zvuka iz zvučnika. Rog, promjera 114 mm na ustima, sasvim posebna, zapravo vrlo zanimljiva, oblika nalazi se ispored kvalitetne visokotonske jedinice s titanskom membranom promjera 25 mm. Titanska membrana u zvučničkim kutijama cijene de facto ispod 4000.00?! To se zaista ne susreće na svakom koraku. Ako uopće…
Ispod nje su čak tri istovjetne bas/srednjotonske jedinice s membranom od staklene vune, promjera 114 mm, sa moćnim motornim pogonom, u kojem ima i keramičkih satojaka, što također nije običaj koji se redovito susreće u zvučničkim kutijama ne samo te cijene, već i dvostruko više.
Kabineti svojom vanjštinom djeluju prilično konvencionalno. Obučeni su u plastičnu imitaciju furnira i to je jedan od rijetkih ustupaka cijeni koji korisnik uoči pri prvom susretu s ovim kutijama. Međutim, izrada i obrada kutija je tako dobra da plastična obloga - u boji espresso kave i caberneta - nikom ne smeta. Ono što je puno bitnije, a nije uočljivo na prvi pogled, je konstrukcija kutija i kvalitetan materijal (MDF) za njihovu izradu, zbog čega kutije djeluju kruto i tupo na mehaničke podražaje i u zvuk unose minimum koloracija. Koloracije nisu bile uočljive ni iz dvaju bas refleks otvora smještenih na poleđini kabineta. Na dnu kabineta je vizualno istaknuto postolje izvan kojeg vire potpornji koji razmjerno visoke kutije čine stabil(niji)ma. Zvučničke su jedinice zaštićene maskom koja pomoću magneta precizno naliježe ne prednju ploču.
WF-34 zvučničke kutije imaju razmjerno postojanu impedanciju od 8 ohma, pa ne predstavljaju veliki teret za pojačala, a osjetljivost od 95.5 dB omogućava njihovo sprezanje i sa snagom na jako nabijenim pojačalima. S druge strane, neće biti problema ni kad ih se poveže sa snažnijim pojačalima jer bez problema podnose do 125 W snage.

Iznenađujuća ujednačenost
Čak i oni koji imaju više ili manje iskustva s Klipschovim zvučničkim kutijama, odnosno kutijama s rogom nekih drugih proizvođača, iznenadit će se kako WF-34 kutije zvuče ujednačeno. Naime, od zvučničkih sustava s rogom ispred visokotonske jedinice nekako se očekuje da ističu i naglašavaju najviše dijelove spektra. Pa, iako ima i takvih slučajeva, to se ne može i ne smije uzeti kao pravilo. I pogotovo ga primijeniti na zvuk WF-34 kutija. Jer u njihovu zvuku visokotonsko područje uopće nije bilo istaknuto u odnosu na ostatak spektra. Nije bilo sasvim prirodno (rog, hoćeš-nećeš, daje svoj blagi prizvuk), ali daleko od toga da su se pojavili tragovi nazalnosti ili efekt dlanova svinutih oko ustiju. Najviši dijelovi spektra zvučali su izrazito brzo, fazno korektno, točno artikulirano i naglašeno otvoreno i precizno. Još da je zvuk bio nešto topliji, moglo bi se reći da je taj dio spektra odlično iznesen. Ne samo u okviru cjenovne kategorije u koju ova kutije spadaju, već i dosta šire.
Zahvaljujući razmjerno visokom rezu prema srednjotonskom području, prijelaz u niže dijelove frekvencijskog spektra nije se osjećao, što je zvuk činilo glatkim i bešavnim. Samo srednjotonsko područje bilo je trunčicu tiše (pogotovo njegovi najdonji dijelovi) od visokotonskog odnosno bas područja, ali to će u većini slučajeva biti maskirano ili snimkom, kabelima, pa i osobinama ostatka audiosustava. Zbog toga zvuk nije imao prenaglašenu svjetlinu niti egzaltiranu prezentnost koja ga na prvo slušanje može učiniti privlačnim, ali i zamornim nakon duljeg slušanja, kad prođe prvi zanos. Svi glasovi su bili lijepo artikulirani, prepoznatljiva timbra, a posebno su upečatljivo zvučali limeni puhački instrumenti čiju su praskavost, pa i jetkost, WF-34 odlično iznosile.
Bas, začudo, usprkos trima bas/srednjotonskim jedinicama nije bio osobito dubok, ali do dijelova spektra do kojih se uspio spustiti (50-ak Hz) zvučao je točno, agilno, okretno, brzo i dobro ugođeno. No, veličina kutija i broj jedinica sigurno će biti elementi koji će pridonijeti ocjeni da bas nije dovoljno dubok, s obzirom na sve rečeno.
Kad je riječ o iznošenju dinamičke strukture glazbenog djela, WF-34 zaslužuju samo pohvale. Sve se odvijelo brzo, pa i munjevito, glatko i bez trzanja, bez obzira na razinu glasnoće. I način kako ove kutije iznose prostorne dimenzije zvuka ne ostavlja puno prostora za kritiziranje. Oni jednostavniji elementi za iznošenje - širina i postojanost zvukovne slike - bili su besprijekorno predočeni. Vrlo dobro predočena je i dubinska komponenta zvukovne pozrnice, kao i raspored instrumentalista u orkestru. Na istoj su razini bili čistoća i transparentnost zvuka, tako da slušatelj neće imati nikakvih poteškoća steći uvid u slojevitost orkestralnog tijela, ali i glazbenog predloška koje ono reproducira. Zahvaljujući solidnom rasapu zvuka mogla se uočiti i visinska komponenta zvukovne slike, međutim ipak samo u tragovima. No i to je itekako visok domet za kutije cijene poput WF-34.
Nema dvojbe da će svatko tko bude imao prilike sjesti pred WF-34 kutija, spregnutih s kvalitetnom elektroničkom podrškom, reći da se radi o izrazito zanimljivo zvučećim kutijama u čijem se zvuku drugačije i posebno odlično slaže, stapa i preklapa s onim tradicionalnim i uobičajenim. A to nije tako lako i često moguće doživjeti ni s puno skupljim zvučničkim kutijama ili drugačije koncipiranim zvučničkim sustavima.INFO BOX

Klipsch WF-34
Cijena: 4.190,00 kn / kom

Ustupio:
Audio Art
Mesnička 9, 10000 Zagreb
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Koncepcija, cijena, zvukovna ujednačenost.
moglo bi bolje
Manji nedostatak basa.

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Savjet pri kupnji
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Računala i audio
- Android box + Marantz SR 4500=?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi

UPRAVO SE ČITA


PS Audio XStream Statement SC
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Mrežni kabel
napisao: Milan Rupić
Cambridge Audio - Powering Ahead 2007
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: Daniel Modrić
Pro-Ject Phono Box II
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: USB fono predpojačalo/A/D pretvarač sa USB izlazom
napisao: Milan Rupić
Music Hall A25.2
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić
IFA 2007
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Daniel Modrić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu