Hi-Fi

pretraga  


Sumić Audio Black Hole 5 - Audiofil - feel the sound - Strujni kabel

Sumić Audio Black Hole 5

Zaokružena srebrna priča


Black Hole 7 interkonekti (danas njihov nasljednik Black Hole 17) i Black Hole 8 zvučnički kabeli, „flagship“ modeli Sumic Audio manufakture, osim što predstavljaju zbroj svih dosadašnjih znanja i iskustava njihova konstruktora Damira Sumića utkanih u te – njegove najbolje i referentne modele, upisali su svoja imena i na listu ponajboljih svjetskih kabela, „rame uz rame“ s onim najpoznatijima iz prestižnih i cijenjenih svjetskih produkcija. Potvrdu svojega uspjeha dobili su ne samo na domaćem već i na internacionalnom planu. I ostali modeli, niže rangirani u Black Hole gami, iznimno su cijenjeni, a večina njih u pripadajućim kategorijama nalaze se na samome vrhu ili ih čak svojim performansama (ali ne i cijenom) nadilaze. Ista je situacija i sa Sumic Audio strujnim kabelima. Svi oni su izvrsni i neupitno unaprijeđuju zvučne dosege uređaja na koje se priključuju, ali ipak je nedostajao jedan ultimativni strujaš koji bi stao „uz bok“ u početku spomenutim referentnim Black Hole interkonektima i zvučničkim kabelima, te na taj način zaokružio priču. Takav su strujni kabel očekivali i brojni audiofili koji u svojim sustavima koriste spomenute Sumic Audio kabele, pa g. Sumiću nije preostalo ništa drugo nego da se usredotoči na razvoj istoga. I tako je nakon brojnih testiranja i kompariranja sa najzvučnijim (i ponekad nevjerovatno skupim) konkurentima najpoznatijih svjetskih imena, na tržište lansiran strujaš Black Hole 5. Da li je on ispunio svoju zadaću i očekivanja provjeriti ćemo u ovome testu.Tradiocionalna spiralna geometrija

Kada govorimo o tehničkom ustroju novoga strujaša, a kako su Sumic Audio kabeli na tržištu prisutni već 10 godina, može se reći da je prepoznatljiv i da je razvijen na već tradicionalnim temeljima i filozofiji ove manufakture. Dakle, vodići (njih u ovome slučaju 7) od srebra visoke čistoće (99,9999%), ručno „izvučeni“ kroz dijamantne šablone kako bi se dobili željeni presjeci, termički obrađeni (kratki krisatli) i ispolirani, smješteni su u teflonske cjevčice trostruko većeg promjera koje su s obje strane zalivene i u kojima preostali djelić zraka u kombinaciji sa teflonom predstavlja idealan dielektrik, a potom su spiralno uvijeni oko zračne jezgre koju predstavlja teflonska cjevčica ispunjena zrakom. Tu su, naravno, i aluminijska folija koja štiti od štetnih utjecaja vanjskih elektromagnetskih (EM) i radiofrekvencijskih (RF) polja, teflonske trake, silikonski i ukrasni bužiri najviše klase, te kao šečer na kraju – top modeli Furutech konektora. Testiranja su pokazala da ti konektori oznake FI-50 (R), doista čine jasno uočljivu soničnu razliku u odnosu na ostale, zbog čega ih najpoznatiji svjetski proizvođaći koriste za svoje top modele.
Kada se govori o vanjskome promjeru, Black Hole 5 ne spada u kategoriju (uglavnom isforsirano) debelih strujnih kabela, ali zato njegovoj ukupnoj masi pridonose poprilično teški konektori. Kompletan kabel je i prilično krut, te je samim time nesklon pretjerano jakom savijanju. Zato njegov unutarnji presjek, odnosno presjek vodića od ukupno 14 kvadrata jamči nesputanu opskrbu električnom energijom i najvećih potrošaća. U to smo se uvjerili spajajući ih na KA-PAM 1200 mono-blokove tvrtke Karan Acoustics kao i na mono-blokove Evolution 600 serije tvrtke Krell. Za te prilike Black Hole 5 je morao imati 20-Amperske IEC konektore za jaku struju koji se, kao i potrebna duljina (standardno je 1m), isporučuju prema zahtjevima budućih vlasnika. Bez obzira na uvjerljivu kvadraturu, osim za amplifikacijsku elektroniku konstruktor Black Hole 5 preporuča i za izvore zvuka, posebno digitalne. Od tehničkih podataka spomenuti ćemo još kapacitet od 60 pF/m i procjenu maksimalne snage od 6500 W (30 A).


Skrivena snaga

Prvo što se primjećuje kada se Black Hole 5 priključi jest da cijeli sustav svira glasnije, kao da od nekuda izvlači dodatnu skrivenu rezervu snage. Naravno da se to prvenstveno odnosi na komponentu u koju je kabel uključen, ali se generalno manifestira i na sustavu u cjelini. Do istoga zaključka dolazi se isprobavanjem kabela na različitim pozicijama u sustavu, kao i priključivanjem više njih, iako je ta pojava izraženija kada je riječ o pojačalima. Potenciometar za glasnoću „ne laže“ već jasno potkrepljuje ovakvo opažanje. I to je svakako pohvalno jer glasnoća u ovome kontekstu, u startu znači (barem subjektivno) kvalitativni boljitak.
Da nije sve u glasnoći pokazuje i iznimno mirnija zvučna slika. Ta se pak kvaliteta podjednako dobro ispoljava kako na pojačalu tako i na CD playeru. Posljedica toga je bolji „noisefloor“ sa mnoštvom sitnih, tzv. „low-level“ detalja koji sada postaju „opipljiviji“ i uvjerljiviji, te tako perfektno posloženi upečatljivo rekreiraju kompleksni mozaik glazbenog djela. Dodamo li tome poboljšanja u aspektu rezolucije, dobiva se dojam kao da se popravio ukupan S/N odnos čitavog sustava. Gledamo li na (strujne) kabele kao svojevrsne filtere (što oni u krajnjoj liniji i jesu), čini nam se da Black Hole 5 „filtrira“ sve ono negativno te napajačkom stupnju uređaja na koji je spojen pruža (koliko je to u datim uvjetima i okolnostima moguće) čistu i postojanu električnu energiju. Što je duljina strujnoga kabela veća, to više dolazi do izražaja. Ne treba ovo shvatiti u potpunosti doslovno, već kao doživljaj slušnih dojmova sa ovim strujašem.
Dinamika sa Black Hole 5 strujnim kabelom također je uvjerljivija i predstavlja unaprjeđenje. Čak je i bas otišao korak dublje uz još bolju definiciju, fokus i kontrolu. Nemoguće je oteti se dojmu da su uklonjene sve brane, te da sustav postaje nesputan, tj. lišen svih zadrški i okova da pokaže svoj (pot)puni dinamički potencijal. Poboljšanja su uočljiva i na mikro planu dinamike gdje odnosi i fine gradacije postaju jasnije i čistije kroz vjerodostojnu prezentaciju organske glazbene cjeline, trenutka njezina nastanka i atmosfere.Točka na "I"

I tako smo polako došli do odgovora na pitanje s početka recenzije. Da, Black Hole 5 je u potpunosti ispunio očekivanja i zatvorio krug referentnih Sumic Audio ostvarenja. Taj kabel doista čini razliku, te uređaji sa njime i bez njega definitivno, u (najčešće) večoj ili manjoj mjeri, ne zvuče jednako. Te promjene su suptilne ali i nedvojbeno jasno zamjetne, bez i najmanje potrebe za slušnim naprezanjem da bi ih se detektiralo. Zasigurno će se, kao i uvijek kada su u pitanju Sumic Audio kabeli, postaviti i pitanje cijene koja niti ovoga puta nije mala, posebno kada je riječ o strujnim kabelima. No zvučne osobine koje posjeduje Black Hole 5 strujaš karakteriziraju samo najbolje strujne kabele što, iz toga kuta gledanja, opravdava njegovu cijenu. Proanaliziramo li letimično i upotrebljene, vrhunske elemente, poput Furutech konektora, srebrnih vodića, teflonskih cjevčica, pa u konaćnici i ručni rad konstruktora, njegova cijena dodatno dobiva pokriće.
Prije nego li se definitivno odlučite promijeniti neku od elektroničkih komponenti u svojem sustavu, svakako Vam preporučamo probu Black Hole 5 strujaša. Možda nakon toga promjenite svoju odluku. Nedvojbeno je riječ o jednom od strujnih kabela iz kategorije najboljih – svojevrsna „točka na i“ ponude Black Hole top modela. Zato sam se odlučio jednoga, kao referentnoga zadržati u vlastitom sustavu, a kada i ako (s obzirom na globalnu recesiju) to financije dozvole, nadam se još kojemu.INFO BOX

Black Hole 5 strujni kabel

Vodići: 7 srebrnih čistoće 99,9999%, kratki kristali, polirani, različitog presjeka
Dielektrik: teflon, zrak
Geometrija: spirala
Kapacitet: 60 pF/m
Procjena snage: 6500 W (30 A)

Ustupio:
Aumić Audio
www.sumicaudio.com
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
uređaj (sustav) zvuči glasnije i mirnije – bolje!, noisefloor, low-level detalji, dinamika
moglo bi bolje
cijena (uvjetno)

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Savjet pri kupnji
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Računala i audio
- Android box + Marantz SR 4500=?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi

UPRAVO SE ČITA


HiFi spektakl u Esplanadi
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: dM
Micromega IA-60 & CD-10
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo & CD player
napisao: žac
Marantz: 60 godina postojanja
Tip članka: Ostalo
Kategorija:
napisao:
Multipak 2 - Multimedija u Pakracu
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: žac
Cyrus 6 DAC i Cyrus CD 6 SE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo sa ugrađenim DA konverterom i CD player
napisao: žac

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu