Hi-Fi

pretraga  


Klipsch Icon XF-48 - Audiofil - feel the sound - Aktivne zvučničke kutije

Klipsch Icon XF-48

Ikon-oklasti


Svima koji išta znaju o hi-fiju, odavno je dobro poznato da je koncept aktivnih zvučničkih kutija - zvukovno gledajući - istinski dobitna kombinacija. Za one koji to možda još ne znaju, jer takvih sustava baš i nema puno na tržištu, aktivnim zvučničkim sustavima nazivamo one koji u sebi imaju ugrađeno pojačalo snage. Nešto su češći "poluaktivni" zvučnički sustavi, poglavito ono panelni, elektrostatički i izodinamički/magnetostatički, s integriranim subwooferom u kojem se nalalazi pojačalo snage. To pojačalo pogoni samo subwoofer, dok se paneli pogone pojačalom iz našeg audiosustava. Pravi aktivni zvučnički sustavi, a u pravilu se radi o zvučničkim kutijama (jer one omogućavaju dovoljno prostora za smještanje pojačala) u kojima se nalazi jedno ili više pojačala kojima se pogone zvučničke jedinice u njima.
Gledajući, dakle, čisto tehnički, aktivne kutije su prava hi-fistička blagodat. I ne samo hi-fistička. Naime, osim što se izbjegavaju zvučnički kabeli (čija uloga u hi-fi sustavu teško da bi se mogla i smjela smatrati pozitivnom, poglavito radi li se od primjercima duljine veće od 2 - 3 m), izbjegava se potreba i za posjedovanjem uglavnom velikih (i skupih) pojačala snage. U krajnjem, nije potrebno ni pretpojačalo, jer pojačala aktivnih zvučničkih sustava imaju potenciometre za glasnoću. Međutim, kako se - pogotovo kod cijenom pristupačnih zvučničkih kutija kao što su FX-48 - ne radi o vrhunskim potenciometrima već prije svega o priručnima, za kvalitetnije rezultate valjalo bi ipak u sustavu imati barem solidno pretpojačalo. O nužnosti pretpojačala u sustavu ako se koristi gramofon ne treba ni govoriti. Osim toga, pojačala koja se ugrađuju u aktivne zvučničke kutije mogu biti "skrojena" točno po osobinama zvučničkih jedinica koje napajaju i imati točno onoliko snage da u svakom trenutku mogu isporučiti jedinicama svu potrebnu energiju. U XF-48 kutijama su tako po sva pojačala s ukupno 110 W nazivne snage.

Zbilja pametno
Svemu usprkos, ipak, aktivnih zvučničkih sustava nema puno na tržištu i nikad i nije ni bilo. Ako je netko pomislio da je razlog tomu cijena, nije u pravu. Jest, aktivne zvučničke kutije jesu skuplje od sličnih, klasično ustrojenih. Ali ne toliko koliko bi stajale takve kutije plus odvojeno pojačalo snage iste kvalitete. Razlog tomu je, ako ni u čemu drugomu, cijena kućišta i cjelokupne završne obrade stacionarnih pojačala snage što za pojačala koja se ugrađuju u kutije nije potrebna. Pa koji je onda pravi razlog malobrojnosti aktivnih zvučničkih sustava? S audiofilskog stajališta, jedan je jedini. Ma da se u kutijama nalazila i najbolja pojačala snage na svijetu - što bi audiofilima trebalo biti sasvim dovoljno, pa u krajnjem i jedino bitno, da ih požele imati - koncept nema (barem) jednu važnu osobinu. Ta se pojačala, naime, ne mogu mijenjati. Ne mogu se "testirati", uspoređivati, nositi uokolo, sa seanse na seansu. I ne može ih se, na kraju, nakon stanovitog vremena prodati i zamijeniti novima. Da, i ne vide se na polici, ormariću… Međutim, XF-48 svojim ustrojem u mnogomu anuliraju tu "manu". Naime, ovaj zvučnički sustav može raditi i kao pasivan. Jednostavno ga se ne priključi u struju i klasičnim ga zvučničkim kabelima poveže s kakvim pojačalom. Zbilja pametno rješenje!

Rješenje za mnoge
Audiofila, međutim, ima znatno manje nego "običnih" konzumenata kvalitetno reproducirane glazbe. Njima bi ovako koncipirani zvučnički sustav sigurno mogao riješiti niz problema. Jedan, na baš sasvim zanemariv (a nerijetko i nepromostiv), svakako. Naime, supruge/djevojke će se puno lakše složiti s ulaskom u kuću zvučničkog sustava do kojeg ne vode (zvučnički) kabeli debeli poput dalekovodnih, kao i s jednim (u pravilu velikim i na baš lijepim) uređajem na polici ili ormariću manje. Zna li se da danas na tržištu postoji niz (vrlo kvalitetnih) tankih/plosnatih interkonekcijskih kabela koji se ne vide niti osjete ispod saga, jasno je da se tako između izvora zvuka/pretpojačala i zvučničkog sustava može ostvariti gotovo sasvim "nevidljiva" veza. A to je rješenje na koje teško ostaju imuni i oni kojima ne smeta ni šuma kabela o koje samo što se ne spotiču.
Upravo ovoj velikoj skupini ljudi, koji teže kvalitetno reproduciranom zvuku, ali ili sami ne podnose kabelsku zbrku ili su na "nevidljiva" kabelska rješenja kompromisno prisiljeni, Klipsch je namijenio jedan takav zvučnički sustav. Jedan jedini u svojem programu, za sada. Radi se o modelu XF-48, samostojećem zvučničkom sustavu iz serije Icon. Nisu XF-48 kutije posebne samo po tomu što su aktivne. Posebne su i po svojim kabinetima, izrađenim od aluminija. Pa čak ni nazočnost pasivnih bas radijatora nije nešto s čime se svakodnevno susrećemo kod zvučničkih kutija. Na svoj način posebna je i nova, okrugla XT Tractrix visokotonska jedinica kakvu je moguće naći samo u Klipschovim zvučničkim kutijama. Radi se o vrlo zanimljivo riješenoj jedinici na načelu roga, s titanskom membranom promjera 19 mm, zahvaljujući kojoj je moguće reproducirati visoke tonove do 23 kHz. Dakle, sasvim je dovoljan broj razloga koji ove kutije čine posebnima i vrijednima pozornosti.
Aluminijski kabineti su izrazito plitki (20 cm) što kutijama daje elegantnu pojavnost zahvaljujući čemu se vrlo dobro slažu i s tankim televizorima, pa ih to čini vrlo poželjnima i u sustavima kućnog kina. Zahvaljujući materijalu od kojih su kabineti sazdani, oni su i iznimno čvrsti, a oblik im je takav da se u njima javlja minimalna količina stojnih valova, kao i vibracija.
XF-48 su bas refleks ustrojene kutije, ali na njima nema bas refleks otvora. Funkciju "oduška" bas frekvencija obavljaju dvije ovalne zvučničke jedinice smještene na dnu kabineta. Radi se o pasivnim jedinicama, što znači da iza njihovih plostnatih membrana nama pogonskog mehanizma, odnosno da se njihove membrane ne pokreću pobuđene električkim signalom iz pojačala (i zato nisu ni povezane sa zvučničkim priključcima), već ih pokreće povratni val iz dviju bas/srednjotonskih jedinica smještenih, u svojevrsnoj inačici d'Appolito dizajna, iznad i ispod visokotonske jedinice. To nije sasvim novi dizajn, ali se razmjerno rijetko primjenjuje, zato što, da bi dobro funkcionirao mora biti savršeno dotjeran. A to uglavnom ne mogu napraviti male tvrtke kao ni one velike, koje proizvode zvučničke sustave, ali im to nije jedina djelatnost. Dvije bas/srednjotonske jedinice imaju konusne membrane od staklene vune, promjera 133 mm.
U XF-48 kutijama su po dva pojačala snage - jedno u D klasi za pogonjenje bas sustava, snažnije i drugo, u klasičnoj A/B klasi za napajanje visokotonske jedinice.
Iako XF-48 mogu same stajati, njihov tlocrt je razmjerno malen tako da nisu baš jako stabilne. Zato bi bilo dobro postaviti ih na odgovarajuće niske stalke, svojevrsnu okruglu bazu, promjera 305 mm. Na žalost, baza nije dio opreme ovih kutija, već se kupuje posebno.Sve mogu same
Iako bi se od zvučničkog sustava primjerenog uporabi (i) u sustavima kućnog kina očekivalo da je tolerantniji na smještanje u prostro od klasičnih zvučničkih sustava za reprodukciju stereo zvuka, s XF-48 to nismo dobili. Njih se ne bi smjelo postavljati preblizu bilo kojem zidu sobe, jer to smanjuje definiciju u bas području, zamućuje čistoću glasova i narušava općenitu uravnoteženost zvuka. To znači da će se postavljanjem ovih kutija u prostor trebati malo pomučiti i potrošiti vremena. Kad ih se jednom dovede u položaj koji im u sobi najbolje odgovara, većina mana koje su posljedica interakcije sa sobnom akustikom će nestati.
Međutim, zvuk će i dalje biti nešto masivniji i topliji nego što bi to bilo u prirodi. No, ipak ne toliko da bi ta osobina nadjačala otvorenost i ujednačenost pa i prirodnost zvuka. Srednjotonsko područje je zato zvučalo naglašeno ugodno, a na nj se odlično nadovezivalo visokotonsko, također fino otvoreno i dobro definirano i artikulirano. Treba poslušati dobru snimku gudačkog korpusa da bi se shvatilo o čemu se točno radi. Jer kad se čuje kako ovaj zvučnički sustav dobro iskazuje razliku između starih i novih instrumanata, bit će jasno o kakvom se tu stupnju definicije i artikulacije radi.
Možda će u sustavim kućnog kina ovim kutijama biti potrebna pomoć subwoofera za iznošenje gromoglasnih sintetskih tonova grmljavine ili eksplozija, ali u stereo sustavu vjerojatno nikom neće nedostajati. Bas je i bez subwoofera bio dovoljno dubok, pa i zavidno dubok za kutije ovakva zapremine, a pritom i precizan, brz, puno i okretan. Jedino se u najgornjem dijelu bas područja moglo čuti sasvim jasno izdignuće koje je bas u cjelini činilo nešto glasnijim i izraženijim od ostatka spektra.
Dinamički, ovo nisu zvučničke kutije koje bi trebalo isticati kao primjer. Nemaju one puno mana, ali način kako one iznose dinamičku strukturu glazbenog djela sigurno nije nešto posebno ni isticanja vrijedno. I dok se pri sporijim i duljim izmjenama dinamičkih varijacija to jako i ne osjeća, pri brzim prijelazima i skokovima osjeti se blago zastajkivanje i nedostatak eksplozivnosti.
Širinsku komponentu zvukovne slike ove su kutije iznosile izvrsno - slika je bila široka, čvrsta, postojana i pri najglasnijem sviranju. Dubinska je dimenzija bila nešto "tanja", ali i daje vrlo zadovoljavajuća. Raspored glazbenika na pozornici lako se razabirao, a fino se dala osjetiti i zvukovna aura oko svakog instrumenta koja instrumente nije izdvajala iz cjeline, već se fino i bešavno stapala u jedinstvenu zvukovno-prostornu cjelinu. Jedina manja zamjerka u analizi kvalitete iznošenja prostornih dimenzija zvuka ide načinu kako XF-48 iznose visinsku perspektivu. Zbog očito slabijeg rasapa zvuka na okomitom planu od onog na vodoravnom, visinska dimenzija se mogla doživjeti, barem u osnovnim naznakama, samo iz jedne točke, točno između zvučnika u sustavu. To je posljedica, očito hotimičnog, konstrukcijskog zahvata u kojem su dvije bas/srednjotonske jedinice smještene iznad, odnosno ispod visokotonske. Poznato je, naime, da takav ustroj rezultira smanjivanjem primarnih refleksija zvuka, ali mu i smanjuje rasap na okomitom planu.
XF-48 su po svemu posebne zvučničke kutije. A takve sigurno imaju sasvim dovoljan broj poklonika. Nije baš lako odoljeti nečem posebnom. Koje uz to još o dobro zvuči. I ne stoji bogatstvo.
INFO BOX

Klipsch Icon XF-48
Cijena: 8.990,00 kn

Tehničke karakteristike:
Frekvencijski raspon 40Hz-23kHz +/-3dB
Osjetljivost 96.5dB @ 2.83V / 1m
Preporučena snaga 100W kontinuirane snage / 360W peak
Visina 123.8cm)
Širina 17.8cm
Dubina 20cm
Masa 17.7kg
Opcije IKontrola ulazne osjetljivosti, auto power

Ustupio:
Audio Art
Mesnička 9, 10000 Zagreb
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Ustroj, izgled, široka i duboka zvukovna slika, iznenađujuće dubok i čvrst bas s obzirom na zapreminu kutija; nema potrebe za subwooferom u dvokanlanim sustavima
moglo bi bolje
Prilično zahtjevne na smještanje; nedovoljno izražena visinska komponenta zvuka

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Savjet pri kupnji
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Računala i audio
- Android box + Marantz SR 4500=?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi

UPRAVO SE ČITA


Primare I30
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Erden Radončić
Audiolab 8000CD
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Daniel Modrić
Opera Loudspeakers / Unison Research Tour
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: Joby
Primare CD31
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Erden Radončić
Sonic Impact T-amp
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu